Nederland moet pensioenstelsel, of liever Nationale Pensioenloterij, helemaal omgooien

(Foto: pixabay.com)
‘Zelf betaal ik ook elke maand geld aan iets waarvan ik niet zeker weet of ik mijn inleg ooit terugzie, hoeveel ik krijg en wanneer. Maar dan heet het geen pensioen dan is het mijn abonnement op de Postcodeloterij of Staatsloterij’, aldus ondernemer Annemarie van Gaal vandaag in De Telegraaf. Van Gaal noemt ons pensioenstelsel dan ook de Nationale Pensioenloterij. Je pensioen is inmiddels een ‘verrassingspakketje dat de meeste Nederlanders met steeds minder vertrouwen tegemoet zien’. Dat moet anders, vindt Van Gaal. Kijk eens naar Chili.
De Telegraaf, 15 februari.

De Telegraaf, 15 februari.

‘Stel je voor: de dag dat je met pensioen gaat krijg je een mooie doos met een grote strik afgeleverd. Je opent de doos en dan weet je pas wat je krijgt’. Waarom pikken we dat? Een hoogleraar zei eens tegen Van Gaal dat ons pensioensysteem alleen nog bestaat dankzij onze onwetendheid. De pensioenwereld doet graag ingewikkeld. Van Gaal: ‘Hoe meer rookgordijnen de pensioenfondsen optrekken, hoe minder we begrijpen en hoe makker we worden’.

Van Gaal weet waarom Nederlanders zo weinig interesse hebben voor hun pensioen. ‘Je wordt opgezadeld met hogere kosten voor minder service terwijl je niet kunt opzeggen of wisselen van pensioenfonds. Waarom zou je je in je pensioen verdiepen als je toch niets kunt veranderen, en de uitkomst onzeker is?’ Nederlanders betalen ‘een hele hoge prijs voor een relatief slecht pensioen’, citeert Van Gaal Gerard Riemen, de baas van de Pensioenfederatie, de koepel van de pensioenfondsen.

Ons land had ooit een van de beste pensioenstelsels ter wereld, maar dat is verleden tijd. Van Gaal sluit zich helemaal aan bij het voornemen van de Pensioenfederatie om een nieuw stelsel te bedenken. Ze heeft ook al een mooi voorbeeld dat Nederland zo kan overnemen: het Chileense stelsel.

esags

Ondernemer en Telegraafcolumnist Annemarie van Gaal prijst het Chileense pensioenstelsel aan. Het biedt namelijk veel betere resultaten dan het Nederlandse. (Wikimedia.commons.org)

‘In Chili kunnen werknemers zelf kiezen bij welke pensioenbank ze hun verplichte pensioen stallen en welk beleggingsrisico ze daarmee willen lopen. Alle pensioenbanken publiceren de beleggingsresultaten en werknemers mogen naar hartenlust met hun pensioen overstappen naar een andere pensioenbank of voor een ander beleggingsrisico gaan. Door die transparantie werken de banken heel efficiënt en blijven de kosten laag’, betoogt Van Gaal.

Met de Pensioenfederatie maakte Van Gaal vorig jaar al de afspraak om te laten doorrekenen welk stelsel eigenlijk beter uitpakt voor werknemers in de metaalindustrie, het Nederlandse of het Chileense. De uitkomst verbaasde directeur Riemen van de Pensioenkoepel. Uit de berekeningen bleek namelijk dat de Nederlandse werknemer gemiddeld 2,5 keer zijn ingelegde premiegeld uitgekeerd kreeg gedurende zijn pensioen, en de Chileense werknemer 3,8 keer.

De Pensioenfederatie werkt dus aan een nieuw pensioenstelsel. Een dat meer ruimte biedt aan individuele keuzes en waarin de deelnemers de risico’s blijven delen. Zonder gedwongen winkelnering. Dat is goed nieuws. Nu de politiek nog.

(Bron: De Telegraaf)

10 Reacties op Nederland moet pensioenstelsel, of liever Nationale Pensioenloterij, helemaal omgooien

 1. De politiek wil hier niet aan. Er zijn net onder leiding van enge Jetta nieuwe regels vastgesteld. En nu weer veranderen ? Dat kunnen ze in Den Haag niet aan

 2. Connie Arnoluds // 15 februari 2016 om 17:12 // Beantwoorden

  Goed idee, maar twee lelijke addertjes onder het gras.
  1. Pensioenfondsen worden banken. Nee, zij moeten helemaal verdwijnen, er zijn genoeg banken waar wij ons geld kunnen stallen.
  2. Zij blijven met publieksgeld gokken/beleggen. Dit moeten wij niet willen. Is een te groot risico!

  • Dit is de manipulatie van eurofiel neoliberaal

   Tot nu don de pesnioenfondsen het heel aardig-
   Je be vergete hier het ve ieze spel vanuit de Kamppolitiek..die verplicht heeft dat er niet meer dan 2% winst gerekend mag v worden voor de inkomsten berekening..

   Er is veel meer in kas bij de pensioenfondsen maar ze moeten het politiek opgelegde spelletje meespelen.

   Neoliberaal wil dolgraag dat ze gaan speculeren met hoog risico..alleen doen pensioenfondsen dat net zo vlot..

   de arrogante overheid gedraagt zich alsof zijn met hun geld aan de gang willen terwijl dit een spaarformule van werknemers is als oudedagsvoorziening.
   En dat je hier gewoon kritiekloos de neoliberalen nablaat zegt iets meer over jou dan over de realiteit

 3. Connie Arnoluds // 15 februari 2016 om 17:21 // Beantwoorden

  Pensioenfondsen willen geen verantwoordelijkheden meer dragen voor het uitkeren van pensioenen. Zij willen wel ons geld als casinogeld gebruiken om mee te gokken, maar geen verplichtingen. Mooie boel zeg! Helemaal weg met pensioenfondsen!

 4. Connie Arnoluds // 15 februari 2016 om 17:31 // Beantwoorden

  Ik snap niet wat dit betekent dat sommigen graag publieksgeld willen gebruiken om te gokken. Halloooo, als u graag wilt beleggen of gokken of whatever, ga toch geld lenen bij de FED of bij een bank om je gokpraktijken te financieren. Niet met publieksgeld aub!

 5. wel.dat gat wellicht in chili maar of dat een op een kan worden vertaald naar NL is voor mij nog de vraag

  In nL is het pensioenstelsel een door in het oog van de Neoliberalen..
  Onze neoliberale overheid is gaan rotzooien in de benagen van erknemers..de werknemers tellen alleen op papier mee maar niet de de eurofiel neoliberale praktijken.

  Voor zover mij bekend is er nu bij de pensioenfondse 1300 miljard in kas.

  Ze moeten van de overeheid )Kamp’ net doen alsof ze vies armer ziijn..die praktijk stinkt al jaren in de ind.
  De EU wil die bult geld graga hebben om alle pensioenen in de U te egalisren – veminderen van ons geld..Dat daramee de bevolking opzijn wordt egschoven daar heeft de neoliberale proejctorganisatie van Bruusenl gene enkele boodschap aan.

  Politie en anderen krijgen loonsverg hogingen middels een aanslag op het pensioenstelsel dat meer in kas heeft dan bekend..

  Waren het niet de VVD, PvdA en grootsmoel D66 die er voor gezorgd hebben dat de zgn flexibele werknemer moest worden geintroduceerd?
  Dat meteen dara aachteraan de roep kwam om flexibele en uiteraard geprivatiseerde pensioenstelsels dienden te komen waarbij indivudeel het eigen risico kon worden bepaald::=
  En nog fraaier..: het betaalde pensioen kon worden opgenomen om een huis te financieren..Goed voor hypotheek verstrekkers..minder risico..het risico geindividualiseerd..
  Lang leve het individuele besluit..geen verplicht pensioenfonds.. alleen bij eigen vraag..
  En weer trapte er een meute in..
  Dus strijkt privaat de rente op en bij het barsten van de bom moet de overheid weer bijspringen..hetzelfde geldt voor de feestvierders met hoog eigen risico..die zijn bij grote proportie werkeloosheid helemaal afhankelijk van ene filantropisch systeem geworden omdat ze door flexibilisering en eigen risico heel betweterig volstrekte blut zijn bij 60 plus en dakloos worden..

  Neoliberaal belazert en belazerde de boel..de flexibele mens wordt de armoedzaaier en gebrekkige..grote bek en een diep ravijn

  Vette buit voor de werkgevers en na ons de zondvloed

  Tja..de pensioenfondsen gaan strak aangesproken worden…de de overheid heeft dit al vaker gelat..pensioengelden jatten en toe-eigenen..vraag Ruding c.s. smeerlapperij..
  We zijn verplicht miljarden neer te tellen voor de waardeloze JSF die m.n. door de aandeelhouders van de VVD en PvdA en koningshuis dienden te worden aangeschaft..tegen elke waarschuwing in..onhandelbare rotzooi..

  Over corruptie gesproken..

 6. Benieuwd of die 2,5x is berekend voor babyboom of voor de generatie onder de veertig, die van staatswege wordt beroofd.

 7. bert [maathuis] // 15 februari 2016 om 21:24 // Beantwoorden

  Annemarie van G.?

  Ook alleen maar op centen gericht!
  De grote valkuil.
  Het Chileense pensioenstelsel biedt betere resultaten???
  De menswaardigheid zal pas gerestaureerd zijn, wanneer wij weer uitgaan van werkelijk sámen leven; en niet van economische principes.

  Mogelijk bedoelt Annemarie het goed, maar ook zij is danig gehersenspoeld (zonder het zelf te beseffen), vermoed ik sterk.

 8. Er bestaat al een documentaire waarin benoemd word dat nl pensioenfondsen amerikaanse hedgefunds via amerikaanse banken financieren in bepaalde deals.. Zgn wisten de pensioenfondsen niet geheel precies waarin ze hun geld belegde. De 1300 miljard .. Daar wordt jacht op gemaakt. De 5400 miljard belastingvrij gestald.. Daar hoor je niets over. Dus wederom een hoop gekrakeel en terechte onrust wat een debat over de 5400 miljard toedekt.

 9. Toevoeging. Wat een debat om belasting op de belastingvrije gestalde miljarden toedekt.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.