Oud-minister en lobbykoning Ben Bot melkt zijn uitgebreide netwerk volledig uit

(Foto: wikimedia.commons.org)
Vorige week nam de Tweede Kamer een voorstel aan om bij ingediende wetten voortaan een lobbyparagraaf te voegen. Doel is duidelijkheid over welke lobbyisten bijdroegen aan de wet. Dat dat keihard nodig is, blijkt uit de activiteiten van oud-minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot (CDA). De oud-bewindsman was lobbyist voor en na zijn ministerschap in de kabinetten Balkenende 2 en 3 (2003 – 2007), daarvoor had hij een jarenlange carriere als diplomaat en hoogste ambtenaar op Buitenlandse Zaken. Bot melkt zijn uitgebreide netwerk inmiddels volledig uit.
Toenmalig minister van Buitenlandse Zaken en oud-lobbyist Ben Bot op bezoek bij zijn Amerikaanse collega Condoleezza Rice. We mogen aannemen dat hij het lobbyen in Washington achterwege heeft gelaten. (Foto: wikimedia.commons.org)

Toenmalig minister van Buitenlandse Zaken en oud-lobbyist Ben Bot op bezoek bij zijn Amerikaanse collega Condoleezza Rice. We mogen toch aannemen dat hij het lobbyen in Washington achterwege heeft gelaten. (Foto: wikimedia.commons.org)

De scheiding tussen de lobbyist en de oud-minister kan Bot zelf maar lastig te maken, blijkt uit een artikel in NRC Handelsblad afgelopen weekend. Zo kwam hij als oud-bewindsman overal in Den Haag binnen als bijvoorbeeld voorzitter van de raad van toezicht van het Nederlandse Instituut voor Meerpartijendemocratie of als voorzitter van de raad van commissarissen van Radio Nederland Wereldomroep. Terloops vroeg hij dan aandacht voor zijn commerciële opdrachtgevers. Volgens NRC Handelsblad had Bot na zijn vertrek in 2007 negentien gesprekken met tien bewindspersonen waaronder de premiers Balkenende en Rutte. Bot lobbyde onder meer voor Gasunie, Deutsche Bank en TNT. En niet altijd in het belang van Nederland.

Zo draaide Bot de Nederlandse staat een poot uit bij de verkoop van een ABN Amro-onderdeel in 2008. Dit onderdeel -Hollandsche Bank-Unie (HBU)- werd door de Nederlandse Staat gekocht uit de failliete Fortis-boedel maar moest daarna van eurocommissaris Kroes (Mededinging) alsnog worden verkocht. Er was echter slechts één koper: Deutsche Bank (DB). ABN Amro en de Staat wilden dat Brussel de eis tot verkoop introk omdat die de prijs zou drukken. Intussen vroeg Bot namens DB de eis te handhaven. In april 2010 kocht Deutsche Bank HBU voor een zacht prijsje en dezelfde dag werd Bot commissaris van Deutsche Bank Nederland.

Tot augustus 2013, want toen vertrok Bot plotseling bij de bank, acht maanden voor zijn termijn zou aflopen. Geruchten gaan sindsdien over een ingrijpen van de toezichthouder De Nederlandsche Bank. Bot zou afgekeurd zijn omdat hij te weinig financiële kennis had voor de functie van commissaris bij een bank.

In NRC Handelsblad, 5 maart.

In NRC Handelsblad, 5 maart.

Voor het postbedrijf TNT lobbyde Bot in 2003 -nog voor zijn ministerschap- om de postmarkt niet open te stellen. Toeval of niet, het kabinet waarin Bot daarna minister werd, besloot in 2006 de liberalisering van de postmarkt uit te stellen. Tijdens zijn bewindsperiode verzorgde Bots levenspartner Ilse Wilcek de TNT-lobby. Toen Bot minister werd, kreeg zij namelijk de baan van manager public affairs bij TNT. Later klom ze zelfs op tot directeur. Ook zoonlief Bernard Bot junior mocht bij TNT aan de slag, als financieel directeur.

Van één minister is bekend dat zij de acties van Bot niet op prijs stelde. In december 2014 ging Bot op de koffie bij minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking en Buitenlandse Handel). Formeel om over de situatie in Egypte te praten en als functionaris van het Nederlandse Instituut voor Meerpartijendemocratie. Een dekmantel, want Bot had een ander doel; een verklaring van geen bezwaar loskrijgen voor de levering van twee marineschepen aan Indonesië. Bot had zich namelijk verhuurd aan scheepsbouwer Damen Shipyards die die opdracht dolgraag wilde. De deal was echter omstreden vanwege de mensenrechtensituatie in Indonesië. Toen de verklaring niet snel genoeg kwam, benaderde Bot ook minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders. Ploumen boos. Ze liet Bots opdrachtgever Damen weten dat ze van dit soort lobbyactiviteiten niet was gediend. Bot heeft daarna nooit meer aangeklopt bij Ploumen.

Het zijn maar drie voorbeelden van de vele. Huidig minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders stelde afgelopen weekend dat de oud-minister voorzichtig moet zijn met zijn lobbywerk anders dreigen de activiteiten ‘onzuiver’ te worden. Het is kraakhelder dat Ben Bot zijn Haagse netwerk gretig gebruikt om belangen van bedrijven en organisaties te behartigen. Dat mag, formeel, maar het biedt wel een heel lelijk plaatje van de Haagse politiek.

(Bron: NRC Handelsblad)

7 Reacties op Oud-minister en lobbykoning Ben Bot melkt zijn uitgebreide netwerk volledig uit

 1. Het wemelt van deze (ex-) politieke figuren in Den Haag. En allemaal met een doel, beter van worden ten kosten van anderen. Dat maakt politiek nog vuiler dan het al is.

 2. Bas van Stapelberg // 8 maart 2016 om 18:35 // Beantwoorden

  Ja we worden bestuurd door lobbyisten dat is al 40 jaar aan de gang.

 3. Maan Arkenbosch // 8 maart 2016 om 20:57 // Beantwoorden

  De CDA-er Bot is een van de politieke bloedzuigers die er indirect voor zorgen dat de bevolking steeds armer en monddood gemaakt worden. Het stiekeme achterkamertjes gedoe zorgt er voor dat de politiek geen draagvlak meer bij de bevolking heeft.

 4. Je hoeft natuurlijk niet open te doen als hij voor de deur staat. Blijkbaar denken ze toch allemaal: what’s in it for me?

 5. jungleelephant // 9 maart 2016 om 01:15 // Beantwoorden

  “anders dreigen zijn activiteiten onzuiver te worden”?????Dat zijn ze al;er deugt niks van!En al die landverraders zorgen mega goed voor zichzelf!

 6. bertmaathuis // 9 maart 2016 om 02:22 // Beantwoorden

  Bijna 80 jaar en nóg niet genoeg verdiend? Is het dan nooit genoeg? Nee!
  En wat ís dat voor een handdruk met Condo…. ?
  https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcT8ginV3vQi7WA8dnt5rAAlXX10yjsU7Jx1vmH1QpGQEN51A1_ogA

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.