Nu een deal met Ankara, straks met Algiers, Rabat, Tripoli, Minsk en Moskou?

(Foto: Flickr, EU naval force actions)
Tijdens de onderhandelingen met Turkije zag de Italiaanse premier Renzi het al gebeuren: wanneer het vluchtelingenplan met Ankara werkt, buigt de vluchtelingenstroom af naar Italië. Een terechte vrees. Inmiddels bouwen ook de Baltische staten Estland, Letland en Litouwen hekken aan de buitengrenzen om de vluchtelingen die via Rusland binnenkomen tegen te houden. Nu de Balkanroute is afgesloten proberen de wanhopigen het via Rusland. Liggen na de deal met Ankara, ook deals met Moskou en Minsk in het verschiet?
Alexander Loekasjenko, president van Wit-Rusland zag net als zijn Russische collega Vladimir Poetin hoe Turkije de EU onder druk zette: met vluchtelingen. Doet een goed voorbeeld volgen? (Foto: wikimedia.commons.org)

Alexander Loekasjenko, heerser van Wit-Rusland, zag net als zijn Russische collega Vladimir Poetin hoe Turkije de EU effectief onder druk zette. (Foto: wikimedia.commons.org)

De Turkse premier Davutoglu sleepte een voor Turkije mooi akkoord uit de onderhandelingen met de EU. Ga maar na: Turkije krijgt in totaal 6 miljard voor het terughalen van de illegale vluchtelingen. Bovendien haalt Europa evenveel vluchtelingen met het vliegtuig op uit de Turkse vluchtelingenkampen. Daarbij krijgen de 80 miljoen Turken versneld toegang tot de EU-lidstaten, de visumplicht wordt namelijk afgeschaft én heropent Brussel de onderhandelingen over toetreding van Turkije tot de EU. Intussen blijven de vluchtelingen komen, want wie denkt dat Europa met deze deal van de vluchtelingenstroom af is, leeft in sprookjesland.

De maatregelen aan de Turkse kust zullen naar verwachting wel slagen. Wanneer de Turken het terugslepen van illegale vluchtelingen maar stug volhouden, droogt die stroom vanzelf wel op. Dan stapt geen vluchteling meer in een gammel bootje naar Griekenland. De Syrische vluchtelingen gaan dan toch wel naar de EU. En dat liever in een comfortabele vliegtuigstoel dan in een gevaarlijke opblaasboot. Het betekent echter niet dat Europa de vluchtelingenstroom onder controle heeft.

Teken aan de wand is het toenemende aantal vluchtelingen dat via Rusland naar de Baltische staten komt. Nu de Balkanroute is afgesloten (grenzen sluiten kan dus wel), nemen wanhopige asielzoekers de route naar Estland, Letland en Litouwen. Deze EU-lidstaatjes aarzelden geen moment en bouwen nu hekken aan hun buitengrenzen.

De Italiaanse premier Renzi riep tijdens een ruzie op de gang meerdere malen naar Rutte dat 'de Griekse vernedering' moest stoppen. (Foto: wikimedia.commons.org.)

De Italiaanse premier Renzi ziet de bui al hangen. Nu de Turken ‘hun’ vluchtelingen straks terugslepen, vreest hij een groeiende stroom naar zijn land. (Foto: wikimedia.commons.org.)

Ook Italië maakt zich grote zorgen. De vluchtelingenproblematiek begon er jaren geleden, op het eiland Lampedusa. Het is een kwestie van tijd voordat die stroom weer een boost krijgt. Vluchtelingen uit Irak, Afghanistan, Pakistan, Eritrea en andere Afrikaanse landen laten zich echt niet stoppen door het afsluiten van een enkele route. En met Tripoli onderhandelen heeft geen zin, sinds Libië uit elkaar is gevallen. Een deal met Algerije, Tunesië en Marokko zou kunnen. Dat kan dan lekker snel, want zij zagen al wat Turkije uit de onderhandelingen sleepte.

De onderhandelingspositie van Ankara was ijzersterk omdat de EU zo zwak is. De Turken sleepten er het maximale uit, en leveren niets meer dan wat de EU zelf ook had kunnen doen: het tegenhouden van opblaasbootjes. Dat is een afgang die ook in Moskou en andere hoofdsteden is waargenomen.

Stel, de Russische president Vladimir Poetin laat de vluchtelingen via Rusland richting de Baltische staten trekken, volgt er dan ook een akkoord met Moskou? Timmermans en Merkel op hun knieën naar het Kremlin? Het zou Poetins finest hour zijn. Net als de Turkse president Recip Erdogan heeft ook Poetin nog een appeltje te schillen met Europa. En ach, als Europa zich toch overlevert aan dictaturen: wellicht gloort er ook nog een akkoord met president Alexander Loekasjenko van Wit-Rusland achter de Baltische heuvels.

De EU hoeft maar één ding te doen: de buitengrenzen bewaken. Als een superrijke in een achterbuurt woont, moet hij zichzelf en zijn spullen goed beschermen. Wie dat niet doet, is namelijk als een ziek vogeltje voor de kat

8 Reacties op Nu een deal met Ankara, straks met Algiers, Rabat, Tripoli, Minsk en Moskou?

 1. Maan Arkenbosch // 9 maart 2016 om 15:09 // Beantwoorden

  Het Schengen akkoord is bal failliet. Nu moet Merkel&Co (Rutte) dat nog erkennen. Volgens de voorspellingen zal er een vorm van oorlog/sociale onrust uitbreken tussen de allochtone inwoners en moslims. Oorzaak is de afbraak van de onbetaalbare sociale voorzieningen en de heilloze geld drukpers exercitie, hoge belastingen en afbraak pensioenen. Extreme partijen komen sterk in opkomst, maar zullen geen welvaart brengen. Het wordt een chaotische tijd met veel criminaliteit, politieke leugens en corruptie.
  Zoals het Romeinse Rijk uiteengevallen is, zo zal dit ook met de E.U. gebeuren. Lidstaten zullen kleine allianties vormen en hun eigen identiteit beschermen. De prijs van edelmetalen schiet omhoog.

 2. ook hier weer het oude liedje..zielige,wanhopige vluchtelingen..absoluut niet waar..Het doel van hun bedevaart is deelnemen aan comfort en luxe..Asielupdating..Turkije biedt te weinig luxe dus op naar de West Europese idioten die hun verlanglijstje wel willen invullen maar zodanig dat dit geen zegeningen oplevert..
  De politiek gaat op de bek door asielzoekers tot vluchtelingen te politiseren, valse moraal en afleidend politiek gewin..de asielmarkt groei…
  Daarna geklojo in de EU die de illusie heeft dat Erdogans te vertrouwen..bespottelijke onzin wordt hun deel en wellicht blaast het Paard van Troje de EU op De chantages worden steeds uitgebreider, de neoliberale oplossing wordt een zeperd en contraproductief..niet alles is afkoopbaar..
  Wilders analyse krijgt nu de vorm die hij voorstond..de gevolgen worden dramatischer door drammende betweters en gluiperige smeerlapperij

 3. De winst van de asielzoekersuitruil is 0,0 met en ideologisch verlies.
  Zonder onafhankleijke bepaling in Turkije gaat Erdogan politiek en etnisch zuiveren..Jaag de Syrische Koerden er uit, jaag de actieve oppositie er uit..
  Hij gaat beginnen aan ene grote schoonmaak..De EU gaat hem en dienst bewijzen..!!
  De visumvrije doorloop gaat ons massa´s Turken opleveren..de echte 5e colonne die door Turkije via schotels en internet helemaal door de AKP gericht gaan worden..PvdA accoord

  Erdogan wil volop moskeeen en minaretten..
  DE EU wil er niet aan dat Erdogan volledige werkt vanuit een paranoide ¨psychose en angst gekoppeld aan grootheidswaanzin..
  En daarmee gaan ze dan nu in zee De suicidedrang van Brussel..Aan de lidstaatbevolkingen wordt niet gedacht

 4. Je schaam je om een Europeaan te zijn. De hele wereld lacht om die miskleun in Brussel waar de Europese leiders met Rutte de clown een soort kofferbakverkoop is gehouden en waar EU door de Turken op een slinkse wijze belazerd is. Met zulke laffe onderhandelaars bent je gauw een makkelijke prooi en geef je Europa weg voor je het weet. Het is net of je een avond in de Casino alles verspeeld hebt. Dan rest alleen een schot door het hoofd. Maar onze leiders denken dat zij gewonnen hebben nog ook. Hoe stupide kunt je zijn. Rutte, de leraar geschiedenis wou zelf geschiedenis schrijven. Dat is dan goed gelukt. Dat wordt lachen bij de toekomstige lessen geschiedenis. Eigenlijk ben ik nog steeds woorden aan het zoeken want wat je ook schrijft is niet sterk genoeg om menselijke stupiditeit te beschrijven.

 5. ns1215@planet.nl // 9 maart 2016 om 18:58 // Beantwoorden

  De EU-nep-elite in de zg ‘waarden unie’ is tegenwoordig dikke maatjes met criminelen, oplichters, dictators en ander gespuis.

  10 jaar EU: Een moreel failliete bende is het.

 6. Ik kijk nu al uit naar de toetreding van Egypte, Algerije en Marokko tot de EU.
  Dat Europa gaat nog eens heel groot worden!

 7. Een mooi geschreven stuk! Ik kan me er alleen maar bij aansluiten… het was natuurlijk al jaren de bedoeling dat Turkije bij de EU getrokken zou worden, dit is een mooie gelegenheid voor ze! Alle individuele lidstaten zullen hun grenzen (weer) moeten gaan bewaken, er zit weinig anders op vrees ik…

 8. Overigens,misschien dat ik het niet helemaal begrepen had hoor, maar toen Liegende Mark zei “nul asielzoekers”, toen bedoelde hij toch niet dat hij er een miljoen met het vliegtuig ging hálen? (Om ze daarna heel Europees te verdelen over Nederland en Duitsland?)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.