Van de oorspronkelijke drie VVD-staatssecretarissen vertrokken er twee, nummer drie Sander Dekker zit in de puree

(Foto: rijksoverheid.nl)
Van de drie oorspronkelijke VVD-staatssecretarissen is er nog eentje over: Sander Dekker, staatssecretaris van Onderwijs en Mediazaken. Het loopt alleen niet zo lekker met zijn loopbaan nu zijn mediaplannen, een prestigeproject, op groot verzet stuiten in de Eerste Kamer. Hij heet in de wandelgangen al een brekebeen. In januari 2014 vertrok de VVD-staatssecretaris van Financiën Frans Weekers. In maart 2015 Fred Teeven, de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie. Zover komt het niet met Dekker, maar hij gaat wel een afgang van jewelste tegemoet.

image-2016-02-19(2)Dekkers mediaplan, een hervorming van de publieke omroep, stuit inmiddels op groot verzet in de Senaat. ChristenUnie, D66, PvdA, GroenLinks en CDA lieten al weten tegen Dekkers plan te stemmen aanstaande maart. CDA-senator Joop Atsma ontpopte zich tot een van de vurigste tegenstanders. Best gek, want in de Tweede Kamer kregen Dekkers plannen nog een meerderheid, onder meer van het CDA. Nu is het waarschijnlijk dat Dekker straks met lege handen uit de Eerste Kamer wordt weggebonjourd. De VVD’er heeft dan iedereen in de omroepwereld in een korte tijd tegen zich in het harnas gejaagd. Zijn reputatie van veelbelovend VVD-talent heeft hij eigenhandig gesloopt.

Hoe kwam het toch zover? Ten eerste is de publieke omroep van oudsher verweven met de politiek. Er lopen vele zichtbare en onzichtbare lijntjes tussen Hilversum en Den Haag. De PvdA en VARA zijn maatjes. Hetzelfde geldt voor de KRO/NCRV en het CDA en de Avro/TROS en de VVD. Het is voor buitenstaanders zoals Dekker een slangenkuil, maar desondanks kreeg hij aanvankelijk goedkeuring van de omroepen op zijn prestigeproject. En dat was een prestatie, want hij wilde de macht verschuiven van de omroepen naar de NPO.

De relatie tussen de VVD’er en publieke omroep was sowieso nooit warm. Dekker vond het dan ook regelmatig nodig om als een olifant door de Hilversumse porceleinkast te denderen. Kennelijk liet zijn sociale intelligentie hem dan even in de steek. Zijn ego speelde hem parten toen hij de verzamelde omroepbazen in 2014 op het oude piratenschip van Veronica liet weten dat hij de publieke omroep eens een lesje zou leren. Hij ging daarna ook op de lange omroeptenen staan door te verkondigen dat amusementsprogramma’s als Ranking the Stars en Bananasplit niet bij de publieke omroep horen en dat hij zelf nauwelijks tv kijkt. Dat viel ook niet goed.

Baas van omroep MAX Jan Slagter sprak van Noord-Koreaanse praktijken toen VVD-staatssecretaris Dekker een politiek vriendje benoemde als voorzitter van de Raad van Toezicht van de NPO. Dekker maakte een kostbare vergissing. (Foto: wikimedia.commons.org)

Baas van omroep MAX Jan Slagter sprak van Noord-Koreaanse praktijken toen VVD-staatssecretaris Dekker een politiek vriendje benoemde als voorzitter van de Raad van Toezicht van de NPO. Dekker maakte een kostbare vergissing. (Foto: wikimedia.commons.org)

Maar de allerdomste zet deed Dekker in november 2015. De VVD’er benoemde toen een partijgenoot als voorzitter van de raad van toezicht van…..de NPO. Deze Bruno Bruijns, bestuursvoorzitter van het UWV, was een bekende van Dekker. Ze kenden elkaar uit de Haagse politiek. Alle alarmbellen gingen af in de directiekamers op het omroepterrein. ‘Poolse toestanden!’ riepen de omroepbonzen. Jan Slagter, baas van omroep MAX en actief CDA-lid, sprak zelfs van ‘Noord-Koreaanse toestanden’. Dekker zou nu via ‘vriendje Bruins’ invloed gaan uitoefenen op de omroep.

Bovendien streek Dekker het CDA tegen de haren in door de CDA-kandidaat en een oud-Kamerlid Mirjam Sterk voor het toezichthouderschap zonder reden af te wijzen. De selectiecommissie die Sterk afwees werd voorgezeten door Clemens Cornielje, de Commissaris van de Koning in Gelderland en jawel, VVD’er. De afwijzing van Sterk verklaart volgens boze tongen onder meer de keiharde opstelling van het CDA in de Eerste Kamer. Verder trekken de CDA’ers Jan Slagter en Joop Atsma de laatste tijd veel met elkaar op. Slagter tegen de Volkskrant: ‘Vriendjespolitiek? We komen niet op elkaars verjaardagen. Maar hij is wel een politieke vriend’.

Dekker verdwaalde in het Hilversumse doolhof. Hij heeft bovendien de steun voor zijn plannen eigenhandig afgebroken door onnodige en lompe acties en het parachuteren van partijgenoten op allerhande strategische plekken. Hij kan het schudden in maart 2016, en uiterlijk in maart 2017 kan hij terug naar de Haagse gemeentepolitiek.

(Bron: de Volkskrant)

4 Reacties op Van de oorspronkelijke drie VVD-staatssecretarissen vertrokken er twee, nummer drie Sander Dekker zit in de puree

 1. Nu is personen strategisch benoemen een typisch VVD product..Dat gebeurt al volop, als een soort garantiepolitiek in de vorm van ouwe jongens krentenbrood
  De zoveelste belemmering in politiek NL

  Daar moet je bij verandering van regering eigenlijk ook meteen alle topambtenaren ontslaan…die willen niets liever dan hun oude profiel handhaven..
  VVD weg dan ook topambenaren weg..anders komen we niet van die partij-invloed af..

 2. Sander Dekker. Sloper van het onderwijs ( passend onderwijs= lekker goedkoop, onderwijzer lost alles op= bezuiniginen en dan roepen met d66 dat er 1 miljard extra in gaat, alleen dan niet geoormerkt geld en dus eindeloze reserves en mislukte vastgoedprojecten.. want neo liberaal i voor de inidividuel virjheid van cholen zelf om te doen met het geld wat ze willen en er is marktwerking in de belevering van scholen)
  de Rekentoets== ja ja.. hebben we gezien
  En een zweem van poolse toestanden met de mediawet.
  Ook zo lekker neo liberaal.

  Centraliseren van macht, selectie onderwijs, macht over de publiek omroep.

 3. Bas van Stapelberg // 19 februari 2016 om 16:45 // Beantwoorden

  Het is een ook een zeer vreemde man. Ik heb hem gezien bij een aantal interviews maar het lijkt wel of hij er helemaal niet bij is als hem een vraag wordt gesteld.Raar dat een VVD zo vreemde man een functie geeft als ss. Als deze vreemde snijboon op een normale baan zou solliciteren is er geen werkgever die hem in dienst neemt.

 4. Hieruit blijkt maar weer dat de VVD helemáál geen voorstander is van “minder overheidsbemoeienis”, dat de VVD helemáál niet liberaal is. Inderdaad communistische ideeën die die Dekker en al die andere zogenaamde liberalen verkondigen.
  Rechtse zakkenvullers, vriendjespolitiekers, bonusverzamelaars en asociale patjepeeërs!
  Dat zijn VVD-ers.
  En hoe komt die partij eigenlijk aan al die stemmen?
  Ben jíj soms die onnozelaar die op die verwerpelijke partij heeft gestemd?

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.