Van der Steur biedt straks wéér excuses aan, en kan als politieke zombie verder

((Beeld: screenshot Rijksoverheid.nl)
In tien maanden tijd moest VVD-minister Van der Steur van Veilgheid en Justitie (V&J) drie maal zijn excuses aan de Tweede Kamer aanbieden. Binnenkort volgt de vierde keer: om Van der Steurs voorbarige beschuldigingen aan het adres van ict-medewerkers op zijn ministerie. Hoewel de minister inmiddels zwaar beschadigd is, blijft hij zitten. De coalitie-tandem VVD en PvdA zal hem namelijk blijven steunen, anders valt Rutte2. Van der Steur wordt zo de politieke zombie van het kabinet.
In NRc Handelsblad, 26 en 27 januari.

In NRC Handelsblad, 26 en 27 januari.

De ict-medewerkers op het ministerie kregen in juni 2014 onverwacht opdracht van hogerhand om hun zoektocht naar het beroemde bonnetje van de Teevendeal te staken, zo onthulde Nieuwsuur maandagavond. Op dat bonnetje zou het bedrag staan waarmee de toenmalige officier van justitie en huidig VVD-Kamerlid Fred Teeven in 2000 had geschikt met crimineel Cees H. Lang was het bedrag een mysterie, maar in maart 2015 onthulde -wederom- Nieuwsuur het bedrag: 4,7 miljoen euro.

Het bonnetje was dus eerst lange tijd zoek. Ergens in het enorme ministerie moest nog een afschrift liggen, maar waar. De ict-medewerkers hadden het bijna te pakken, voordat ze plotseling teruggefloten werden. Vreemd, of toch niet? Een week vóórdat de ict’ers zich gedwongen terugtrokken, kwam ene Henk van Brummen met de resultaten van zijn onderzoek naar de Teevendeal. Opstelten had Van Brummen namelijk kort daarvoor om een bondig onderzoekje gevraagd. De heren kenden elkaar al wat langer: Van Brummen was de Rotterdamse officier van justitie in de periode dat Opstelten daar burgemeester was. In zijn rapportje concludeerde Van Brummen dat het bonnetje niet meer was te achterhalen. De ict’ers die het bijna hadden gevonden, werden daarna snel verzocht te stoppen. Logisch, anders zou Van Brummens rapportage niet meer kloppen.

De afgetreden minister van Justitie en Veiligheid Ivo Opstelten. (Foto: rijksoverheid.nl)

De in maart 2015 afgetreden minister van Justitie en Veiligheid Ivo Opstelten. Sinds zijn aantreden in 2010 raakte het ministerie steeds verder out of control. (Foto: rijksoverheid.nl)

Anderhalf jaar later, in december 2015, beschuldigde Van der Steur tijdens het Tweede Kamerdebat over een wel-serieus en degelijk rapport, van de Commissie-Oosting, de ict’ers ervan dat zij hun werk destijds niet goed hadden gedaan. Het bonnetje had eerder boven water kunnen komen, zei hij. ‘Dat had een jaar eerder al gekund, als ze de juiste mensen voor de ict hadden gehad’. Van der Steur schoof alle schuld in de schoenen van zijn ambtenaren. Onterecht.

De Commissie-Oosting gaat nu weer op onderzoek uit. Deze keer om uit te vinden wie destijds in 2014 de ict’ers opdroeg hun speurtocht te stoppen. Dat het VVD-koppel Opstelten-Teeven niets wist, lijkt sterk. Opstelten zei echter tegen NRC dat hij van niks wist. Hij heeft ‘geen idee’ wie dit gedaan kan hebben en is ‘verbijsterd’. Voor Teeven geldt vast hetzelfde.

Van der Steur wacht weer een fel debat in de Tweede Kamer, na het vorige heftige debat in december. Toen kreeg de VVD’er een motie van afkeuring van de hele oppositie voor zijn kiezen. Wellicht volgt een tweede, maar aftreden zal de minister niet. Vooralsnog kan hij namelijk rekenen op de steun van de coalitiepartijen VVD en PvdA. Een tweede VVD-minister die in korte tijd sneuvelt op V&J is politiek explosief, en kan het einde van Rutte2 betekenen. Van der Steur zal dus machteloos en vleugellam blijven zitten.

(Bron: NRC Handelsblad)

5 Reacties op Van der Steur biedt straks wéér excuses aan, en kan als politieke zombie verder

 1. Van der Steur..machtscomplex,jolige geitenbreier. vlug geirriteerd en vooringenomen…echt het juiste type voor Justitie..

  Krijgen we weer het knievaltheater.. de VVD heeft echt een probleem
  Opstelten richting seniliteit, Teeven voor het fatsoen ook er uit dus komen er zo´n beetje de back benchers aan de orde..de mannetjes onder uit de zak, bij het grote publiek vrij onbekend en onervaren en onbekend met de materie
  En dat is dan wel goed voor NL..of zo..Blunder op blunder..

 2. Bas van Stapelberg // 28 januari 2016 om 16:18 // Beantwoorden

  VVD is eigenlijk door niemand meer serieus te nemen, behalve door PvdA.

 3. Die Minervabal is niet serieus te nemen, ok. En hij zal zichzelf wel weer te goed vinden om op te stappen, want de meeste vvders ziten met 2 componentenbizon aan heg pluche verkleefd (behalve Bart de Liefde, die neg is overgestapt naar een andere criminele organisatie). Wel afgeven op anderen natuurlijk: zo’n lulletje als professor Maat stond meteen op straat. Maar enige reflectie op het eigen functioneren is er nooit bij.

  Maar goed, dat is Steur. Maar zo lopen er nog wel een paar rond. Ik noem een Ronald Plasterk, die voorheen zinnige dingen zijn maar zich sinds zijn ministerschappen heeft ontwikkeld tot een zeldzame oetlul.
  Ik noem een Lodewijk Asscher. Kijk deze reportage eens terug: http://zembla.vara.nl/seizoenen/2015/afleveringen/14-10-2015/topeconomen-beleid-asscher-tegen-ouderenwerkloosheid-werkt-niet
  Ik noem een Jetta Moestuin, een Martin van Zoekhetzelfmaaruit, een Stef Blokhypotheek, een Henk Kamp die met zn windmolentjes een paar vrindjes stervensrijk maakt, een Lilianne Plumeau met haar TTIP, een Rutte Van Wie U Nog Duizend Euro Krijgt die in 2 maanden de asielstroom tot 0 gaat reduceren *grijns*, een Schultz die geen flikker uitvoert en alles bij haar staatssecretaris heeft gedumpt, een Hennis die sturing geeft aan vijftien pang-pang-BOEM-roepende pubers.

 4. Kaviaar. Dat is wat een steur voortbrengt.

 5. Wim van de Kuilen // 4 februari 2016 om 00:17 // Beantwoorden

  Het geloof in de politiek wordt minder en minder en zal waarschijnlijk nooit meer terugkeren.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.