Door recente uitspraak van Hoge Raad komt veroordeling Wilders dichterbij

PVV-leider Geert Wilders met zijn vrouw Krizstina tijdens Prinsjesdag 2014. (Foto: wikimedia.commons.org)
Een uitspraak van de Hoge Raad, de hoogste rechter in Nederland, in de zaak van de voormalige Amsterdamse politicus Delano Felter, brengt een veroordeling van PVV-leider Geert Wilders dichterbij. Als lijsttrekker van de Republikeinse Moderne Partij ging Felter in 2010 op de lokale zender AT5 te keer tegen homo’s. ‘Als iedereen op mij stemt, sodemieter ik ze er allemaal uit’, liet Felter weten. Het Amsterdamse gerechtshof bepaalde maandag dat Felter kon worden beschuldigd van het aanzetten tot discriminatie. Wilders staat 18 maart terecht voor zijn minder-Marokkanen-actie in 2014. Hij mag zich zorgen maken.
dsfsd

Willen jullie meer of minfder Marokkanen?’ vroeg PVV-leider Wilders zijn aanhang op de verkiezingsavond 19 maart 2014. ‘Minder,minder,minder’ scandeerden de aanwezigen. Twee jaar later, vrijdag 18 maart begint het proces tegen Wilders die wordt beschuldigd van haatzaaien. (screenshot: youtube, nos.nl)

Hoe ver gaat de vrijheid van meningsuiting voor een politicus? Verder dan voor een gewone burger, maar ook een politicus mag niet zomaar alles roepen. Volgens de Hoge Raad mag een politicus kwetsen, choqueren en verontrusten, maar mag hij geen dingen zeggen die in strijd zijn met de wet. En in strijd met de wet is het aanzetten tot onverdraagzaamheid, aldus de Hoge Raad.

Rechtspraak.nl meldt over de zaak Felter: ‘Het hof heeft nu geoordeeld dat deze uitlatingen onmiskenbaar de bedoeling hebben homoseksuelen bij het publiek in een kwaad daglicht te stellen. Zij worden als groep in diskrediet gebracht en de waardigheid van de groep wordt ernstig aangetast. Voorts sporen de uitlatingen van de verdachte het publiek aan homoseksuelen te discrimineren door hen aan te pakken, te bestrijden en hun verblijf – in Nederland, althans in Amsterdam – tegen te gaan. Het hof vindt de uitlatingen daarom discriminerend’.

In De Telegraaf, 2 februari.

In De Telegraaf, 2 februari.

Volgens rechtbankreporter van De Telegraaf Saskia Belleman zijn de zaken Felter en Wilders te vergelijken. Immers waar Felter zich tegen homo’s keerde, keerde Wilders zich tegen Marokkanen. Na zijn ‘Willen jullie meer of minder Marokkanen? Scandeerde zijn publiek ‘minder, minder, minder’. Wilders liet daarop weten: ‘dat gaan we regelen’. Belleman: ‘De bewoordingen waren minder grof dan die van Felter, de strekking is hetzelfde: één bevolkingsgroep deugt niet, dus daar moeten we van af’.

Het proces tegen Wilders start 18 maart in een zwaar beveiligd complex bij Schiphol. Het Openbaar Ministerie beschuldigt hem van het aanzetten tot haat en discriminatie. Het eerste relletje vond eind 2015 al plaats. Wilders en zijn advocaat Gert-Jan Knoops wilden namelijk 39 getuigen horen tijdens het proces, maar de rechter-commissaris zette daar een flinke streep door. Na protest van het kamp-Wilders werd begin december duidelijk dat de PVV-frontman toch een paar deskundigen en getuigen mag horen.

Wilders verwacht dat hem geen eerlijk proces wacht, maar die vrees is onterecht. Nationaal en internationaal kijken straks vele kritische experts, journalisten en burgers mee. Van links én rechts. Bovendien is de PVV’er inmiddels een internationale bekendheid. Een oneerlijk proces zou een complete afgang betekenen voor Nederland als rechtsstaat. En een opstuwende stimulans zijn voor het aantal PVV-zetels in maart 2017.

(Bronnen: De Telegraaf, rechtspraak.nl)

16 Reacties op Door recente uitspraak van Hoge Raad komt veroordeling Wilders dichterbij

 1. Ronald Wouterson // 3 februari 2016 om 19:10 // Beantwoorden

  Geweldig als deze onwijze hondebrood voor gaas gaat. Liefst de maximale straf voor het overtreden van artikel 131 van het wetboek van strafrecht en dan knus tussen een paar vrienden in de gevangenis die hem zonder enige twijfel duidelijk zullen maken wat ze van hem vinden.

  • Wat menigeen vergeten schijnt te zijn of niet te weten, dat “minder Marokkanen” al jarenlang overheidsbeleid is uitgedragen door oa de linkse partijen; dit wordt ook wel remigratie genoemd. Overigens was het Samsom die zei: “Marokkanen hebben een genetische aanleg tot overlast”. Waar waren de voorbedrukte aangiften toen? De verontwaardiging is uitermate selectief wat niet wegneemt dat het geen slimme uitspraak was.

 2. NL als rechtstaat?Er wordt al lang geen recht meer gesproken!

 3. Tja. Zo laat de pvda een ja campagne voor het associatieverdrag met de oekraine sponsoren door een olicharch. Dhr george soros. Voor 200.000 euro. Dit heerschap is van origine hongaar is amerikaan en bekend om zijn hedgefunds. Zijn bezit ongeveer 24.1 miljard.
  Rutte, zijlstra ontvangen gates. Ook zo een olicharch. De vvd falikant tegen regels om belastingomtwijking via nl onmogelijk maken. Dus voor belastingontwijking.
  Dus dit kabinet doet zaken met de olicharchen.de investeerders.
  De werkgevers. Hedgefunds.
  Gebaat bij een murw gebeukte bevolking, geen werknemersrechten samen met minimale sociale verzekeringen en vercommercialiseerde zorg. Honger armoede en dan werk. Om nog maar te zwijgen over de nieuwe mediawet van dekkers.poolse toestanden.markwerking in de media.

  Wilt u hier meer of minder van?
  Ps. Is al bekend waar geert wilders zijn geldvandaan haalt? Welke olicharch?

 4. Bas van Stapelberg // 3 februari 2016 om 20:13 // Beantwoorden

  Waar blijven de straffen voor onze VVD’ers die geld overmaken aan drugshandelaren en pedofielen uit de wind houden. Hoe zit het met mensen die de Oekrainse maffia beschermen inzake MH-17. Mark waar ben je? Oh ja in The USA, echte VVD’er die Mark. Ik zou graag vervolging zien van de NPO en de commerciële zenders wegens bedrog van het Nederlandse volk. Graag vervolging van ambtenaren die in opdracht van…. ja van wie? Ambtenaren die ervoor moeten zorgen dat vluchtelingen/ gelukszoekers niet in hun buurt mogen wonen. Lijst is zo bizar lang te maken. Blijft raar trouwens dat van de meer dan 1000 aangiftes, alleen in Keulen al, er slechts 1 persoon is gearresteerd. Heel de stad hangt vol met meer dan 6000 camera’s. Tja we gaan GW vervolgen voor minder, minder. Hoe bedoelt u democratie.

 5. Effe advokaat van de duivel spelen, “Het hof heeft nu geoordeeld dat deze uitlatingen onmiskenbaar de bedoeling hebben homoseksuelen bij het publiek in een kwaad daglicht te stellen.” …… en er zijn geen bewijzen dat homoseksuelen slecht zijn, anders dan bij marokkanen, waar dit volgens de statistieken kan worden aangetoond. Aldus de advokaat van de duivel.

 6. Kan niet wachten tot deze man eindelijk eens ter verantwoording wordt geroepen voor zijn haatzaaiend en uiterst schadelijk en schandelijke uitspraken. Direct daarna mag hij aansprakelijk worden gesteld voor de kosten van zijn bewakers, met terugwerkende kracht PLUS boete. En ten slotte nag hij ondr ede verklaren welke buitenlandse schatrijke engerd zijn politieke hobby financiert.

  • Jij moet vooral op dat stelletje staatspooiers stemmen die ons land financieel leegplukken en verkwanselen aan leegvreters en het Nederlandse volk in de afgrond helpen.

 7. Wat een waardeloos artikel. Dat proces zal echt niet objectief verlopen, dat is nu al zeker.

 8. waar zijn nu de anti wilders mensen ,als het gaat om oververtegenwoordiging in de criminaliteit?
  is dit geen belangrijk gegeven?
  mogelijk zit ook links achter de aangifte tegen geert,ik zou maar voorzichtig zijn met de beschuldiging als het gaat over teveel van een groep.
  fortuin werd verketterd ,maar later namen ze bijna alle denkbeelden over,hopelijk is dat bij wilders niet zo!

  • ronald wouterson // 5 februari 2016 om 20:21 // Beantwoorden

   @anoniem “straatpooiers”?
   Kampioenen in de weetnietkunde. Dat zijn Wilders en consorten. Zo een “tegenpartij” van holle vaten die het hardst klinken. Oplossingen komen nooit vanuit een lege koppen club. Dat de anderen het niet goed doen, vergoelijkt echt de PVV niet.

 9. De Hoge Raad bepaalde maandag???? Het was het hof!!! Wie heeft dit geschreven?

 10. Volledig onterecht.iedereen moet kunnen zeggen wat die wil.als we godverdomme een pedopartij accepteren dan mag wilders van roepen wat hij wil.baaaaam iemand die vecht voor nederland en jullie kotsen hem uit.shame on you

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.