Aantal armen stijgt en neemt bij economische voorspoed niet meer af

(Foto: Flickr, Pascal Maramis)
In 2013 telde Nederland maar liefst 1,25 miljoen armen. Dat blijkt uit een onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP). In 1990 waren er nog maar weinig Nederlanders arm. Maar met name sinds het begin van de eeuw nam hun aantal flink toe, met een extra boost sinds het begin van de crisis in 2008. SCP-onderzoeker Stella Hoff verwacht overigens niet dat de armoede weer zal afnemen zodra het economisch weer beter gaat. Hoff: ‘De reden daarvoor is dat steeds meer mensen een flexibel contract hebben of zzp’er zijn’.
(Foto: happydividend.com, fotograaf onbekend)

(Foto: fotograaf onbekend)

Arm ben je volgens het SCP in Nederland met een inkomen van netto €1.061 voor een alleenstaande en €1.990 voor een gezin met twee kinderen. Je bent pas officieel arm wanneer je een jaar op of onder die grens leeft. Wanneer je langer dan drie jaar van de genoemde bedragen moet leven, spreekt het SCP van langdurige armoede. Daarbij gaat het om 595 duizend mensen, circa 4 procent van de totale bevolking.

Opmerkelijk is dat de armen niet alleen mensen met een uitkering zijn. Volgens het vooroordeel liggen armen met een uitkering de hele dag tv te kijken op de bank. Maar dat klopt dus niet. Bijna de helft, 285 duizend mensen, werkt namelijk gewoon. Vooral als zzp’er.

Volgens het SCP is het erg belangrijk huishoudens die in de armoede vallen, zo snel mogelijk hulp te bieden. Want hoe langer de armoede duurt, hoe hardnekkiger die wordt. Meer dan de helft van de ongelukkigen die in armoede afglijden, 60 procent, klimt er binnen een jaar weer uit. Wie drie jaar of langer in armoede leeft, kan zich voorbereiden op structurele armoede. Die mensen komen er waarschijnlijk niet meer uit.

In de Volkskrant, 1 maart, en het persbericht van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

In de Volkskrant, 1 maart, en het persbericht van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

Ook voor wie uit de armoe is gekrabbeld en weer een redelijk inkomen heeft, is de kust nog niet veilig, zo blijkt uit het SCP-onderzoek. Maar liefst 40 procent van de ex-armen valt op langere termijn weer terug in hun oude situatie.

Vijfentwintig jaar geleden kende Nederland nog weinig armen, stelt het SCP-rapport. Sindsdien is het aantal mensen dat zelfs de eerste levensbehoeften nauwelijks kan betalen gestegen tot anderhalf keer het aantal inwoners van Amsterdam. Niet dat Nederland verarmde. Welnee, tegelijkertijd schoot namelijk ook de algemene welvaart de lucht in. Sinds 2000 steeg het besteedbare inkomen van de gemiddelde Nederlander volgens het CBS  met bijna €9.000 per jaar (van €25.300 naar €34.200 in 2014). Meer welvaart én verarming tegelijkertijd, dat moet iets met politieke keuzes te maken hebben. Of het gebrek er aan.

Wie zijn schouders ophaalt bij het groeiende leger armoedzaaiers, legt zich kennelijk ook neer bij een slinkende middenklasse waartoe de armen ooit behoorden. Een stabiele samenleving kan echter niet zonder een stevige middenklasse; deze brave burgers consumeren, betalen netjes hun belasting, sturen hun kinderen naar school en gaan keurig stemmen. De ruggengraat van een vrije, veilige en stabiele samenleving dus. Het was lange tijd dé westerse succesformule. Te veel politici zijn dat sinds 1990 kennelijk vergeten.

(Bronnen: scp.nl, de Volkskrant)

13 Reacties op Aantal armen stijgt en neemt bij economische voorspoed niet meer af

 1. “Meer welvaart én verarming tegelijkertijd, dat moet iets met politieke keuzes te maken hebben”… en de keus heet hervormingen een flexibilisering. De “vrije handel” akkoorden geven de mondiale multinationals alle vrijheid iedereen uit te buiten. Dit is dus de politieke keus:
  http://mario828282.wordpress.com/2014/12/11/hervormingen-zijn-een-globalistische-agendapunt/

 2. De groei en bestendiging van armoede van het laatste decennium, en daarmee de groei van ongelijkheid en tweedeling, aan hand in hand met de opkomst /activering van de EU en introductie van de euro.
  EU als geldslorpend zwart gaat met de nodige bombarie,corruptie en expansie en de euro met ene koers van 1 : 2,23 gulden..wat een verlies van 55% gulden-welvaart opleverde, waarbij de guldenprijs van voorheen werd omgezet naar de europrijs.wat dus ook nog eens een heel grote prijsstijging betekende van het dagelijks en seizoensgewijze levensonderhoud..vervolgens dan weer een crisis gemanipuleerd door de eurofiel neoliberale politiek…faillissementen. werkeloosheid, `Flexiblisering`, vernieling middenklasse,etc De economie kapot,Planmatig

 3. het is evident dat euroiel neoliberale politiek de politiek van rijkman is die nooit genoeg geld heeft.Meer. meer–dat lidt tot schee verdeling van de welb vaart
  De politiek van bedrog, bizarre mensvisie nog idioter maatschappijvisie, korte termijndenken-valse moraal en het gewoon vertikt – tot eigen nadeel /aan te nemen dat je je eigen kip met gouden eieren slacht als je de middenklasse uitroeit.
  Zonder middenklasse geen mensen met wat extra geld om te kopen.Geen geld om te kopen dan ook geen vraag en zonder vraag ook geen productie..wel werkeloosheid en armoede.
  Hoe groter de middenklasse, hoe groter de welvaart..voor iedereen

 4. jungleelephant // 2 maart 2016 om 13:34 // Beantwoorden

  Tja,als ze ook jaar in jaar uit uitkeringen korten,toeslagen[chronisch zieken,mantelzorgers,etc.]opheffen,huursubsidie van jaren geleden terug vorderen,enz.dan glij je vanzelf de armoe in met geen enkel perspectief er ooit nog uit te komen.Mede dankzij Klijnsma,die vanmorgen met haar aangepaste fiets gevallen is,volgens het nieuws,en nu toch echt een paar dagen thuis blijft met haar kneuzingen!!!Had ze haar nek maar gebroken,takkewijf!

 5. eurofiel neoliberaal met de daaraan verbondebn mens visie, de kijk op macht en de rol van geld, de hebzucht naar geld en amcht als doel dat elk middel om dat te bereiken, uit te bouwen en te behouden heiligt..ook al is het in vernietigend nadeel voor anderen…leidt dit tot sociale waanzin , intimidatie, groeiend geweld, manipulatie en habitueel bedrog en corruptie.
  Eeuwig wantrouwen, 360 graden wantrouwen in anderen, mega-concurrentie,groei van rechtsgedingen en wantrouwen…democratie ongewenst.Democratie ondermijnd het-eurofiel- neoliberale streven.
  Heel actueel voorbeeld± 6 april en de tegenacties van de politiek , een grote smeerlapperij..heeft niks met democratie meer te maken.
  Dit is al genoeg argument om NEE te stemmen

 6. Dit roep ik al enige tijd. Het is gecreerde armoede. De vraag is of alle politici nu zo op de hoogte zijn van , kennis van zaken hebben , over de werking van het fiat monetaire stelsel.
  De belastingvoordelen van de virtuele economie. Het geld leegslurpen ( bv dmv renteswaps, levenssloop hypotheken, spaarbeleggingen etc etc etc ) UIT de reele economie DOOR gebruikt te maken van de voordelen van de virtuele economie.
  De arbeiders, middenklasse, en ook de hogere klasse moeten het hebben van het gecreerde geld. Daar wordt belasting over betaald en daar worden de sociale premies van betaald. In een fiat monetair stelsel betkend geldcreatie dat daar tegenover een schuld staat, terug te betalen met rente. DE TRUC is om de schulden over te hevelen naar de het grootste gedeelte van de bevolking en HET gecreerde geld naar enkelen. De superrijken doen dit via de virtuele economie. Banken maakt het niet uit. Het draait voor hen om de rente inkomsten, derivaten, tentswaps, coco’s etc. etc. etc.

 7. Wie van de linker of de rechterzijde van het politieke spectrum nu ook wetgeving maakt en welke groep deze wetgeving dan ook treft. Banken verdienen altijd.
  Het is de deregulering van de financiele sector , vanaf 1980, die ervoor gezorgd heeft dat centrale bankgelden door de private banken voor 90% onbelast ( dus ook ontbreken belastingwetgeving virtuele economie) in de virtuele economie pompt. De overige 10% moet dus OOK de belasting ophoesten om de overheidsschuld en de sociale zekerheid te betalen. Doordat ook wetgeving ontbreekt om VERPLICHT te investeren door private partijen ( en ook de banken) blijft dus het merendeel in de virtuele economie. EEn machtsconcentratie van geld bij enkelen. En derhalve ook een machtsconcentratie om blijvend het geld UIT de reele economie te halen. Dus verstoring van de economie. Creatie van hedgefunds ( roofkapitalisten en de impact van superrijken op de landelijke en locale politiiek. Het meest transparant wordt dat nu duidelijk in de VS door THE KOCH Brothers.

 8. IN NL pechtold in een privevliegtuig van een olicharch naar de oekraine ( uitzending eenvandaag), De pvda gesponsord door een olicharch in een ja campagne. NEO liberalisme is een gedachtegoed wat uitgaat van het zo klein mogelijk maken van overheid, belastingen , en iedereen zoekt het zelf maar uit ( wordt verkocht als het individuele recht op vrijheid). Het is dus slechten van alle sociale beginselen en het recht van de sterksten ( kapitaal krachtigen) LEES het exclusieve private recht op geldcreatie. De race tot the bottom betekend dat uiteindelijk inkomen een schuld word . En het merendeel van de bevolking als schuldenaar door het leven kan en tegen slaven lonen zijn hoofd boven water kan houden, zonder zorg. zonder Kwaliteit van leven, voor enkelen rijkdom, voor velen. armoede honger voedselbanken. EN het einde van de Democratie.
  Terug naar de middeleeuwen dus. En zoals het artikel ook vermeld. Dat begint er ook steeds meer op te lijken

 9. bertmaathuis // 2 maart 2016 om 23:04 // Beantwoorden

  Een [best] goed begin:

  http://leijp.nl/zweden-6-urige-werkdag/

  En dan, na een paar jaar, verder inperken. Opdat Werk & Inkomen beter verdeeld worden!
  Want 6 uren/dag is nog steeds duidelijk te veel.

 10. De Euro ten opzichte van de gulden 1 : 2.23, alle prijzen werden met de invoering van de D(E)URO aangepast, de lonen echter voor de gewone mens werden gehalveerd, politicie lachten zich toen al een breuk want hun “katje” werd naar de Euro aangepast, voorbeeld; een biertje voor de Euro koste in Limburg gemiddeld fl 1.75, na de invoering van deze muntwaarde ineens een Euro en slechts 14 dagen later al 1.25 €, een gemiddelde auto koste tussen de 18 en 20.000 gulden en werd ineens tussen de 18 en 20.000 €, het dubbele dus zo ging het met alles en het kon niet op, de modale 1 verdiener ging van een salaris van fl 3000.- naar minder dan 1500€ terwijl de politici van fl 7000.- naar € 7000.- gingen, ook toen al zo “eerlijk” als ja wat eigenlijk, er zijn helaas geen goede woorden voor en graaiers is te weinig om inhalige politici te benamen, De Euro werd dus gewoon ingevoerd om rijken nog rijker te maken en de armen nog net iets armer, voorts werden de banken onder bescherming van de staat gesteld en gered door HEEL VEEL belastinggelden die werden opgehoest door de onderste bevolkingslaag “daar zijn er immers de meeste van” 1.3 miljoen Nederlanders leven onder de armoede grens, een grens die toen de Euro kwam eigenlijk al onvermijdelijk was en er zullen nog veel meer armen komen, uitgezogen door politieke beslissingen zullen naar verwachting zelfs werkende éénverdieners met een eigen huis tot ver onder de € 30.000.- terugvallen en hun huis moeten verkopen om het hoofd boven water te houden.
  De middenstand, een hardwwerkende klasse die de economie draaiend moeten houden leggen een voor een het moede hoofd in de schoot en sluiten hun deuren, de misdaad(opgeroepen door politici) zal hoogtij gaan vieren wat al duidelijk te zien is bij allochtone jongeren die bij opsporing verzocht te zien zijn, EN WAT ZEGT RUTTE, HIJ IS GEERGERD DOOR DE ZG ARMOEDE IN ONS LAND, ER IS IMMERS GEEN ARMOEDE, hoever staat deze ziende blinde van het volk af, en hoelang zal het nog duren voordat de eerste doden vallen die onder bruggen slapen of kinderen die zonder ontbijt naar school moeten,? hoelang gaat “de voedselbank” het nog redden zonder hulp van de middenstand?? er komen immesr steeds meer (volgens rutte) rijken naar deze bank en niet om geld te vragen, er komen dus steeds meer mensen die ondanks hun werk niet meer kunnen rondkomen van de armzalige € 3000.- per maand die Rutte denkt dat de gewone mens wel verdiend maar helaas nog steeds niet krijgt, en al zou men € 3000.- verdienen dan nog zou de staat er gemiddeld 43 % van inslurpen laat staan van het vakantiegeld daar gaat nl. 73% van naar de staat, er is nog maar een groep van mensen, de elite, die tegenwoordig zonder schaamte aan het einde van maand hun bankrekening lachend aanschouwen, en dat zij “onze?? integere” politici.

 11. Zeg ik VVD Voor Veel Drama

 12. wordt tijd voor een 3fm request voor Nederlanders!!!
  Trouwens volgens VVD is er geen armoede (onder VVDers).

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.