Rutte doet weer een twijfelachtige uitspraak, dit keer over de afname van vluchtelingen

(Foto: wikimedia.commons.org)
Woensdag verraste premier Rutte met zijn uitspraak dat het aantal vluchtelingen de laatste dagen plotseling is afgenomen van ‘duizenden naar enkele honderden’. Allemaal dankzij de inspanningen van Turkije, wist Rutte. Maar toen de Volkskrant die bewering ging checken, bleek die nogal twijfelachtig. Volgens de vluchtelingen-organisatie van de VN UNHCR bleef het aantal vluchtelingen juist groot ondanks de winter. De eerste zes weken van dit jaar waagden zo’n tweeduizend mensen per dag de overtocht. Ook andere organisaties bevestigen Ruttes bewering niet.
Premier Rutte in het regeringsvliegtuig de NH KBX. Het regeringsvliegtuig heeft de registratie PH-KBX. PH is de internationale luchtvaartcode voor Nederland, KBX staat voor Koningin Beatrix. Het regeringsvliegtuig is een Fokker Executive Jet 70 en biedt plaats aan 24 personen.(Foto: Flickr)

Premier Rutte leest de krant in het regeringsvliegtuig de PH-KBX (KBX staat voor Koningin Beatrix). (Foto: Flickr)

Rutte noemde weliswaar de bron van zijn gegevens niet, maar die was snel achterhaald. Na navraag bij de Rijksvoorlichtingsdienst (RVB) bleek dat de premier zich baseerde op cijfers van Frontex, de EU-organisatie die de Europese buitengrenzen bewaakt. Maar de RVB wilde die cijfers verder niet openbaar maken.

Frontex gebeld. En dat bevestigde noch ontkende de correctheid van de uitspraak van de Nederlandse minister-president. Aan dagkoersen doet Frontex namelijk niet, ‘omdat daar geen conclusies aan kunnen worden verbonden’. Daar heb je tenminste gegevens van een maand of kwartaal voor nodig, aldus woordvoerder Ewa Moncure.

Dat de plotselinge afname van het aantal vluchtelingen komt door de inzet van de Turken, kan nu dus nog niet hard worden beweerd, wist de Frontex-zegsvrouw. De vluchtelingen kunnen om van allerhande redenen hebben afgezien van hun tocht naar Europa.

Zo waren er veel ongelukken waarbij veel mensen omkwamen door verdrinking of onderkoeling. Wellicht schrokken die gruwelijkheden de vluchtelingen af. Vooral de gezinnen met kinderen. Verder staakten de Griekse veerdiensten afgelopen week waardoor verder vervoer naar Europa onmogelijk was, en dat nieuws gaat in Turkije onder de vluchtelingen en hun smokkelaars als een lopend vuurtje rond.

Moncure waarschuwt voor al te stellige uitspraken. ‘De ervaring leert dat fluctuaties in het aantal vluchtelingen dat de oversteek maakt meestal door een combinatie van factoren wordt veroorzaakt’.

De bewering van Rutte was dus stellig maar twijfelachtig, aldus de Volkskrant. Whats new?

(Bron: de Volkskrant)

14 Reacties op Rutte doet weer een twijfelachtige uitspraak, dit keer over de afname van vluchtelingen

 1. bert [maathuis] // 13 februari 2016 om 11:49 // Beantwoorden

  [Vluchtelingen]probleempje? Bel onze adviseurs! (En het leven wordt weer een glimlach.)

  http://nicovandenham2.blogspot.nl/2016/02/nico-van-den-ham-spreekt-rutte-en-samson.html
  Relatief korte video, die tevens ongenaakbaar laat zien dat de rechterlijke macht in Nederland totaal onbetrouwbaar is [geworden?].

  Heeft Dirk de Wachter het dan tóch scherp gezien? >>>

  https://www.vn.nl/we-levehttps://www.vn.nl/we-leven-in-een-borderline-maatschappij/

  Hierin heeft Dirk het ook nog over “onveilig gehechte kinderen”, waarbij ik onmiddellijk aan de honderden kindercrèches moet denken. Ook deze kinderen zullen later “op de vlucht” gaan, niet wetende waar ze zich nog veilig zullen kunnen voelen. Er staat ons nog een enorm grote en heftige uitdaging te wachten (dankzij deze politiek).

  Maar met een glimlach …
  Tóch, heren Rutte en Samsom?
  (Met slechts een glimlach ziet het leven er [weer] vrolijk uit; althans, voor jullie.)

  (En, o ja, het primaire doel van de gigantische migrantenstroom is natuurlijk rassenvermenging, om zo geheel Europa eenvoudiger tot een dictatuur te kunnen maken.)

 2. Twijfelachtig????Zoals gewoonlijk liegt hij dat hij barst!

 3. Als dit het meest ernstige geklets is van deze puber dan valt het nogal mee.
  Het kan allemaal verkeren en enthousiast vooruitlopen op iets wat kan maar geen feit is , is meer bedoeld voor het impressionmanagement als EU voorzitter.
  Rutte wil het zo graag op zijn naam krijgen…Ijdel narcistisch mannetje..

 4. Bas van Stapelberg // 13 februari 2016 om 15:22 // Beantwoorden

  Heel zijn leven is hij al een twijfel. Dijssebloem in een radio interview gehoord waarin hij zich totaal versprak dat de situatie onhoudbaar is en niet meer onder controle komt. Staan 4 miljoen mensen klaar om vanuit Turkije, althans vanuit de Turkse woestijn, richting Duitsland Zweden en Nederland te komen. Betreft Nederland ga je zeker uitkomen op een miljoen. met gezinshereniging. En bewust gecreëerd door NAVO en EU/USA. Dus maak je niet druk want het heeft met deze heersers totaal geen zin. Naar ons wordt al 20 jaar niet meer geluisterd. En als ik toch vooral de mensen vanuit een christelijke achtergrond zich zie inzetten voor deze economische vluchtelingen met een islamitische visie op de samenleving. Zien Europeanen als vieze varkens en ongelovigen. Dan heb ik daar respect voor maar aan de andere kant ook medelijden met hun onbegrensde naïviteit. Terwijl Rutte en zijn liberale bloedbroeders zich al in hun handen wrijven om ze eens flink te gaan uitbuiten op de arbeidsmarkt. Omhoog met die winsten en handdrukken.

 5. Het leid ontzettend af van de enorme problemen in dit land. Veroorzaakt door deze lieden. Armoede. Zorg.
  Ze kletsen en lullen maar door op die grote zeepkist van 120 miljard in brussel. En ze lullen overal over en geven van alles en nog wat de schuld. Het ligt hier aan daaraan.onnavilgbaar. meel.
  Het is een sektarische cultus. De politici en de maakbare mens.

 6. bert [maathuis] // 13 februari 2016 om 20:20 // Beantwoorden

  Yep,

  middels de relatief korte video die ik vermelde, waarin Rutte en Samsom reageren op een burger (Nico), kun je vaststellen hoe politici de burgers volkómen aan hun laars lappen. Hoe is het mogelijk! De burger en de politici: elkanders tegenspelers …
  Hoe wij burgers ons recht moeten halen, waarbij we tegen álle politici – zowel parleurs als regeringsleden – moeten strijden; tégen!
  http://nicovandenham2.blogspot.nl/2016/02/nico-van-den-ham-spreekt-rutte-en-samson.html

  Het helpt ons enorm om zo onze eigen kracht te vinden!!!!!

  • Hallo Bert, ik heb de video bekeken. Bellen naar het pvda of vvd partij ombudsteam.
   Dat is het partij resultaat van rutte 1 en 2 als het gaat om de gevolgen van beleid. En zo te zien zijn ze er beide ( rutte en samsom) nogal trots op. Ik herhaal het nog maar eens een keer
   Tussen 2013 en 2015 is het vermogen van de rijkste nederlanders gestegen van 108 miljard naar 128 miljard. 20 miljard erbij dus.
   Een gigantische overheveling van bezit, geld van grote groepen mensen naar enkelen. Deze enkelen zitten vast niet in de partij ombudsteams van de pvda en de vvd.
   Dit beleid komt van de EU en is gestoeld op de de thrickle down economie theorie in samenhang met de fiat monetaire stelsel de Euro.
   Een theorie / experiment die failliet aan het gaan is ten koste van miljoenen mensen wereldwijd. Nog steeds geen debat over gezien.
   Het links rechts politieke spelletje en de banken ( met de centrale banken) als de koppelbaas. Ik noem het een politiek spelletje daar je overduidelijk kan zien aan bijna alle politici dat ze het ook als een spelletje beschouwen. En nogmaals.. de problemen in dit land en in de EU ( griekenland gaat ook weer fout) door sektarisch geloof in eigen kunnen en de thrickle down economie. De investeerder zullen komen wanneer er een samenleving wordt gebouwd waarin de investeerders geld kunnen verdienen. Geld staat centraal. Wetgeving wordt gemaakt om deze geld pomp ( arbeid en kapitaal) te laten functioneren en dus niet om de samenleving te laten ontwikkelen ( vrijheid, ontwikkeling, veiligheid etc). Participatie wetgeving , wetgeving die mensen hun zelfredzaamheid afpakt en dat verkopen als vertrouwen en beroep doen op de zelfredzaamheid. Privatiseren zorg, verkopen als de zorg beter en betaalbaarder maken en het omgekeerde doen. De zrogvraag blijft , de toegang wordt ertoe wordt ontnomen ( dat noemen ze dan vraaguitval) . Voor velen wordt de zorg onbetaalbaar en die mensen noemen we dan zorgmijders. Nog even en er komt een zorgmijders boete.
   Decentraliseren verkopen als toename democratie. Maar de uitvoerders alle vrijheid geven , individuele vrijheid, om de wet zo te kunnen interpreteren als diegene wil. Degene met de vraag, de burger dus, heeft die vrijheid NIET.
   En de heren Samsom en Rutte lachen zich rot. Iedereen lekker druk bezig. De media heeft de handen vol en de oorzaak namelijk hun beleid komt nooit ter sprake. Er is geen evaluatie. Dat kan ook niet want het is opgelegd EU beleid. En zij zijn de founding fathers. bij evaluatie gaat het over hun carriere. Het clubje politieke vrienden.
   Enkelen bepalen het voor velen. Het slechten van landen culturen. De EU meltingpot. De import en kopie van het amerikanisme. De superpower. Dan wil je als rutte uiteraard ook een correspondence diner. Inkomen wordt schuld. Democratie ( alles heeft een prijs) leg je op. Oorlog voeren. De ander heeft het altijd gedaan en als die niets gedaan heeft dan vind je wel wat. Het eigen belang wordt de norm en gelijkgesteld met individuele vrijheid. Leven wordt overleven. Behalve voor de nieuwe aristocratische klasse, de superrijken.

   En zo kan er een een grote lijst

   • bert [maathuis] // 14 februari 2016 om 13:59 // Beantwoorden

    Yep, hopelijk lezen zoveel mogelijk mensen deze toelichting van je. Mogen velen “Politalk” hiertoe kunnen vinden. Ter bewustwording; daardoor groeit onze gezamenlijke eervolle kracht aanzienlijk!

    Dank, daarom, aan jou en Marco van L.!

    (En óp naar een werkweek van 3 dagen/OBI. Úit de werkslavernij.)

 7. Bas van Stapelberg // 13 februari 2016 om 22:24 // Beantwoorden

  Wel een goede van Yep. Iedereen inderdaad overal de schuld van geven terwijl dit schorem verantwoordelijk is voor de ellende.

 8. Bas van Stapelberg // 14 februari 2016 om 20:08 // Beantwoorden

  Nu heb ik net geluisterd naar Koenders nadat hij een bezoek had gebracht aan een vluchtelingenkamp in Macedonië. En wat een verschrikkelijk zaadje is deze man, werkelijk onvoorstelbaar. ‘Ja ik zie hier allemaal hekken en ik vind mensen en hekken dat hoort niet bij elkaar’. Ja Rutte dat is jouw minister. Rijp om opgesloten te worden in een gesloten inrichting. Ik heb geen woorden voor dit stel losers.

 9. Die Rutte spreekt ook nogeens over “afname van vluchtelingen” in plaats van “een verminderde toename”.
  Het valt niemand op, want men hoort alleen hetgeen men horen wil.zo niet, vertaalt men woorden/zien/uitspraken naar eigen geest.
  Het klinkt zo leuk “afname van vluchtelingen”, was het maar waar!!!

 10. Bas van Stapelberg // 15 februari 2016 om 11:53 // Beantwoorden

  Rutte liegt heel de boel bij elkaar. Afgelopen weekend 2 interviews gehoord met PvdA ministers. Dijsselbloem die zich versprak dat het onhoudbaar is, in alle opzichten. En Koenders die bijna begon te janken omdat in Macedonië een hek om het kamp was geplaatst. Dat zijn nou onze ministers.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.