De verkiezingscampagne is gestart en Samsom is weer PvdA-lijsttrekker

(Foto: Flickr, PvdA, Wouter Zaalberg)
PvdA-leider Diederik Samsom vertrekt voorlopig niet van zijn post, getuige zijn ambitieuze vluchtelingenplan dat hij donderdagochtend lanceerde in de Volkskrant. De PvdA’er zit mentaal kennelijk in een up. Hij verwacht met zijn plan de vluchtelingenstroom terug te brengen tot acceptabelere proporties. Daarmee lost hij een vraagstuk op waarover nu heel bestuurlijk Europa de hersens kraakt. Samsom positioneert zich als een man van actie, als leider. ‘Niets doen is geen alternatief.’ De verkiezingscampagne lijkt begonnen en Samsom blijft lijsttrekker.
De PvdA-kopstukken Samsom en Asscher op campagne in 2012. (Foto: wikimedia.commons.org)

De PvdA-kopstukken Diederik Samsom en Lodewijk Asscher op campagne in 2012. De campagne voor de verkiezingen van 2017 lijkt begonnen. De zwaar gehavende PvdA komt van ver, de peilingen geven de partij slechts 9 a 12 zetels, dus start de campagne ook ruim op tijd: begin 2016. (Foto: wikimedia.commons.org)

Opvallend is de ruimte die Samsom van de VVD en het kabinet krijgt. Hoewel het plan-Samsom bijna identiek is aan het plan van VVD-Kamerlid Azmani uit maart 2015, houden de liberalen zich redelijk stil. Fractieleider Halbe Zijlstra reageerde weliswaar met een sneer verpakt in positiviteit, maar hield zich verder koest. ‘Ik ben heel blij met het feit dat hij iets wat een klein jaar geleden nog onacceptabel was nu actief naar buiten brengt’ zei hij tegen BNR.

Staatkundig is het uniek dat het Kamerlid Samsom met zo’n verstrekkend plan internationaal de boer op gaat, terwijl Nederland EU-voorzitter is. Je zou verwachten dat het kabinet met het plan komt maar dat gebeurt niet. Het kabinet laat de solo-actie helemaal over aan de PvdA-leider. Premier Rutte noemt het dan ook consequent het plan-Samsom.

Van minister Koenders van Buitenlandse Zaken horen we ook al niets, terwijl Samsom toch actief belt met regeringsleiders. Zo liet hij in de Volkskrant weten met de Franse premier Valls te hebben gebeld: ‘Premier Valls zegt ‘intéressant, très intéressant‘ als ik bel en hoopt dat ik niet verder vraag’. De Fransen duiken volgens Samsom, maar daar zit hij niet mee: ‘Parijs zal meedoen, maar daar is wat Duitse druk voor nodig’. Merkel en Samsom, twee handen op een buik.

Ook waarschuwde de PvdA-leider alvast de Polen. Die willen weliswaar geen asielzoekers opvangen, maar gaan straks wel meebetalen. Samsom: ‘Ik heb enig maar geen oneindig geduld, ook de Polen zullen eraan moeten geloven’. Warschau beeft en bibbert.

VVD-fractieleider Halbe Zijlstra onderhandelde een week over de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers. Hij werd er zo chagrijnig van, dat hij de illegale vluchtelingen maandag zelfs met Willem Holleeder vergeleek. (Beeld: nos.nl)

VVD-fractieleider Halbe Zijlstra was opvallend mild over het plan Samsom, terwijl dat overduidelijk een kopie is van het VVD-voorstel uit maart 2015. (Beeld: nos.nl)

Het is duidelijk dat premier Rutte, de VVD en de rest van het kabinet hun coalitiemaatje laten buitenspelen. Samsom mag een plan lanceren dat door Brussel toch wel zal worden afgeschoten, maar waarmee de sociaaldemocratische leider zichzelf als Neerlands hoop in bange dagen kan positioneren. Als een Actionman.

Riskant is het ook, want Samsom presenteerde een solo-plan, daarbij de PvdA-partijdemocratie volstrekt negerend. Binnen de PvdA gaat zijn actieplan onherroepelijk op weerstand stuiten wanneer het serieus wordt. Het tafereel van per kerende boot teruggestuurde vluchtelingen, is voor menig sociaaldemocraat een gruwel. Ook vinden veel PvdA’ers de opvang voor 150.000 a 250.000 vluchtelingen op een rijk continent met 500 miljoen inwoners, veel te karig. Om die voorspelling te doen, hoef je geen politicologie te hebben gestudeerd. Wanneer de partijleden niet helemaal murw zijn na de Rutte2-jaren, accepteren ze Samsoms plan never-nooit.

De verkiezingen zijn pas in maart 2017, maar de PvdA komt van ver. Heel ver. De peilingen geven de partij slechts 9 a 12 zetels. Samsom heeft dus nog veertien maanden om het verlies goed te maken en de massa’s afgehaakte PvdA-stemmers terug te winnen. Als hem dát lukt, is dat een wonder.

13 Reacties op De verkiezingscampagne is gestart en Samsom is weer PvdA-lijsttrekker

 1. En aangezien wonderen alleen in de katholieke geloofstraditie bestaan, blijven we verschoond van een grotere PvdA.

 2. Het heeft er alles van dat het in de harde kale kop niet bij Samsom doordringt wanneer hij teveel is geworden.
  Dan straks maar op een andere manier.
  Misschien is hij in de veronderstelling dar hij her recht heeft over alle zeggenschap en wijsheid in de wereld
  Ik denk bijv. niet dat Polen erg onder de indruk zal zijn van een half uitgerangeerd kamerlid.
  Hetzelfde geldt voor Frankrijk..dat ook al failliet is

  • bert [maathuis] // 29 januari 2016 om 15:16 // Beantwoorden

   “Het heeft er alles van dat het in de harde kale kop niet bij Samsom doordringt wanneer hij teveel is geworden.”
   Wie in de politiek is er niet teveel (übrig), Jos???

   Wanneer houdt dit geklungel van politici nu eens op?!

   Soros c.s. hebben velen er toe verlekkerd dat het in west Europa goed (i.e. luxueus) toeven is. Met zijn bedoeling om de Europese landen te destabiliseren (chaos, onvrede, relletjes, .. usw). Zodat Brussel er met de macht vandoor gaat. Macht! Ja, nog steeds macht óver de burgers. (En Brussel = Londen, Vaticaan, Washington, …)

   Kritiek/afgeven op, behoort de éne kant van onze bewustzijnsmedaille te zijn; de andere kant dienen we niet te veronachtzamen: constructieve gedachten/bijdrage aan de ont-wikkeling van de mensheid.
   http://www.degrotetransitie.nl/themas/24-urige-werkweek/
   En alles (dus ook alle verbetering|) begint bij de basis:
   http://marjadevries.nl/deheleolifantinbeeld/index.php
   http://www.hartverwarmendwijs.nl/

 3. President samsom. Eu voorzitter rutte. Euro leider dijsselbloem.
  Mr timmermans.
  Het kost wat..maarr dan heb je ook wat. Als founding father van de eu.

  Zonder “sociaal” ahumm, democraten geen liberalen…die elkaar lekker vasthouden met ieder een eigen uitleg maar gewoon . onder de noemer.. Zoek het allemaal zelf uit… Al particperend met elkaar in de dwangbuis van de euro, de financiele sector en grootkapitaal zitten.
  Verheven boven de labbekakken. Hoe haal ik de focus van het sociale slachtveld of. Genereer ik nieuws.
  Dat is de strategie.

 4. Bas van Stapelberg // 29 januari 2016 om 19:05 // Beantwoorden

  Nooit begrepen dat deze man, PvdA, zich heeft ingelaten met het meest ondemocratisch en ook zeer gevaarlijke Bilderberggroepje. Als PvdA lid had je toch moord en brand moeten schreeuwen, dit kan niet en mag niet. Maar er gebeurde niets, echt helemaal niets. Een partij die een burgemeester heeft die het normaal vindt om te zeggen dat zijn dochters met Marokkanen en moslims moeten trouwens. Hoe racistisch wil je het hebben. Als een blank lid van de PvdA dit zegt zou hij normaal gesproken op de dodenlijst van het Sonja Barend commando komen te staan. Maar nee hij zegt het gewoon en niemand in de PvdA stoort zich hieraan of royeert de man. En dan heb ik het nog niet gehad over de zieke geesten in deze partij die de participatie regels hebben doorgevoerd. En dan zogenaamd tranen opwekken bij de arme vluchtelingen, bijna snikken, het had een broer kunnen zijn van Schippers of Halsema. Huilt hij ook voor de eenzame Nederlandse bejaarden die dood liggen te gaan in hun eigen stront omdat er geen geld, zogenaamd, is voor menselijke hulp? Nee dat is anders, begrijp dat nou. Ze zijn werkelijk net zo eng als die liberalen geworden, tja waar je mee omgaat word je door besmet zeggen ze weleens, klopt wat betreft PvdA wel. Wat een schandalige partij zeg.

 5. Samson zal zijn talent laten gelden. Ik zeg ; Hoera voor een linkse gozer die de volksverhuizingen wil beteugelen. In europees verband heeft Zweden al te kennen gegeven dat haar welvaartsstaat ten onder gaat, in Denemarken laten de rechtse populisten dezelfde geluiden horen. Het is allemaal niet mooi, maar een tsunami aan economische gelukszoekers die een half continent doorreizen om in het walhalla van sociale voorzieningente landen, heeft weinig van doen met de nood van oorlogsslachtoffers, waarvoor ooit eens een vluchtelingenconventie is opgezet. En met een kwart miljoen lege paspoorten door IS gerooft in Syrie is het makkelijk grenzen slechten, zeker voor de 1% kwaadwilligen. Zelfs voor de doorgewinterde wereldverbeteraar, die in eenieder het positieve ziet, is dat duidelijk. Zoals een ouder een kind grenzen moet stellen om niet opgezadeld te worden met ellendige jeugd, zo is het de verantwoording van onze overheid om niet een willkeurig elk deelzaam te laten zijn in wat wij hebben hoog te houden.
  Want anders wordt het onderuit gehaald.

  • Beste Open deur,

   Wat is de oorzaak van zoveel armoede en dus “economische “vluchtelingen.
   Alleen maar praten over een “probleem” , de “economische “vluchteling is praten over de symptomen. Niet over de oorzaken.
   vrijheden?
   Kapitaal is gelijkgesteld aan het hebben van vrijheid. De amerikaanse droom weet u wel. Dus vrijheid kun je kopen.
   Stond vandaag , zaterdag 30 januari een leuk interview met Bill Gates in de volkskrant.
   Zijn conclusie over armoede. Armoede wordt veroorzaakt door slecht bestuur en oorlog. ( daar wil ik aan toevoegen, zonder armoede geen zinvolle tijdsbesteding voor top kapitalisten/filantropen)
   Dat brengt weer evenwicht..
   Het volk heeft slecht bestuur en oorlog ( er is altijd wel ergens oorlog tegen te voeren, de neo liberalisten zijn altijd in oorlog met hun eigen bevolking e.g. het economisch slachten van de midden klasse, cratie van armoede, tweede/derde rangsburgers.) In NL populair, een stroming ingezet met name door de paarse kabinetten. D66 , progressieve politiek noemen ze dat.
   Progressie is het politieke bestuurscircus verheven boven het volk en eigenwaarde ontlenend aan het op de borst kloppen van het durven nemen van impopulaire maatregelen.
   Zogenaamd staat de verzorgingsstaat op het spel door de komst van “economische” vluchtelingen??? Door armoede en oorlog. Door slecht bestuur en oorlog… dus.. een selffulling prophecy en tomeloos gelul over de individuele vrijheid. De individuele vrijheid? Vrijheid = het hebben van kapitaal. Dus beleid wat neo liberaal is gaat over het individu en geen kapitaal voor de meerderheid.( en dus geen vrijheid).
   Het gaat over individuen. ( en voor de meerderheid van de bevolking over persoonlijke ontwikkeling, de overheid als stichtelijk opvoeder ( labbekakken, harder roeien bij tegenslag , participatie, law and order etc. etc..Geen kapitaal voor de meerderheid maar voor enkelen, Alleen dan kan het bestuur ook slecht blijven ( de lobby draaideur) en oorlog ” bondgenootje spelen” blijven bestaan, zijn we lekker druk mee. Zelfs gates komt recent nog voor een gesprekje met halbe zijlstra rutte en consorten.
   Zeker niet gesproken over de 1,7 miljoen armen in nederland. De enorme groei ervan. de 55 % inleveren welvaart sinds de politieke elite besloten heeft founding father te worden van de EU.
   Politiek bestuur is verworden tot continu wetgeving om de bevolking ( 99% ervan) de maat te nemen,landen de maat te nemen, stiekum lekkend bonnetjes, groningen gate en de macht van de multinational boven de wetgever , 1 7 miljoen armen, bijstand reperessie, zorg misstanden, 1300 mijard pensioen geld als sitting duck voor de EU ( dat wil iedereen wel) etc etc..
   Gelukkig hebben we turkije nog. Waar zouden we zijn zonder griekenland, veerboten, turkije.
   Waar zouden de politici dan over moeten lullen.
   Toch niet over de armoede en misstanden in nederland zeker.

   • IK zeg 3 miljard van de EU naar de 1,7 miljoen armen en voedselbanken in nederland.
    Het is voor iedereen duidelijk dat de landen politici van NL niet in staat zijn dit probleem op te lossen en met maatregelen komen die het alleen maar verergeren. Voor de pvda. Er is niet genoeg land in NL om iedere arme zijn eigen moestuin te laten beginnen.

   • Yep, je hebt helemaal gelijk hoor. Een dag later is het proefballonnetje alweer geknapt. Signaalpolitiek schijnt de nieuwe rage in Europees verband. Hard blaffen en dan weer kwispelen. 😉 Volg tegenwoordig de berichtgeving van Die Zeit. Zit niet achter een betaalmuur. Kritische stukken en een publiek wat verrrassend beschaaft argumenteert in de commentaren. Heel anders dan het moddergooiende gepeupel hier dat niet direct uit de gemoedelijke politiek correcte ruif eet.

    • Er bestaat hier helemaal GEEN sociaal walhalla. Die is door paars en de EU vakkundug uitgemoord. Vvd aan kop met d66 cda en pvda gedoogd door de christelijken. Weg economische stabiliteit. En dus nu een probleem met de” economie” en dus ook met “vluchtelingen” . gevolg van paars neo liberaal beleid versneld door rutte 1 en 2.
     Zalm. Steur. Schippers. Teeven. Opstelten. Siliconen borsten van zijlstra. Van rijn. Kamp en de nam
     Zwakbegaafden en psychiatrische patienten op straat.
     De menselijke maat volledig zoek.
     Nu nog een wapenvergunning voor iedere nler. De mogelijkheid voor extrabelastingontwijking voor de eijke olicharch en zijn trustfunds. En clinton als adviseur en resident van rutte. De veramerikanisering is een feit. Rutte 3.
     Gates als armoedebestrijder in nl.

     • Open Deur // 1 februari 2016 om 03:56 //

      Ach ik ben arm volgens de wet. Het zij zo. Maar ik prijs mij gelukkig met weinig, en ken mij met velen. Wat echter kwaalijk is, is al diegenen die denken dat zij beter zijn door geldelijk gewin. Alsof god van de kansel wederom preekt en de burgers en buitenlui uit het heilige boek zegt dat slavenarbeid goed is, want immers uw kinderen zijn dat lot beschoren, indien u ze niet middels uw leefstijl en netwerk in de goegemeente van het politiek correcte denken en aanverwante middelpartij politiek doet belanden. Wee uw gebeente als het anders gaat. Dan gaat uw stem via de onderbuik naar een domme meerderheid die in een politiek cordon toch niet wordt gehoord. Immers enkel gelijken nemen deel aan het debat , dus de kankergezwellen lager dan uw eigen klasse mogen rijkelijk tieren. Ach, die dode democratie. Die enke geld als socrates de gifbeker reeds gedronken heeft

 6. Plan zonder inhoud;ze worden per boot terug gebracht en met het vliegtuig weer opgehaald!!!Hoe dom denkt hij dat we zijn???Oplichter dat hij er is!

 7. Eenmaal binnengehaald kom je er nooit meer van af, en blanke vrouwen houden van exotische mannen om het DNA te verbeteren dus je kan je zachtroze huidskleur alras vaarwel zeggen ;-p

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.