Rutte bluft over aanpak van vluchtelingenprobleem: er is geen plan B

Premier Mark Rutte met de voorzitter van het Europarlement Martin Schulz vlak voor de toespraak van Rutte in het parlement. (Foto: twitter)
Premier Rutte’s dreigement dat er een plan B op tafel komt wanneer de Europese lidstaten niet binnen uiterlijk acht weken tot een oplossing komen voor de vluchtelingenstroom, is bluf. Er is namelijk helemaal geen Nederlands plan B. Volgens VVD-staatssecretaris Klaas Dijkhoff is de deal met Turkije ‘plan A, B en C’. De EU heeft alle hoop gezet op de Turkse bewaking van de Europese buitengrens. Dijkhoff: ‘Als de instroom niet snel daalt komen andere opties op tafel, maar we hebben geen concreet plan’.
(Beeld: pixabay.com)

(Beeld: pixabay.com)

De ‘andere opties’ werken alleen niet. Het lijkt er op neer te komen dat de lidstaten op eigen houtje met de vluchtelingenstroom moeten dealen. De meestgenoemde optie, een mini-Schengen, houdt vluchtelingen in elk geval niet tegen. Integendeel, het trekt ze aan.

Mini-Schengen is een gemeenschappelijke buitengrens met omringende lidstaten zoals Duitsland en Oostenrijk. Maar het werkt naar verwachting averechts. Asielzoekers zouden zich in die situatie namelijk nog steeds aan de Oostenrijkse grens melden en asiel aanvragen. Vanuit een verdeelcentrum verdeelt men die vluchtelingen dan over de deelnemende mini-Schengenlanden. Vanuit de vluchteling bekeken, wordt het alleen maar aantrekkelijker. De keuze tussen een verdeelcentrum aan de Oostenrijkse grens of een aan de Griekse, met het risico naar het straatarme Roemenië te worden gestuurd, is dan snel gemaakt.

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff zou in eerste instantie woensdagmiddag de pers uitleg geven over het genomen besluit. Maar het liep anders. (Foto: vvd.nl)

Terwijl premier Rutte in Europa dreigt met een plan B tegen de vluchtelingenstroom, is er volgens VVD-staatssecretaris Klaas Dijkhoff helemaal geen plan B. De Europese grensbewaking door de Turken is ‘plan a, B en C’, aldus Dijkhoff. (Foto: wikimedia.commons.org)

Verder gaat een mini-Schengen in tegen de Europese wetgeving. Daar zou het kabinet lak aan kunnen hebben, maar het huidige Nederlandse kabinet heeft dat zeker niet. Nederland is sinds 1 januari namelijk een half jaar EU-voorzitter en heeft als grootste angst de goede reputatie te verliezen. Zeker met het oog op het referendum op 6 april. Bovendien beschouwt Nederland zichzelf als een EU-kernland, behorende bij de eerste zes lidstaten, dat het goede voorbeeld moet geven.

De Nederlanders blaften in het verleden wel in Brussel, maar beten nooit. Het bovengemiddelde aantal topposities door Nederlanders bezet -vice-voorzitter Commissie is Frans Timmermans, eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem en de hoogste Europese ambtenaar is de Nederlandse Alexander Italianer- geeft aan dat ons land niet bepaald als vuurwapengevaarlijk wordt gezien.

Oostenrijk kondigde deze week een vluchtelingenquotum aan. Wenen wil maximaal 130.000 vluchtelingen in vier jaar opnemen. Duitsland, Denemarken en Zweden stelden verscherpte grensbewaking in. Deze lidstaten lappen de Europese wetgeving aan hun laars als dat zo uitkomt. En Nederland rekent op Erdogan.

(Bron: Trouw)

9 Reacties op Rutte bluft over aanpak van vluchtelingenprobleem: er is geen plan B

 1. Bas van Stapelberg // 22 januari 2016 om 11:21 // Beantwoorden

  hahaha hij heeft zelfs geen plan A. Ja zijn plan is tegenstanders van deze groepen te laten intimideren door politie.

 2. Vermindering van de rechtstaat ,democratie en de “populistische” rechtse benadering van afbraak sociale zekerheid, zorg , marktprivatisering etc. Maar dat plan is allang aan de gang.
  De NL politici behoren immers tot de 6 “founding fathers” van de EU.
  Ondanks de uitlagen van eerdere EU referenda.
  Uit onderzoek blijkt dat voor alle lidstaten geld dat in de afgelopen jaren EU wetgeving voor 84% al in landen aktief is.
  Tja.. het achterstallig onderhoud van Rutte betrof achterstallig onderhoud voor wat betreft europese wetgeving in de nedelrandse wetgeving en voor de nederlandse verzorgingsstaat.
  Want het kost wat, zo een munt , overheidssschulden ( vermeerderen geldvoorraad), positie financiele sector en behoud van superrijken en multinationals. Betaald door de overige 99% van de bevolking met…

 3. ik kan alleen in herhakig vervallen..

  Streep het woord `vluchteling`weg, en wees een heel helder waarom deze mensn vluchtelingen worden genoemd.
  Dat heeft ene debielige politieke ondergrond.
  Leg dat maar eens uit als je dat kunt..

  Het zijn – op en paar procent na/ allemaal economische asielzoekers.
  Niks vluchteling bij.
  /Tenminste als er nu weer eens niet getoerd wordt met de betekenis van termen/

  En voor asielzoekers gelden andere procedures, regels en aanpak dan voor vluchtelingen

  Nu houdt d epolitiek nog steeds de hysterische spraakverwarring en gestoorde praktijk aan de gang door termvervalsingen met allerlei verkeerde besluiten, verkeerde mythe en beeldvorming en foute resultaten..

  De huidige massa is ene politiek fantasie voor een politiek doel..onze samenleving en onze cultuur moeten besmet worden..dat pakt heel averechts uit!!

  En als onze eurofiel neoliberale politiek weggepest kan worden-onaccepotabel gemaakt kan worden en als alle beetjes helpen, kies dan NEE bij het referendum op 6 april en rotschop richting EU en een trap onder het achterste van neoliberale antidemocratische dove politiek

 4. erdogan is plan b.

 5. Bas van Stapelberg // 22 januari 2016 om 18:17 // Beantwoorden

  Rutte en zijn VVD zijn niet meer van deze tijd. Een groep mensen uit het AVRO tijdperk uit de vorige eeuw. De huidige problemen die zij veroorzaakt hebben willen en zullen zij nooit oplossen.

 6. De EU meltingpot. Met noord en zuid. En extra ook nog het oosten.

 7. Wat is in feite een vluchteling, dat is een persoon die binnen zijn habitat verrichtingen heeft gepleegd die volgens de wetten en regels binnen zijn habitat NIET zijn toegestaan.
  Hiernaast zijn er mensen die vluchten voor het oorlogsgeweld in hun habitat.
  De vluchtelingen die vluchten voor oorlogsgeweld hebben alreeds een andere plaats gevonden en dat blijft over diegene die de boel belazert en elders een plaats zoekt waar hij/zij zijn praktijken zoals het uitgevoerd werd voort kan zetten.
  En deze wezens worden liefdevol opgevangen door de westerse landen om er na enige tijd achter te komen dat hun bedoelingen iets ander zijn als dat wij de opvangende mensen gedacht hadden en hebben.

 8. Bas van Stapelberg // 23 januari 2016 om 19:05 // Beantwoorden

  Nou dat mensen, uit de groep die naar Nederland komen, terecht zijn gevlucht voor ellende en geweld geloof ik best. Maar dat is het probleem niet. Ik constateer dat Nederland een super klein landje is, 200 km lang en hooguit 100 km breed. Dichtbevolkt, en op veel plaatsen absoluut niet leefbaar. Leefbaarheid alleen in de VVD enclaves. Mensen uit andere landen die hier naar toe kwamen uit het verleden moesten allemaal NT2, NT# en allerlei cursussen volgen voor een baan, totaal mislukt. We leven in een keiharde prestatiemaatschappij waar een supermarkt nog mensen vraagt met een havo diploma om de jam bij de jam te zetten. Alleen als de labberkak brigade van De Boer straks dikke subsidies krijgt voor deze mensen worden zij zogenaamd voor een half jaartje aangenomen. Als de subsidie weer stopt krijgen ze gelijk weer een doodschop van onze labbekakkers. Dat is de realiteit. Deze mensen komen nooit aan de slag. Werkeloosheid zal door toeneming van robotisering enorm toenemen, niet mijn woorden maar van een minister, Asscher genaamd. In ander elanden van Europa is een zee van ruimte vang de mensen daar op. Niet in Nederland, zo simpel is het.

 9. Vanaf 2025 , zo zijn de voorspellingen van cpb cbs , ” de instituties” zullen nl ers nl gaan verlaten. Emigreren dus.
  Economisch vluchten. Omdat de zorg en de ” sociale zekerheid” wel betaalbaar moet blijven en daarom nu wordt afgebroken.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.