Lodewijk Asscher, minister van Werkloosheid

Foto: rijksoverheid.nl
PvdA-Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gaat de geschiedenis in als de minister van Werkloosheid. Zijn beleid werkt namelijk niet. De werkloosheid is na drieënhalf jaar Asscher met 588.000 werklozen nog steeds enorm. Goede voornemens genoeg: een Aanpak Jeugdwerkloosheid, Actieplan 55-plus, sectorplannen, verschillende taskforces en andere plannen. Ze kostten honderden miljoenen, maar resultaat ho maar. Intussen bezuinigden Asschers collega’s veel banen weg bij de overheid en in de zorg. Rutte 2 vindt de werkloosheid kennelijk niet belangrijk.
Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher in 2014 met premier Rutte bij het Opleidingsinstituut voor specialistisch vakmanschap in Utrecht. (Foto: Martijn Beekman, Flickr, rijksoverheid.nl)

Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher in 2014 met premier Rutte bij het Opleidingsinstituut voor specialistisch vakmanschap in Utrecht. (Foto: Martijn Beekman, Flickr, rijksoverheid.nl)

‘Er dreigt een hele generatie verloren te gaan maar dat is geen politiek issue. Ik hoor landelijke politici niet zeggen: het gaat om werk, werk en nog eens werk. Sterker nog, aan het Binnenhof is werk een woord dat zelden valt’, moppert de Haagse wethouder Sociale Zaken Rabin Baldewsingh (PvdA) in Vrij Nederland. Volgens de wethouder voert Asscher zelf te weinig regie en laat hij alles over aan gemeenten, werkgevers en vakbonden. ‘Asscher schaakt op te veel verschillende borden tegelijk waardoor zijn beleid te weinig focus heeft. Zijn sectorplannen hebben bijna geen nieuwe banen opgeleverd’.

Asscher bedacht de sectorplannen om de werkloosheid in specifieke sectoren als de bouw, metaal en zorg te bestrijden. Deze bedrijfstakken werden namelijk extra getroffen door de crisis. De PvdA-minister trok er 600 miljoen voor uit, waarvan uiteindelijk 150 miljoen nooit werd besteed.

Geen nieuwe banen door de sectorplannen? Daar dacht de minister in mei 2014 anders over. Destijds vertelde Asscher trots in de Tweede Kamer dat er meer dan 185.000 mensen door de maatregelen in zijn plannen werden ‘geraakt’. Geraakt, wat is dat nu weer? Het betekende dat iedereen die ook maar één sollicitatietraining had gevolgd, één gezondheidscheck had gedaan, al meetelde. Van de 20.000 mensen die daadwerkelijk ergens in dienst waren genomen, kregen er 18.000 een tijdelijke leerwerkplek. Slechts 2.000 mensen kregen een echte baan.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is het aantal werkloze ouderen de laatste vijf jaar verdubbeld. Het Actieplan 55-plus Werkt moest 22.500 ouderen aan een tijdelijke baan helpen, maar dat lukte maar bij eenderde. Verder zouden er 3.000 ‘garantiebanen’ voor arbeidsgehandicapten zijn gecreëerd bij de overheid, gemeenten en in het onderwijs. Slechts de helft werd gehaald. Intussen ontsloegen zorginstellingen massaal hun werknemers, net als gemeenten.

Vrij Nederland,

Vrij Nederland, 20 januari. Nog verkrijgbaar op Blendle.com.

CDA-wethouder van Enschede Patrick Welman noemt in Vrij Nederland de 600 miljoen die Asscher in plannen stak ‘helemaal niet nodig’: ‘Als er niet zo hard op gemeenten was bezuinigd, was dat helemaal niet nodig geweest. Het kabinet had beter kunnen zeggen: langdurige werkloosheid is een belangrijk onderwerp, daar willen we afspraken over maken met gemeenten. Nu is er een kerstboom opgetuigd in de polder. Met al die regels, blauwdrukken en overlegorganen. Soms lijkt het net Kafka.’

En een kerstboom is het: de minister en zijn staatssecretaris, de werkgevers en vakbonden, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), de sociale diensten, het UWV, charitatieve instellingen als de Stichting Boschhuysen, de sectororganen, de Werkkamer, het Actieteam Crisisbestrijding van de Stichting van de Arbeid. Ze zijn allemaal druk bezig met de bestrijding van Werkloosheid. Tevergeefs.

Arjan Vliegenthart, de SP-wethouder van Sociale Zaken in Amsterdam: ‘De werkloosheid wordt verschoven van de ene naar de andere groep. Je kunt de mensen die nu achter in de rij staan wat naar voren halen maar een ander zet dan weer een stap naar achteren. De rij wordt er niet minder lang van. Ik voel me zelf ook wel eens de wethouder van verdringing’.

Vliegentharts partijgenoot in de Tweede Kamer Paul Ulenbelt stelde onlangs voor het woord ‘Werkgelegenheid’ van de voorgevel van het ministerie af te schroeven. Wel zo transparant.

(Bron: Vrij Nederland)

6 Reacties op Lodewijk Asscher, minister van Werkloosheid

 1. Bas van Stapelberg // 27 januari 2016 om 18:32 // Beantwoorden

  Vreselijk kwal zeg. Met zijn zachte erudiete stem zonder een enkele emotie om toch maar vooral wijs over te komen. Nee daar trappen de mensen niet meer in. Denk dat het met deze man zelfs niet lukt om een extra krantenwijk te creëren.

 2. Deze man werd verwelkomd als een buitengewone figuur die de zaken wel zou kunnen regelen
  Toen kwamen er berichten uit Amsterdam..er wren nogl wat ongeregeldheden gecnstateerd..
  En wie kan mij eens helder duiedijk maken wat het Nderlandse volk nu aan deze figuur gehaad buiten zijn gezeik over diskwalitcaties en Gutmenschfascisme..
  Laat iemand me nu eens vertellen welke winst deze man g voor het NL volk heeft gebracht, n behalve de leerschool van jammerkunde en reeksen termen om mensen monddood te maken..
  Heel discutabele uitleg verzinnen voor woorden in een debat vol valse moraal.

  Alleen al het gezeur wat nu haatzaaien betreft..kan iemand dat nog volgen..wat het nu net wel en net niet is..? Hij zegt het te weten maar kan het niet uitleggen..dan volgt er geheid een suggestieve babbel..hetzelfde geldt voor discriminatie,,en intussen diskwalificeren en discrimineren dit soort lieden volop.afwijzen, beschuldigen, insinueren, ontkennen, sporen wissen etc etc.
  Het blijft bij een `jammerstakker`..de Onbegrepene
  Stuur maar naar het Leger des Heils , of zo

 3. Het kabinet van werkeloosheid,armoede,afbraak zorg en sektarisch geloof in neo liberalisme. De ” investeerders” , de banken, de euro, de eu. En een welhaast sektarisch wantrouwen naar de eigen bevolking

 4. De man glimlacht bijna bij alles wat hij zegt. Het lijkt mij een figuur om met een glimlach iemand ter dood te veroordelen.
  Ik vind hem buitengewoon ongeloofwaardig. Dat ik gelijk heb blijkt wel uit de non resultaten die hij bereikt.

 5. Geachte heer Mark Rutte

  Ik ben ontslagen en ziek uit dienst na een half jaar contract ben 20 uur in dienst per weer a 9.74 uur bruto.

  Nu komt het ben dus ontslagen op 19 mei 2016 contract liep af krijg een dagloon van 7.32 per dag bruto

  Mijn eerst loon was in november 2015 begonnen uitbetaald december 2014 bruto 160,71

  december 2015 uitbetaald januari 2016 bruto 396,42

  januari 2016835,21

  februari 2016815,64

  maart 938,64

  april 1142, 20

  mei 2016 1017,84

  mijn ziekte uitkering is schrik niet groot 25,85 per week

  Ben ook werkzaam bij Post nl betalen mijn gewoon uit groot 709,00 per maand

  meneer Rutte u bent nu nog de enige die mijn tekst en uitleg kan geven

  Hoop dat u of u partij dit ook voor mijn wil doen

  te Soest

  Ps heb ook een reactie van het FNV Uwv dit is in de wet geregeld dat u over de maand november het dagloon wordt toe gekend ja zo komen mensen van mijn leeftijd in de problemen ik zie helaas geen andere uitweg daarom kom in naar u

 6. Bedank voor de flex wet er is werk genoeg maar ik heb 6 contracten gehad mag 20 januari weer terug denken je nu echt dat een bedrijf een 56 jarige nog aan neemt? Maar blijf wel in de ww met nog 1000 de gedupeerden

1 Trackbacks & Pingbacks

 1. Politieke verkiezingen 2017 – Stemwijzer stem niet – Deel 6 Overheid verschuilt zich achter macro economische cijfers! | De Wereld Verandert

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.