‘Moord op Els Borst was een christelijke aanslag’

Oud-politica Els Borst in 2009 op een D66-congres met partijleider Alexander Pechtold. (Foto: wikimedia.commons.org)
De moord op Els Borst was een christelijke aanslag, schrijven politiek historicus Ewout Klei en CDA-lid Ibrahim Wijbenga in Trouw. De oud-minister van volksgezondheid werd in februari 2014 vermoord vanwege haar belangrijke rol in de legalisering van euthanasie, zo bekende Van U. onlangs. Hij had ‘een opdracht van God’ gekregen. Nadat de D66-politica in 2001 de legalisering van euthanasie geregeld had, werd ze ‘door orthodoxe christenen gedemoniseerd’, aldus Klei en Wijbenga. Het Reformatorisch Dagblad noemde haar destijds zelfs de ‘duivel’.
Els Borst in 2002, het laatste jaar van haar ministerschap. (Foto: wikimedia.commons.org)

Els Borst in 2002, het laatste jaar van haar ministerschap. (Foto: wikimedia.commons.org)

Borst maakte orthodoxe christenen met name woedend om de uitroep ‘Het is volbracht’, nadat de legalisering van euthanasie een feit was. Borst gebruikte namelijk dezelfde woorden als Christus toen hij aan het kruis stierf. Ondanks haar excuses kreeg Borst een motie van wantrouwen van de christelijke partijen aan haar broek. Dertien jaar later was haar gewraakte uitspraak kennelijk nog niet vergeten en vergeven.

Na de moord twitterden enkele fundamentalistische christenen grimmige teksten: ‘Els Borst een natuurlijke dood gestorven? Oei, is dat dan toch menswaardig? #EuthanasieSTOP’; ‘Duivels D666 partij van moord, zelfmoord en homo’s’ en ‘Het is volbracht Els en dat in een garage… #IkstemCDA’.

Klei en Wijbenga: ‘Natuurlijk hebben orthodoxe christenen in Nederland nooit opgeroepen Borst te vermoorden. Niettemin moeten ze toch een beetje kritischer naar zichzelf kijken. Waarom was de haat tegen Borst zo persoonlijk? Breng je daarmee psychisch zieke mensen niet op gevaarlijke plannen?’ En psychisch ziek was Bart van U. Heel ziek.

De moordenaar van Els Borst Bart van U. bekende onlangs dat hij de moord op de oud-minister van Volksgezondheid had gepleegd vanwege een 'opdracht van God'. (Foto: fotograaf onbekend)

De moordenaar van Els Borst Bart van U. bekende onlangs dat hij de moord op de oud-minister had gepleegd vanwege de legalisatie van euthanasie en een ‘opdracht van God’. (Foto: fotograaf onbekend)

‘De vrijheid van meningsuiting staat hier niet ter discussie. Maar vrijheid brengt wel verantwoordelijkheid met zich mee. Demoniseren van mensen leidt, indirect, soms tot moord. Zoals Pim Fortuyn en Theo van Gogh indirect vermoord zijn als gevolg van extreem-linkse en moslim-fundamentalistische haatcampagnes tegen hen, zo is Els Borst vermoord als indirect gevolg van de orthodox-christelijke hetze tegen haar. En nee, we zeggen dit niet om christenen te demoniseren of hen hun vrijheid van meningsuiting en godsdienstvrijheid af te pakken, dit is een oproep tot morele verantwoordelijkheid. Dit mag niet meer gebeuren.’

Altijd weer die extremisten. Zwart-wit, goed-fout, die denkwijze brengt niets dan diepe narigheid. Volgens Klei en Wijbenga past de moord op Els Borst in het rijtje Pim Fortuyn en Theo van Gogh. Dat is een hele treurige conclusie.

(Bron: Trouw)

9 Reacties op ‘Moord op Els Borst was een christelijke aanslag’

 1. wat voor flauwekul is dit nu weer…

  Het is juist de wetenschap die de waanwereld / de denk en belevingswereld/ ontkoppelt van godsdienst..

  Het zegt alles over de schizofrene man die volslagen gestoord was en niks over de godsdienst als zodanig
  Thomas Szaz drukte dat heel mooi uit.
  `Praat je met god dan bid je.
  Praat god met jou dan heb je schizofrenie..` En daar vallen dus ook al die goddelijke opdrachten onder

  Nu zijn godsdienstig fundamentalisten ook aparte typetjes die wat ver van de wereld af staan en vlotter de grens van waan en realiteit kunnen overschrijden en moreel sterk kunnen afwijken.

  Dat maakt wanen, hallucinaties en ontbreken van pathologie in dagelijks onderscheid flinterdun..maar in confronterend vergelijk enorm helder..
  Dan vallen de oordeel en kritiekstoornissen – de pathologie- heel duidelijk op..

 2. Ik geloof hier helemaal niets van. Je gaat niet iemand vermoorden over zo’n uitspraak, die mevrouw Els Borst heeft gedaan. Waarschijnlijker is dat het deze vermeende moordenaar is aangepraat. En waarom?

 3. Bezuinigingen ggz. Letterlijk waanzin.

 4. Gedane zaken nemen geen keer. We kunnen alleen maar proberen om lessen te leren en te voorkomen dat er strals gebeurt wat al die linkse gekken willen, die Wilders zo graag dood zien.

 5. Bas van Stapelberg // 12 februari 2016 om 16:17 // Beantwoorden

  Wat een vreselijke onzin. Dit was gewoon een authentieke gedragsgestoorde die zelf naar het politbureau in Rotterdam was gegaan om te vertellen dat hij zijn zus had vermoord. En wat doet politie Rotterdam?? Die stuurt hem weg. Geen tijd, geen zin, geen weet ik veel wat, ze verzinnen de smoezen waar je bij staat. Deze mafketel gelooft ook dat hij door aliens wordt aangestuurd. Nee door de asociale bezuinigen op instellingen, waar vroeger deze randdebielen werden opgesloten, is het zover gekomen. En nu het geweld doorgedrongen is tot de elite is het opeens vreselijk en onaanvaardbaar en nog meer van dat soort blablabla. Het zaadje Plasterk,’je blijft met je POTEN van onze bestuurders af”. Wow zeg, hij zegt poten dat is effe schrikken zeg. Wij het klootjesvolk wordt al 20 jaar of meer geconfronteerd met gevaarlijke situaties, situaties waarbij als je de politie belt deze organisatie niet thuis geeft. Aangifte doen?? Meneer komt u morgen maar terug de agent die erover gaat is er niet. Dag later, ‘ja helaas meneer de agent die het op moet nemen is ziek geworden, sorry hoor”. En dit is structureel en al dat tuig van gemeentebesturen weten en wisten hiervan. En nu opeens is alles erg en dan te bedenken dat ze maar op een manier bedreigd worden waarvoor wij onze schouders ophalen. De mafketel waar het over gaat weet waarschijnlijk nog niet dat de bijbel bestaat oud het oude en nieuwe testament.

 6. Religie heeft in haar bestaan weinig goeds voortgebracht.

 7. christelijke jihadist duwde een groot slagersmes in de borst van els borst? Nope. Gast was al opgenomen, en al voor gevaarlijk beschouwd alvorens het delict plaats vond. Die hele vergelijking loopt mank. Of je moet willen zeggen, ” ze laten ze overal vrij rondlopen. Van moordende jezusfreaks tot omgeturnde moslims als zelfdetonerende ongeliede projectielen. Krijg je d’r van als je enkel geld zit te tellen en alle fatsoen en redelijkheid overboord is gezet.
  Leve de speeltuin voor armoezaaiers. Leve de zelfregulerende markt. Als je duizend bommen en granaten uitzet, loop je inderdaad de kans dat je zelf ook nog eens zal vloeken

 8. bertmaathuis // 3 mei 2016 om 23:49 // Beantwoorden

  Hoe komen Ibrahim en Ewout er bij om te zeggen:
  “Zoals Pim Fortuyn en Theo van Gogh indirect vermoord zijn als gevolg van extreem-linkse en moslim-fundamentalistische haatcampagnes tegen hen”,
  hoewel algemeen bekend is dat Pim Fortuyn in opdracht van de Nederlandse overheid is vermoord (kogels van twee verschillende kalibers in zijn lichaam)?
  Hoe serieus, intelligent kun je hen dan nog inschatten?

 9. Een complot. Dat is zeker.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.