895.000 mensen in bijstand of ww, maar dankzij kabinetsbeleid durven mkb-ondernemers niemand aan te nemen

Lodewijk Asscher tijdens een partijcongres, april 2015. (Foto: Flickr, Stijn Haarschoten)
Het kabinetsbeleid tegen de hoge werkloosheid werkt averechts. Terwijl het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag meldde dat het aantal bijstanders in Nederland almaar verder toeneemt, vrezen ondernemers de risico’s wanneer ze mensen werk bieden. De laatste crisisjaren namen kleine en middelgrote ondernemers al minder mensen aan, maar na de invoering van de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) op 1 juli 2015 zijn ze helemaal kopschuw geworden. Inmiddels telt Nederland zo’n 450.000 mensen in de bijstand. Samen met de 445.000 mensen met een ww-uitkering zitten er inmiddels dus 895.000 mensen thuis. Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher (PvdA) grossiert intussen in mislukte banenplannen.
Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher in 2014 met premier Rutte bij het Opleidingsinstituut voor specialistisch vakmanschap in Utrecht. (Foto: Martijn Beekman, Flickr, rijksoverheid.nl)

Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher in 2014 met premier Rutte bij het Opleidingsinstituut voor specialistisch vakmanschap in Utrecht. Of de leerlingen na hun opleiding nog een vast contract krijgen is steeds onwaarschijnlijker. (Foto: Martijn Beekman, Flickr, rijksoverheid.nl)

Ondernemers klagen steen en been over de nieuwe ontslagwet die Asscher vorig jaar invoerde. Zo luidde de koepel van horecabedrijven Koninklijke Horeca Nederland maandag de noodklok. Een werkgever denkt wel drie keer na voordat hij nog iemand aanneemt. Wanneer een werknemer niet functioneert, is het veel moeilijker hem of haar te ontslaan. Ondernemers moeten dan namelijk het personeelsdossier tot in de puntjes op orde hebben, want bij het minste geringste moet de rechter het ontslag afwijzen. Onderzoek van de rechtsbijstandverzekeraar DAS wijst uit dat het percentage ontslagafwijzingen door de rechter onder de nieuwe wet is gestegen tot 30 a 40 procent. Vóór de nieuwe ontslagwet was dat nog 10 a 15 procent.

Werknemers met een vast of tijdelijk contract hebben bij onvrijwillig ontslag bovendien recht op een zak geld, oftewel een transitievergoeding. Dat is voor grote bedrijven prima te betalen, maar voor kleine en middelgrote ondernemers lang niet altijd. Neem de kleine winkelier, toch al geen vetpot, die een medewerker moet ontslaan vanwege teruglopende klandizie. Een eigentijdse en veel voorkomende situatie. Arbeidsjurist Pascal Besselink van DAS zegt in De Telegraaf dat deze ondernemers ‘de financiële middelen niet hebben om die vergoeding te betalen. Daarom nemen ze ook geen mensen meer in vaste dienst’.

Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland herkennen -uiteraard- de bevindingen van DAS.  ‘Wij horen vanuit onze achterban dat mkb-ondernemers grote moeite hebben met het betalen van de transitievergoeding’, aldus een woordvoerder in De Telegraaf.

Albert Cuypmarkt in Amsterdam. (Foto: wikimedia.commons.org)

Kleine ondernemers zoals de marktkooplui van de Amsterdamse Albert Cuypmarkt denken door de nieuwe wetgeving wel drie keer na voordat ze iemand een baan aanbieden. (Foto: wikimedia.commons.org)

Ook de verplichting om zieke werknemers maar liefst twee jaar door te betalen is voor kleine ondernemers vaak niet te doen. Na die twee jaar komt daar nog de eerder genoemde transitievergoeding bovenop. ‘Dat heeft geleid tot slapende dienstverbanden, waarbij werkgevers weigeren de arbeidsovereenkomst op te zeggen van een zieke werknemer om te voorkomen dat ze een transitievergoeding moeten betalen. Dat zien we nu op behoorlijke schaal gebeuren’, aldus DAS-jurist Besselink in De Telegraaf.

Het mkb is dé banenmotor van Nederland, horen we altijd. Dat was ook altijd zo, tot de crisis. Inmiddels zitten er bijna een miljoen mensen werkloos thuis. Maar gelukkig, we hebben een minister van Werkgelegenheid die van de aanpak van dit enorme probleem een prioriteit maakte. Het resultaat is om te huilen. Lodewijk Asscher presenteerde proefballonnetjes, banenplannen en de WWZ. Het werkte allemaal niet of averechts. Mkb-ondernemers nemen niemand meer aan, dankzij deze minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, of liever van Werkloosheid. Wat een ramp.

(Bron: De Telegraaf)

13 Reacties op 895.000 mensen in bijstand of ww, maar dankzij kabinetsbeleid durven mkb-ondernemers niemand aan te nemen

 1. Die mensen zijn niet werkeloos. Die werken straks voor mevrouw Klijnsma tegen een ander salaris. Op het niveau van bijstandsuitkering. Zo blijft er meer geld over voor extra JSF-vliegtuigen, Europa, Matthijs van Nieuwkerk, de Groene Draeck (dringend toe aan een onderhoudsbeurtje trouwens) en voor Nieuwe Nederlanders.

 2. Op termijn vormen de MKB ‘ers een problematische concurrentie voor de globale multinationals. Vandaar dat een van de globalisatie doelen is verpaupering en uiteindelijk de vernietiging van de MKB sector. Het is “flexibilisering” en “hervormingen” voor de globale multinationals, maar verstarring en meer wurgende regels voor de MKB’ers.
  “Hervormingen” zijn een globalistische agendapunt
  http://mario828282.wordpress.com/2014/12/11/hervormingen-zijn-een-globalistische-agendapunt/

 3. Echt weer slaapzand. Vermogen wordt niet belast , belastingontwijking via beurshandel, roofkapitalisten die zich in het poltieke proces inkopen etc etc etc. Kortom de overheveling van het gecreerde geld uit het niets , vrijwel belastingvrij,naar enkelen (o.a. multinationals). Dat is het einde van de verzorgingsstaat, oftewel het einde van welvaart voor iedereen, oftwel het einde van de democratische rechtstaat. Landen en unies worden gedicteerd door het groot en roofkapitaal. De meerderheid van de bevolking crepeerd. Gecreerd geld wordt schaars gehouden in de reele economie.

 4. Zie de oekraine. 1,7 miljard van de de president, waarschijnlijk belasting vrij naar de EU. En die van zijn “vrinden”dan zeker ook. Het land corruupt leeggerooofd. En miljoenen menen in de europese droom, welvaart in NL Duitsland etc.. Ja die willen wel. Uit de armoede.
  Dus alle welvaart in de noordeljke staten drastisch omlaag ( bijstand , zorg etc), zodat het vrije verkeer van arbeiders ( goedkope arbeid) doorgang kan vinden. Ten koste van de opgrebouwde rechten van de landenbevolkingen. Onderwijl reist pechtold in het prive vliegtuig van een oekrainer ( olicharch) naar oekraine. Doneert Soros 2 ton euro aan de pvda ( ook zo een olicharch) Is er kennelijk al 5, 2 miljard nederlandse kapitaal , volgens rutte, al geinvesteerd ( waarin dan??).

 5. En komt de npo/journaal met een korte docu over de anti corruptie eenheid, gefinancierd door de EU. En komt de ja campagne met het verhaal dat er 200 mensen gestorven zijn voor de europese vlag. Met andere woorden , als niet transparant gemaakt wordt hoe de money transfer, het wheelen en dealen, nu feitelijk loopt. Hebben we naast de polen , de hongaren etcetc binnen nu en 5 jaar de uitgehongerde en corrupt leeggehaalde bevolking van de oekraine op de stoep staan TEN KOSTE van de bijstand , ww etc etc etc. De oplossing van dit kabinet is het slechten van de verzorgingstaat omdat er immer verarmden en leeggeroofde bevolkingsgroepen hier binnenkomen. Die mensen zijn wanhopig. Maar let wel. Zie de gevolgen van het politiseren van vluchtelingen. Dat wordt dan vanzelf een nog groter probleem. Bevolking tegen bevolking, en het kapitaal gaat vrijuit. En daar zit je dan als euro parlementarier met je salaris van 8000 euro, je 2400 euro onkosten vergoeding, je 1500 euro per maand voor een assistent, en 300 euro tekenvergoeding per vergadering.

 6. En als laatste.. Een immer groeiend deel van de nl ( en EU) bevolking heeft geen besteedbaar inkomen meer. Het gevolg van de “versobering” van de verzorgingsstaat. M.a.w. het MKB gaat eraan. Die zijn afhankelijk van besteedbaar inkomen. Dan is de tijdelijke oplossing een race tot the bottom met goedkope tarieven ( via import arbeid uit de EU, en de creatie van zzp ers, ). Tel daar bij op dat de 1500 miljard van de ECB oor 90 procent in de beurseconmie terecht komt , de aanzuigende werking op de superrijken + TTIP en ISDS.
  Het recept voor immer groter wordende overheidsschulden (crisissen) Logisch een Brexit.
  En de “investeerders” werken wel… echter alleen via de beurshandel en hedgefunds. De De reele economie leeggeplukt.

 7. opvallend dat in de tijd deze kwesties zijn begonnen bij de actieve opkomst van de EU , invoering van de euro en opkomst van eurofiel neoliberale politiek..

  Die we zelf allemaal kiezen…

  Dat heeft de samenleving verarmd, 55% van de gulden-welvaart weg en een prijsstijging van 55%..de gulden-prijs werd de europrijs.de spijkerbroek van 30 gulden werd 30 euro en politiek gezien zijn e rechtstreeks de ongelijke samenleving in gestapt..ongelijkheid als politiek doel!!

  Allemaal door onszelf gedaan.We kiezen steeds de verkeerden..
  dezelfde pap maar met een ander etiket.
  VVD en CDA v basaal een pot nat, PvdA en GL idem, maar ook PvdA en VVD een pot nat,D66 de eurofiel neoliberale hoer..dol op private achterkamertjes

  En zo stoten wij ons als ezels steeds aan dezelfde steen.

 8. Bas van Stapelberg // 1 maart 2016 om 14:05 // Beantwoorden

  Het heeft even geduurd maar gelukkig worden er nu cijfers gebruikt die realistischer zijn dan de cijfers waar de oplichters van de VVD en PvdA mee komen Maar Vader schreef het al, ze gaan allemaal voor Klijnsma werken, dat was bij het eerste gebruik van het woord participatie samenleving al duidelijk geworden.

 9. Maan Arkenbosch // 1 maart 2016 om 18:52 // Beantwoorden

  De Elite of Bilderbergers dicteren via het ja knikkers E.U. parlement hoe het gemene volk.tegen een emigranten slaven-loontje opgezet moet worden.1% van de superrijken bezitten evenveel als de 99% armoezaaiers. Die verhouding moet nog verder uit elkaar gaan.De Gulden van 2002 is nu veel meer waart als de € van nu. Pensioenen worden weg gestolen. Armoe gaat torenhoog en de Kleding en voedselbanken maken overuren. Werkeloze 50+ worden hun eigen huisjes afgepakt. Dit nep-parlement moet 75% van alle voorgekookte Brusselse lobbyisten wetten slikken.De winkelstraten zijn bezaaid met lege winkels en verpauperde middenstanders.Er worden kapitalen uitgegeven voor automatisering, robotisering en E-commerce.De Haagse politiek vraagt niet om sociale onrust, nee zij schreeuwd er om!!!!

 10. Volgens Mark Rutte zijn er maar 58.000 werkelozen. Daarop hoopt hij althans aan het einde van het jaar te zitten. En om dat te bereiken gaat Luldewijk volop banenplannen lanceren.

 11. De ellende is gekomen door de crisis,en verergert door de Partij Van Veel Drama.

 12. Beter dat Asscher zijn onzalige plannetje weer terug draait naar de situatie zoals die was, maar dat betekent (weer) gezichtsverlies voor hem en de PvdA en dat geef je natuurlijk niet toe!

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.