Specialiteit van Rutte2: info aandikken, afzwakken of laten verdwijnen

(Beeld: screenshot Youtube)
Afgelopen week was het weer raak. De oppositie raakte over de rooie door een zoveelste rookgordijn van het kabinet. Dit keer ging het over de asielcijfers. Waarom had premier Rutte de prognose van 94.000 asielaanvragers verzwegen? Hij had het aantal van 58.000 op de mouw van de Tweede Kamerleden gespeld. Het is de specialiteit van Rutte 2: informatie aandikken, afzwakken of zelfs weglaten.
(Beeld: screenshot debatgemist.nl)

(Beeld: screenshot debatgemist.nl)

Ook in andere dossiers goochelt het kabinet met informatie. Bijvoorbeeld de EU-naheffing in 2014. Minister Dijsselbloem (Financiën) was destijds ‘zeer onaangenaam verrast’ over een ‘onverwachte’ extra naheffing van 642 miljoen uit Brussel. Zijn verbazing bleek achteraf gespeeld. Hij wist het namelijk al een week, zo kwam later uit.

Nog bonter maakte de PvdA’er het toen hij loog over de reden van zijn gebrek aan transparantie. De Europese Commissie zou de documenten niet willen vrijgeven. Maar toen De Telegraaf de zaak uitzocht in Brussel, bleek dat juist Den Haag op geheimhouding had aangedrongen.

Over de daadwerkelijke kosten voor het ambtenarenapparaat bestaan ook nog steeds vraagtekens. Dat komt onder meer door de creatieve berekeningen van minister Blok van Rijksdienst. Hij blijkt namelijk gewoon de kosten van ingehuurde adviseurs die de wegbezuinigde ambtenaren moeten vervangen niet mee te rekenen.

Premier Rutte met minister van Defensie Jeanine Hennis. Zij wil nog wel een ronde door. (Foto: Flickr, minister-president Rutte)

Premier Rutte en minister van Defensie Jeanine Hennis presenteerden een bezuiniging op Defensie als een cadeautje. Politiek knap. (Foto: Flickr, minister-president Rutte)

Een sterk staaltje framing toonde Rutte2 met de ‘extra’ euro’s voor defensie. Maar liefst 24 jaar had Den Haag bezuinigd op het leger en dat was voorbij, juichte minister Hennis. De afgelopen twee jaar kwam er honderd miljoen per jaar bij voor de krijgsmacht. Het kabinet vermeldde echter niet dat de eerder geplande bezuinigingen van 300 miljoen gewoon doorgingen. Per saldo bleef het dus een bezuiniging.

Het zijn maar enkele voorbeelden. Maar er zijn er meer: MH17, de Teevendeal, pgb-chaos, geld naar de Griekenland, JSF-kosten, de werkloosheidscijfers, het bleef of blijft allemaal te lang in nevelen gehuld. Het lijkt een duidelijk patroon: dit kabinet jongleert met informatie, cijfers en feiten.

(Bron: De Telegraaf)

9 Reacties op Specialiteit van Rutte2: info aandikken, afzwakken of laten verdwijnen

 1. Geheel mee eens. Gelukkig nog maar een jaartje opgezadeld met het slechtste kabinet aller tijden! Het is de firma list en bedrog. Rekenen kunnen zij niet. Maar wij de burger in ieder geval wel! Ik heb nog nooit zoveel amateurisme meegemaakt!

 2. Rutte2: info aandikken, afzwakken of laten verdwijnen EN Doorprocederen, knopen doorhakken en stoppen met leuteren. De VVD als een strenge “onderhandelaar” met de turken. Een opvoeder die met harde hand regeert. Onder wiens bewind de daklozen met 100% is gestegen naar 31.000 mensen. De groep armen naar maar liefst 1,25 miljoen.
  En het aantal werklozen er geen 587000 zijn maar 2 miljoen. ( en slechts 587000 hebben recht op WW) . Verantwoordelijk zijn voor de afbraak van honderdduizenden banen EN afbraak werknemersrechten. Gefocust op een feodaal europa. Samen met een parti jvoor de ( meest laag betaalde en zonder rechten) Arbeid. Dit kabinet zegt al jaren tegben de bevolking . U moet het zelf uitzoeken. ( ouder dan 45 jaar, jammer dan, oud en ziek, jammer dan . Een democratisch gekozen regering is er niet voor uw belang. Debezuinigingsdoctrine EENZIJDIG opgelegd over de rug van de kwetsbaren zieken en ouderen en de werkende bevolking. GEEN enkele maatregel om de winsten van multinationals/rijken te belasten.

  • yep. weer de spijker op zijn kop! ben al jaren over deze materie aan het bakkeleien met 2ekamerleden. cpb(drs ter haar persvoorlichter. en cbs. elke keer komen ze weg met verkeerde cijfers. ook 2e kamerleden kunnen schijnbaar niet rekenen. stel index 2010 100. 2016 120. dus een vijfde is dan allles gestegen. nee zegt cpb wij beginnen opnieuw met index 2016 die stel 120 is en einde jaar 122. dus 2/120 meer.

   dit doen ze al jaren zo .als elk jaar die indexering in loon of uitkering mee groeit oke!

   maar dat is niet zo

 3. M.a.w. deze regering buigt voor het groot EN roofkapitaal. Ziet de EU als feodaal europa.
  Alle welvaart weg. Trots door de stad lopen en in ieder stad daklozen op straat, 1 miljoen mensen zonder zorg omdat de premie niet meer betaald kan worden. bij betalingsproblemen direct boete repressie ( zo weer een mens voor een gedeelte van zijn leven in de schuldsanering). En waar wordt over geluld op de zeepkisst Denhaag. Over griekenland, turkije, macedonie, de “vluchtelingen crisis”. En dat voor een zgn Verbond van 500 miljoen mensen. Deze vluchtelingen zetten de bezuinigingsdoctrine onder druk en deze doctrine moet kosten wat het kost worden gehandhaafd. Feodaal EU zal belasting moeten gaan ophalen uit de belastingvrije virtuele economie en de miljardairs. En als dat gebeurt wordt het speeltje van de financiele sector met alle derivatenhandel en wandel , coco’s, speculanten etc onbruikbaar gemaakt. Wordt het gelijk een stuk onaantrekkelijker voor de bananenrepublieken om lid te worden

 4. het is de mentaliteit van eurofiel neoliberaal..
  We worden belazerd waar we bij staan, voor voldongen feiten geplaatst, als volk opzij geschoven voor het neoliberale plan, leugens, bedrog, manipulaties smeerlapperij en afwezigheid van transparantie.stiekem doen

  Leegvreten van NL en democratie aan de dijk zetten voor de vuilnisophaaldienst.
  Veel te `populistisch!!

  Valse moraal en bizarre mensvisie`

  Vertegenwoordigende democratie is allang utgehold..het volk is dom en wij zijn elitair begaafd met de waarheid-frame. Arrogantie en dédain

  De realiteit viert geen hoogtij meer..het proces van onderlinge multilaterale masturbatie en sadomasochistisch spel..als Tweede Kamer

 5. Bas van Stapelberg // 4 maart 2016 om 15:23 // Beantwoorden

  liegen is een kenmerk van een liberaal

 6. In algemeen gangbare taal is dit toch liegen, bedriegen en belazeren?

 7. Wat kunt je verwachten van partijen die verkwanselen alles waar zij voor staan alleen maar om te kunnen regeren. Het is vanaf moment nul bedriegen en liegen geweest en dat wordt naarmate het langer duurt automatisch steeds erger. Rutte neemt in deze met afstand de eerste plaats wat liegen betreft. En met de huidige oppositie die niet veel beter is kunnen zij het rit uitzitten.

 8. Ook zo’n mooi broodje aap verhaal: een vertrek uit de EU bedreigt de welvaart. Vanaf zijn standpunt meer dan waar, uit de EU betekent minder inkomsten en graaimogelijkheden. Vanuit 70% van Die Anderen betekent het gelijke verdeling van geld, middelen en mogelijkheden. Een bottom-up structuur. Geen onbenullen meer in de top, kennis geldt weer in plaats van kennissen.

1 Trackbacks & Pingbacks

 1. “Vluchtelingen” nu ruim 90% economische migrant | Lang Leve Europa!

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.