SP-leider Roemer leidt een braaf partijtje zonder killer instinct

(foto: Wikimedia.commons.org)
Het broeit binnen de Socialistische Partij. Leden lopen bij duizenden weg, de groep critici groeit. Opvallend is dat die criticasters zich ook steeds vaker in het openbaar uiten, ongebruikelijk bij de partij die de rijen altijd sloot. ‘We zijn een braaf partijtje geworden. Geen harde acties meer, zoals vroeger, maar een leider die de vriendelijkheid zelve uitstraalt. Mensen denken: goh die SP is getemd’, klaagde SP-fractievoorzitter in de Brabantse Provinciale Staten Nico Heijmans afgelopen weekend in het AD. Volgens hoogleraar Gerrit Voerman mist Roemer killer instinct.
In het AD, 30 januari.

In het AD, 30 januari.

Opiniepeiler Jeroen Kester van IPSOS is verbaasd over de jarenlange ‘horizontale lijn’ van de SP in de peilingen. Hoewel de grote concurrent PvdA wegschrompelt, profiteert de SP daar nauwelijks van. ‘Het potentieel van mensen dat sympathie heeft voor de SP maar er nog niet op stemt, is redelijk groot. Maar ze verzilveren het niet. Het ligt aan de manier waarop ze overkomen bij de kiezer. En de mensen die in 2012 op de Socialistische Partij stemden zijn ontevreden over Roemer: ze geven hem een zes. Daar zit de onvrede’, aldus Kester in het AD.

De SP-leider zelf blijft onverstoorbaar: ‘Ik heb geen enkele reden te twijfelen. Ik heb meermaals gezegd dat ik doorga als lijsttrekker. Heeft u dat nog niet gehoord?’ Ook leden van de Tweede Kamerfractie herkennen zich niet in het beeld dat de SP stil staat. Iedereen zegt daar: ‘Het gaat goed’, maar dat is niet meer geloofwaardig.

De kritiek is meestal dat de SP stil staat, en zich stil houdt over de vluchtelingen. De Rotterdamse partijvoorzitter Kevin Levie legde uit frustratie inmiddels zijn functie neer. Op 9 januari schreef hij op zijn blog: ‘De SP staat op dit moment volstrekt stil, heeft geen politieke strategie voor de komende jaren behalve ‘doen wat we altijd gedaan hebben’, en durft daar ook intern nog altijd nauwelijks over te praten’.

SP-leider Emile Roemer gaat binnenkort naar Athene om zijn Syriza-vrienden te bezoeken. (Foto: wikimedia.commons.org)

SP-leider Emile Roemer leidt zijn partij niet omhoog of omlaag in de peilingen. Het blijft ‘een horizontale lijn’ aldus opiniepeiler Jeroen Kester van IPSOS. Terwijl de PvdA implodeert, profiteren de socialisten daar nauwelijks van. (Foto: wikimedia.commons.org)

SP-bestuurslid en fractieleider in Zaanstad Patrick Zoomermeijer: ‘We doen nu al tien tot vijftien jaar hetzelfde trucje maar we komen niet verder. We hebben vooral morele kritiek en roepen schande. We spreken niet echt over de samenleving die we willen’.

Het Amsterdamse oud-raadslid Maureen van der Pligt vindt dat Roemer niet ten koste van alles moet willen meeregeren. ‘Hij zei dat Brussel over het terugbrengen van het financieringstekort naar 3 procent kon praten met de SP als coalitiepartij. ‘Ja hallo!, riep mijn vriendenkring. We wisten toch waar we aan toe waren met de SP? Je gaat niet ten koste van alles regeren’.

Volgens Van der Pligt is de partij ook te voorzichtig in het vluchtelingendebat en integratie. ‘Als de SP over deze onderwerpen duidelijker is, verliest de partij misschien vijf zetels. Maar ze zal er per saldo meer winnen, omdat mensen weer terugkomen als het bleke profiel wordt verlaten’.

Hoogleraar politicologie Gerrit Voerman schrijft momenteel een boek over de geschiedenis van de partij, maar hij verbaast zich erover dat het hoogtepunt van de SP alweer tien jaar achter ons ligt, in 2006. ‘Vóór de economische crisis. Nu is er de vluchtelingencrisis bijgekomen. De PvdA implodeert, de SP profiteert nauwelijks’. En Roemer spreekt de huidige kiezer niet echt aan, aldus Voermans. ‘Roemer heeft ook geen killer instinct. In 2012 liet hij zich de kaas van het brood eten door Rutte. Dat zou Marijnissen nooit zijn overkomen’. Voerman ziet ook dat de socialisten in een spagaat zitten: ‘De SP zet zich af tegen de elite, maar wil er ook deel van uitmaken’.

Tweede Kamerlid Renske Leijten noemt het ‘ook een kwestie van: je bent hot or not‘. Ze lijkt daarmee gelaten te veronderstellen dat haar partij op dit moment not is. Vreemd, de SP is namelijk in potentie wel degelijk hot. Na vier jaar keihard Rutte 2-beleid zou de Socialistische Partij het etiket ‘grootste linkse partij’ in maart 2017 zelfverzekerd van de PvdA moeten kunnen overnemen. De peilingen voorspellen echter weer een matig resultaat voor de SP. De concurrent op links, GroenLinks groeit ondertussen wel. Die partij kwakkelde lang, maar wisselde op tijd van leider en kreeg, ook inhoudelijk, nieuw elan.

(Bron: AD)

20 Reacties op SP-leider Roemer leidt een braaf partijtje zonder killer instinct

 1. Het is inderdaad zorgelijk dat een partij met het predikaat sociaal niet groeit als de sociale zekerheid en zorg wordt afgebroken, de armoede groei, en humane politiek wordt afgedaan als guttmensch.
  Maar wat wil je. De generatie vanaf geboortejaar 1980 kennen niet anders dan opgegroeid zijn in een neo liberaal tijdperk.
  Echter weten niet dat uitsluitend via arbeid de premies hiervoor worden opgehoest. Worden niet opgevoed met kennis over de virtuele economie, de deregulering van de finainciele sector. Sterker nog de meeste mensen denken echt dat er nog een goudvoorraad of spaargeld tegenover ieder uitgeleende euro staat. nog nooit gehoord van de werking van centrale banken.
  Vinden een bestaan als zzper de hoogste status geven en denken dat dit normaal is, terwijl het in de meeste gevallen uitbuiting betreft.
  Een race to the bottom.
  Tja, in ieder geval komt harry van bommel deze maand nog met een NEE campagne inzake het referendum oekraine.
  Das dan al wat.

 2. Dit vind ik nu echt weer stemmingmakerij. Wat is de meerwaarde van een “killerinstinct”? Omdat de hele wereld vol zit met killers zou de SP een “killerinstinct” moeten hebben? Ga toch fietsen!

 3. SP = valse oppositie. SP wil regeren en niets veranderen.

 4. tja..de rechte lijn duidt er ene beetje op dat iedereen wel aardig weet waar je met de SP aan toe bent.
  Maar veel vuur zit er niet in.
  De `vluchtelingen`kwestie is Roeper on g het verkeerde keelgat geschoten..hij verschilde aanvankelijk duidelijke met Jan M. met zijn een eigen dramatisch verhaal en vooral ruimhartige opvang…./..??/ Het gaat ons dan ook een vermogen kosten,
  De afleiding van de landspolitiek is enorm!! PvdA weer zeer tevreden..profileren in de afleiding want de landspolitiek is puinzooi..
  Kaalkopje babbelt voluit over aanpak onder zijn label, Asscher slaakt een zucht van verlichting…voorlopig mag hij weer uit de schijnwerpers met zijn klunsjes..zijn val is afknapper..en dat doet ie goed.Hij is gewoon een afknapper..
  De SP duit weg.De landspolitiek schijnt gedaan..het barst overal van de problemen maar de `vluchtelingen`-inmiddels economische asielzoekers – bepalen op alle fronten de alndelijke en EU beleidsterreinen en het NL volk buigt gedwee en zwaar geirriteerd weer het blije of chagrijnige hoofd voor de intens afgeleide politici en hun speeltjes: de nepvluchtelingen die je niets eens weg kunt sturen omdat ze hun echte identiteitspapieren weg hebben gegooid in Griekenland- of elders- voor meer kansen en speelruimte.

  Het waren echter geen vluchtelingen maar gepolitiseerde asielzoekers en dat had Jan M: als een van de eersten ook door..dus een blunder van Roemer..zijn verhaal werd toen heel ongeloofwaardig.Sporn wissen, we hebben het er niet meer over.Leyten en van Bommel nemen nog wel eens posities..de rest kabbelt
  Terwijl er toch heel wat meer dan scheef zit De SP wordt zelfgenoegzaam..ze zouden echter beter het verschil kunnen maken.
  De fut is er niet, het lef is er niet,de spiritualiteit is er niet, de visie is te flets en te reactief het mist een duidelijk proactieve aanpak..de wakkere geesten dutten in..
  Een killermentaliteit lijkt me wat overdreven maar een alerte straatvechter kunnen ze wel gebruiken
  Het socialismekleurtje mag wel een nieuw verfje worden en meer antineoliberaal

  Van bommel heeft al standpunt ingenomen voor 6 april
  Meer partijleden kunnen op persoonlijke titel hetzelfde doen.

  NEE op 6 april is het enige logische antwoord op de onderliggende neoliberale misstanden waar we wel de rekeningen maar zeker geen winsten of voordelen van zullen ontvangen
  Verrijking voor weinigen, nadelen voor velen-inclusief verstoorde politieke verhoudingen.

 5. bert [maathuis] // 2 februari 2016 om 14:35 // Beantwoorden

  Onze maatschappij is toe aan een geheel nieuwe fase van sámen-leven. De nog gehanteerde wijze van samen-leven is op zijn allerlaatste eind, zoals iedereen eenvoudig kan constateren. Politici zullen echter niet makkelijk buiten de bestaande, vigerende kaders treden.
  Uiteindelijk zullen we allen een levenshouding dienen aan te nemen, zodanig dat we de morele wetten individueel ter harte nemen, zodat elk controlerend systeem overbodig geworden is.
  Dat gaat niet in één keer, uiteraard. Dat begint met de opvoeding en de scholing (basisschool, middelbare school). Voor de opvoeding is primair de eigen moeder van ultiem belang. Kindercrèches (als noodzaak om babies en peuters, kleuters te “parkeren”, uit te besteden) zijn natuurlijk volledig uit den boze. Want dan wordt het nooit wat met eigen moreel ontwikkelen. De basis van het leven ontbreekt dan gelijk geheel.
  Een politieke partij die wezenlijke verbetering wil, wordt op een of andere manier lam, functie-incapabel gemaakt, zolang de oude houding van uitbuiting (kapitalisme [neol.]) gehanteerd blijft worden.

  Zoals een individu zijn eventuele problemen kan oplossen door zich te bekeren: door de weg naar bínnen te gaan, zo zal een land dat eveneens kunnen. De regering – en in het algemeen: politici – kijken voortdurend naar uiterlijke omstandigheden, maar geven zelf geen enkele acte van eigen morele houding.

  De miljoenen migranten die zich richting west Europa begeven, zijn voor een kleiner deel vluchtelingen; voor een groter deel zijn zij onder voorwendsel van een luxueus en vrij leven in west Europa, hierheen gelokt. Maar met welk doel?
  Rassenvermenging, zodat het Europese mensenras verdwijnt, evenals de nationale identiteiten: “dé” Nederlander, “dé” Duitser, enzovoort, zijn als gevolg van die rassen- en nationaliteitenvermenging, uitstervende begrippen.
  Met als gevolg dat er vrij eenvoudig een autoritaire Europese regering in het zadel kan treden. Autoritair en dominant t.a.v. de éigen burgers.
  https://www.youtube.com/watch?v=FM7X2R-pu1s#t=611 (minuten 5-10)
  Enkele jaren geleden vertelde ons “vrouwe Maxima” dat zij de Nederlandse identiteit gezocht had, maar dat zij deze niet had kunnen vinden.
  Is die uitspraak niet een van de grofste beledigingen die je een Nederlander kunt maken? O, dát is de voorbeeldfunctie van een koningin? (De “eigen” burgers uiterst grof beledigen.) En waaróm überhaupt moest deze uitspraak op tv en in de kranten gedaan worden??? Moesten de Nederlanders hiermee gehersenspoeld worden?
  Zo, dan beseffen we weer wat de houding en bedoeling van vrouwe Maxima is!
  Als dat woord dan toch gebruikt wordt: Ja, zo wordt onze eigen identiteit gekillt … En hebben de burgers zélf geen poot meer om op te staan. Wég alle fundament van het individu.
  Daarom dient de waardigheid van het individu weer als uitgangspunt genomen te worden. En dát persoonlijke besef zullen we van jongs af aan in de kijker moeten plaatsen; tijdens de opvoeding thuis en tijdens onze algemene scholing.
  Waarom horen wij niet één politieke partij, óók de SP niet en óók de Partij voor de Dieren niet, over de primaire noodzaak van verkorting van de werkweek?
  http://www.degrotetransitie.nl/themas/24-urige-werkweek/
  Ja, we zullen drastische transmutaties moeten doorvoeren, willen we weer een gezond, harmonieus sámen leven initieren. De huidige politiek is compleet verouderd. Bínnen dit systeem blijven wroeten, lost dit niets op. Het zal slechts gekakel blíjven.

 6. UIT EERDERE PERSBERICHTEN:
  Woensdag 18 maart 2015 vonden de verkiezingen van de Provinciale Staten plaats, en indirect daarmee die van de Eerste Kamer.
  Deze verkiezingsuitslag toont verdeeldheid en versnippering.
  Over de hele linie genomen verliest de linkerflank. Zoals in elke provincie vallen de hardste klappen bij de PvdA. De SP en de PVV doen weinig bijzonders. Over heel Nederland genomen is het niet veel anders: de VVD blijft de grootste, gevolgd door het CDA. D66 wint, PvdA verliest. Net als bij de Tweede Kamer-verkiezingen van 2012 behalen PVV en SP minder sprankelende resultaten dan in allerlei opiniepeilingen werd geprofeteerd.

  ADVIES:
  Indien de linkerflank doeltreffender zou willen opereren, zullen zij (SP,PvdA en GROEN LINKS) zich daarvoor gezamenlijk moeten inzetten. Want met de bestaande “Verdeeldheid en Versnippering” zouden zij zich toch eens meer moeten beseffen dat “Verdeeldheid Ontkracht” maar “Eendracht maakt Macht”.

 7. Sp was niks,is niks en zal ook nooit iets worden!Socialisten hebben laten zien waar socialisme heengaat:Totale vernietiging!En maar binnen halen en voor iedere parasiet op de bres springen!Maar het eigen volk komt weer eens achteraan,of,helemaal niet,bij de SP!En gezien wat socialisten flikken bij rechtse ,geweldloze demonstraties,is het gewoon: socialistische puinveroorzakers!

 8. Bas van Stapelberg // 2 februari 2016 om 19:10 // Beantwoorden

  Prima artikel hoor. Het klopt als een zwerende vinger en ja natuurlijk hoort deze partij een killer instinct te hebben. Ik ben afgehaakt bij de SP toen zij in Rotterdam de BVO Sparta met miljoenen belastingcenten van de Rotterdammer ging steunen. Toen speelde bij deze club al spelers die 24.000 netto per maand kregen. Hoe haal je het in je hoofd om met geld wat eigenlijk voor iets anders is bestemd te laten vloeien naar een betaald voetbal organisatie. Dan het belachelijke optreden van Roemer met zijn roze stropdas, en ja dat is belachelijk want mensen kijken ook naar het uiterlijk en kleding van lijsttrekkers, en dan draag je als man geen roze stropdas en ga je ook niet een beetje dom mee lachen met etterbakkie Mark Rutte. Hoe dom kun je zijn. Er valt sowieso niets te lachen met een miljoen mensen zonder werk die waarschijnlijk nooit meer aan de bak komen. Er valt niets te lachen met 300.000 kinderen in flinke armoede. Er valt niets te lachen met 400.000 mensen die hun ziekteverzekering niet kunnen betalen. En wat doet Barbapapa een beetje dom staan te lachen met zijn roze stropdas. Echt ik was direct genezen van deze man en van de SP. WTF niets mee lachen met eikel Mark Rutte, heb ik hem ooit die criminele VVD hard horen aanvallen? Ik in ieder geval niet, en wat nou geen emotie of achterbaks parlementair gelul. Ik ben ontzet, ik ben geschokt, ik ben verbaasd, fuck you volksvertegenwoordigers je hoort verdomme te weten wat er speelt in de samenleving. SP is een mak lammetje geworden.

  • Vreemde redenering van u.
   Heden na 25 jaar Neo Liberalisme in de wereld is het financiële systeem failliet.
   Er is heden ca 4 X meer schuld als eigendom op de wereld vooral EU en nog erger in VS.
   Een klein deel van de wereld bevolking heeft alles en het overgrote deel niets.
   Juist het Sociaal Kapitalisme zou de redding kunnen zijn.
   Dat net als de jaren 60 t/m 80 in west Europa ging het geweldig goed met ons allen toen er nog competitie was tussen Oost en West.
   Putin en zijn Rusland daar gaat het heden redelijk tot goed met de bevolking, heb daar familie wonen.
   Doordat in Rusland feitelijk het sociaal kapitalisme van ons word gevoerd.
   Bodemschatten zijn van het hele volk, pensioenen worden niet gekort maar juist verhoogd.
   Hoe is dat heden mogelijk, simpel pensioenen zijn niet afhankelijk gemaakt van de economie of grillen op de beurs maar hebben goud dekking, dat geld ook voor kindergeld gezondheidzorg.
   Is het daar nu rozegeur en maneschijn neen natuurlijk niet omdat ook daar zoals overal op de wereld lieden zijn die van stelen en roven willen leven.

 9. Ik viel af toen bleek dat ze achter hamas staan. Niets sociaals aan. Hoe kun je regeren als je geen idee hebt van e.e a.?

 10. Ik wilde ook SP gaan stemmen maar dat wordt een verloren stem. Ik zie ze niet meer, ik hoor ze niet meer. Het is nog een partij op papier. Emile moet weer voor de klas gaan staan en Harrie van Bommel aan het roer zetten. Dat is tenminste iemand met een mening, ruggengraat en met principes.

 11. Zou het nog wat uitmaken waarop we gaan stemmen? Goldman Sachs alias Wall Street alias wapenindustrie alias Big Pharma alias multinationals regeren de wereld. Hoe kun je anders het asociale beleid van de PvdA en VVD verklaren, ze zijn gewoon zelfmoord aan het plegen. Volgens mij worden ze gewoon gechanteerd, dat kan bijna niet anders. Als dit nog even door gaat moeten ze net als Wilders 24 uur bescherming hebben maar dan is de vijand het volk. Zo ver hebben ze het laten komen. Dit kan toch niet uit vrije wil zijn.

 12. bert [maathuis] // 5 februari 2016 om 12:18 // Beantwoorden

  KeGo, dat heb je kort en krachtig geschreven, vind ik.
  Betreffende Geert W.; Hendrick heeft een kort YT-je over hem gemaakt:
  https://www.youtube.com/watch?v=T0oBGr1hBbc (3 minuten)

 13. Socialisme kan nooit werken.
  Afpakken van de rijken, en geven aan de armen (en zelf ook de zakken vullen) kan nooit werken.
  Op een gegeven moment gooit de rijke er ook het bijltje bij neer, en vindt dat het nu zijn beurt is om te krijgen.

  De behoefte om te ontvangen is oneindig.
  Het vermogen om te blijven betalen helaas niet.

  • Stelen bij de rijken hoeft ook niet als de beloning voor het werk genoeg is. Zonder de persoon als werknemer en consument is er voor de ondernemer ook geen produktie of afzet. Als er voor iedereen werk is is er voor werklozen geen reden om niet te werken. Dit is echter niet zo en je kunt ze niet laten verhongeren. Als je kijkt hoe extreem hoog de vaste lasten in Nederland geworden zijn heb je ook een fatsoenlijke uitkering nodig. Ook degene die werk hebben kunnen steeds moeilijker rondkomen. De overheid hevelt steeds meer kosten over naar de bevolking. De overheid doet steeds minder en heeft wel steeds meer geld nodig. EU, HSL debacle, Redding financiele Maffia? Ik weet het niet.

   • Dat alles zo duur is geworden is de schuld van de overheid.
    21% belasting op je zorgverzekering, 21% BTW.
    Gemeenten kopen landbouwgrond voor een prikkie, en verkopen dit weer als bouwgrond voor 50 keer zoveel. Dat is één van de reden van hoge huizenprijzen.
    Als je een bedrijf hebt, en je moet je werkgever €1500 betalen, dan ben je zelf dik €3000 kwijt, samen met loonbelasting, sociale lasten en dergelijke.
    Het is de schuld van de overheid dat niet meer mensen werk hebben.
    Werken loont gewoon niet meer.
    Ik had het daar laatst nog met een oud collega over.
    Hij is werkloos, maar zoekt niet echt werk, en ik kan hem geen ongelijk geven.
    Is het he wel eens opgevallen hoeveel mensen er op Marktplaats, of de rommelmarkten staan met 2e hands spullen?
    Werk buiten de overheid om, en hou wat extra over, of doe het volgens de regels, en hou nog niks over.
    Ik lees zat van mensen die werken, maar er amper van rond kunnen komen.

    Het is een illusie, dat als we straks allemaal weer werk hebben, dat alles dan weer goed komt. Dat zullen wij niet meer meemaken.
    We zijn gewoon verraden door onze ‘leiders’.

   • bert [maathuis] // 7 februari 2016 om 21:35 // Beantwoorden

    In mijn visie, KeGo, gaat het niet om geld of [on]voldoende geld. Maar het is de verdeling, de verhouding daarin.
    Als de verschillen in inkomsten zo groot zijn als tegenwoordig, dan heet dat onbalans.
    En als de weegschaal op gegeven moment doorschiet naar één kant, dan schiet hij langzaamaan, maar vsteeds sneller dvolkómen door naar die ene kant. En dan licht het gehele economische gebeuren op zijn gat.

    Het échte herstel heeft echter veel meer te maken met de “binnenkant”, het eigen bewustzijn. Wanneer de mensen zo ver zijn dat zij inzien dat het, zoals het tot nu toe gaat, een kwestie van vergaande uitbuiting en onderdrukking is, dan is het daarmee snel afgelopen.
    Wij dienen te gaan leren dat wij zélf van binnenuit de samenleving kunnen creëren. Vanuit eigen [wils]kracht, visie en creatievermogen. Dan kunnen we regeringen grotendeels links laten liggen.

    Oude kijkpatronen, verouderde visie’s los laten, …… Transformatie; wellicht zelfs transmutatie.

    • Ik denk dat het naief is om te denken dat dit soort mensen tot inkeer komen en zien dat hun handelen en hebzucht zoveel mensen in de ellende stort. Dit soort mensen heeft geen moraal en ik denk dat de ommekeer op een zeer geweldadige manier zal plaats vinden.
     Op dit moment regeert Big Money de wereld. Dit zijn een groep mensen dat nergens voor terug deinst. Zij creeren een georganiseerde chaos en slaan hier munt uit. Net zoals Goldman Sachs in 2008 de financiele crisis organiseerde en er zelf honderden miljarden beter van werd.

    • Prima verwoord.
     De overheid heeft ons nodig.
     Wij zouden zonder hen moeten kunnen, maar velen zijn met hun inkomen van hen afhankelijk.

 14. Gluteus Maximus // 19 februari 2016 om 12:06 // Beantwoorden

  Ik was een van die kiezer die ooit opvattingen richting SP had: iets met solidariteit, oog hebben voor mensen die het wat minder getroffen hebben.

  Maar ik heb het gevoel dat we met oude paradigma’s zitten: wat is links of rechts nou nog? De scheidslijnen die ik zie is wel of niet neo-liberaal, wel of niet politiek correct. Ik heb ook het gevoel dat we met een oud systeem zitten: partijen die idealen hebben die er alleen toe doen als ze hun verkiezingsfolders maken, en vanaf dag 1 vervolgens inleveren. En ik heb het gevoel dat Den Haag bevolkt wordt door mensen die heel bedreven zijn in het spelletje – hoe krijg ik macht, hoe krijg ik invloed, hoe kan ik meedoen? Mensen die zich echt laten leiden door hun idealen, ze zijn met een lantarentje te zoeken.

  Roemer doet er alles aan om in 2017 mee te kunnen doen. Het ultieme doel dat de SP mag meepraten. Is zijn goed recht, is heel wat voor te zeggen. Maar ja – dan ga je heel erg op al die anderen lijken.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.