PvdA-leider Samsom heeft steeds meer moeite grip op zijn fractie te houden

(Beeld: youtube.com)
Verzwakt door de dramatische peilingen lijkt PvdA-leider Diederik Samsom steeds minder grip te hebben op zijn fractie. Dat bleek afgelopen dinsdag nog, toen de PvdA in de Tweede Kamer instemde met een aparte opvang voor bedreigde homoseksuele en christelijke vluchtelingen. Een flink deel van de fractieleden was daar stiekem tegen. Net als die andere PvdA’er, burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb. In een rechtsstaat horen daders te wijken, niet de slachtoffers. Vóór de stemming had Samsom de grootste moeite zijn fractie in toom houden.
(Foto: Flickr, PvdA)

Hoe lang Samsom zijn fractie nog onder controle heeft, is lastig te zeggen. Wel is duidelijk dat de onvrede over hem onder de fractieleden toeneemt. (Foto: Flickr, PvdA)

Dinsdag 1 maart stemde de Tweede Kamer over een D66-motie die aparte opvang voor bedreigde christelijke of homoseksuele vluchtelingen regelt. Er zouden inmiddels 21 gevallen bekend zijn van treiterijen en dreigementen aan het adres van de minderheden door islamitische medevluchtelingen. Maar wat is de beste aanpak, vroeg de Kamer zich af: beschermen van de slachtoffers of straffen van de belagers? D66, ChristenUnie, PvdA en de linkse partijen kozen voor de eerste optie, de rechtse partijen voor de laatste. VVD-fractieleider Halbe Zijlstra was achteraf verbijsterd: ‘links Nederland heeft een totaal verkeerd signaal afgegeven’.

Zo dacht stiekem ook een flink deel van de PvdA-fractie. Volgens de politiek verslaggever van NRC Handelsblad Tom Jan Meeus had Samsom ’s ochtends geprobeerd het onderwerp door de fractievergadering heen te jassen. Tevergeefs.

Meeus schrijft: ‘De fractieleiding had bij het begin van de vergadering voorgesteld de steun van de PvdA aan de motie inzake de aparte asielopvang voor homo’s en christenen af te hameren. Hier ging het al mis. Angelien Eijsink, de ervaren defensiewoordvoerder, zei dat dit niet kon. Zij wenste een aparte discussie. De fractieleiding suggereerde dit aan het einde van de vergadering te doen. Viel óók niet goed: fractieleden zagen er een trucje van de fractieleiding in. Vanaf één uur ’s middags hebben veel Kamerleden verplichtingen elders in het gebouw, zodat aan het einde van de fractievergadering, rond half twee, de helft doorgaans al vertrokken is. Zodoende had de fractieleiding geen keus dan een ingelast agendapunt toe te staan – het werd een heftige discussie van een uur. Mensen als Eijsink, buitenlandwoordvoerder Michiel Servaes en cultuurwoordvoerder Jacques Monasch laakten, in wisselende bewoordingen, het signaal dat hiervan uitging. Nederland paste zich aan asielzoekers aan – in plaats van andersom’.

PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch (beeld: screenshot Youtube)

PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch maakte de meeste indruk tijdens een ‘heftig debat’ binnen de PvdA-fractie over de opvang van homoseksuele vluchtelingen. (beeld: screenshot Youtube)

Volgens de NRC-journalist met kennelijk zeer goede bronnen in de PvdA-fractie maakte Ahmed Marcouch de meeste indruk. Hij hield een ‘gloedvol betoog’. ‘Niet slachtoffers maar daders horen in een rechtsstaat het veld te ruimen, zei hij. En: een overheid die integratie stimuleert kan nooit groepen apart zetten.’

Uiteindelijk stemde het gehele PvdA-gezelschap toch -deels dus onder protest- voor de D66-motie. Maar de spanning loopt op bij de sociaaldemocraten. Niet alleen door de stemming van 1 maart, maar ook door andere akkefietjes dreigt Samsom zijn greep op de PvdA-fractie kwijt te raken. Hij zou intern ook te vaak betrapt zijn op politieke handigheidjes. Niet handig. ‘Zoals het nu gaat, voelt het alsof het lijntje elk moment kan knappen’, vertrouwde een anoniem PvdA-Kamerlid Meeus toe. Tot nu toe bekritiseerde alleen Kamerlid Jacques Monasch zijn ‘baas’ in het openbaar.

Wanneer een PvdA-Kamerlid binnenkort inderdaad begint te muiten, dan heeft niet alleen Samsom een probleem, maar de hele coalitie. Die heeft met 76 zetels in de Tweede Kamer namelijk een meerderheid van slechts één zetel.

(Bron: NRC Handelsblad)

8 Reacties op PvdA-leider Samsom heeft steeds meer moeite grip op zijn fractie te houden

 1. Gluteus Maximus // 7 maart 2016 om 07:50 // Beantwoorden

  Die politieke handigheidjes hebben Rutte en Samsom tot kunst verheven. Vind ik erg kortzichtig. Je krijgt misschien je zin op dat ene moment. Maar vertrouwen heeft daar erg onder te lijden.

  En dat tanende vertrouwen – ik ben er nog steeds niet over uit. Zien ze het niet? Zijn ze zo opportunistisch dat ze denken – dat komt wel weer goed. Of echt zo kortzichtig – ik krijg mijn zin voor nu, en wat er na mijn periode gebeurt, boeit me niet.

  • bertmaathuis // 7 maart 2016 om 12:08 // Beantwoorden

   Er zijn maar zeer weinig politici die wijze woorden spreken, in mijn beleving. Hun woorden klinken in mijn oren eerder dom en onvolwassen.
   Wellicht dat in zekere mate hierop een uitzondering wordt gemaakt door PvdD[ieren] en SP.

   De woorden uit de mond van Diederik Samsom klinken, in mijn beleving, zó maatschappij-ontwrichtend, dat ik nauwelijks kan geloven dat dit geen opzet is. Alsof men de eigen partij per sé uit elkaar wil laten vallen.
   De PvdA blijkt op dit moment een kat in het nauw te zijn en in het geheel geen volwassen reactie hierop te hebben.
   En o ja, PvdA is nog steeds de aloude partij: VAN de arbeid; en niet VOOR de arbeiders. “Wij willen werk, werk, werk, werk en nog eens werk”, zoals Wouter Bos vanaf een sinaasappelkistje de burgers toe riep. Werken en belasting betalen! Want een hóóp van je verdiende geld gaat op aan belastinggeld.
   In Zweden lijkt men het een beetje te gaan begrijpen: http://leijp.nl/zweden-6-urige-werkdag/
   Daarentegen had Diederik Samsom het recentelijk nog over een 4-daagse werkweek van 9 uren per dag. Alsof 8 uren per dag al niet overmatig veel zijn (zoveel mensen met burn out)!
   Onze huidige politiek is zwaar verouderd, blijft hangen in oude concepten. De machtselite worstelt om overeind te blijven, maar de mensheid is toe aan een levenshouding van werkelijk sámen leven! Zónder hiërarchie.

 2. “Maar wat is de beste aanpak, vroeg de Kamer zich af: beschermen van de slachtoffers of straffen van de belagers?”
  Nou, hier schuilt zich een andere logica: het intact houden van het bestand criminelen krijgt voorrang want er zijn meer, veel meer potentiële slachtoffers onbewust hun noodlot aan het afwachten buiten de AZC’s. En die zijn niet alleen homo’s of christenen, maar ook vele duizenden vrouwen, maakt niet uit van welke aard, van bijna elke leeftijd die zeker verkracht worden in de toekomst. Als de criminelen eruit gehaald worden al in het AZC stadium dan hebben we minder slachtoffers in een “systeem” dat alleen goed is voor zijn EIGEN veiligheid.

 3. Bas van Stapelberg // 7 maart 2016 om 09:06 // Beantwoorden

  Die foto zegt alles, prachtig gedaan.

 4. Bas van Stapelberg // 7 maart 2016 om 14:16 // Beantwoorden

  Diederikje is een graag geziene gast bij de Bilderbergjes. Deze man is zo verschrikkelijk verkeerd bezig. Bij zijn aanstelling schreef ik al dat deze man met een verborgen agenda werkt om de PvdA om zeep te helpen. En het gebeurt onder hun eigen ogen, wat een wereldvreemde mensen zijn het toch bij die partij.

 5. Ik hoop dat deze meneer zijn fractie in het gareel houdt. Dat is de beste garantie voor 0 zetels. Nog even volhouden dus.

 6. Er zijn op dit moment 30 PvdA kamerleden naarstig op zoek naar een burgemeestersbaantje, want die paar grijpstuivers minder belasting volgend jaar zullen niet genoeg zijn voor ineens 25 zetels extra. Bovendien lijken me die fractievergadering niet erg gezellig. Sowieso is zijn er bij het stoelendansen 38 kandidaten voor inmiddels nog maar zeven stoeltjes wat leidt tot haat en nijd (ééntje is voor Diedel – never change a winning team!), ook wordt het steeds vervelender Zijlstra op de deur te horen bonsen over wat de heren/dames worden geacht te stemmen (“of hebben jullie al zin in verkiezingen?”).
  En dan komt er weer een peiling en dan …
  Maar goed. Om voor de meelezende PvdA-ers positief af te sluiten een mooi liedje om de volgende fractievergadering luister bij te zetten: https://www.youtube.com/watch?v=Ak7kedzR8bg
  Succes met solliciteren straks. E regel vast een moestuintje bij Jetta!

 7. Bas van Stapelberg // 8 maart 2016 om 18:38 // Beantwoorden

  Die moestuin doet het hem Vader. Prachtig gevonden. Maar Jetta gaat het niet lukken met haar moestuin.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.