‘Het grote probleem van de EU is dat ze geen democratie is’

(Beeld: pixabay.com)
‘Ik denk dat Europa nu niet sterk genoeg is om zulke grote aantallen immigranten van waar dan ook te ontvangen. De bevolking krimpt, de economie stagneert en het ontbeert gemeenschappelijke Europese waarden waarachter iedereen zich kan scharen’, aldus de Amerikaanse journalist en schrijver van boeken over migratie Christopher Caldwell in Trouw. Dat lidstaten als Hongarije zich verzetten tegen de migratie noemt hij democratisch legitiem. ‘Het grote probleem van de EU is dat ze geen democratie is. Ze heeft nog geen legitieme en geloofwaardige manier gevonden om het continent te regeren’.
Scheffer noemt de Duitse 'Wilkommenkultur, ingezet door kanselier Merkel, zonder grenzen niet bestendig op de lange termijn'. (Foto: Flickr)

Kanselier Merkel laat zich in de vluchtelingencrisis leiden door ‘ een mengeling van ruimhartigheid, ijdelheid, schuldgevoel en eigenbelang’, zegt de Amerikaanse journalist en schrijver Christopher Caldwell in Trouw.(Foto: Flickr)

‘De natiestaat heeft een lange staat van dienst bij het beschermen van zelfbestuur en de rechten van burgers. De Europese Unie heeft dat niet; de EU heeft een staat van dienst in het beschermen van het liberalisme en de mensenrechten, zoals die nu worden begrepen, maar dat is iets heel anders’, zegt de columnist van The Financial Times en medewerker van onder meer The New York Times Magazine.

Toen bondskanselier Merkel de vluchtelingen opriep naar Duitsland te komen, liet ze zich volgens Caldwell leiden door ‘een mengeling van ruimhartigheid, ijdelheid, schuldgevoel en eigenbelang’. Vergeet niet dat de Duitse werkgeversorganisaties ook hebben gepleit voor een ruimhartige toelating van migranten, nieuwe werknemers, net als het Nederlandse VNO-NCW. ‘Waar Merkel hoe dan ook niet op heeft gelet was het effect van haar handelen op de buurlanden. Duitsland heeft alleen maar gescholden op buren die hun plicht verzaakten. Maar die hebben niemand uitgenodigd.’

Het standpunt van de Hongaarse premier Viktor Orban om geen vluchtelingen toe te laten, vindt de journalist democratisch legitiem. Caldwell: ‘Ik begrijp heel goed de drijfveren achter Europa’s historische project en het schuldgevoel over alles wat er halverwege de twintigste eeuw is gebeurd. Maar wat niet redelijk is, is de poging om de nationale autonomie ondergeschikt te maken aan dat project. Het resultaat is dat je niet meer zoals Orban zoiets eenvoudigs kunt zeggen als ‘de Hongaren beslissen voor Hongarije’. Want dat staat al bijna gelijk aan fascisme’.

Christopher Caldwell, Amerikaans journalist en schrijver. Columnist van Te Financial Times en medewerker van onder meer The New York Times Magazine en The Wall Street Journal. 'Ik ben altijd een conservatief qua temperament, maar niet altijd in poiltiek opzicht'. Over de immigratie in Europa is hij pessimistisch. (Foto: Aaron Salcdo)

Christopher Caldwell, Amerikaans journalist en schrijver. Columnist van The Financial Times en medewerker van onder meer The New York Times Magazine en The Wall Street Journal. ‘Ik ben altijd een conservatief qua temperament, maar niet altijd in poiltiek opzicht’.(Foto: Aaron Salcdo)

Europa moet eerst zelf eens democratischer worden voordat het Hongarije de les leest, vindt de Amerikaan. Caldwell wijst er bovendien op dat Hongarije niet alleen staat. Het land kan op grote steun rekenen van Polen, Slowakije en Tsjechië. Wil het ware Europa opstaan?

Caldwell verwacht een ‘krachtmeting tussen culturen in Europa’. Over de integratie van de migranten is hij pessimistisch. ‘Immigratie brengt onvermijdelijk groepen met een wezenlijk andere kijk op de wereld met elkaar in conflict. Het is naïef om ervan uit te gaan dat ze westerse waarden bewonderen of dat ze zich die eigen willen maken.’ Europese waarden als vrouwen- en homorechten en religieuze tolerantie worden niet door iedereen onderschreven. Door een toename van met name het aantal moslims bestaat het risico dat die waarden uiteindelijk marginaliseren. ‘Men vergeet dat de regels in een samenleving worden bepaald door de demografisch sterkste groep’.

Caldwell stelt dat het huidige Europa grenzen aan de immigratie moet stellen. Dat is een kwestie van gezond verstand. Alles heeft namelijk zijn grenzen. En ook zijn pleidooi voor meer EU-democratie is in de roos. Maar de Amerikaan is wel heel erg pessimistisch over de integratie van al die immigranten. Problemen zijn er zeker, maar wel iets meer westers zelfvertrouwen graag. Europa heeft wel voor hetere vuren gestaan.

(Bron: Trouw)

13 Reacties op ‘Het grote probleem van de EU is dat ze geen democratie is’

 1. Dat dhr Caldwell vaststeld dat de EU niet democratisch is EN alleen het (neo) liberale denken vertegenwoordigd ) privatisatie en de thrickle down economie. En dus alleen in woord en daad de rechten van het kapitaal beleid ( het recht op vermogen/ de nvesteerders). Vergroten tweedeling, bv vergroten inkomens verschillen tussen tussen werkende ( met een race tot the bottom) en werkelozen /chronisch zieken , pensioen etc zegt ook iet over de uitholling van de mensenrechten. Opgelegd, als totalitair systeem.
  Niet zo gek dat menigeen inmiddels woedend wordt op de holle frasen van politici als er weer eens gesproken wordt over de europese droom/ de waarden. Zo een beetje alles wat van waarde was opgebouwd wordt en is verkocht/ uitgeleverd aan het kapitaal/vermogen.

  • dan moet je het verweer van onze overheid lezen als tegenstander van NEE bij de 6 aprilverkiezingen rond het het verdrag met de Oekraine eens lezen…

   Glibber,glij,ontkennen,afleiden, afschuiven, goed voor democratie in de Oekraine ????????
   Handel en graai met met en bij Oekrainse corruptici , goed voor Nederland..

   Ziekelijk gewoon.

   De Oekrainers weten voor het merendeel helemaal niet waar het over gaat/onbekend.–Een gedeelte heeft door datje met asielverzoek/aansluitend bij de resterende massa binnenkomers, en medewerking daarna weer mag vertrekken met 3450 eur oprotpremie..
   Goed voor Nederland en vergroting van democratie?? Ammehoela

   gewone mensen in de Oekraine ook daar laten leegplukken door de EU..??
   moeten we toch niet willen…

  • yep. bij het rechte eind. er is geen samenhang meer onder de mensen. ook is het ikke en de rest ….. je ziet dat dicht bij je omgeving. iedereen is gehaast en bezig voor slechte tijden te hamsteren. net als vroeger de jager. dat vertaald in deze tijd. een vette bankrekening. mooi huis en baan en paar keer op vakantie. en je buren? die moeten maar zien,hebben het zelf in de hand. in die context moet je Europa zien . blijf dicht bij jezelf zegt de psycholoog ,en is de factuur al aan het opmaken. het neo-libaralisme heeft de staat uitgehold. rutte is teveel met het amerikaanse systeem bezig. zijn boekenkast staat vol met literatuur over liberalisme geschoeid op margret thatcher. in dit land gaat niets meer goed. je hebt het al genoemd. ouderen zijn het afvoerputje. de wal zal het schip keren. het is dagen tellen. en dan….

   • Ha Pieter, Rutte heeft zijn boekenkast vol met de verouderde en inmiddels volstrekt achterhaalde politiek van thatcher ( en Reagan). Daar zijn ze in de VS inmiddels ook achter. Neo liberalisme is = Geen middenklasse meer, geen besteedbaar inkomen voor de bevolking = einde economie en totale uitlevering aan de superrijken ( geen overheid meer nodig). En derhalve dus ook einde beschaving.
    Dat Rutte , Dijsselbloem en al die ander EU politici zo gedwee nog de financiele sector gehoorzamen is mij een stervensraadsel. Temeer omdat OXFAM , OESO, en zelfs het IMF die thrickle down economie inmiddels dood hebben verklaard. Werkt niet. Dus de Euro is zo goed als failliet inmiddels. En wij maar tegen de duitsers aanschuren. De vluchtelingen gepolitiseerd, bevolking tegen bevolking. Ik hoop dat baudet en jord en consorten een serieuze partij gaan oprichten. Anti EU, anti Euro, anti establishment, en anti thrickle down.
    Een investeringspartij in democratie en welvaart voor iedereen. Weg met de slavendrijvers.

 2. aanvullend Artikel van vandaag in de volkskrant. Pagina 24. Economie. Titel , Wat Knot ook zegt, hoger loon zit er voorlopig niet. Wat blijkt in dit artikel. Er zijn geen 587000 werkzoekenden. Het zijn er 2 miljoen in NL. Dus 3,5 maal zoveel als de “geruststellende cijfers” van de “deugdelijke” berekeningen van het cbp/cbs. 2 miljoen werkzoekenden. Dat is dus 1 op de 8 nederlanders. In de zware stress richting de bijstand repressie ( als je die al krijgt). Er zijn al 1,7 miljoen armen. LEve de EU en de bezuinigingspolitiek. Het brengt ons echt verder die Europese Droom. ( ps natuurlijk brengt het wel de eu ambtenaren en parlementsleden een mooi inkomen, beste pensioen systeem ter wereld, riante salarissen , vergoedingen etc etc.)

  • ja, een systeem van in/ en outcrowd.De EU werd ontvangen en partijen in NL zagen hun kans om slecht functionerende politici te lozen..dus zitten we met overbetaalde klabakken die volop mee kunnen doen in het graaispel.
   Geen wonder dat er van die idiote producten uit voortkomen.

   De praktijk leert dat Duitsland de EU leidt en zich van alles permitteert om anderen daar uitgebreid van mee te laten genieten..met alle gevolgen van dien.
   Voor de gewone mensen heeft de EU alleen nadelen opgeleverd, geen winst,,hoe hard dar ook geroepen werd: we hebben er alleen voor mogen bloeden en kregen niet eens en pleister van de eurofiel neoliberalen die ons land lopen te verzieken met hun waandenkbeelden

   Wil je zien hoe je belazerd wordt waar je bij staat?
   Lees dan het verweer/campagne van de overheid als ze NEE als uitslag krijgen op de 6 aprilverkiezingen rond het verdrag met de Oekraine..neem alvast een pil in tegen hoge bloeddruk..
   Te vinden op Ander Nieuws.

   Ziekelijk..

 3. Deze man vertelt niets nieuws..we mogen allemaal al heerlijk van deze malafide EU meegenieten.die 85% van de gewone bevolking in crisis heeft gestort en verdiept.
  Het neoliberale project bij uitstek dat de lidstaten leegzuigt in een ziekelijke symbiose ter verrijking van corruptici en kwalijke lieden

  Dat pagina´s vol schrijft met politieke correctheid die alleen het eigenbelang van grootgeld moet verduisteren.
  Goede bedoelingen opsomt die sterk overeenkomen met de rechtvaardiging van een te starten oorlog.
  Vijandbeelden met allerlei opgeplakte etiketten van wandaden en eigenlijk gewoon gericht is op Rusland door de Amerikanen ,en aanboren van nieuwe economische bronnen voor grootgeld door samensmelting van wederzijdse corruptie ten nadele van het gewone Oekrainse volk. Net als in de rest van de EU lidstaten

  Die politieke correctheid krijgt geen vorm..zie maar na de oorlogen in Irak, Libiè,Afghanistan,enz…Ze blijken niet meer dan ene gemaskeerde machtsexercitie campagne van de overheid is te lezen dwat ze giet/gaan doen met het resultaat van de 6 april verkiezingen.
  Het lezen waard..het geeft en prima beeld hoe ziekelijk onze overheid

 4. “Het grote probleem van de EU is dat ze geen democratie is”, staat in de inleiding.

  Nee, idd. het is bij uitstek een ANTI-democratische club.

  En verder?
  Het is ongewenst, overbodig, kortzichtig, schept valse verwachtingen, is door burgers niet gewild, beschamend, vernederend, gevaarlijk, oorlogzuchtig, egoïstisch, dom, rancuneus en voor burgers ronduit bedreigend.

  Hoe eerder deze club met haar collaborateurs van het toneel verdwijnt hoe beter.
  Lees ‘Animal Farm’ en weet wie hier de varkens zijn.

 5. Het grote probleem van de EU is:
  – dat het geen democratie is maar eerder autoritaire trekjes vertoont.
  – de instanties zijn gegroeid zonder ooit de burger daarin een stem te geven, terwijl een werkelijke Europese gedachte of cultuur niet bestaat
  – geen enkele interesse toont in wat er leeft onder de bevolking en die bevolking denkt zoet te houden met een surrogaat parlement zonder werkelijke invloed.
  – dat parlement vult met non-valeurs die vooral bedreven zijn in het invullen van de presentielijsten en het afwerken van dure restaurants.
  – dat het vooral geïnteresseerd is in de belangen van multinationals c.q. banken en wetgeving door het bedrijfsleven laat schrijven.
  – de voordelen van de EU terechtkomen bij een zeer selecte groep en dat is niet de groep die de nadelen van de EU mag opvangen,

 6. Bas van Stapelberg // 26 februari 2016 om 22:41 // Beantwoorden

  Zelfs in EEG verband was het geen democratie. De opzet is nooit geweest om democratie te ondersteunen of brengen. EGKS was een puur economisch begin, geld en geld, mensen zijn een product voor het elitaire tuig. Maar we stonden (bijna) allemaal te juichen toen die badmuts met zijn duimpies omhoog de eerste euro’s stond te pinnen. Mensen zijn gewaarschuwd voor VVD, voor PvdA, voor CDA, voor D’66, voor privatiseringen, voor de ellende met de euro. Resultaat ruim een miljoen mensen zonder werk. En VVD haalt nog 20 zetels terwijl het een partij hoort te zijn met 1 of 2 zetels.

 7. Het grote probleem van EU en dat gaat ook helemaal fataal aflopen voor de EU lidstaten dat het feitelijk het voormalig sovjet systeem in uitvoering is.
  Dat totalitair systeem werkte in de Sovjets negatief en dus ook in de EU.

 8. De staatshoofden zeggen telkens dat zij dit of dat van Brussel moeten doen. In Brussel ontkennen zij het door het zeggen dat niet wij maar de lidstaten maken hier de regels. Beetje duidelijkheid in een zogenaamde democratie zou wenselijk zijn.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.