Wéér een VVD’er in opspraak om zijn graaigedrag

(Foto bankbiljetten: pixabay.com)
Wéér is een VVD’er in opspraak vanwege zijn hebzucht. Dit keer gaat het om fractievoorzitter Clemens Meerts in de gemeenteraad van het Limburgse Maasgouw. De Raad van State oordeelde vorige week dat de VVD’er op grote schaal misbruik heeft gemaakt van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). Samen met zijn vrouw streek de jurist van instanties in bijna alle Nederlandse gemeenten bedragen op door misbruik van de Wob te maken. De lokale VVD-voorzitter wil nu dat de Wob-bedrieger opstapt.
ssds

Clemens Meerts in 2011 tijdens de campagne voor de Provinciale Staten. (Beeld: screenshot 3ML.nl)

De Wob regelt de openbaarheid van informatie van publieke organisaties als ministeries en gemeenten. Wanneer een burger of journalist een Wob-verzoek indient bij een overheidsinstantie, moet die in principe openbaarheid geven. Tenzij er weigeringsgronden zijn, maar die zijn ook netjes in de wet vastgelegd. Wanneer een instantie de gevraagde info niet of te traag levert, moet een flinke dwangsom betaald worden. En daar ging het Meerts om.

De VVD’er was pas sinds vrijdag fractievoorzitter. Eerder zat hij jarenlang in de Provinciale Staten van Limburg. Hij runt met zijn vrouw een rechtspraktijk van waaruit hij naar besturen in alle gemeenten, behalve die in Limburg, een wazig verzoek om informatie stuurde. Het ging dan altijd om vaag opgestelde verzoeken om informatie over aanstellingen en benoemingen van bestuurders of gemeentesecretarissen. Gemeenten konden de vragen zelden naar tevredenheid beantwoorden zodat Meerts de dwangsomcenten opstreek. Een aantal Brabantse gemeenten vertrouwde het zaakje niet en stapte naar de hoogste bestuursrechter de Raad van State. Met succes.

In de Volkskrant en NRC, 23 februari.

In de Volkskrant en NRC, 23 februari.

De Raad van State oordeelde niet mals. Volgens de hoogste bestuursrechter handelde Meerts ‘te kwader trouw’. De verzoeken waren bewust ‘vaag’ opgesteld en de VVD’er en zijn vrouw hebben het procesrecht met opzet geschonden, vond het rechtscollege. De uitspraak heeft enkel als consequentie dat gemeenten de verzoeken niet hoeven te behandelen. Voor Meerts en zijn vrouw zijn er verder geen repercussies.

VVD-voorzitter Limburg Peter de Koning liet maandag al weten dat Meerst ‘de eer aan zichzelf moet houden’. ‘Onze mensen dienen een onbevlekt blazoen te hebben, het kan al helemaal niet zo zijn dat ze aan de ene kant een volksvertegenwoordiger zijn, en aan de andere kant gemeenten financieel een poot uitdraaien’. Meerts is formeel nog niet teruggetreden. Hij wil zich eerst nog verdiepen in de uitspraak van de Raad van State.

Mr. Meerts’ reputatie ligt in elk geval voorgoed in puin, welbeschouwd voor een paar grijpstuivers. Maar hij komt er nog erg goed van af. Te goed. Kennelijk mag hij namelijk het reeds geïnde belastinggeld gewoon houden en wordt hij verder ook niet gestraft. Dat mag je toch best onrechtvaardig noemen. Waar halen ze bij de VVD dit soort nare geldwolven toch vandaan?

(Bron: de Volkskrant, NRC Handelsblad)

9 Reacties op Wéér een VVD’er in opspraak om zijn graaigedrag

 1. Laatste zin van het bericht luidt: “…Waar halen ze bij de VVD dit soort nare geldwolven toch vandaan?…”
  Antwoord: Regering, parlement,prov. en gemeenteraden. Gelukkig wordt deze pool na de volgende verkiezingen steeds kleiner!

 2. Heeft niets met een partij te maken maar met het moraal van politici in het algemeen.
  Dat is goed vast te stellen met het assosatieverdrag met Oekraïne.
  De president van dat land drukt 1,7 miljard achterover het land beland eerdaags totaal in het putje maar de EU politica gillen het zowat uit dat wij er toch vooral voor moeten stemmen.
  Dat over enige tijd de EU landen 50 miljard kunnen ophoesten daar praten zij niet over.

 3. The selfulling prophecy van de VVD ( en de Pvda en constructieven).
  If you build it They will come. Sektarisch geloof in de thrickle down economie.
  Belastingparadijzen voor multinationals, grootkapitaal, banken en roofkapitalisten ( verheerlijking graaigedrag) + uitkleden sociale zekerheid, zorg, bijstandrepressie, slechten toegang tot recht, uitkleden werknemersrechten, flexibilisering arbeid, zzp ddwang etc = levert op werkgelegenheid. Het levert werkgelegenheid op voor enkelen ( zie de docu sanfransisco 2.0, dus met name jongeren) en armoede voor velen. ( en wij zitten in een vergrijzende samenleving) Het vergroot de tweedeling ( winnaars en verliezers)
  Het slecht de cultuur en historie.
  Het is uitlevering van vele opgebouwde maatschappelijke waarden tegen kapitaal.
  Je wordt verkocht waar je bijstaat. ( zie artikel Jord Kelder)
  De politiek in dienst van het kapitaal . En dat is wat de thrickle down economie theorie werkelijk betekend.
  Zie ook Neelie Smit kroes in de wereld draait door , uitzending gisteravond. Samen met mark naar silicon valley. Heilig geloof in de investeerders, en allerlei wetgeving in dienst om de investeerder te beschermen. De omgekeerde wereld dus.

 4. aanvullend. Geen risico’s voor de investeerders, al het risico bij de werknemers.
  Zie ook de hypotheken en derivaten handel en wandel.
  De concentratie van geld en macht naar enkelen ( zoals in de ukraine), de top 1% van pikkety) en ellende en armoede voor velen ( de overige 99%)
  Wat een uitkomst, de levenseinde kliniek.

 5. Als laatste. Geld is schuld. Zonder schulden wordt er geen geld gecreerd.
  De 99% krijgt de schulden ( de hypotheken , en nu ook scholing, zorg) de rest het gecreerde geld. En die rest wil dat graag zo houden. De overheid stuurt gedrag met wetgeing . Dus 99% van de bevolking in bedwang houden met boetes en allerlei andere repressie maatregelen. De “zonnekoningen” van deze tijd betalen gewoonweg geen belasting. Rabobank heeft 2,2 miljard winst. En ontslaat 9000 werknemers. De kosten van de werknemer als winstverzekering voor de aandeelhouders . Kosten ontslag aftrekbaar. Voldoe aan de wet. aandeelhouderswaarde omhoog. ( Nu nog een politiek partij de gaat uitrekenen wat de werkelijke maatschappelijke kosten zijn van dergelijk multinational graaigedrag) En dan durven te roepen dat bij tegenslag de “burger “harder moet roeien!!!

 6. neoliberalen kunnen het niet nalaten…ontzettend bang voor status en machtsverlies /geld…’ dus kunnen ze het niet nalaten om hun besmettingen bot te vieren..
  Dat virus zit overal in deze ideologie.en verspreidt zich als kankeruitzaaiingen

  Geef ze de gelegenheid en ze worden altijd corrupt..zie ook de EU..Het voorbeeld van hoe het NIET moet.

  Deze man moet natuurlijk ophoesten..gebrek aan integriteit..wanneer hoest de EU op voor hetzelfde vergrijp?

 7. Bas van Stapelberg // 24 februari 2016 om 17:42 // Beantwoorden

  Vereniging Voor Delinquenten.

 8. En wij maar sappelen!Moesten wij eens proberen,geheid dat er dan een ander vonnis was geveld!Zij verdienen al zoveel en dan nog oplichten?Onvoorstelbaar!Althans voor mij.En zij komen er altijd mee weg.Zo ook die teef Herfkens:die is ons nog maar liefst 238.000 euro!!!schuldig,wegens onterecht verkregen huursubsidie!Zij weigerde terug te betalen en het werd gewoon geaccepteerd!Tuig is het!En het OM meet met 2 maten,dus is dat ook schorem,net zo goed!

 9. Neoliberaal..Hoogste doel = geld/nooit genoeg en d om dat te eriken heiligt het doel alle middelen , ook met valse moraal en ten koste van anderen.
  Onze overheid zit vol met dit soort sociopaten.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.