Blok beweert dat 10 procent van de scheefwoners sinds 2013 is verhuisd, maar hij zwetst

(Foto: rijksoverheid.nl)
Het aantal scheefwoners is met 10 procent gedaald in deze regeerperiode, aldus de minister van Wonen Stef Blok (VVD) onlangs tijdens een debat in de Tweede Kamer. Blok wilde ermee illustreren dat zijn beleid succes heeft, want een tiende van de scheefwoners is al verhuisd (politici zeggen doorgestroomd). NRC Handelsblad deed een factcheck en wat bleek: Blok kan zijn bewering helemaal niet hard maken. Bovendien ontdekte de krant nog iets anders: van 8,5 procent van de huishoudens is het inkomen bij de Belastingdienst helemaal niet bekend. Door falende systemen. Dus door een wanpresterende fiscus betaalt de ene scheefwoner kennelijk wel extra huurverhoging, en de andere niet.
(Foto: wikimedia.commons.org)

Van maar liefst 8,5 procent van de huishoudens weet de Belastingdienst het inkomen niet. (Foto: wikimedia.commons.org)

Sowieso betaalt de ene scheefwoner meer huurverhoging dan de andere. Dat komt omdat niet alle wooncorporaties en verhuurders de extra verhogingen rekenen. Dat is allemaal volgens de wet. Maar een verschil vanwege onvolkomen in de registratiesystemen van de Belastingdienst is van een andere orde. De fiscus kan de wooncorporaties dus niet van iedereen een inkomenindicatie geven, waardoor de verhuurders ook hun huur niet correct kunnen aanpassen. De Raad van State liet begin februari overigens weten dat de Belastingdienst die inkomensgegevens de afgelopen jaren sowieso niet aan verhuurders had mogen verstrekken.

De VVD-minister baseerde zijn opmerking over de afname van scheefwoners op een twee maanden oud rapport van onderzoeksbureau ABF Research. Uit de cijfers van het onderzoeksbureau en die van de Belastingdienst blijkt dat het aantal inkomenstoetsen inderdaad is gedaald na 2013, het jaar waarin de inkomensafhankelijke huurverhoging werd ingevoerd. Ook blijkt het aantal hogere inkomens te zijn gedaald. Heeft Blok dan toch gelijk? Nee, hij spande de inzichten veel te snel voor zijn karretje.

(Foto: rijksoverheid.nl)

Terwijl de Belastingdienst veel werk maakt van onnodige en kostbare campagnes om de blauwe envelop te killen, heeft men niet eens alle Nederlandse inkomens in kaart. First things first, meneer Wiebes. (Foto: rijksoverheid.nl)

Bloks stelling dat sinds 2013 het aantal scheefwoners met 10 procent daalde, is slechts een troebele aanname. Want de cijfers geven weliswaar aan dat er minder scheefwoners zijn, maar of die ook zijn doorgestroomd staat nergens. Het kan net zo goed zijn dat die scheefwoners minder gingen verdienen, bijvoorbeeld door werkloosheid, pensioen, een scheiding of faillissement. Eenmaal minder inkomen, is men ook geen scheefwoner meer. Blok beschouwt die huishoudens als doorgestroomd, terwijl er niemand verhuisde. De Haagse werkelijkheid.

De minister heeft kennelijk een rotsvast vertrouwen in de Belastingdienst. Deze overheidsorganisatie mag van Blok namelijk jaarlijks de inkomensgegevens van de huurders naar de verhuurders sturen zodat die hun inkomensafhankelijke huurverhoging kunnen bepalen. NRC Handelsblad ontdekte echter dat de fiscus onvoldoende grip heeft op deze materie. Van 8,5 procent van de Nederlandse huishoudens is het inkomen onbekend. Dít meldde Blok dan weer niet.

Dit roept vragen op. Van 8,5 procent van de huishoudens kent de Belastingdienst het inkomen niet. Hoe kan dat? En hoe eerlijk zijn inkomensafhankelijke maatregelen dan nog? Gaat het om daklozen, criminelen die leven van zwart geld, renteniers of inkomensloze zzp’ers? Of ze wel of niet scheefwonen weet in elk geval niemand. Ook Blok niet.

(Bron: NRC Handelsblad)

6 Reacties op Blok beweert dat 10 procent van de scheefwoners sinds 2013 is verhuisd, maar hij zwetst

 1. Blok is natuurlijk een sociaal-ethische hork van het zuiverste water..
  Valse moraal en stompzinnige aanpak..
  Hij bluft doorlopend en met veel lef maar de ethiek van zijn praktijken kan direct naar het grofvuil restafval, de fik in..
  Gewoon eurofiel neoliberale streken om overal poen te pakken met alleen voordeel voor grootkapitaal

 2. Zie het verhaal van Gerrit Zalm van vanmorgen,dit ging over de hoogte van de rente met zijn uitspraak ‘Elke sukkel haalt meer dan 4 procent rendement”. De politici blijven maar lullen in hun eigen voordeel, ze liegen en verzinnen maar wat. Hoezo, wij worden niet belazerd? . De zgn. ” scheefhuurders” zijn de volgenden die worden uitgemolken, na de autokosten en benzineprijzen, de zorgpremies, zijn zij de volgende melkkoe. Maar de belastingdienst moet zich aan de regels houden, dus kabinet, niet zo maar allerlei spelregels aanpassen in uw voordeel! Ook niet door VVD-er Blok, die moet aan banden worden gelegd om mensen tegen elkaar op te zetten, de zgn. scheefhuurders als criminelen te behandelen! Die hebben geen keus, zij kunnen nergens heen. Mijn buren zijn bijv. 60 jaar, waarheen moeten zij? Geen hypotheek te krijgen, wil dat echter ook niet meer op die leeftijd, wil genieten na nu al 43 jaar gewerkt te hebben. Moet echter nog 7 jaar, maar nu alleen nog werken om te kunnen wonen, houden weinig over voor later.

 3. blok drijft de huren op omdat die inflatie gevoelig zijn. dus elk jaar stijgen die extra de toeslag blijft achter. over 5 jaar betaal je de hoofdprijs voor een veredelde paardenstal

  by the way. 8% van alle sociale huurwoningen heeft nog enkel glas en 22% een laagrendement cv ketel!!

 4. Voor het afscheid van de blauwe envelop moet je wel even akkoord gaan dat je voortaan je belastingzaken krijgt toegestuurd naar een hoekje in http://www.mijnoverheid.nl. Waar niemand ooit komt. En mocht je daardoor een bericht missen, dan bij jij de lul en kun je een boete krijgen, want jij hebt ermee ingestemd om het voortaan zo te doen.

  En wat Stef Blok betreft: die moet mij die blokhypotheek nog maar eens een keertje uitleggen.

 5. Blok aan het been, plank voor zijn kop, zaagsel in het hoofd. prima samengevat .
  maar oplossing huurbeleid wat een dromer zeg. VVDer Voor Veel Drama.

 6. de nieuwe regeling vwb huur en inkomen is ingegaan,.hoorde gisteren van iemand die 13jaar staat ingeschreven dat ze elke keer misvalt bij huurtoewijziging , reden inkomen te laag. is aow alleenstaand zonder pensioen. zij mag huren tot 586 euro! daarboven valt ze af. maar die woningen zijn er bijna niet meer. door de prijsopdrijving van stef ijskonijn.

  heffing corporaties., extra huurverhoging plus inflatie. en dan nog denken dat er goedkope huurwoningen zijn. immers de huur het jaar daarop mag omhoog met 1 of meer procenten plus inflatie. laat laatste nou door mister ijskonijn worden bewerkstelligt door zijn beleid!

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.