Met associatieverdrag streeft EU wel degelijk naar volledige integratie Oekraïne

(Foto: Flickr, Daniel Antal)
Het associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne is niet enkel een handelsverdrag. In het akkoord staan verregaande politieke en militaire integratie als doelen beschreven. En dat is duidelijk anders bij andere handelsverdragen van de laatste jaren, zoals het verdrag met Marokko (2000) en Canada (2014). Die reppen niet over militaire en politieke integratie. Wie het associatieverdrag met Oekraïne leest, weet dat de voormalige EU-president Herman van Rompuy in 2013 de waarheid sprak toen hij zei dat de Oekraïne ‘op termijn zal worden zoals de andere nieuwe lidstaten’.
(Beeld: screenshot youtube, nos.nl)

Premier Rutte moest al eerder een belofte breken. De verkiezingsbelofte uit 2012 ‘Geen cent meer naar Griekenland’ vergat de VVD’er in juli 2015 spontaan toen werd besloten opnieuw miljarden naar Athene over te maken. Nu beweert Rutte stellig dat Oekraïne geen lid zal worden van de EU. (Beeld: screenshot youtube, nos.nl)

Toch is er nog onduidelijkheid. Volgens premier Rutte leidt het verdrag namelijk helemaal niet tot toetreding van Oekraïne tot de EU. Hij is het kennelijk oneens met Van Rompuy. Anders rijst de vraag of Rutte het verdrag wel serieus gelezen heeft.

Telegraafcolumnist en schrijver Leon de Winter kopieerde 3 februari in zijn column een paar letterlijke artikelen uit het ‘handelsverdrag’. Daaruit blijkt zonneklaar dat het verdrag een eerste stap is naar de economische, politieke en militaire integratie van Oekraïne in de EU.

Zo staat onder het kopje ‘Doelstellingen’ als tweede vermeld: ‘Deze associatie heeft ten doel:
a. geleidelijke toenadering tussen de partijen te bewerkstelligen op basis van gemeenschappelijke waarden en nauwe en geprivilegieerde banden, en de associatie van Oekraïne met het EU-beleid en de deelname aan programma’s en agentschappen te vergroten;
b. een passend kader voor een versterkte politieke dialoog tot stand te brengen over alle zaken van wederzijds belang’.
Dit gaat toch wel wat verder dan een gemiddeld handelsverdrag.

Een andere doelstelling is ‘de voorwaarden te scheppen voor versterkte economische en handelsrelaties in het licht van de geleidelijke integratie van Oekraïne in de interne markt van de EU’. Een handelsverdrag van de EU regelt normaliter niet een integratie in de interne markt. Ook wil Brussel de inspanningen van Oekraïne ‘ondersteunen om de overgang naar een goed functionerende markteconomie te voltooien, onder meer door de wetgeving geleidelijk af te stemmen op de EU-wetgeving’.

(Beeld: pixabay.com)

(Beeld: pixabay.com)

Oekraïne gaat ook meedraaien in het Europese overlegcircus. Daarover is het verdrag redelijk helder. Onder het kopje ‘Fora voor de politieke dialoog’ is te lezen dat er regelmatig topbijeenkomsten tussen de ministers van Buitenlandse Zaken komen. Verder komen er regelmatige bijeenkomsten ‘op het niveau van de directeuren politieke zaken, het politiek en veiligheidscomité en de deskundigen, ook over specifieke gebieden en kwesties, tussen vertegenwoordigers van de Europese Unie en van Oekraïne’. Bovendien voorziet het verdrag in ‘optimaal en tijdig gebruik van alle diplomatieke en militaire kanalen’.

Een ander artikel (4.1): ‘De politieke dialoog tussen de partijen over alle gebieden van wederzijds belang zal verder worden ontwikkeld en versterkt, als ondersteuning voor de geleidelijke convergentie op het vlak van buitenlands beleid en veiligheid, zodat Oekraïne nog meer wordt betrokken bij de Europese ruimte van veiligheid’.

Dit zogenaamde handelsverdrag regelt de integratie van Oekraïne op zowat elk relevant terrein. Niet alleen economisch, maar ook politiek en militair. Strikt genomen treedt Oekraïne met dit verdrag niet toe tot de EU, maar praktisch hoort het buurland van Rusland er straks helemaal bij. De -omvangrijke- problemen van Oekraïne, zijn straks dus ook onze problemen. Die kunnen er kennelijk nog wel bij.

(Bronnen: De Telegraaf, overheid.nl, oekraine-referendum.nl)

9 Reacties op Met associatieverdrag streeft EU wel degelijk naar volledige integratie Oekraïne

 1. Bas van Stapelberg // 4 februari 2016 om 11:39 // Beantwoorden

  Ik heb net gesproken met de communicatie adviseur van het ministerie van Justitie en ik moest zeggen. ‘Oekraïne was niets, is niets en het wordt niets”. Dus het wordt een NEE.

 2. Met andere woorden:Rutte begrijpt niet wat er in dat verdrag staat,of hij heeft het niet gelezen,of hij liegt weer eens dat hij barst!

 3. natuurlijk worden we belazerd!!

  Even en klein stapje terug in de historie:
  europese grondwet wordt weggetsemd.
  Dan volgt de truc dat we edzelfde tekst onder ene andere kop wel aannemen als `Verdrag`

  Wtende hoe die zaken evrlopen waren beginnen we dus nu met ene verdrag dat als glijv baan richting lidmaatschap werkt.
  Daar is steeds van uitgegaan en dat is nog steeds zo.

  Ja ..er moeten wat zaken veranderen..Nu is de EU met de Oekraine al dikke maatjes in de corruptiecultuur..En die willen we gaan aanpakken in de Oekraine??
  Kom zeg..we doen het zelfs niet een in de EU zelf..die 120 miljard is kassa!!
  Papier is geduldig en woorden op papier zijn heel erg rekbaar..dat moet voor de vorm.
  Vergelijk de verkiezingsprogramma´s maar eens..dat papiergedoe is het eerste wat in de pullenmand verdwijnt als het niet direct opportuun is of de weg staat bij de gewenste praktijken van alledag.

  Dan gaan we nog meer verzinnen over stabiele buurlanden,betrouwbaar en zo..wat ook tot een reeks fabels behoort.
  Rusland is een stabieler buur dan Turkije…maar juist Rusland moeten we van de VS gaan dwarszitten omdat ze niet meewerken met niet opgevraagde raderbeelden MH17 en zomaar de Krim afpakken en hun landgenoten steunden in het Oosten van de OekraIne..De VS volgend in de reeks waanzin..
  Er zit ene kleine Zee tussen, maar is Libiè ook zo´n stabiele bondgenoot= Waarom gaan we niks doen in aangrende M.O. landen en wel in Corrupt Oekraine wat op die gronden nu al direct kan aansluiten bij de EU..??

  Bedrog en kletskoek…Gerotzooi.

  Multinationals en de VS hebben belang bij de Oekraine..dus moet dat van de grond komen. Lange leven de eurofiel neoliberale markteconomie en de waarden ?? welke?? van de EU ..-ik heb er nog verdomd weinig van gemerkt buiten bedrog, manipulatie,armoede,ongelijkheid en grote sier, elitair gedoe, dictatuur en demagogie..zijn dat de EU waarden? Of moeten we die zoeken in de jammerverhalen van windvaan Frans Timmermans?? de rotzooi van Malmstrom? enz.

  En nu volgt onder ene diarree van schijn en verzonnen argumenten eventjes het idee dat de gewone lidstaatbevolkingen weer even het financiele pad mogen voorbereiden voor de belanghebbende USA en multinationals onder het mom van EU activiteit..
  Weer zo´n bedrog in de mist.Gegoochel met woorden die niks voorstellen..Alles om de machtsdrift te verbergen.
  Als multinationals en de VS zo´n verdrag willen dan betalen ze dat toch lekker zelf..?!
  Moeten ze toch niet aankomen met lompe flauwekul.

  Er is enorm veel te doen in de EU ovre de afstand van Brussel en de gewone bevolkingen..Dit Brussel is een spel in zich en heeft slechts nadelen voor de bevolkingen in petto.
  Die bevolkingen zijn de reserves voor het ophalen van geld..ergens anders dienen ze niet,,zijn ze staan in de weg..Snappen niks van het WARE ECONOMISCH PERSPECTIEF..en eerlijk gezegd± ze WILLEN het niet eens snappen, zonde van de tijd,..ze zien direct het ziekelijke al drijven van deze denkwijze met valse moraal.

  Onze EU bijdragen komen als gratis subsidies weer ter gedeeltelijk terug naar `het bedrijfsleven`..Wij dokkn en dat grootkapataal met aandeelhouders ontvangen..

  Dit is eenzelfde streek..Wij miljarden betalen en multinationals en VS potverteren

  Wat levert het het gewone volk van de Oekraine op?
  Nou, net als bij ons, GEEN MOER!!In tegendeel, dat wordt net als wij er gewoon armer van.Leeggezogen..Hogere lasten, meer graaiwetten,meer onzin en meer dictatuur als EU decreet.

  Moeten we dat dan ook de Oekrainers gunnen? Haten we ze zo erg net zoals wij onszelf haten? Wij accepteren ook alles..
  We roepen om het wegvegen van de eurofiel neoliberale politiek maar kiezen het steeds weer..wij zijn ezels in het kwadraat die ons 50 x extra aan dezelfde steen stoten in de hoop dat hij nu eens een keer ergens anders zal liggen…

  Anderen moeten het doen..Zelf doen we niks Kunnen we anderen weer de schuld geven..
  Beroerde is dat w als e het niet zelf doen niemand iets doet voor ons.

  Steem gewoon NEE op 6 april en laat zien dat we niet alless pikken in de zoveelste graairace die ons weer ene fortuin gaat kosten.

  Laten de belanghebbenden dit zelf maar bekostigen als private aangelegenheid en te kenen kennen geven dat wij de Oekrainers niet in de EU/strop willen laten hangen tbv de corruptie van de EU en van hun formele en informele leiders.

  Laten we de EU en onze regering ook laten weten dat er grenzen zijn..ondanks Schengen..Er zijn grenzen..!!

  • Roerend eens met dit verhaal. Wie de moeite neemt eens een duik te nemen in de Rockefeller familie herkent dit patroon: De wereld zodanig overhoop schoppen dat het schip stuurloos wordt. Dan heeft de het grootkapitaal de kans om alle macht naar zich toe te trekken. Was in de 90er jaren al onderwerp van gesprek om een “global disorder” in gang te zetten. Nou, dat is ze al aardig gelukt. Nog even en we zitten weer in het feodale tijdperk. Heeft het mensdom daar al die eeuwen voor krom gelegen? Blijkbaar wel.

 4. Precies. En de pvda laat de ja campagne sponsoren door dhr george soros.zie de uitspraak van harry van bommel in nieuwsuur van afgelopen maandagavond. Soros Olicharch amerikaanse hongaar. 24.1 miljard verdient met hedgefunds. Hedgefunds. De slopers van economieen. Zou mij niets verbazen als zijn activiteiten met nl pensioengeld worden gefinancieerd.

 5. De eerste politicus die de waarheid spreekt moet nog geboren worden waar ook ter wereld.
  Een land als Polen en ik woon er al 9 jaar zo corrupt als de neten, en ik spreek uit ervaring, maar Polen is een heilig boontje met de Oekraïne waar een deel van mijn schoonfamilie woont.
  Dat ligt niet aan de Politiek maar aan de aard van de volkeren die midden en oosten van Europa bewonen.
  Indien Oekraïne bij de EU komt is het binnen enkele jaren gebeurd met de EU.
  Het volk ten oosten van Poznan en het volk west Oekraïne kan wel door 1 deur maar de andere west Polen en Oekraïners lusten elkaar rauw.
  Overigs over ca 4 maanden valt het openbare leven stil in Oekraïne omdat de staat dan uitgeput is wat geld betreft.
  Van Odessa tot Charcov komt nooit bij de EU maar daar zit wel 90% van de bodemschatten, midden en westen is bos, zand en moeras en grote armoede heden.

 6. Ik gok dat Rutte weer eens heeft staan jokken.
  Schijnt een nard gewoonte te zijn binnen zijn partijtje.

 7. Waarom zou Oekraïne überhaupt aan beginnen als er geen uitzicht voor EU lidmaatschap zou zijn? Het grote probleem is niet alleen de corruptie maar dat Oekraïne zo beetje half Russisch is. Een confrontatie van de EU met Rusland wordt dan ook onvermijdelijk. Putin gaat zijn Russische burgers beschermen tegen het Westen bijvoorbeeld.

4 Trackbacks & Pingbacks

 1. Weer eens een blik op het nieuws | Lang Leve Europa!
 2. Kernenergie, schaliegas, kinderarbeid, oligarchie, GMO, dierenmishandeling, plofkip en militaire operaties met corruptste land op het continent | Lang Leve Europa!
 3. Oekraïne: Kernenergie, schaliegas, kinderarbeid, GMO, plofkip en militaire operaties – JDreport.com
 4. Referendum Oekraïne: een duidelijke 'nee'

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.