Aanpak vluchtelingencrisis moet nu écht beginnen! Dat riepen de regeringsleiders afgelopen half jaar al vier keer

Premier Rutte verwelkomde 7 januari commissievoorzitter Jean-Claude Juncker bij een openingsbijeenkomst van het Nederlandse EU-voorzitterschap. (Foto: Flickr, rijksoverheid.nl, fotograaf: Valerie Kuypers)
De lidstaten en regeringsleiders komen maar niet tot een gezamenlijke aanpak van de vluchtelingencrisis. Ook het Nederlandse voorzitterschap verandert daar tot nu toe niets aan. In plaats van eensgezindheid is er verdeeldheid, en in plaats van daadkrachtig is de EU verlamd. Het afgelopen half jaar stelden de Europese regeringsleiders al vier keer dat de aanpak van de vluchtelingencrisis nu écht moet beginnen. Het kwam er niet van. Ondanks de mooie belofte van premier Rutte om het aantal vluchtelingen sterk te laten dalen, stijgt het alweer.
(Beeld: pixabay.com)

(Beeld: pixabay.com)

De regeringsleders komen maar niet tot een overeenstemming over een aanpak. Integendeel, de kloof tussen Oost- en West-Europa en tussen Italië en Griekenland en de rest wordt almaar dieper. Over een doel zijn de dames en heren het wel eens: ‘het doel moet zijn de stromen snel in te dammen, onze buitengrenzen te beschermen, illegale migratie te verminderen’, stelden de 28 regeringsleiders officieel op donderdag 18 februari. Maar over de wijze waarop, bestaat dus allesbehalve concensus. En zo moddert Europa al maanden voort.

De meest recente Europese verklaring, die van afgelopen donderdag, komt bekend voor. In december 2015 zeiden de 28 regeringsleiders namelijk hetzelfde. Ook toen moest er iets gebeuren om ‘de ongekende migratiestromen waarmee Europa geconfronteerd wordt, in te dammen’. Twee maanden eerder, in oktober, lieten de Europese leiders weten dat de aanpak van de vluchtelingencrisis ‘een vastberaden inspanning vergde’. En dat sloot weer mooi aan op de voornemens van vier maanden daarvoor, in juni. Toen vond het gezelschap namelijk dat er ‘extra inspanningen’ nodig waren om ‘de aanwassende stroom van illegale immigratie beter op te vangen’.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel in gesprek met de Hongaarse premier Viktor Orban (r) en zijn Spaanse collega Mariano Rajoy in 2012. (Foto: Flickr, Viktor Orban)

De Duitse bondskanselier Angela Merkel in gesprek met de Hongaarse premier Viktor Orban (r) en zijn Spaanse collega Mariano Rajoy in 2012. Zowel de Spanjaard als de Hongaar lieten de bijeenkomst van de lidstaten die vluchtelingen willen opvangen 18 februari in de Oostenrijkse ambassade in Brussel aan zich voorbij gaan. Slechts tien landen meldden zich aan. (Foto: Flickr, Viktor Orban)

Premier Rutte toonde zich in november wel daadkrachtig. Althans met woorden. Om het continent alvast op zijn halfjaarlijkse EU-voorzitterschap voor te bereiden waarschuwde hij destijds: ‘We zitten nu verdorie al acht, negen maanden te kletsen op weet ik hoeveel Europese toppen over de hotspots en een betere bewaking van de buitengrenzen. En het gebeurt niet!’ Rutte wilde ‘problemen oplossen, knopen eruit trekken, tempo maken’. ‘Geen geleuter’, vuurde hij in de Volkskrant.

Intussen is de hoop helemaal gevestigd op Turkije. Dat land kan namelijk iets wat Europa maar niet lukt: de grens bewaken. De eerste bijeenkomst met de Turken strandde echter al. De premiers van België, Frankrijk, Finland, Griekenland, Duitsland, Nederland, Luxemburg, Slovenië, Zweden en Oostenrijk zouden 18 februari samenkomen op de Oostenrijkse ambassade in Brussel om met de Turken concrete stappen te bespreken, maar de Turkse premier moest afzeggen vanwege de recente aanslagen in zijn land. Rutte belde vier dagen later nog met de Turkse premier. Ze spraken af dat er 7 maart een ingelaste Turks – Europese top komt. We zullen zien.

Opmerkelijk is dat zich slechts tien van de 28 lidstaten meldden voor het overleg in de Oostenrijkse ambassade de 18e februari. De landen die vrijwillig willen meewerken aan de vluchtelingenopvang waren hiervoor uitgenodigd; dat bleek slechts een derde van het totale aantal EU-lidstaten. Van de Oost-Europeanen was al bekend dat ze hun grenzen willen sluiten voor vluchtelingen. Kennelijk doen de West-Europese lidstaten als Italië, Spanje, Portugal, Denemarken, Ierland, Groot Brittannië liefst hetzelfde.

(Bron: NRC Handelsblad)

9 Reacties op Aanpak vluchtelingencrisis moet nu écht beginnen! Dat riepen de regeringsleiders afgelopen half jaar al vier keer

 1. Aanvullend op het artikel. En de hongaarse president heeft een volksreferendum aangekondigd. Reden. De herververdelingsquota wordt zonder democratische instemming van het ( hongaarse) volk door Brussel opgelegd. Wellicht dat olicharch George Soros ook de campagne rond dit referendum financieel zal ondersteunen. Zoals dhr Soros dat ook dit met de ja campagne van de Pvda inzake het referendum Oekraine.
  Het kapitaal en de invloed op de politiek. Alsof kapitaal democratisch is. De term “democratisch gekozen geld winst” heb ik nog niet gespind zien worden. Wie weet. Alles kan. Of ” sociale kapitaal winst” ter bestrijding van armoede. Of wellicht derivaten maken omtrent conflictgebieden. Speculeren ( gokken) op vluchtelingen. In ieder geval is duidelijk dat zolang een land lid blijft van deEU het zal blijven bezuinigen en denivelleren. Het kapitaal regeert, het overgrote deel van de mensen afgeschreven. Het menselijk kapitaal in de uitverkoop.

 2. Een petitie voor een volksreferendum voor een NEXIT. Nederland uit de EU. En uit de Euro.
  Zie de UK. Kom op jord en baudet

  • waarom moeten slcehts enkelingen steeds de kar trekken en steekt nagenoeg niemand zijn kop uit.
   Als alles niet VOOR ons wordt gedaan dan durven we niet anders dan een grote smoel voeren en roepen dat iemand anders dit moet opknappen..bange kindertjes, of zo..

   • Ha die Jos, Ik begrijp dat je mijn oproep aan jord en baudet en consorten ziet als angst.
    Je mag het ook interpreteren als oproep om die beweging als alternatief voor de PVV neer te zetten. Niks mis met eurosceptici, anti euro, anti establishment. VVD pvda groen links noem de eurofiele clubs maar op, die gaan mee in dat inmiddels 75% van al het beleid door de EU bepaald wordt EN met het failliete thrickle down economie ( waar NL in de uitverkoop staat voor de groot en roof kapitalisten, zie v&d etc. dus Rutte had wel gelijk toen hij een paar jaar geleden in een debat tegen Samsom zij,geen zorgen de investeerders zullen komen) . De SP laat wel wat van zich horen maar veel te weinig en LIJKT weer verstrikt te raken in de traditionele ( en dus ook verouderde) links rechts spelletjes. De club van thierry is inmiddels al geruime tijd aktief, forum voor democratie bv..

 3. Gluteus Maximus // 25 februari 2016 om 13:23 // Beantwoorden

  “Premier Rutte toonde zich in november wel daadkrachtig. Althans met woorden. “

  Ik heb het failliet van politiek zelden subtieler, of kernachtiger onder woorden gebracht zien worden, dan dit zinnetje. Rutte is wel vaker daadkrachtig – met de MH17 om maar ’s wat te noemen. Ook die keer met woorden.

 4. Het is duidelijk dat dat slechts ene beperkt gedeelte van de EU/landen mee wil doen aan het spelletjes van vluchteling en asielzoekersopvang waarbij m.n. de echte vluchtelingen het discrediet krijgen opgeleverd.

  Gewoon valse onpraktische ideologie.

  de grenzen moeten dicht..zolang die eenvoudig gepasseerd kunnen worden blijven we instroom houden

  Turkije is geen partneroptie.
  Beter uitwijken naar Iran

  Stoppen met politieke correctheid..geen enkel land voert echt harde maatregelen uit om te laten zien dat het hen menens is – Oostenrijk gaat die kant op-..er valt geen schot, er worden geen boten vol weer teruggestuurd/teruggesleept

  De EU wordt overmeesterd door ongenode massa´s en die blijven komen..niet als veilige haven maar als all inclusive onderdak en dat mankeert de opvangende landen in ernstige mate..nu al, maar het wordt nog veel erger..
  De rommelende EU politieke correctheid doet de boel wankelen en de burgers nog meer verarmen..de lokale markt helpt data ontzettend goed aan mee..
  Na ons de zondvloed..

  De ideologische clashes staan ons nog te wachten..
  Vergeet niet dat een bruiloft met een feest voor 80 personen radicaal verpest kan worden door 1 of 2 man die daarmee dan iedereen van hun praktijken laten genieten..

  NL kan door 10 man met goede voorbereiding totaal ontregeld worden…Dus kom maar binnen? het zijn er zo weinig…dat soort statistiek is gelegenheidsstatistiek die buiten de realiteit staat..Samsom komt iedere keer met dat soort falsificaties..Is de PvdA sterk in.
  Kijk maar naar Frankrijk..over hoeveel man ging het nu feitelijk? afgezet tegen de totale Franse populatie..Dat is toch niets…

 5. Iemand gemerkt dat de Balkanlanden + Oostenrijk zo onder de indruk zijn van Rutte z’n voorzitterskwaliteiten/grijns dat ze nu conferenties buiten hem om organiseren?

 6. Bas van Stapelberg // 25 februari 2016 om 19:55 // Beantwoorden

  Allereerst waarom moet die engerd Juncker ieder keer die andere engerd Rutte zo innig zoenen, WTF zeg dat moet je eens proberen op Kanaleneiland of Spangen de wijken die jullie gecreëerd hebben met al zijn mislukte integratie. Kunnen we de beeelden nog herinneren dat mensen aankwamen op een Grieks eiland? Het commentaar van de NOS. ” De Griekse regering maak veel werk van het registreren van de vluchtelingen”. Zat er 1 man op een plastic stoeltje met een papiertje en een pen dat was de registratie ze liepen hem allemaal voorbij . Dachten waarschijnlijk dat het de malloot was van het eiland. Paar honderd meter verder stonden mensen gratis mobiel sui te delen aan iedereen. Met onbeperkt bel-tegoed. Wij gaan het serieus aanpakken. Er wordt onder onze ogen aangestuurd op een totalitaire staat.

 7. Wellicht komt Sunweb binnenkort met een nieuwe werk-vakantie-reis.
  Het bouwen van hekken op de Balkan.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.