Dijsselbloem steunt banken bij handel in financiële ‘handgranaten’ met jaarlijks 350 miljoen

(Foto: rijksoverheid.nl)
De banken handelen, in de nasleep van de bankencrisis, alweer in exotische financiële producten. Bijvoorbeeld in zogenoemde coco’s, een ingewikkeld soort obligaties. Experts noemen coco’s gevaarlijk, de financiële nieuwssite Bloomberg omschreef ze zelfs als investeringen ‘met een handgranaat eraan vast’. Ondanks de risico’s vinden de banken minister van Financiën Jeroen Dijsselboem aan hun kant. Sterker, ze krijgen van hem zelfs financiële steun bij hun gevaarlijke handel: 350 miljoen euro belastingaftrek per jaar. Dijsselbloem rommelde de coco-wet in 2014 door de Tweede Kamer, die destijds zat te slapen.
(Foto: pixabay.com)

(Foto: pixabay.com)

Hoogleraar financiële markten Arnoud Boot noemde de handel onlangs op tv ‘een heel slecht idee’. Volgens de hoogleraar weten beleggers niet wat ze kopen omdat coco’s veel te complexe producten zijn. Over de belastingaftrek voor de banken was hij nog duidelijker: ‘verbijsterend’.

In 2015 gaven ING, Rabo, ABN Amro en twee andere Nederlandse banken, gestimuleerd door de belastingaftrek van Dijsselbloem, voor zo’n 5 miljard euro aan coco’s, aldus cijfers van Financiën.

Minister Dijsselbloem rommelde in 2014, na een succesvolle lobby van banken, de coco-wet door de Tweede Kamer. De jaarlijkse steun van 350 miljoen was ergens ‘verstopt’ in een verzamelwet. Ook ging de minister niet langs bij de Raad van State, zoals had gemoeten. De Kamer stak 18 februari tijdens een debat over de kwestie ook de hand in eigen boezem. Volgens de PvdA en VVD-Kamerleden had de oppositie ‘zitten dutten’ in 2014 toen die de coco-wet als hamerstuk, dus zonder te stemmen, goedkeurde.

Maar de minister kreeg het in februari niet echt moeilijk. De oppositiepartijen CDA, GroenLinks en SP zaten nu weliswaar niet ‘te dutten’, maar echt doorbijten deden ze evenmin. Dijsselbloem liet schuldbewust weten dat ‘de gang van zaken achteraf gezien ongelukkig’ was geweest, en ‘het proces onvoldoende zorgvuldig is geweest’, ‘dat moet de volgende keer beter’.

Dijsselbloem heeft inmiddels een bedenkelijke reputatie op het gebied van transparantie. Kamerleden moeten zich bij hem kennelijk opstellen als detectives, anders naait de sociaaldemocraat ze een oor aan. De loonsverhoging bij ABN Amro, de naheffing van de Europese Unie en de wijze van ontslag van de sjoemelende NS-directeur Timo Huges: allemaal voorbeelden waarbij Dijsselbloem in eerste instantie niet eerlijk was geweest. CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt sprak donderdag van ‘een patroon’.

De coco-wet was een groot lobbysucces van de banken. Met name ING schreef mee aan de wet, en ook ABN Amro-ceo Gerrit Zalm zou zich ermee bemoeid hebben. Letterlijke passages uit de wettekst zijn afkomstig van de bankenlobby. Ook daarvan was de Kamer in 2014 niet op de hoogte. De PvdA-minister beloofde voortaan een lobbyparagraaf aan fiscale wetten toe te voegen zodat openbaar is welke organisaties en bedrijven meehielpen bij de totstandkoming van de wet.

De PvdA-minister beloofde beterschap, maar de coco-wet is een feit. Het kabinet steunt sinds 2014 de handel in financiële handgranaten met 350 miljoen. Omdat het parlement zat ‘te dutten’.

(Bronnen: NRC handelsblad, ‘Dijsselbloem komt goed weg bij debat over bankenlobby’; ‘Je kent ze niet maar iedereen wordt er onrustig van’)

6 Reacties op Dijsselbloem steunt banken bij handel in financiële ‘handgranaten’ met jaarlijks 350 miljoen

 1. De oorzaak van de “crisis” uit 2008 was DERIVATEN. In plaats van de derivaten buiten de risico’s van onze spaarfondsen (pensioenen, e.d.) te houden, gaat Dijsselbloem de derivatenhandel juist stimuleren.
  Weer een bewijs dat er een nieuwe “crisis” bewust tot stand gebracht wordt: de COCO’S derivaten zijn nog riskanter dan de securitisaties van de 2008 crash!!!
  BLIJF AF VAN MIJN SPAARPOT: het belang van de bankensplitsing
  http://mario828282.wordpress.com/2014/01/01/bankensplitsing/

 2. elitaire rattenpolitiek

 3. neo liberaal. Maar dat wisten we al.

 4. De Tweede Kamer slaapt. Niet voor het eerst. Bij de aanvaarding van de Wet Uniformering Loonbegrip hadden de meeste Kamerleden niet in de gaten dat gepensioneerden geen werkgever hebben.
  Ook de Eerste Kamerleden deden in meerderheid een dutje.

 5. Zie de berichtgeving over de G20 top. Doordat de bevolking ( de overgrote meerderheid) geen besteedbaar inkomen meer heeft stagneert de wereld economie. De rol en trukendoos van centrale banken is uitgewerkt.
  Behalve door onze Jeroen Dijsselbloem. Een “sociaal democraat”. Die gelooft er nog in.
  Dus meer bezuinigen, ( nog meer ellende) Wel wordt nu voor steeds mee mensen transparanter dat gratis geld ( geld creatie uit het niets) wel degelijk bestaat. Er staat alleen een schuld ( met rente tegenover).
  De trukendoos is, wie ( de meerderheid van de bevolking dus) krijgt de schulden, en wie het gecreerde geld. En dan een laag politici eroverheen ( links en rechts) die van alles en nog wat vinden behalve het geldsysteem ( de financiele sector) hervormen met wetgeving.
  Geldcreatie en welvaart in dienst voor iedereen dus.

 6. misschien hebben de kamerleden geen flauw benul van financieen althans de indruk word gewekt dat er geen enkele econoom zit met verstand van zaken anders was dit niet mogelijk geweest,maar ja we betalen het gelag leidzaam zoals gewoonlijk.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.