‘Er ligt een enorm gat op links. Het is wachten op een linkse populist!’

De Amerikaanse kandidaat voor de presidentsverkiezingen namens de Democraten Bernie Sanders toont met zijn jonge achterban aan dat de sociaaldemocratie weer hip is in de VS. (Foto: wikimedia.commons.org)
‘Van de PvdA hoeven we niets meer te verwachten. Er ligt nu een enorm gat op links. Het is dus wachten op een links-populistische politicus die beseft dat mensen -jonge mensen vooral- snakken naar een sterkere staat die weerstand biedt aan het vrijemarktdenken’, aldus filosoof en docent aan de Erasmus Universiteit Robin van den Akker in Trouw. De opkomst van de socialist Bernie Sanders in de VS, maar ook van de ultralinkse Jeremy Corbyn als leider van de Britse Labour partij toont aan dat steeds meer jongeren de linkse ideeën uit grootmoeders tijd omarmen.
fasfds

Sinds september 2015 leidt de ultralinkse Jeremy Corbyn de Britse Labourparty. Het was een radicale breuk met de zeer genatigde derdeweg-opvattingen van Tony Blair. Corbyn had net als Bernie Sanders in de VS, vooral jongeren als achterban. (Foto: bcc.co.uk)

‘Sanders en Corbyn zeggen beiden al sinds de jaren zeventig hetzelfde: Luister naar de vakbonden, niet privatiseren of flexibiliseren, gratis onderwijs en gezondheidszorg. Dat is voor velen een ouderwets verhaal. Maar niet voor die jongeren. Die denken: Verdomd, dat is een mooi idee. Sociaaldemocratie, nog nooit van gehoord.’

Volgens Van den Akker zijn de jongeren van nu opgegroeid in een neoliberale maatschappij. Ze weten niet beter. Maar wat heeft die samenleving ze gebracht? ‘Er is geen baan voor ze te krijgen. En al helemaal niet met een fatsoenlijk contract. Studenten kunnen zich opmaken voor een leven als schuldenaar. De ongelijkheid neemt schrikbarende vormen aan’, aldus Van den Akker.

Frank Ankersmit, emeritus-hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen reageert in Trouw op Van den Akker. Hij denkt dat het neoliberalisme de samenleving al te sterk heeft veranderd om nog terug te gaan ‘naar de jaren zeventig’. Het zit volgens hem ook in ons zelf. ‘We zijn hier allemaal nijvere bijtjes geworden. We doen mee aan de ratrace, zelfs bouwvakkers en verpleegsters moesten zzp’er worden.’ De gepensioneerde hoogleraar is zelf overigens niet zo links. Zo was hij lang een zeer actieve VVD’er.

In Trouw, 26 februari.

In Trouw, 26 februari.

‘Kijk naar de Europese Unie, dat is een neoliberaal project. Het gaat over internationale markten; hoe economieën onderling kunnen floreren. Het maakt niet uit wat het kost van de burgers’, aldus Ankersmit. ‘De nijvere bijtjes zijn zelf gaan geloven dat de staat niet anders kan functioneren dan ze doet: ruim baan geven aan het groot-kapitaal, elk sociaal ideaal en elke gemeenschappelijkheid prijsgeven.’

Van den Akker denkt dat burgers, en dan met name de jongeren, ‘zich steeds meer realiseren dat de huidige problemen het gevolg zijn van politieke keuzes’. Dat tonen Jeremy Corbyn en Bernie Sanders aan. Net als het Griekse Syriza en Spaanse Podemos. ‘Er wordt maar gedaan alsof de economische crisis ons overkomt, als een natuurramp. En de gegroeide ongelijkheid. En de klimaatcrisis. Maar in dat verhaal zijn we van links tot rechts veel te lang mee gegaan. Daar moet een antwoord op komen van links’.

Dat is nou sneu voor de PvdA. Net nu de sociaaldemocratie als ideologie aan populariteit wint, zijn Diederik Samsom en zijn partijgenoten met handen en voeten gebonden aan een van de meest rechtse kabinetten ooit. Een gevalletje historische pech.

(Bron: Trouw)

9 Reacties op ‘Er ligt een enorm gat op links. Het is wachten op een linkse populist!’

 1. “vrijemarktdenken”? Hoe zo? Er is geen vrije markt. En de “vrije handelsakkoorden” hebben geen vrijheid te bieden. Sterker nog, door de “hervormingen” neemt de bestaande vrijheid af tot nul: de huidige regulering door de overheid wordt vervangen door het juk van de mondiale monopoliën.

 2. ik blijf er bij dat de termen `Links`en `Rechts`volledig obsoleet zijn geworden.

  Met neoliberaal vervaagt liberalisme tot vereconomiseerd fascisme en gerommel van de EU met de desastreuze euro die het gewone volk knap ongelijk en verarmd heeft gemaakt.

  Dat ongelijke wordt steeds aangevochten door VVD,CDA en D66 sprake..Iedereen is toch voor de wet gelijk?
  We weten beter, tegenwoordig verandert erg erg veel in 10 jr tijd.

  Nu geldt geen links en rechts maar wel of niet eurofiel neoliberaal en euroaanhanger

 3. vergeet niet dat de gewone bevolking door neoliberaal geloof is gaan hechten aan de marktsuccesverhalen, denken in geld, meteen willen weten wat het kost en wat er wordt overgehouden…wat schuift het?

  NL bevolking is enorm gevoelig voor manipulatie en bedrog…Als we met zijn allen NIET willen dan gaat er geen enkel feest door Geen makke meer met de EU die ons – gewone volk-nog nooit wat heeft opgelever dan duistere praktijken,desinformatie,leugens, bedrog en nog meer platte troep.

 4. Lees vooral de houding/tegenactie van dit kabinet inzake de referendumverkiezingen.op 6 april als de uitslag NEE wordt../te vinden op Ander Nieuws

  Je zult van de ene in de andere verbazing vallen..
  Dit kabinet is echt ziekelijk besmet en besmettend..

  Een golf van weerstand, antidemocratie,smeerlapperij ,dédain en gerommel..We worden belazerd waar we bij staan..zo corrupt als de pest.

  Moeten z we zien te lozen..vergissing van een tijdsverloop waarbij het doel alle middelen heiligt en iedereen tot middel is verheven voor grootgeldbezit

 5. En de linkse populist hebben we al..alleen ligt die niet de in markt van de partijen..m.n. de eurofiel neoliberale partijen..
  de antidemocratiepartijen dus..

 6. Dit is een artikel die naar mijn mening exact verwoord wat er nu aan de hand is.
  Helaas wordt de rol van de banken en de centraal banken onderbelicht. Het fiat monetaire systeem uit 1913 is dringend aan hervorming toe + regulering financiële sector ( met name de beurshandel) om ons te bevrijden van de concentratie aan macht en geld. 1% bezit alles. En idd de bezuinigingspolitiek wereldwijd stort miljoenen in de armoede. De banken zorgen voor onvoldoende geldvoorraad in de REELE economie., en beheersen de geldstromen in de Virtuele ( beurs) economie. Neo liberale politiek bedient het grootkapitaal. Ook pechtold werd laatst nog naar de oekraine vervoerd in het privevliegtuig van een oekrainse olicharch ( te zien in een uitzending van een vandaag). Wie financeert Wilders? Neo liberaal laat zich graag zien in de kringen van het grootkapitaal. De investeerders. If you build it They will come. De mens als grondstof van het kapitaal. Een commodity.

 7. Jeroen Korenaar // 29 februari 2016 om 19:36 // Beantwoorden

  commodities hebben tenminste nog waarde. De mens niet (meer). “weeds” noemen globalisten ons burgers.
  Immers, de VN is getransformeerd – gefuseerd met de ICC, Intern. Chamber of Commerce. Een anti-democratisch machtscentrum.

  Handvest van de VN stelt tot doel: het vormen van een ‘socialistische’ ONEWORLD regering. Weer die verdomde (het juiste woord) ‘socialistische’ Heilstaat!
  Let wel VN = o.a. IMF, WTO, UNHCR, FAO, UNICEF, NAVO, Soros, Gates, Rockefeller,c.s.

  Democratie kwam pas met de wereldorde der natiestaten, nu die zo goed als zijn opgelost – daarmee tegelijk ook de democratie.

  Grenzen oplossen = bewuste (oorlogs-)strategie der kliek van globalisten. Wegvagen nationale identiteit, soevereiniteit, religies, culturen, tradities, volkeren, rassen, mensenrechten, democratie, vrijheden.
  Bilderberg 2015: ‘dehumaniseren’ was het ‘buzz-“woord. Transhumanisme => cyborgs het einddoel, de programmeerbare ‘mens’.
  Dat gaan onder de ‘labels’, innovatie, de weg voorwaarts, progressief. Trap er niet in!
  Sta toe hier al het volgende op te sommen. Alleen als je ernst en omvang van alle antidemocratische cq. inhumane beleidsdoelen overziet, zie je dat het menens is.

  http://www.activistpost.com/2016/01/a-national-id-card-is-coming-soon-and-you-will-need-it-to-fly-and-drive.html
  http://www.zerohedge.com/news/2016-02-27/obama-expand-surveillance-state-powers-signing-21-page-memo
  http://www.activistpost.com/2016/01/the-creepy-study-surveillance-cameras-analyze-emotions.html
  http://www.vpro.nl/de-volmaakte-mens/over.html
  http://www.globalresearch.ca/transhumanism-genetic-manipulation-and-the-age-of-human-destruction-towards-the-end-of-homo-sapiens/5373858
  http://www.traffickingproject.org/2008/03/organ-trafficking-fast-expanding-black.html
  http://morgellonsresearchgroup.com/project-cloverleaf-purpose-of-chemtrails/
  http://whitegenocideproject.com/about-white-genocide/

  Mastering the Fourth Industrial Revolution:
  http://www3.weforum.org/docs/AM16/AM16_MeetingOverview.pdf
  http://educate-yourself.org/cn/genociderockefellernazis2apr03.shtml

  https://jonrappoport.wordpress.com/2015/06/13/trade-treaties-mega-corporations-and-worldwide-socialism/

  (pseudo-)socialisten zijn net zo erg als de fascisten, als altijd, geen verschil:
  http://langleveeuropa.nl/2016/01/ploumen-drukt-canadees-handelsverdrag-ceta-door/
  http://wakeup-world.com/2015/08/20/the-2015-un-summit-collectivism-sustainability-and-the-new-world-order/
  http://www.beyondthematrix.nl/2015/03/19/het-vierde-rijk-de-vestiging-van-de-matrix-wereldregering-via-massaslachting/

  http://www.prwatch.org/news/2013/11/12301/corporate-expressways-brought-you-macqaurie-and-transurban

 8. Ik snap de associatie met de PvdA niet.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.