Vluchtelingen die vrijwillig willen terugkeren, kunnen niet zomaar terug

(Foto: coa.nl)
Vluchtelingen die vrijwillig willen terugkeren, komen op een wachtlijst van de betrokken instantie, de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM). Het aantal vluchtelingen dat terug wil, neemt sterk toe waardoor ze langer moeten wachten. ‘We hebben geen extra personeel, een afspraak maken duurt langer dan voorheen’, zegt een teamleider in De Telegraaf.

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff ziet het aantal vluchtelingen liever af- dan toenemen. Het beeld van Nederland als een beroerde plek voor vluchtelingen, met trage procedures en een taaie bureaucratie, komt hem waarschijnlijk goed uit. (Foto: wikimedia.commons.org)

Vluchtelingen moesten bij aankomst hun paspoort afstaan. Maar die papieren krijgen ze niet zomaar terug, omdat de Nederlandse overheid eerst zeker wil weten dat de asielzoekers ook daadwerkelijk vertrekken, en niet in de illegaliteit verdwijnen.

De tegenwerking komt overigens niet alleen van de Nederlandse bureaucratie, maar ook van de landen van herkomst. Die doen vaak moeilijk. Het zijn óf zogenaamde failed states, wel of niet in burgeroorlog, waar geen vliegtuig meer landt, óf ze vangen al enorme aantallen vluchtelingen op en willen daar juist vanaf.

Drieduizend mensen keerden vorig jaar vrijwillig uit Nederland terug en dat aantal neemt toe. In december alleen besloten 316 vluchtelingen om te draaien. De lange wachttijden en de zeer sobere opvang zijn vaak de reden. ‘Je kunt je niet voorstellen hoeveel Irakezen me dagelijks bellen om mij te vragen of ze zo snel mogelijk terug kunnen. Ze worden gek van de lange procedure en vinden de opvanglocatie verschrikkelijk’, aldus een medewerker in De Telegraaf. Ook veel Syriërs zien het hier niet meer zitten omdat de gezinshereniging zo lang duurt.

In de Volkskrant en De Telegraaf van 19 januari.

In de Volkskrant en De Telegraaf van 19 januari.

De onafhankelijke organisatie IOM begeleidt vluchtelingen bij hun trip naar huis. De Nederlandse overheid assisteert daarbij met de Dienst Terugkeer & Vertrek (DTV) en subsidieert bovendien de terugkeer met een vliegticket en een geldbedrag van maximaal 1750 euro. Met name Irakezen maken gebruik van de regeling. Het aantal spijtoptanten is echter zo groot dat de terugkeer-organisatie begint te haperen.

‘Onder de huidige hoge instroom van asielzoekers zijn er relatief veel die snel na aankomst kiezen voor vrijwillige terugkeer’, zegt een IOM-woordvoerder in de Volkskrant. ‘Ze raken ontmoedigd omdat het lang duurt om asiel te krijgen en om hun familie over te laten komen.’ De wachtperiode is voor asielzoekers inderdaad sterk toegenomen. Een jaar geleden startte de asielprocedure na vier tot zes weken , nu is dat zes maanden. Het kabinet maakte het bovendien lastiger om gezinnen te laten overkomen.

In oktober publiceerde het AD al een artikel over de tegenwerking waarmee vrijwillige terugkeerders te maken krijgen. ‘Wij horen deze geluiden steeds vaker. Mensen maken zich zorgen om hun familie, of willen terug naar een land waar ze al een tijd hebben gewoond, Turkije of Libanon bijvoorbeeld’, zei een IOM-medewerkster destijds.

Verantwoordelijk staatssecretaris Klaas Dijkhoff (VVD) wil dat het aantal vluchtelingen afneemt. Van de trage procedures bij vrijwillige terugkeer baalt hij waarschijnlijk. Maar dat veel vluchtelingen straks denken dat je in Nederland niet moet zijn vanwege de trage procedures en taaie bureaucratie, komt de bewindsman waarschijnlijk best goed uit.

(Bronnen: de Volkskrant, De Telegraaf)

3 Reacties op Vluchtelingen die vrijwillig willen terugkeren, kunnen niet zomaar terug

 1. Het Kabinet van penny wise pound foolish. Op werkelijk alle fronten.
  En zelfs dus met de “vluchtelingen” crisis.
  Den VVD zal wel willen komen met een privatiseerde marktparij die de terugkeer dan begeleid/ en met nam dan versneld. In dienst via de werk en (on)zekerheid of als zzpers, of als verplichte tegenprestatie voor de bijstandsuitkering ( de uitkering die mensen in de armoede houd) kunnen NL ers dan onder het management van een vvd partijlid ( loek hermans bijvoorbeeld, een “degelijke topbestuurder” met wel een TOP salaris) de spijtoptanten laten terugkeren. Met natuurlijk een winstuitkering voor de “bestuurders” bij gebleken succes.

 2. het is opvallend dat er nu 3 labels voor de ongenode binnenkomers worden gehanteerd..
  Hardnekkig als we zijn is er het label `Vluchteling`
  En daarna zij het asielzoekers en migranten..

  Het is in ieder egval duidelijk..
  Degenen die zegegn dat ze vluchtelingen zijn en met Fevre hun drama´s eta+eren willen u al of l spoeder ig weer terug naar hun drama´s van oorsprong..die mensen zijn nergens voor gevlucht maar vormen spijtoptanten omdat ze hier hun boodschappenlijstje niet meteen in de schoot gemikt kregen..Hadden heel wat eisen en opvattingen over alles waar ze rechten op wilden of meenden hebben

  Je ziet dus nu ook dat er in de politiek bewust gerommeld is om asielzoekers/economische asielzoekers/ tot vluchteling te verheffen met alle égards van dien
  Van begin af aan was het duifdelijk dat dat het hele oeuvre niets anders dan een eu en eurifiel neoliberale truc was en is, in gang gezet door Merkel en dooregchoven naar de bevolingen in de nationale politiek.
  De oud oostbloklanden bleven zuiver in de leer en bij ons werd de boel gewoon hysterisch opgeklopt door PvdA en D66..VVD zag atr marktkansen..

  Waarom al die `bootvluchtelingen`gewoon niet teruggebracht worden naar Libie/ want daar kwamen ze vandaan-als ze daar naar toe kunnen komen,dan kunnen ze daar ook naar terug terug- en de andere zielige mythes naar Griekenland..zet ze maar terug op de eilanden daar..Grieknland stuurde ze immers naar ons,

  En collectieve suicidanten op de Midd Zee= ze gaan hun gang maar..eigen keuze, eigen verantwoordelijkheid..ze weten dat dat er dik in zit..redden nee, terug slepen en wegsturen, ja.boot aan flarden.
  NL moet ene rotnaam krijgen bij economische asielzoekers..we hebben er al veel teveel..met toestemming en aanmoediging van de NL politiek.
  De EU zal wel raaskallen maar dat moet Brussel zelf maar weten..Anders allemaal naar Brussel en de andere vergadergebouwen elders..

 3. Zorg ervoor dat er boot klaarstaat zodat de vluchtelingen terug gebracht worden naar waar ze vandaan komen. Zien de vluchtelingen die aankomen in Europa gelijk dat er mensen teruggaan. Wat ik raar vind is dat landen accepteren dat mensen naar Europa afreizen zonder paspoort maar als ze terugkomen er een.paspoort moet worden getoond.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.