Samsom prijst staatssecretaris Van Rijn om zorghervormingen: ‘Martin, wat een prestatie!’

PvdA-leider Samsom deelde -zoals altijd- rode rozen uit tijdens een van de campagnes de afgelopen jaren. Een tafereel dat we dit en komend jaar weer kunnen verwachten. (Foto: Flickr, fotograaf onbekend)
PvdA-leider Diederik Samsom prees afgelopen weekend tijdens het PvdA-congres in Amersfoort ‘zijn’ staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn. Die zou een ware cultuurverandering in de zorg hebben bereikt: ‘Op naar het einddoel. Martin, wat een prestatie!’ In Trouw bekende Samsom afgelopen weekend ook dat hij om de moeizame hervormingen in de zorg wel eens heeft gedacht ‘ik hou ermee op’. Maar ‘wij moesten wel, we durfden het overigens ook’.
ewfaef

In Trouw en de Volkskrant, van respectievelijk 13 en 15 februari.

Samsom is ondanks de historisch lage peilingen voorlopig nog niet van plan op te stappen en van zijn partij hoeft dat kennelijk ook niet. Zaterdag had de PvdA een feestelijk congres om het 70-jarige jubileum te vieren. Op een enkele kritische noot na van Kamerlid Jacques Monasch die zowel Samsom als Asscher niet ziet zitten als nieuwe lijsttrekker, stonden de PvdA’ers als één man achter hun voorman. Al beslissen de leden pas in oktober over de definitieve lijsttrekker.

Het is inmiddels wel duidelijk met welke boodschap de PvdA straks de campagne is gaat. Samsom in Trouw: ‘In 2012 begonnen we aan een klus die enorm was en in de loop van de rit alleen maar groter werd. De economie was op een ongekende wijze vastgelopen, de arbeidsmarkt functioneerde niet meer, de woningmarkt zat op slot, de zorgkosten explodeerden. Alles was ontspoord. Dan heb je maar één opdracht: die auto uit het ravijn trekken. Daar zijn we aardig in geslaagd.’ Woorden met een gelijke strekking speechte hij in Amersfoort.

Verkiezingscampagne-poster uit 2012. (Bron: Flickr)

Verkiezingsposter uit 2012. Deze keer wil Samsom leraren straks dubbel zo goed opleiden en dubbel zoveel betalen. (Foto: Flickr)

Samsom heeft er duidelijk zin in. Zaterdag leek het wel alsof de partijleider een hele familiepot prozac achterover had geslagen: ‘we boeken vooruitgang, echte vooruitgang!’, en ‘we gaan leraren twee keer zo goed opleiden, twee keer zo goed betalen’. Toe maar. Partijleden zouden volgens Samsom meer moeten pronken met de resultaten van het kabinetsbeleid: ‘Ik zie nog te weinig zelfbewustzijn over wat we hebben bereikt. Ik hoor te veel verontshuldigingen, ik lees te veel getob’.

Het is voor de PvdA ronduit verontrustend dat de lijsttrekker zoveel onzin van de daken denkt te moeten schreeuwen, om het beeld van zijn partij nog positief te kunnen keren. Waarschijnlijk tevergeefs.

Waarschijnlijk, want het is ook niet uitgesloten dat het Samsom nog gaat lukken ook: in 2017 -of eerder- minder verlies dan voorspeld of zelfs een winstje voor de PvdA. Het geheugen van kiezers is meestal maar kort en de sociaaldemocraten nemen ruim de tijd om hun boodschap nog vaak genoeg te herhalen zodat straks veel afgehaakte PvdA’ers wellicht toch denken: ach, die PvdA is misschien zo gek nog niet. Ook verontrustend.

(Bronnen: Trouw, de Volkskrant)

10 Reacties op Samsom prijst staatssecretaris Van Rijn om zorghervormingen: ‘Martin, wat een prestatie!’

 1. Sektarisch geloof in eigen kunnen.

 2. Inderdaad knap om er zo’ n puinhoop,van te maken !

 3. Bas van Stapelberg // 16 februari 2016 om 18:55 // Beantwoorden

  Ja het begint gewoon op een sekte te lijken. Compleet gehersenspoeld en totaal geen oog voor de realiteit. Er zijn therapieën om je hieruit te krijgen.

 4. De vvd therapie en eu medicijn.

 5. ‘We stonden aan de rand van de afgrond, maar we hebben een enorme stap voorwaarts gemaakt.’

 6. Gluteus Maximus // 17 februari 2016 om 11:58 // Beantwoorden

  Ja echt een cultuuromslag in de zorg. Vraag ’s aan mensen die aangewezen zijn op Jeugdzorg, vraag ’s in de Achterhoek hoe het met TSN is. Wat een prestatie Martin – ook zo goed bedacht toen van die AMvB. Gaat heel goed. Van notoir arrogant (Kok en Melkert), naar notoir onbetrouwbaar (Samsom, Dijsselbloem, Asscher en Spekman). Ongelooflijk.

 7. Het eerste deel van hun loonsverhoging hebben de docenten al binnen. Betaald van hun eigen pensioen, maar toch.

 8. Wat een lariekoek!Er is nog nooit zoveel armoede geweest als heden ten dage!

 9. als Samson en Van Rijn over 20 jaar al vier dagen in dezelfde poepluier in een zorgtehuis zitten prijzen ze elkaar nog, maar houden dat niet langer vol tot ze weer vier dagen in dezelfde poepluier zitten en dan slaan ze elkaar de hersens in.

 10. De zorg voor ouderen binnen een jaar de nek om te draaien is geen prestatie maar wanprestatie. Lof voor de sociale PvdA. Zo wordt de vergrijzingsprobleem goed opgelost.

1 Trackbacks & Pingbacks

 1. Samsom prijst staatssecretaris Van Rijn om zorghervormingen: ‘Martin, wat een prestatie!’ – JDreport.com

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.