Vraag naar huurwoningen groeit nog jaren, maar het aanbod krimpt

(Foto: wikimedia.commons.org)
Terwijl de vraag naar huurwoningen de komende jaren verder groeit, krimpt het aanbod door kabinetsbeleid. Jaarlijks worden 30.000 huurhuizen bijgebouwd, maar er worden er meer verkocht en gesloopt. Door een toename van het aantal eenpersoonshuishoudens, ouderen en zieken die langer thuiswonen en de groeiende migratiestroom zal de vraag blijven groeien. Het kabinet, gemeenten en beleidsmakers focussen echter vooral op koopwoningen.
 (Foto: rijksoverheid.nl)

Minister van Wonen Stef Blok (VVD) laat Nederland straks een structureel tekort aan huurwoningen na. (Foto: rijksoverheid.nl)

Dat staat in het rapport De woningbeleggingsmarkt 2016 van het vastgoedbedrijf Capital Value. Het bedrijf noemt de bevindingen verontrustend en onnodig, want woningcorporaties hebben genoeg middelen om het tij te keren. Maar beleidsmakers van gemeenten, corporaties en projectontwikkelaars zijn alleen maar bezig met koopwoningen. Minister Blok vindt het kennelijk allemaal prima.

De bouwproductie loopt alweer voorspoedig. In 2015 gaven gemeenten vergunningen af voor 58 duizend woningen. Dit jaar zijn er dat 70.000 en dat aantal stijgt verder de komende jaren. In totaal komen er zo’n 316.000 huizen bij, grotendeels koopwoningen. Per saldo neemt de komende jaren het aantal koopwoningen toe, het aantal huurwoningen af.

Dan hebben we een probleem, want om aan de groeiende vraag tegemoet te komen moet het aantal huurwoningen volgens Capital Value de komende jaren met circa 70.000 per jaar stijgen. Het aantal huishoudens groeit naar verwachting namelijk van 7,7 miljoen naar 8,2 miljoen in 2025, waarvan 3,3 miljoen eenpersoonshuishoudens. In 2040 telt Nederland zelfs 8,5 miljoen huishoudens.

In de Volkskrant, 9 februari

In de Volkskrant, 9 februari

Het gekke is, dat er meer dan genoeg geld is voor de bouw van betaalbare huurwoningen. Volgens Capital Value zijn er miljarden euro’s beschikbaar van banken en pensioenfondsen, maar het zijn juist gemeenten en projectontwikkelaars die koopwoningen willen.

Het aantal huurwoningen is straks zó schaars, en de vraag zó groot, dat over tien jaar op scheefwonen een gevangenisstraf staat, doorstroming na vijf jaar sowieso verplicht is en eenpersoonshuishoudens in een sociale huurwoning een extra huurverhoging van 10 procent betalen. Een héle woning voor jezelf?! Profiteurs! Nederland wordt steeds leuker…… ahum.

(Bron: de Volkskrant)

20 Reacties op Vraag naar huurwoningen groeit nog jaren, maar het aanbod krimpt

 1. Lekker hoor VVD, eerst de zorgmarkt naar de kloten geholpen door Hoogervorst, nu volgt het naar de kloten helpen van de huurmarkt door VVD-er Blok. Denken ze bij de VVD niet na dan? Ook mensen die, door wat voor omstandigheden ook, vroeger geen huis hebben kunnen kopen en dit nu door hun leeftijd (vanaf pakwek 55 jaar) niet meer kunnen (geen hypotheek), moeten gewoon sparen voor later. Als middeninkomer van 60 jaar verdien ik straks net genoeg voor de zorg- en huurkosten en alle andere belastingen en lasten. Kom ik later maar op de kost bij de staat (bijstand en toeslagen vangen), sparen lukt niet meer!
  Mensen die het nog wel lukt om zelf een buffer voor later (voor bv. AOW-en pensioengat)op te bouwen, daar wordt alvast belasting op geheven, de vermogensrendementheffing. Over een percentage dat je als eenvoudige spaarder niet haalt. Ze blijven maar stelen van je. Wel snel een wet aanpassen als het gaat om doorgeven van hoogte inkomen aan corporaties, maar de belastingdienst kan niet per jaar berekenen wat je rendement is op je banksaldo, de rendementheffing blijft gewoon op 4% staan voor nog zeker 2 jaar. En dan na die 2 jaar ook nog een te hoog percentage blijven aanhouden. Raar land, niet gek dat er zoveel goede mensen gaan emigreren. Nog een paar jaar werken, ben ik ook weg, BAH wat een verrot land door vooral VVD, CDA, PvdA en D’66. Weet waarop u straks stemt!

 2. Het gekke is dat er enkel jaren geleden geen inkomensafhankelijke zorgpremie mocht/kon komen van de VVD, maar een inkomensafhankelijke huur is geen probleem. Is er zo maar door bij dit kabinet. Nee, want daar hebben de VVD-ers zelf geen last van. Hoezo een sociaal en democratisch Nederland?? Riekt naar communisme!

 3. we hebben daar al jaren geleden over aan de bel getrokken. maar mevrouw de voorzitterrrrrrrr genaamd ijskonijn. is horende doof en ziende blind! we hebben nog nooit zo’n eigengereide minister meegemaakt. eerst de heffing van 1.7miljard die inmiddels structueel is .extra huurverhogingen en dan nog minder sociale huurwoningen bouwen!

 4. over 5 jaar betaal je de hoofdprijs voor een veredelde paardenstal. nu al worden vooroorlogse woningen verhuurd tegen de hoofdprijs. de corporaties kunnen achterover leunen en vragen wat ze willen. isolatie. hr ketel? wat is dat, nog nooit van gehoord. aan de eisen des tijds? ja dat was voor de crisis toen de bomen tot de hemel groeiden. dit alles is de ondergang van de sociale woonsector. en de woonbond? die stond erbij en keek erna! nieuwe woningwet is een wassen neus. maar dat wisten we al!

 5. wij geven als ouderen vereniging (facebook verontrusteouderen) en idem website onze leden stemadvies. namelijk geen pvda,d66.groenlinks en vvd. henk krol doet zijn stinkende best. dus 50+ of wilders.want het cda doet weinig voor de ouderen. met name d66 is de partij die ouderen haat schijnt wel. groenlinks is niet van deze wereld,met een snotneus aan het roer. en de rest weten we.

  • voeg daar dan ook tenminste het CDA aan toe.
   Is net als die andere partijen zo eurofiel neoliberaal als de pest..en stemt over van alles nagenoeg gelijk met VVD en PVDA.
   Met CDA in regering gaan we gewoon op dezelfde voet verder..

 6. De reden dat er alleen koopwoningen worden gebouwd is omdat via de eigen woning juist door de huidige hypotheekwetgeving altijd eigen kapitaal wordt opgebouwd. Kapitaal wat moet worden opgegeten in geval er beroep moet worden gedaan op bijstand en voor ouderen aanpassingen aan de woning.
  De vergrijzing neemt toe. Dit is de politiek keuze van de heersende neo liberale elite en hun bankiers em miljardairs vriendjes.

  • met de kanttekening dat `vergrijzing`overal de schuld van krijgt terwijl dat helemaal niet aan de orde is.

   Vergrijsde of grijze leiden betalen ook nog steeds hun portie belasting.
   Door de vergrijzing is onze staatsschuld NIET omhooggeknald.
   Onze Overheid heeft veel te dure hobby´s en zet de tering niet naar de nering

   EU 10 milard, ongecontroleerde subsidies : 6 miljard jaarlijks, extra toeslagen EU
   Reis en verblijfskosten rond EU perikelen,miljarden etc etc
   Correspondent´s dinner: platte grappen en onzinuitgaven..Allemaal voor het impressionsmamagement..etc…en dan niet te vergeten de bureaucratisering en `hervormingen`..

 7. De huidige generatie ouderen valt net als de chronisch zieken gehandicapten psychiatrische patienten onder de noemer Zoek het zelf maar uit.
  Kapitaal is schaars in de reele economie omdat dit bewust schaars wordt gehouden.
  Kapitaal is de enige waarde die wordt beleden. De rest wordt politiek in de mond genomen.
  Bevolkingssgroepen worden tegen elkaar uitgespeeld, vkuchtelingen gepolitiseerd.. Dan hoeven de politici het niet te hebben over de 1.7 miljoen armen. 1 op de 10 nlers.

  • geen 1 op 10 maar 1 op 9 onder de armoedegrens

   Ja en zolang de verdeling van het geld ongelijk is en blijft zal ook de echte economie belazerd laag blijven..

   Dat wil er bij de eurofiel neoliberalen nog steeds niet in..!

   Onder de gewone burgers geen extra geld? Dan ontstaat er ook geen vraag..dus ook geen productie dus ook geen winsten
   Door de euro heeft het gewone volk 55% van de guldenwelvaart ingeleverd

 8. de waanzin van het afschaffen en verminderen van huurwoningen was destijds een politieke kwestie.We hadden teveel huurwoningen en daarom zat de bouw in het slop../ hoe verzin je het../
  VVD, D66 en aanverwanten grote voorstanders..geld en cash..niks geen toeslagen meer en het optimisme van de maakbare werkeloosheidsvermindering was groot..
  Nu zijn er al meer van dergelijke `hervormingen`gepasseerd en die hebben alle een ding gemeen..ze pakken altijd averechts nadelig uit voor de gewone bevolking en gunstig voor grootgeld en bedrijfsleven….en het is dus ook een signaal dat deze neoliberale politiek streeft naar een ongelijke samenleving…die zou, uiteraard anti-populistisch, / D66 waanzin/ antwoord moeten zijn op de wensen van de gewone bevolking..die door het neoliberale beleid en EU steeds armer en onvermogender is geworden..

  Asscher verkletst 650 miljoen voor werkgeklegenheid..geen inevstering vootr huurwoningen en studentenverblijven waar we om zitten te gillen..
  We kletsen liever dan de markt een schop geven..

  Neoliberaal zit et het liever niet in de huren..dan lopen de stoelagen alleen maar op om al die inevesteerders hun gewenste geld te laten ontvangen..

  Tijd voor NL om een wedstrijd uit te schrijven voor goedkope en DUURZAME woningen. Beschikbare bouwgrond krijgt een bestemming buiten het gemeente beleid om.., anders willen die gemeenten weer miljarden vangen om de boel duur te maken.Beheer richting een onafhankelijk instituut zonder winstoogmerk. Geen marktkwestie, geen investeringskwestie met hoog rendement, geen dure salarissen voor de randgroepen en `managers`..Er valt zeg maar geen moer te halen..Geen topsalaris…Gewoon de gewone bevolking helpen..
  We stellen alles beschikbaar voor `vluchtelingen` en ontnemen daarom anderen zelfs maar hun rechten…dat gaat fout…heel fout!

  Laat die grote sier voor discutabele groeperingen maar zitten.
  Overheid: doe eens waarvoor je staat en staan moet..geen gemeier meer… en Blok naar een behandelgesticht..maakt teveel ellende.

 9. Aangezien dat door besteding vermindering het aantal te verkopen huizen ook stijgt komt er op zeker moment een evenwicht mede doordat de verkoopprijzen zich toch echt moeten aanpassen aan de bestedingsruimte van de koper en niet andersom.

 10. hoe kan ik mijn wethouder van de SP overhalen om de corporatie Destion en Mooiland van onze gemeente toestemming te geven om te bouwen.hij is bang dat hij laat bouwen voor leegstand.

 11. IMF roept Nederland op: liberaliseren , Terwijl de vraag naar betaalbare huurwoningen stijgt. Nederland, het braafste jongetje van de klas, liberaliseert, verkoopt en sloopt er naar hartenlust op los. Zo verdampt de voorraad sociale huurwoningen. Het aantal dak- en thuislozen rijst de pan uit. Koop van je laatste Euries een bestelautootje, dan heb je in ieder geval een droge slaapplek.

 12. meerdere malen hebben wij de politiek proberen wakker te schudden.
  zo ook naar de minister ijskonijn stef blok. geen reactie.

  bij de evaluering nieuwe woningwet j.l in eindhoven,kwam dit ook ter

  sprake. volgens ambtenaar ministerie was ik te kritisch.

  ik vertelde hem dat ik dat mocht zijn.gezien de meer dan 30jaar lange ervaring als medebestuurder huurvereniging. want vertelde ik hem,deze wet is even een novum. maar daarna is het van ” we hieven het glas,deden een plas ,en alles bleef zoals het was” welnu tot heden is dat weer uitgekomen! waarvan akte.

 13. Hartelijk dank, minister Blok, wij zijn heel blij met u! (not) Kunnen de huren ook weer lekker omhoog, dankzij meer vraag naar en minder aanbod van woningen…luister nou eens naar de SP! Ga (goedkope) huurwoningen bijbouwen, en bestaande woningen renoveren, daar hebben we (de huurders) meer aan!!

 14. Daar waar generaties onderbroken worden in hun habitat treedt vervreemding op, hetgeen op zich zelf heel goed helend kan zijn
  Maar in combinatie combustief kan worden
  Cultureel moeten we echter
  Elke rijkdom omarmen

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.