Kritiek van KPN en Microsoft: verzet tegen Plasterks afluisterwet groeit

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken (PvdA). (Foto: rijksoverheid.nl)
Het verzet tegen de nieuwe Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (WIV) van PvdA-minister Ronald Plasterk groeit. Inmiddels hebben ook telecombedrijf KPN en Microsoft Nederland zich tegen het wetsvoorstel gekeerd. Naast privacybezwaren kan de wet ook nadelige economische gevolgen hebben, aldus de bedrijven. ‘Het vertrouwen van gebruikers in technologie kan ernstig worden geschaad en innovatie worden ontmoedigd’, aldus Microsoft Nederland in een bezwaarschrift tegen het kabinetsvoorstel.
(wikimedia.commons.org)

(wikimedia.commons.org)

Als de wet wordt aangenomen, krijgen de inlichtingendiensten veel meer bevoegdheden. Zo mogen ze dan onbeperkt grote hoeveelheden data aftappen van de gewone mobiele telefonie, apps, sociale media en e-mail van alle -dus ook de nergens van verdachte- Nederlanders. Nu moeten diensten zich nog beperken tot specifieke personen of organisaties. Dat hoeft straks niet meer.

Privacywaakhond Bits of Freedom vecht al langer tegen Plasterks wet en voor digitale burgerrechten, maar het vindt nu dus ook Microsoft en KPN aan zijn zijde. Voorheen waren het elkaars tegenstanders. Andere opvallende medestander die zich normaliter niet zo bemoeit met Nederland is Amnesty International. ‘In een democratische rechtsstaat zoals Nederland kan het nooit noodzakelijk zijn om de gehele bevolking onder communicatiesurveillance te plaatsen’, aldus de mensenrechtenorganisatie.

Microsoft Nederland: ‘Met deze wet kan een aanzienlijke hoeveelheid informatie die door gebruikers via technologiebedrijven is opgeslagen of verstuurd, worden ingezien door de Nederlandse inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Dat heeft wantrouwen in deze bedrijven tot gevolg, die weer kan leiden tot terughoudendheid om nieuwe technologie te gebruiken’.

Het zal volgens het bedrijf gevolgen hebben voor de innovatie in Nederland. ‘De bereidheid van technologiebedrijven – vooral start-ups en mkb-ondernemingen – om te innoveren zal afnemen doordat de markt voor producten en diensten vanwege het wantrouwen krimpt’. Microsoft maakt zich met name zorgen over de start-ups: ‘Door deze nieuwe wetgeving weet je niet zeker of de gegevens van je gebruikers bij de veiligheidsdiensten terecht kunnen komen. Als een ander land daar meer duidelijkheid over geeft, kan dat wel eens de doorslaggevende factor zijn om je daar te vestigen, en niet in Nederland’.

Het Parool, 16 februari.

Het Parool, 16 februari.

KPN wijst er in een reactie op dat ‘een belangrijk deel van de nieuwe bevoegdheden aan politieke en rechterlijke controle is onttrokken’. Het telecombedrijf ziet het niet zitten om in de -soms dubieuze- praktijken van de overheid gerommeld te worden. ‘Zo’n wet heeft vergaande gevolgen voor de manier waarop KPN betrokken raakt bij de werkzaamheden van de veiligheidsdiensten.’

Verder jaagt de speurzieke overheid het bedrijf ook nog op kosten. ‘De kosten voor de uitvoering van de opsporingsbevoegdheden worden bovendien voor het belangrijkste deel bij bedrijven gelegd, zonder dat enige reële mogelijkheid is ingebouwd om invloed op die kosten uit te oefenen’, schrijft KPN. Ook de allerkleinste start-up krijgt deze kosten straks voor de kiezen.

Minister van Binnenlandse Zaken Plasterk, in de wandelgangen ook wel Tapsterk genoemd, presenteerde zijn Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten in september 2015. Eind vorig jaar ging het voorstel naar de Tweede Kamer waar het wacht op behandeling. Idealiter een shredder-behandeling.

(Bron: Het Parool)

6 Reacties op Kritiek van KPN en Microsoft: verzet tegen Plasterks afluisterwet groeit

 1. ronald wouterson // 17 februari 2016 om 07:20 // Beantwoorden

  Bigbrother is meer en meer werkelijkheid aan het worden.

 2. Goed zaak Microsoft en KPN!

 3. Goed artikel. En idd. ongecontroleerde surveillance van iedereen. M.a.w. een ongecontroleerde GROEI van budget om de puinhopen en talloze “veiligheids” onderzoeken te kunnen uitvoeren. Dus een bijdrage aan de repressie van de bevolking en NOG MINDER geld aan de sociale zekerheid en zorg.
  Wel meer geld voor nog meer levenseinde klinieken. Want het leven en lijden van velen zal sneller ondraaglijk worden door het schrappen van vele voorzieningen.
  De participatie maatschappij van heden ten dage. Zoek het zelf uit. En als dit niet meer lukt iedereen zijn eigen zelfmoordpil. HEEL Liberaal.

 4. Bas van Stapelberg // 17 februari 2016 om 10:35 // Beantwoorden

  Tja ik word al een paar jaar afgeluisterd na kritiek op een Haagse familie. Nooit meer goed gekomen. Maar je kan er tegenwoordig wel vanuit gaan dat een groot deel van Nederland, met de nwo plannen, wordt afgeluisterd. En het wordt voor eeuwig opgeslagen. Dat is keiharde realiteit, en ja PvdA driftig aanwezig bij de Bilderbergjes is een liberale partij waar je niets van een rechtvaardige samenleving van kan verwachten.

 5. Neoliberaal- w.o. ook PvdA- wil teveel Amerikanisme…en staat stijf van achterbaksheid en hypocrisie

 6. De Nederlandse regering (+ parleurs [2e kamerleden]) wantrouwen dus alle Nederlandse burgers bij voorbaat.
  Dat is zeker bedoeld om een fijne, gezonde samenleving te bevorderen.

  Wantrouwen; wát een vernedering van de mensheid! Wát een menswaardig voorbeeld.
  Tja, de beste stuurlui …

  Bij de oosterburen hetzelfde verhaal: “Sie sitzen in einen dick’n Mercedes und …”.
  https://www.youtube.com/watch?v=va9sBElkG_s
  http://www.freedomunity.pw/het-straatinterview-in-duitsland-die-viraal-gaat/

  Óp naar de nieuwe samenleving; burgers zélf aan hun roer.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.