Met Samsom als PvdA-lijsttrekker gaan we nog wat beleven

Wanneer Diederik Samsom inderdaad leider blijft van de PvdA en dus lijsttrekker in de komende verkiezingscampagne wordt, gaan we nog wat beleven. De wijze waarop hij zijn vluchtelingenplan lanceerde, voorspelt in elk geval weinig goeds. Aan media-aandacht geen gebrek, maar het bleek een sol0-actie, een proefballonnetje dat ’s avonds alweer was leeg gelopen. Het kabinet trok de handen er donderdagavond snel van af, na een weinig enthousiaste reactie uit Brussel. Samsom wilde zich positioneren als leider maar leek eerder op de spreekwoordelijke kat in het nauw. Die maakt ook rare sprongen.
Volgens PvdA-leider Samsom lijkt minister Schippers 'van slag' door haar uitspraken in De Telegraaf. Schippers noemt de samenwerking met de PvdA zuinigjes 'niet mijn eerste keus'. (Foto:wikimedia.commons.org)

De draai die PvdA-leider Samsom maakte met zijn vluchtelingenplan, wijst erop dat hij héél ver zal gaan om zijn positie te behouden. (Foto:wikimedia.commons.org)

Of de veertigduizend PvdA-leden het eigenlijk nog wel kunnen volgen, heeft Samsom zich niet afgevraagd. Hij was namelijk in Turkije geweest, had meegelopen met de kustwacht en had gezien dat het zo niet langer kon. Zijn standpunt veranderde hij overnight en heel radicaal.

‘Rubberbootjes terugduwen is een heilloze en onwenselijke situatie. Dat zal nooit lukken’, wist Samsom in oktober nog in de Volkskrant te vertellen. En ‘het gaat niet om het tegenhouden van mensen. Dat zal nooit lukken. Het terugduwen van mensen is zoiets als in een rivier gaan staan en water proberen tegen te houden’. Drie maanden later zou Samsom het liefst de vluchtelingen ‘per kerende veerboot’ terugsturen.

Opvallend hoe makkelijk de PvdA-leider zijn draai maakt. En geen enkele spijt toont over zijn eerdere uitspraken, of toegeeft dat hij het vluchtelingenprobleem een maand geleden nog zwaar onderschatte. Nee, Soeverein Samsom is gedraaid. Punt.

Samsom lijkt het allemaal alleen te doen. Het kabinet trok de handen al af van plan-Samsom, en van zijn partij horen we ook geen bijval. PvdA-minister Koenders van Buitenlandse Zaken houdt wijselijk zijn mond, terwijl Samsom op eigen houtje telefoneert met regeringsleiders. Zo vertelde macher Samsom in de Volkskrant met de Franse premier Valls te hebben gebeld: ‘Premier Valls zegt ‘intéressant, très intéressant‘ als ik bel en hoopt dat ik niet verder vraag’. Ik, Ik, Ik. De PvdA-leider lokt ook gerust op eigen houtje een ruzie met Polen uit. Die willen namelijk geen asielzoekers opvangen, maar moeten straks wel meebetalen, vindt Samsom. ‘Ik heb enig maar geen oneindig geduld, ook de Polen zullen eraan moeten geloven.’

Partijleider Samsom in betere tijden, tijdens het congres in 2012. (Foto: wikimedia.commons.org)

Partijleider Samsom in betere tijden, tijdens het congres in 2012. (Foto: wikimedia.commons.org)

Los van de inhoud van zijn voorstel, toont het gedrag van de voormalige Greenpeace-activist aan dat hij niet veel op heeft met afstemming en partijdemocratie. Samsom banjert met zijn nieuwste plan gerust overal doorheen. De Turkse politicoloog Sinan Ulgen noemde het plan-Samsom in Trouw vrijdag ‘heel ondoordacht’: ‘Ankara en Brussel waren al aan het onderhandelen over een bestendige oplossing op de lange termijn voor de vluchtelingencrisis. Dit plan komt daar opeens dwars doorheen’.

Zo kennen we Actionman Samsom weer. Ondoordachte plannen, gewoon rammen. Wanneer Samsom inderdaad lijsttrekker wordt van zijn partij, zal hij de komende periode nog voor veel vuurwerk zorgen. De man zal, ondanks de dramatische peilingen, niet opgeven. Zijn draai van donderdag toonde aan dat hij bereid is inhoudelijk en politiek héél ver te gaan om zijn positie te behouden. Bovendien maakt een kat in het nauw rare sprongen. Wanneer hij valt, zal hij zijn partij met donderend geraas in zijn val meenemen. We gaan nog wat beleven…..

10 Reacties op Met Samsom als PvdA-lijsttrekker gaan we nog wat beleven

 1. bert [maathuis] // 30 januari 2016 om 16:49 // Beantwoorden

  “De PvdA-leider lokt ook gerust op eigen houtje een ruzie met Polen uit. Die willen namelijk geen asielzoekers opvangen, maar moeten straks wel meebetalen, vindt Samsom. ‘Ik heb enig maar geen oneindig geduld, ook de Polen zullen eraan moeten geloven.’”
  Als dat niet als vergaande arrogantie bestempeld mag worden!
  Al die miljoenen potentiele instromers zijn door Soros en de zijnen naar Europa gelokt middels valse beloften! Deze miljoenen mensen zijn dus allen in de val gelokt en gelopen en de Europese landen zitten vervolgens met het feit dat hun eigenheid, hun identiteit, ja zelfs hun zelfstandigheid hieraan ten onder gaat. DAT IS NAMELIJK OOK JUIST DE BEDOELING van Soros en de zijnen. Op deze manier verdwijnen de nationale identiteiten, waardoor de Europese landen vrij eenvoudig onder “Europese” macht gebracht kunnen worden. Een proces dat al een hele tijd aan de gang is. https://www.youtube.com/watch?v=FM7X2R-pu1s#t=611
  Omdat Nigel dit ook haarscherp onderkent, hebben de machtswellustelingen hem om willen brengen!
  https://www.youtube.com/watch?v=feY-TYmmgLM#t=111
  (< 5 minuten) ZEER HELDER GESPROKEN!

 2. Die reactie is al van veel eerder.
  Zijn voege uitspraak: `Samsom kiest voor Samsom..`zei toen al genoeg..
  Autoritair ,mannetje, erg zelfingenomen, groot ego ,verdomd weinig communicatief en sociaal inzicht

  Wie PvdA zegt , zgt naar zijn mening: `Samsom`

  Dit soort mannetjes moeten we zo snel mogelijk zien te lozen.

 3. Hopelijk blijft hij nog heel lang de pvda-leider!
  Hopelijk krijgen we mede dankzij hem straks minder, minder, minder pvda-invloed.
  En nadat die partij (die de laatste decennia tot een weerzinwekkende club van graaiende, zelfverrijkende land- en volk-verraders is verworden, totaal geen invloed meer heeft in de 2e kamer, kunnen we hopelijk ook al die rooie bolwerken gaan slopen, zodat hun verderfelijke invloed op de rest van onze maatschappij kan worden verwijderd, op de manier waarop je een tumor verwijderd. En straks ook geen enkele pvda-burgemeester meer, want daarvan hebben we er ook veel te veel.

 4. bert [maathuis] // 30 januari 2016 om 18:12 // Beantwoorden

  Wie in de politiek graait er niet, Piet? Overigens is deze handelwijze ook wojd verbreid buiten de politiek?

  Waarom wíl iemand zoveel [meer dan een ander] verdienen?
  Hoe dúrft iemand zoveel [meer dan een ander] te verdienen?
  (Als we het toch over arrogantie hebben. Maar hoe vergaand zijn we niet geconditioneerd [zijn onze gedachten hierover misvormd] wat betreft carrière, prestatie en wedijver???)
  Zijn dít niet de méést wezenlijke vragen betreffende onze menswaardigheid?
  http://www.degrotetransitie.nl/themas/24-urige-werkweek/

 5. Beetje hysterisch artikel zo. Het maakt mij geen reet uit wat Samson nog allemaal zegt. De mensen die op hem hebben gestemd, weten nu wel wat zijn woorden waard zijn.

 6. Het graaien door politici gebeurt vooral door leden van de conventionele partijen die al jarenlang in eigen gelederen heel veel voorbeelden van ongestraft graaigedrag hebben gezien. En ze hebben daarbij nog gemerkt dat de partij altijd ( en vaak met succes!) probeert om deze criminelen te dekken.
  Oh ja, en het graaien buiten de politiek gebeurt vooral door ex-politici of lieden die dankzij de politiek aan fijne baantjes zijn geholpen.

 7. Wat gaan we dan nog beleven?
  Na de verkiezingen word er gekeken welke partijen een meerderheid in het parlement hebben gezamenlijk, die gaan een regering vormen punt uit.
  Het maakt dictator VS en zijn EU commissie geen bal uit wie en wat omdat zij toch niets te vertellen hebben.
  Het wat op zal gaan vallen dat de vele kiezers van de PVV zwaar teleurgesteld zijn omdat er uiteraard niets veranderd.

 8. We ” beleven” al genoeg.

 9. Wat we gaan beleven is dat de pvda een zetel of 14 overhoudt en dat er gewoon een nieuwe EU-gezinde coalitie komt met vvd, cda, d66, als het nodig is goedgelovig rechts, groenlinks en desnoods de pvda er weer bij. Het Brusselse feestje moet toch betaald worden.

 10. Bas van Stapelberg // 31 januari 2016 om 16:32 // Beantwoorden

  14 zetels vind ik nog erg veel De Vader. Ik ga er vanuit 8 zetels, 1 meer of minder maar in die omgeving, in ieder geval onder de tien. Deze partij en haar mensen zijn zo verschrikkelijk de weg kwijt geraakt dat is niet te omschrijven. Ik heb het meer gezegd en ik blijf erbij, deze partij is door infiltratie kapot gemaakt.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.