D66-leider Pechtold: ‘Grootste deel van EU-begroting van 960 miljard wordt verkeerd besteed’

D66-leider Alexander Pechtold op de avond van de Europese verkiezingen in 2014. (Foto: Flickr, Sebastiaan ter Burg)
‘Het grootste deel van de EU-begroting gaat naar zaken die beter nationaal geregeld kunnen worden, zoals die 420 miljard aan landbouwsteun. Of die winkeliersvereniging in Den Haag’, schreef D66-leider Alexander Pechtold onlangs in de Volkskrant. Hij wil het geld voortaan liever besteden aan een duurzame toekomst, innovatie, veiligheid en asiel- en migratiebeleid, ‘kortom, zaken die je beter Europees kunt regelen’. Bovendien wil de D66-voorman de financiering van de EU radicaal omgooien: stop met de nationale afdrachten, en voer een ‘Europese energieverbruikerstax’ in.
(Beeld: pixabay.com)

(Beeld: pixabay.com)

Als leider van een pro-Europese partij laat Pechtold zich in zijn artikel niet echt vleiend uit over de EU. ‘De Europese begroting is een gedrocht’, valt hij meteen met de deur in huis. Volgens Pechtold gaat de zevenjaarlijkse begroting van 960 miljard euro op aan zaken die eigenlijk niet nodig zijn. Die de lidstaten beter zelf kunnen doen, zoals landbouw- en MKB-subsidies. Hij wil ‘de groeiende onvrede van Nederlanders, en de inwoners van andere lidstaten, recht kunnen doen door een begin te maken met het beter besteden van Europees belastinggeld’.

Ook de manier waarop de EU nu inkomsten binnenhaalt, zint Pechtold voor geen cent. Van de nationale afdracht en bijhorende naheffingen waarmee Brussel jaarlijks de lidstaten overvalt, wil hij af. ‘Stop met de nationale afdrachten. Dat scheelt een boel moeizame onderhandelingen, onzinnige subsidies en vervelende naheffingen. Vervang die nationale afdrachten door een transparante en duurzame bron: een energieverbruikerstax.’

Een Europese energietax is ‘veel eerlijker’, volgens de D66’er, want ‘wie gebruikt, die betaalt’. ‘En iedereen kan op z’n eigen energierekening zien hoeveel – of hoe weinig – hij of zij bijdraagt aan Europese samenwerking. Dat is transparanter, eerlijker en democratisch controleerbaar’, verkoopt Pechtold zijn idee. Nationaal zou de energiebelasting in het plan-Pechtold gecompenseerd kunnen worden door een belastingverlaging.

‘Zo maken we een einde aan die vervelende naheffingen en de koehandel in achterkamertjes over nationale afdrachten’, denkt Pechtold. ‘Het wantrouwen van gewone Europeanen wordt nog eens extra gevoed door een gebrek aan transparantie, ingewikkelde berekeningen en vooral: keer op keer die naheffingen.’

Pechtold is leider van een pro-Europese partij, zeg maar rustig van de EU-fanclub, maar in zijn artikel in de Volkskrant is hij enorm kritisch op de huidige EU-begrotingspraktijken. Zo is er volgens hem sprake van koehandel in achterkamertjes. En is het geld eenmaal binnen, dan spendeert Brussel de 960 miljard volgens Pechtold grotendeels verkeerd. Je hebt kritiek en kritiek. Deze is wel heel fundamenteel, zeker als die afkomstig is van een -voormalige?- EU-fan.

Dan die Europese energiebelasting. Op zichzelf is het best een sympathiek idee. Maar, het draait waarschijnlijk uit op een ordinaire lastenvezwaring. Wie gelooft er nou dat lidstaten daadwerkelijk overgaan tot een nationale belastingverlaging bij de invoering van die tax. Niemand natuurlijk.

En verder is er nog een puntje van praktische aard: er bestaan zoals we weten klimaatverschillen binnen de EU. Naar verwachting zijn de jaarlijkse stookkosten in het koude Finland hoger dan die op het warme Malta. Dat wordt dus weer wheelen en dealen tussen de lidstaten over compensatiebedragen, aangepaste tarieven, verdeelsleutels, etc, etc.

(Bron: de Volkskrant)

8 Reacties op D66-leider Pechtold: ‘Grootste deel van EU-begroting van 960 miljard wordt verkeerd besteed’

 1. bert [maathuis] // 9 februari 2016 om 11:24 // Beantwoorden

  Intussen kakelen ze maar door en blijven Pechtold c.s. maar dikke, vette lonen opostrijken.

  Op het derde plaatje veel lachende D’66-gezichten. Terwijl er op dát moment tienduizenden mensen in het land leven onder mensonwaardige omstandigheden. Hoe, in “godsnaam”, kun je dan nog lachen? En menen dat je het goed met de mensen voor hebt.
  Ja, als maatschappij zijn we zeer oppervlakkig gaan leven. Hersenspoeling, dwang, intimidatie, ….. .
  Langzaam maar zeker begint het tot de jongere generatie door te dringen, dat vermenselijking het eerste is, waarop we ons nu dienen te richten. Langzaam maar ZEKER. Het fundamentele ontwaken is begonnen. Langzaam, maar zeker, wordt iedereen wakker!

  http://www.degrotetransitie.nl/themas/24-urige-werkweek/

 2. Mag ik de voorzichtige conclusie trekken dat ook D66 in begint te zien dat de EU een op sterven na dood gedrocht is en dat er zieltjes gewonnen moeten worden op Nationaal niveau om de partij nog enig bestaansrecht te geven en zo de politieke werkgelegenheid te waarborgen?

 3. Dat dat enorme geldbedrag totaal verkeerd gebruikt,of liever gezegd misbruikt wordt,daar heeft hij gelijk in.Maar de energienota is al zo verschrikkelijk hoog,die moet niet nog hoger.En in het sprookje van belastingverlaging geloof ik al lang niet meer!Hooguit voor de hogere inkomens,waartoe ik,helaas,niet behoor.Integendeel!

 4. Pechtold en de progressieve democraten.dankzij dezevpartij is de ellende met paarse neoliberale kabinetten begonnen. 1.7 miljoen armen.dat is dus 1 op de 10 nederlanders. En maar doorlullen en zwammen , abstract, regentesk, zolang het maar gaat over geld, macht. Stiekum lekkend. Zorg een puinbak. Waar is de menselijke maat, moraliteit,humaniteit, dienstbaar leiderschap,geldcreatie in dienst van iedereen. Een respectvol en waardig leven. Armoede uitgebannen.

 5. ik vrees dat dit weer het zovelste `hty moet anders om het anders zijn`van D66 is.
  We hebben hun eerdere bijdragen gezien, Prxhthold en achetrkamertjes voor koehandel is h juist heel favroiet bij Pechtheld..de manier om iets door te drammen waarvan de gevolgen niet goed zijn doordacht–`Anders om anders`zonder zicht op gevolgen is krankzinnig en daar moeten we niet met mee doen , lijkt me.Zie flexibilisering,..ook zo´n briljant idee van D66..

  Het venijn zit natuurlijk ook hier in het staartje: maak een begin met centrale belastingheffingen..dan hoeven we niet meer af te dragen omdat dit dan al systematisch buiten ons zicht gebeurt..Dat je daarmee ook de nationale politiek vleugellam maakt..dus ook D66 zelf…is nog even niet doorgedrongen.Kamikaze Pechthold..

  Een veel beter idee is om Brussel vaarwel te zeggen. Het geknoei daar leidt tot 120 miljard jaarlijks corruptie. vreemde aanpakken en wanpraktijken in het nadeel van de gewone bevolkingen en zonder enige feeling met die bevolkingen..temeer daar de bevolkingen -zeker in NL.- niet langer worden vertegenwoordigd door hun politiici en topambtenaren..die belangen staan nogal eens te vaak haaks op elkaar en ¨politici representeren dus niet langer de wensen van de lidstaatbevolkingen.

  De EU zweeft als een los kasteel ,,geen fundament, geen verankering maar vol machtsvertoon, boerenslimmigheden,bolle taal en grootspraak.
  Resultaat: niks.Scheefgroei en onzin.
  Schaf dat af en besteedt het geld aan armoedebestrijding, economische impuls richting gewenste innovatie,geen ongecontroleerde subsidies meer = 6 miljard per jaar/ en niet langer onbehoorlijke uitgaven van ministeries tolereren.= Miljarden tekorten en niemand weet hoe..
  de grote sier, het machtsstreven en doelen die alle middelen heiligen moeten verwijderd worden..Tering naar de nering en geen ongelijke ontwikkelingen of projecten meer

  Deze EU is mislukt! De euro is mislukt!Het neoliberale project voor de lidstaten is niet geworden wat het moest worden,,neem het verlies maar en zeg de boel vaarwel..want de huidige gang van zaken is desastreus.

  Dus D66: het ga je goed..je mag samen met Brussel op de loop..

 6. Bas van Stapelberg // 9 februari 2016 om 17:41 // Beantwoorden

  Rare man en dito partij. Werkelijk nooit iets zinnigs uitgekomen. Een jaar geleden liep deze nar de begroting van de EU nog te verdedigen en moesten we zelfs meer gaan bijdragen aan deze maffia zooi in Brussel.

 7. Nagenoeg al het geld in Europa wordt op onzinnige wijze besteed.
  Doorgaans worden de landbouwsubsidies genoemd, maar wat te denken van de Europese structuurfondsen. Zouden Nederlanders werkelijk allemaal een beetje profiteren van een nieuwe metrobuis door Porto of Athene, een HSL van Zaragoza naar Madrid of een geluidsscherm in de buurt van Warschau?
  We betalen er wel dik aan mee.

 8. Pechtold hoort tot de meest schaamteloze politici die er bestaan, ONBETROUWBAAR.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.