Vluchten straks de door Erdogan onderdrukte Koerden ook naar Europa?

De Turkse president Erdogan. (Foto: wikimedia.commons.org)
Terwijl premier Mark Rutte woensdag 10 februari in het kader van het EU-voorzitterschap sprak met de Turkse premier Ahmet Davutoglu over mogelijke oplossingen van het vluchtelingenprobleem, onderdrukte het regime van de Turkse president Erdogan de Koerden in Oost-Turkije. Europa kan zomaar een nieuwe golf vluchtelingen verwachten: de Koerden uit Oost-Turkije, waarschuwt Mehmet Cerit in Zaman Vandaag. Al 200.000 mensen ontvluchtten het gebied.
De gesprekken tussen Brussel en Turkije begonnen in oktober. Commissaris Frans Timmermans vloog 15 oktober naar Ankara om Erdogan te peilen. Later zou bondskanselier Merkel meerdere malen langsgaan om de deal rond de vluchtelingenstroom rond te breien. (Foto: euranet.eu, fotgraaf onbekend)

De gesprekken tussen Brussel en Turkije begonnen in oktober. Commissaris Frans Timmermans vloog 15 oktober naar Ankara om Erdogan te peilen. Later zou bondskanselier Merkel meerdere malen langsgaan om de deal rond de vluchtelingenstroom rond te breien. (Foto: euranet.eu, fotograaf onbekend)

Cerit beschrijft hoe het regime van de ‘autocraat’ Erdogan de Koerden en andere -vermeende- tegenstanders onderdrukt ‘om een alleenheerschappij te creëren waarin geen enkele ruimte is voor kritiek op de president’. Erdogans repressieve beleid in het oosten van Turkije zou zelfs kunnen leiden tot een nieuwe vluchtelingenstroom naar Europa.

De hoofdredacteur van Zaman Vandaag beschrijft de benarde sitiuatie waarin de Koerden zich kennelijk bevinden in Oost-Turkije: ‘in ruim twintig gebieden geldt een uitgaansverbod vanwege de strijd tegen de terroristisch PKK, in sommige gebieden al langer dan zes weken. De burgers in de regio, die voornamelijk wordt bewoond door Koerden, zijn niet in staat te voorzien in de meest basale behoeften, zoals voedsel en medische behandeling’.

Ook de andere Turken moeten oppassen voor de nieuwe beste vriend van Brussel. ‘Van de 1.128 academici die via een petitie de regering opriepen het offensief in Zuidoost-Turkije te stoppen en naar mogelijkheden voor vrede te zoeken, worden er 132 in opdracht van Erdogan vervolgd. Ondernemers worden gestraft via zware belastingboetes als ze kritiek uiten op de president. En regeringskritische ambtenaren, docenten en werknemers worden ontslagen of gearresteerd als ze kritische kranten lezen of een scherp bericht delen op sociale media. Daarnaast worden journalisten zwaar onder druk gezet’. Op 21 januari werd de negentienjarige Salih. A. opgepakt omdat hij Erdogan zou hebben beledigd op Facebook.

Zaman Vandaag, 8 februari.

Zaman Vandaag, 8 februari.

Cerit: ‘Ik vraag mij af of Rutte op de hoogte is van het angstregime dat Erdogan in eigen land creëert, en of hij het wel wil weten. Dat zou wel moeten. Want samenwerking met Erdogan legaliseert ook Erdogans ondemocratische praktijken’. Volgens Cerit zou Brussel Erdogan moeten dwingen de democratische waarden na te leven voordat er verdere samenwerking volgt.

Maar dat zal niet gaan, de tijd ontbreekt. Bovendien herkozen de Turken Erdogan in 2015 door middel van vrije verkiezingen. Ze wisten wie ze kozen. Erdogan was al vanaf 2003 premier en werd in 2014 president. Ankara corrigeren vanuit Brussel wordt dus lastig.

Europa heeft, in tegenstelling tot Turkije, altijd de mond vol van hoge waarden als mensenrechten, humaniteit en democratie. Laat die riedel voortaan maar zitten, want door de nieuwe ‘vriendschap’ met een regime Erdogan heult Europa met een president die mensenrechten, humaniteit en democratie door de wc heeft gespoeld. Aan de andere kant: een democratische Europese Unie, das war einmal. Zie Polen en Hongarije, en straks wellicht Oekraïne en ……Turkije.

(Bron: Zaman Vandaag)

6 Reacties op Vluchten straks de door Erdogan onderdrukte Koerden ook naar Europa?

 1. wat hier aan de orde komt is volstrekt juist..Erdogan is psychiatrisch en lijdend aan een paranoide psychose,Knettergek dus.

  En wat betreft die riedel is het verhaal ook altijd leeg en onzinnig en komt er nooit iets van terecht

  Gaat er een oorlog begonnen worden dan zien we eerst het stadium van framing en etikettering
  Het vijandsbeeld moet worden gevormd.Natuurlijk is dat gericht op ondemocratisch bewind, onvrijheid,gebrek aan mensenrechten, bewust gecreeerde armoede en discriminatie van bepaalde groeperingen, kind-
  slachtoffers/ doet het altijd goed/,verkeerde man/vrouwverhoudingen etc etc…Het Kwaad krijgt vorm en dient te worden bevochten

  En wat brengen wij met onze ingrepen en oorlogen en diensten?
  Democratie, humaniteit,vrijheid,anti/corruptie,beter onderwijs,betere opvoeding, rechtvaardigheid en justitie…de hele mikmak als zand in de ogen strooiende onzin.
  We gebruiken bijv. bommen, en bommen.schieten de boel aan puin om de ander te overtuigen van ons gelijk n dat alles moet bijdragen aan democratie vrijheid en de hele riedel de riedel..

  En daarna volgen de maatregelen..w.o.zie boven
  Neem maar de Oekraìne:
  Vijandsbeeld oppoetsen : Rusland en potentiele TEGENstemmers..die dienen te worden gediskwalificeerd en zwart gemaakt.
  Hetzelfde laken en pak..die groepen zwart blakeren en tegenover onze eigen superbeschaving, sociale orde en superintelligentie plaatsen.

  WIJ/als heel beschaafd volk/ DOEN ZOIETS NIET..Oh jee.`Wij zijn Het Kwaad niet…
  Wij creeren geen armoede of ongelijkheid, bij ons verloopt alles democratisch, humanitair en rechtvaardig, wij zijn loyaal en bevolkingsgericht…de bevolking wordt uitstekend door de politiek vertegenwoordigd, enz. enz..riedel de riedel..
  /Deze manier van denken ligt impliciet wel geplakt onder de tekst van het verdrag…./

  Geloven we dat nu nog echt..??

  Dat framen en etiketten plakken is niets meer dan slaapzand..de Klaas Vaak-procedure.
  Alles wordt geplaveid met goede bedoelingen…met daaronder de smeerlapperij en pathologie.

  De geschiedenis leert iets compleet anders: er komt geen barst van terecht.
  Zie Irak, Zie libiè, zie Vietnam,zie Syriè..
  Lang leve de democratie, de vrijheid,de gerechtigheid ..enz enz..

  Wat voorop staat en voorop blijft staan is de winst aan geld, macht en grote sier… de rotzooi die is ontstaan mag een ander opknappen.
  De EU bevolkingen moeten gewoon even helpen dat proces van ingroeiing en overname door multinationals gemakkelijker te maken..

  Even lappen om de aandeelhouders en grootgeld nog meer winst te leveren in ons eigen nadeel..en in het nadeel van de gewone Oekrainse bevolking.

  Het verdrag met de Oekraine..
  Wat zien we daar? Precies hetzelfde !!
  Zwart maken, de pagina´s volle bolle goede bedoelingen en gaven ..die toch nooit van de grond komen..maar de verkoop zo goed mogelijk verduisteren..

  Recent was er een uitstekende blog die aangaf dat democratie geen exportartikel is.. Hetzelfde geldt voor humaniteit, medemenselijkheid, loyaliteit en alle andere goede bedoelingen en gaven

  Bij neoliberalen is alles `voor wat hoort wat`…
  We gaan er anticorruptie brengen..De EU gata corrutie betsrijden..?? Een giller natuurlijk..een instituut dat zijn eigen corruptie van 120 miljard per jaar niet eens bestrijdt..De Oekraine is in geoefende handen..:)
  Mensenrechten brengen? Een EU die geen enkele interesse heeft voor de gewone lidstaatbevolkingen en aan alle kanten bedriegt en manipuleert gaat /mensen-/rechten brengen? Niet te geloven zeg..!!
  Hetzelfde geldt voor vrijheid, humaniteit etc etc en de hele pagina´s vol geschreven onzin dat als slaapzand moet dienen..

  Het gaat over dik geld,macht van multinationals, grote sier voor Brussel en de zoveelste kadaverbotheid, stupiditeiten met bedrog in politieke correctheid.Gewone volk doet er niet toe.die zijn en behoren leveranciers en brengers van geld te zijn en zijn verder van ondergeschikt belang..ook de gewone Oekrainers

  Maar de Russen dan?
  Die hebben toch de Krim en Oost Oekraine ingepikt?
  Dat is deels een fabel.
  De Oekraine behoorde altijd al tot Rusland, er is in de Krim een Russische oorlogshaven en die wordt dan meteen opgeheven??..een historische fout van Chroetsjef is via de recente inlijving weer recht gezet.
  Oost Oekraine: Rusland had aangekondigd de Russen in Oost Oekraine te helpen.
  Elke grote natie zou dat ook voor eigen volk hebben gedaan en..het Oekrainse leger bleek zo zacht als boter en volstrekt inadequaat.

  Dus alle pagina´s onzin met goede bedoelingen kunnen we vergeten..dat is verkooptechniek aan de stomme bevolkingen van de lidstaten.

  Helaas: mijn ja-stem krijgen ze niet.

  Het wordt echt NEE.

  Ik wil het de gewone Oekrainers gewoon niet aandoen door er voor te stemmen- die krijgen net als de huidige lidstaten alleen maar de ellende en verdere uitbuiting

 2. We zullen het vanzelf gaan meemaken. Vluchtelingen.
  Maakt niets uit.
  Het kapitalistische systeem. De thrickle down economie is niets meer of minder dan een uitvergroting van tegenstellingen. 62 superrijken hebben meer bezit dan de helft van de wereldbevolking. Eigen tribunalen. Verheven boven democratische rechtstaten. Overheden inclusief de eu in dienst van enkelen. De werekd geregeerd naar de ideeen van enkelen. Geregeerd door kapitaal. De werking van centrale banken gekraakt.
  Kapitaal dient niet meer de bevolking ,bevolking dient het kapitaal.
  Zo een beetje iedereen die iets voorstelt in de wereld, waaronder het imf,oxfam,ja zelfs in de vs gaat het debat hierover aan. Dat moet veranderen.

  Maar niet in nl. Daar regeert het slaapzand van de vvd en 0vda. Zgn bestaat het hier niet. Wat onzin is daar er talloze journalistieke en weteschappelijk artikelen over zijn verschenenen.

  Onbegrijpelijk. Behalve dan dat het kapitalistische systeem van europa de thrickle down economie met een sektarisch geloof erin heeft geadopteerd. Tja. Nl is founding father, premier zonder visie, een sociaal democraat dijsselbloem die ook gelooft in investeerders en een frans timmermans ttip er doorheen drukt.

 3. Bas van Stapelberg // 11 februari 2016 om 20:44 // Beantwoorden

  Erdogan is inderdaad knettergek. De enige hoop voor Turkije is de jeugd die regelmatig in opstand komt tegen deze maffia baas want dat is hij niets meer en minder dan een ordinaire crimineel die tot over zijn oren in drugshandel zit wapen en mensensmokkel. De EU weet dit en doet driftig mee. De jeugd van Turkije is de enige groep die deze gek en zijn kornuiten tegen kan houden.

 4. Wat de Koerden tot nu toe hebben laten zien is dat ze niet zo laf zijn als die jonge mannen uit Syrië, die hier in grote getale komen janken. Nee, de trotse Koerden slaan terug. En niet alleen de mannen, ook de vrouwen staan hun mannetje!

 5. Bas van Stapelberg // 11 februari 2016 om 22:01 // Beantwoorden

  Daar heb je zeker gelijk in Juan.

 6. Daar hebben ze een Volkert nodig!

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.