Scheffer over EU-aanpak vluchtelingen: ‘Vooralsnog gebeurt er eigenlijk niets’

Hoogleraar Euopese Studies en publicist Paul Scheffer. (Foto: wikimedia.commons.org)
De Europese Unie wankelt door de aanhoudende vluchtelingenstroom. De 28 lidstaten worden het maar niet eens over een gezamenlijke aanpak. Zoals altijd overleggen de regeringsleiders en Brusselse politici de blaren op hun tong, maar het haalt niets uit. En de enige ‘oplossing’ tot nu toe, Turkije bewaakt de Europese buitengrens, blijkt ook niet te werken. Wat doet Europa om de vluchtelingenstroom onder controle te krijgen? Hoogleraar Europese Studies Paul Scheffer weet het antwoord: ‘Vooralsnog gebeurt er eigenlijk niets’.
In de Volkskrant, 23 januari.

In de Volkskrant, 23 januari.

EU-voorzitter Nederland wil het probleem nu echt eens aanpakken. Premier Rutte beloofde al eerder een voorzitterschap ‘zonder geleuter’. Resultaat, daar gaat het om. Binnen uiterlijk acht weken moet de vluchtelingenstroom zijn teruggebracht naar nul, verkocht Rutte vorige week aan het Europarlement. Hoe hij dat voor zich ziet, weet niemand.

De EU lijkt in razend tempo uit elkaar te vallen. Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker waarschuwde onlangs nog voor het einde van Schengen, vrije handel en zelfs de euro. Een diepere crisis is er niet eerder geweest. Oost- en West-Europese lidstaten zijn tot op het bot verdeeld. De Polen en Hongaren steken hun middelvinger op naar Brussel. Griekenland en Italië ruziën met de rest. Duitsland raakt geïsoleerd en Oostenrijk, Denemarken en de altijd goede Zweden sluiten hun grenzen.

Intussen wordt het vluchtelingenprobleem maar niet opgelost. Scheffer hamert in de Volkskrant op het bewaken van de buitengrenzen: ‘We verlangen van Erdogan wat we zelf zeggen niet meer te kunnen: de grenzen bewaken’. Erdogan heeft echter helemaal geen belang bij een sterk Europa. ‘We besteden de morele vragen waarmee we worstelen uit aan autoritaire regimes. Als je uit politieke onwil je grenzen niet handhaaft, blijkt hoe kwetsbaar je bent voor chantage’, aldus Scheffer. De Turken lieten vorige week inderdaad weten dat de beloofde drie miljard euro bij nader inzien niet genoeg is.

Premier Mark Rutte met de voorzitter van het Europarlement Martin Schulz vlak voor de toespraak van Rutte in het parlement. (Foto: twitter)

Premier Mark Rutte met de voorzitter van het Europarlement Martin Schulz vlak voor de toespraak van Rutte in het parlement. (Foto: twitter)

Scheffer: ‘We worden omringd door landen in verval, met autoritaire regimes. Als je denkt je voor die wereldwanorde zonder begrenzing open te kunnen stellen, begrijp je niet in wat voor wereld we leven’. De buitengrenzen van de EU werden in 2015 bewaakt door de slechts 350 mensen van Frontex.

Ondanks de stoere praat van Rutte in Europa. blijft het kabinet in Nederland stil. Scheffer: ‘Rutte beweegt steeds mee en stelt geen enkele grens aan het aantal vluchtelingen dat we kunnen opnemen. Tegelijkertijd zegt hij ook: het moet terug naar nul. Hoe lang kun je zo’n spagaat volhouden? Het gaat zeker niet naar nul en we kunnen ook niet in de komende jaren telkens 60 duizend of meer vluchtelingen opvangen’.

Rutte zag in november nog de grote doorbraak in de oplossing met de Turken, en nu wil hij het probleem ineens binnen twee maanden oplossen. Scheffer: ‘Allemaal bezwerende opmerkingen zonder een plan, zonder een horizon. Het vertrekpunt moet zijn: dit is de omvang van de humanitaire verplichting die we aankunnen. Vervolgens investeren in de regio en daar de opvang verbeteren. En de buitengrenzen bewaken’.

Kan Paul Scheffer Juncker niet opvolgen? Heel graag.

(Bron: de Volkskrant)

6 Reacties op Scheffer over EU-aanpak vluchtelingen: ‘Vooralsnog gebeurt er eigenlijk niets’

 1. naar mijn mening ligt de oplossing op een compleet andere route
  1
  Er is NOOIT een vluchtelingencrisis geweest.
  Het gaat de hele tijd over gepolitiseerde economische asielzoekers die tot `vluchteling`werden en worden verheven, inclusief all inclusief opvang met voorrang en voorrechten.
  Dit is niet zo maar ene bewering wat het wordt steeds duidelijke..de `vluchtelingen`willen weer ,met geld toe, terugvluchten naar vanwaar ze gekomen zijn..
  NL is via valse moraal en bedrog collectier gestoord geworden met valse rednering en Gutmensch ideologie

  2
  DE eu heeft de lidstaten in ongelijkheid bedeeld.
  De gewone bevolking is geplukt voor andere groeperingen met veel geld/vermogen
  De gwone bevolking heeft geen zeggenschap noch voordelen van de EU.

  Laten we dat overtollige gedrocht met zijn 120 miljrd jaarlijkse corruptie zo snel mogelijk van de hand doen.
  Zelfs de EU blaat wel maar di oet zelfs niets aan de aanpak van genderongelijkheid..bij heel wat idstaten is genderongelijkheid onderdeel van hun cultuur
  De EU is bezig met nog fnuikender dingen als TTIP, CETA , etc. en onderhandse spelletjes i.s.m. de nationale eurofiel neoliberale politiek..waar ook de democratie aan de kant wordt geschoven uit vrees voor afwijzing

  Gisteren zag ik Van Rijn op de TV met zijn opvattingen over WIlders..het bestuur van NL overlaten aan Wilders zou een blunder zijn..
  Maar wei wil Van Rijn terug in depolitiek= Die heeft ene onbdwingbare chaos gecreeerd en dat soort mnsen moet dan de dienst uimakn??Pechthold’ J Kjnama’ Samsom?
  Asschter= 2 Turken met DENK?Rutte en zijn uitvalpartij=
  Schippers? Kom eg.. da rent toch iedreen weg..De wet van het behoud van de ellende en nog erger..

  Wilders is veel machtiger door de chaos aan de eurofiel neoliberalen over te laten..Ondanks alle gekakel kunnen ze om hem heen..allemaal afhankelijk..en anders om is hij afhankelijk gemaakt van de kakelbende..
  3
  En de euro staat als op wanklen..One size past helemaal niet iedereen!
  randdebielig denken..!
  Geld unificeert niet.
  de nationale egschiedenis weggooien en verdringen, de nationale historie verdringen en afwijzen, de taal voor het totale EU volk ontbreekt en de rest van decultuur wegwerken eidt tot een a-historische en a-culturele bedoening waar niemand wat voor koopt maar wel uitmondt in lose-lose

  Waterhoofdige `unie` zonder enige slagkracht,

  De oplossing is dus
  Weg met EU en Brussle kliek..valt niks abders da narigheid en ksoten van te verwachten
  de Euro er uit )moet er toch al uit om de landen die onder water staan te redden en verder te gaan met een eigen munt o nog wat te kunnen concurreren.
  Eigen grenzen weer bewaken en hanteren,
  Asielzoekers zonder duidelijke relatie richting NL meteen weer uitwijzen..
  Al de opvang stoppen

  Hou in de gaten dat ene opvangcentrum niet de NL maatschappij is en dat opvang NIETS integreert,,

 2. Bas van Stapelberg // 25 januari 2016 om 19:41 // Beantwoorden

  Ja Jos sluit me bij je aan.

 3. Zo grappig dat Rutte nu ook op het Europese podium zich meteen belachelijk maakt met z’n loze gelul. De man zonder visie – althans zolang er maar geen asielzoekers in Benoordenhout komen wonen – gaat eventjes (in 2 maanden) het gelukzoekersprobleem oplossen. Met als rechterhand in deze de buitengewoon capabele Minervabal Van der Steur. Ik ben zo benieuwd!

 4. Kijk ik even in mijn kristallen bol en wat zie ik? Nee, over 2 maanden komen er nog net zoveel op free money, free housing en free pussys af. Maar dat komt door Griekenland natuurlijk! En daarom mogen Zweden, Duitsland en Oostenrijk (met Nederland zo’n beetje de landen die de EU bij elkaar dokken) hun ster polijsten met de Schengenregeltjes, waardoor hun regeringen naar hun bevolking toe kunnen doen alsof ze de zorgen onder het volk serieus nemen. En eens per week pakken diezelfde regeringen uit met een moddervet persbericht dat ze een bende mensensmokkelaars hebben opgepakt!
  Maar ondertussen verandert er niks: komt het Midden Oosten lekker hier van de welvaartsstaat genieten; blijft Frans Timmermans vingerwapperen; grijnst Rutte nog eens met die omhooggevallen verkoper van de BCC (zie bovenaan) voor de foto; houden ongekozen regenten de misdaadcijfers onder de pet anders spelen we extreem rechts in de kaart; komt de ppo aan de deur bij mensen met een onwelvallige mening; komt de VVD weer eens met een heeeel stoer plan waar je daarna nooit mmer iets van verneemt; roept het COA alle gemeenten op nog iets extra te doen voor die arme, arme moslims die hun leven hebben gewaagd op met een boottocht over de Middellandse Zee van een half uurtje, want verder is het niet van Turkije naar Griekenland; en gaan we nog heel veel horen over de combi bikinimeisjes in het plaatselijke zwembad c.q. recreatieplas en Middeleeuwers die nog nooit een meisje van dichtbij hebben gezien.

 5. de fiat monetaire valuta’s staan (wereldwijd) onder druk.
  binnen nu en 2 jaar zijn er 5 superrijken die meer bezitten dan 3,6 miljard mensen (helft van de wereldbevolking). 100 superrijken bezitten dan alles. geen internationaal recht, geen belastingen.
  Al het geld ( economische groei) wat gecreëerd wordt uit het niets door centrale banken beland in de zakken van deze superrijken.
  Regeringen inclusief de EU zijn (allang) uitgeregeerd.
  Alle “crisissen” verhullen de cijfers en met name de oorzaak ( alleen oxfam, en recent de volkskrant benoemen de superrijken nog in een artikel).
  Nog niet zo lang geleden werd dit gegeven afgedaan als “complot theorie”.

  De stelling is dat het syteem ( fiat monetair stelsels) in combinatie met het derugeleren van de financiele sector ( banken/ beurzen) geld/macht zich steeds meer concentreert naar een zeer kleine groep mensen ( en dan heb ik het over geld/ bezit in de reele economie). De 0,1 procent superrijken. Daar waar er wel welvaart was voor iedereen ( in de reele economie)in een land wordt dit nu dus geabsorbeerd en vloeit in de handen van enkelen. Liefst zoveel en zo snel als mogelijk privatiseren dan komen de “investeerders”wel. Al het publiek bezit in handen van enkelen.

  Politiek en dus wetgeving wordt “gekocht” / uitgeruild/ verhandeld.
  Wetgeving en verandering in fiat monetaire stelsels blijven uit. Zogenaamd omdat het allemaal heel complex is.
  Zo een beetje alle centrale banken van alle fiat monetaire sytemen zijn wereldwijd met elkaar verbonden door middel van central liquidity swaps. valuta (waarde) is gekoppeld. De euro aan de dollar etc etc. Het is juist deze verwevenheid die mogelijkheden biedt voor de rechtstreekse overheveling van geld uit het niets naar enkelen.
  Het is juist dat de mogelijkheden en vrijheden van de virtuele economie ( waar 9 maal meer “valuta waarde” in omgaat dan in de “reele econmie” ) en deze dan om te zetten naar “echt geld” uit de “reele economie”. Buiten alle landsgrenzen en belastingen om.

  De virtuele econmie, banken en beurzen zijn onbegrensd, en hebben , qua kapitaal) ook niets te maken met landgrenzen ( ook niet met die van de VS of de EU) TTIP is een mooi speeltje.

  Internet heeft alles te maken met vrijheid van informatie.
  Daar waar bevolkingen al leeggeplukt zijn (en nog worden) zal die bevolking zeker gaan vluchten naar plekken in de wereld waar er nog wel te eten is.
  Dus chaos. Bevolking tegen bevolking geloof tegen geloof. We zijn veel opgeschoten. Nah, enkelen dan, die zijn dan qua bezit en macht wel opgeschoten.

  Uiteindelijk zal dus de noodzaak van een wereldregering met 1 wereldmunt toenemen ( global citizens) . Zoals de EU duidelijk laat zien is dat dit op de traditonele manier ( via regeringen) onmogelijk . On-overbrugbare culturele verschillen. Zo zullen de superrijken hun verantwoordelijkheid gaan nemen. Enkelen (hun denkbeelden) bepalen het voor de rest.. ( Tenzij de afhankelijkheid van geld afneemt).

  Tot die tijd… controle repressie armoede voedselbanken ( wankelen van valuta). Eerst zogenaamde overheveling van welvaart van “rijke” landen naar “arme” landen. Het cliche adagium van verdeel en heers/ chaos onderdrukking en dan, als licht punt, het perspectief ( het mens en denkbeeld) van enkelen ( alleen niet traceerbaar zo op het eerste gezicht).

  Alle poltici zullen het uiterste doen ( over de rug van de bvolking, status ontlenen aan het durven nemen van “impopulaire” besluiten) om het”systeem” te redden. Sektarisch geloof in het “systeem”. Niet willen inzien dat ze er slechts onderdeel van zijn geworden. Weigeren het systeem met wetgeving aan te passen. Kapitaal in dienst van iedereen, met respect voor individuele menselijke verschillen, zorg en kwaliteit van leven voor iedereen als uitgangspunt. In plaats het verschil te polariseren. Labbekakken , economische vluchtelingen, voedselbanken etc etc etc.

 6. Er zou een discussie moeten worden gevoerd wat Europa deed om deze vluchtelingen te voorkomen. En waarom!? Niet dat er niets gedaan moet worden met de vluchtelingen, maar waarom was voorkomen geen optie ?

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.