Werkgeversvoorman Hans de Boer was niet eerlijk over zijn miljoenenbusiness

Voorzitter van de werkgeversorganisatie VNO-NCW Hans de Boer. (beeld: screenshot vno-ncw.nl)
Hans de Boer, sinds 2014 voorzitter van de werkgeversorganisatie VNO-NCW, heeft in 2013 zijn zakelijke belangen in vakscholen verzwegen voor het ministerie van Onderwijs, toen hij daar het Vakcollege wilde verkopen. De Boer trad destijds op als lobbyist maar verzweeg zijn aandelen in de commerciële opleidingen. Toen De Boer voorzitter werd van VNO-NCW vond hij het ‘zuiverder’ zijn aandelen voor niks af te staan aan de uitzendorganisatie USG. Dezelfde organisatie die in 2011 al driekwart van zijn aandelen had gekocht voor één miljoen. Notarieel werd na zijn VNO-NCW-benoeming wel vastgelegd dat hij zou delen in de opbrengst van een eventuele verkoop door USG.
In NRC Handelsblad, 27 februari.

In NRC Handelsblad, 27 februari.

‘Een eliteschool voor vakmanschap’ zou het worden, schreef NRC Handelsblad afgelopen zaterdag. De scholen waren nodig vanwege een groot tekort aan technisch geschoold personeel. Hans de Boer had met twee compagnons in 2006 het idee opgepakt om een nieuw soort ambachtsscholen te beginnen: het Vakcollege. Met geld van private investeerders, donerende bedrijven, subsidies van het ministerie van Onderwijs én Defensie en de contributie van de aangesloten scholen wist De Boer van de colleges een mooi succes te maken. Het Vakcollege leek te lukken. Tot uitzendorganisatie USG People het wilde kopen.

Eind 2010 werd duidelijk dat de beursgenoteerde uitzendorganisatie grote commerciële kansen zag in de Vakcolleges. USG kocht de opleidingen en De Boer en zijn inmiddels drie compagnons werden er rijk van: ieder kreeg een miljoen. USG had wilde plannen, maar dat viel niet goed bij de aangesloten scholen.

De uitzendgigant wilde van de Vakcolleges een detacheringsbureau maken. De geïnvesteerde miljoenen wilde het bedrijf immers wel een keer terug verdienen. Dat kon, dacht de USG-directie, met het Vakgilde. Werkgevers konden op een website -vakgilde.nl- kennismaken met de leerlingen om ze klussen aan te bieden en USG zou daar fors aan verdienen, zo was het idee. De leerlingen moesten zich dan wel eerst verplicht inschrijven op vakgilde.nl. Maar de aangesloten scholen verzetten zich. ‘USG is een wolf in schaapskleren’, aldus een van de schooldirecteuren.

dasdg

Minister van Onderwijs Jet Bussemaker liet USG begin 2015 weten dat het uitgesloten was dat zij voor het Vakcollege zou betalen. Dat was balen voor de eigenaren van het Vakcollege, waaronder Hans de Boer. (Foto: wikimedia.commons.org)

USG zag dat het Vakcollege toch geen gouden businesskansen bood. Er was gewoon geen draagvlak voor. Het bedrijf probeerde de Vakcolleges daarna te verkopen aan het ministerie van Onderwijs. Hans de Boer, nog steeds eigenaar van een kwart van de aandelen en dus belanghebbende, benaderde het ministerie in februari 2014. Hij verzweeg dat hij mede-eigenaar was. Het ministerie reageerde in eerste instantie niet afwijzend, maar toen later bekend werd dat De Boer belangen had en dus geld zou verdienen aan de verkoop deed minister Jet Bussemaker de deur dicht. Begin januari 2015 schreef ze aan USG dat zij niet voor het Vakcollege zal betalen.

Hoogleraar Hans van den Heuvel geldt als integriteitsexpert en spreekt in NRC van ‘belangensverstrengeling van het zuiverste water’ als het gaat om De Boers handelswijze. Hij noemt het ‘typerend’ ‘dat deze onderwijsmakelaars naar buiten toe slechts een gedeelte van de waarheid vertelden’.

Naast het gesjoemel van De Boer is het ons-kent-ons-sfeertje ook best opmerkelijk. Zo kende USG-topman Leo Houwen De Boer van ‘het innovatieplatform’ een paar jaar eerder. En was een nevenfunctie van een van De Boers zakencompagnons Hans Kamps waarschijnlijk zeer nuttig: voorzitter van de branchevereniging van uitzendorganisaties. Bovendien had CDA’er De Boer een lijntje naar de toenmalige CDA-minister van Onderwijs Van Bijsterveld (die dan ook enthousiast reageerde op het Vakcollege). Compagnon Kamps was lid van de PvdA en kende PvdA-minister Jet Bussemaker nog uit de tijd dat zij Kamerlid was. Mede door haar inzet werd Kamps in 2005 Kroonlid van de Sociaal Economische Raad. Een invloedrijke adviesorgaan van het kabinet. Inmiddels is Kamps voorzitter van Jeugdzorg Nederland.

Dat is geen netwerk meer, maar een kluwen. Je zou er van gaan sjoemelen.

Voorzitter van de werkgeversorganisatie VNO-NCW Hans de Boer. (Foto: vno-ncw.nl)

Voorzitter van de werkgeversorganisatie VNO-NCW Hans de Boer reageert op vnoncw.nl op de beschuldigingen in NRC: ‘Samen met enkele anderen heb ik een BV opgericht om de vakcolleges tot stand te brengen. Van meet af aan is uitgelegd aan betrokkenen dat het ondernemingsgewijs werd ingericht. Het concept is privaat ontwikkeld met private investeringen en in publiek-private samenwerking opgericht. Ook in externe berichtgeving zoals andere media is dit helder uitgedragen. Het geld dat door overheden ter beschikking is gesteld hiervoor is rechtstreeks naar de scholen gegaan. Toen het initiatief groter werd en meer investeringen vereiste, hebben wij de aandelen verkocht aan USG People, een beursgenoteerde onderneming. De eigenaren ontvingen hiervoor elk 1 miljoen euro. Dit betrof een normale privaatrechtelijke transactie die op normale wijze is verantwoord in het jaarverslag over 2011 van USG People. Het plan was om de vakscholen uit te breiden met zogenaamde vakgildes. De bedoeling daarvan was de leerlingen van de vakcolleges te detacheren bij ondernemingen zodat zij snel een baan zouden hebben. Voor deze vakgildes bleek in de praktijk niet genoeg draagvlak. Om die reden besloot USG People de vakcollege formule weer af te stoten. Uiteindelijk is de formule om niet overgedragen aan een zelfstandige onafhankelijke stichting.’(Foto: vno-ncw.nl)

(Bron: NRC Handelsblad)

7 Reacties op Werkgeversvoorman Hans de Boer was niet eerlijk over zijn miljoenenbusiness

 1. Ook in de volkskrant. Dus.. Hoe Hans 1 miljoen verdiende aan de “labbekakken”. (door hem gehanteerde stigmatiserende term van mensen) En hoe overheidsgeld dus via publiek private samen werking verdwijnt in de zakken van de ” investeerders”. Ik wacht de berichtgeving over de “publieke private samenwerking” van de zorgverzekeraars nader af.
  Ook de zorgverzekeraars zijn in private handen. Dus hier ook aandelen etc. En dat gaat over miljarden gegarandeerd via wetgeving aan polis opbrengsten. En daar banken tegenwoordig ook verzekeraar zijn betekend dat dus miljarden naar de financiële sector.
  Van het publiek naar het private dus.

 2. Dus een uitstekend artikel wat uitstekend in kaart brengt hoe de netwerkjes ( de elite) werkt en het volk belazerd. Dat zouden we meer moeten zien. Inzichtelijk maken hoe de constructies worden opgetuigd en het volk de rekening betaald. Een ander mooi voorbeeld is de video / intervieuw van Baudet met een financieel journalist over het associatieverdrag oekraine. Wordt ook heel inzichtelijk hoe de “money transfer” werkt. zie de website forum voor democratie. Breed uitmeten en meer informatie. Henk en Ingrid kunnen alleen met educatie leren hoe ze worden uitgemolken.

 3. Dat zal geen makkie meer zijn voor Henk en Ingrid om het melkersdiploma op zak te krijgen. Op hoger niveau studeren wordt steeds duurder voor hen, da’s weggelegd voor de jonkies uit het koekoeksnest. In dit ons kent ons wereldje past de uitdrukking : de duivel kakt altijd op één hoop”. Geeft letterlijk én figuurlijk weer hoe stinkend het er aan toe gaat als het om het grote geld gaat. Dodelijk geraffineerd steken al die wurgplannen in elkaar, de een houdt de ander de hand boven het hoofd, beloond met onfrisse deals. Een enkel keer komt er door een klokkeluider wat aan het licht. Neem maar aan dat dat nog maar het allerkleinste topje van de ijsberg is. Geld, en de macht die er aan vast zit: groter gevaar is er niet voor de mensheid.

 4. Ah, meneer Labbekak is weer in de publiciteit.

 5. De opperlabbekak kun je wel zeggen. Rat.

 6. en dit zijn dus het soort mensen die de bek vol hebben over anderen, grote ophef maken over werknemers uit de asielzoekersmassa en ons de subsidieles komt lezen voor het bedrijfsleven.

  Gewoon een corrupte en graaizuchtige figuur met flinke asociale trekken
  Toonbeeld van grote smoel met graaigerichte inhoud..

 7. Wat grappig. Geen woord over de belangenverstrengeling in de verklaring van zakkenvuller De Boer. Trouwens, zien we nog iets terug van die subsidie, of was dat gewoon een cadeautje van ons voor de happy few?

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.