Onderzoek naar lek Commissie-Stiekem stelde weinig voor

De Commissie Schouten, v.l.n.r.: Vera Bergkamp (D66), Michiel van Nispen (SP), Raymond de Roon (PVV), Darola Schouten (CU, vz), Mark Harbers (VVD), Madeleine van Toorenburg (CDA), Jeroen Recourt (PvdA).
Het onderzoek naar het lek in de Commissie-Stiekem stelde weinig voor. Dat vertelt een anonieme aanwezige bij de ondervragingen tegen De Telegraaf. Dat de onderzoekscommissie onder aanvoering van het ChristenUnie-Kamerlid Carola Schouten vanochtend bekend maakte dat er geen schuld kan worden aangetoond, was dan ook geen verrassing. De anonieme Telegraaf-bron was verbaasd over ‘de gratuite vragen die werden gesteld’. ‘Ik dacht: dit gaat dus niet veel opleveren.’
In De Telegraaf, 20 januari.

In De Telegraaf, 20 januari.

Even terug in de tijd. Op 18 februari 2014 publiceerde NRC Handelsblad een artikel waaruit bleek dat ten minste een fractieleider had gelekt uit de strikt geheime vergadering van de Commissie-Stiekem. Commissievoorzitter en VVD-fractieleider Halbe Zijlstra deed daarvan aangifte. Het daaropvolgende onderzoek door het Openbaar Ministerie, liep na 20 maanden vast. Inmiddels was er sprake van een heuse Haagse whodunit. Een speciale commissie onder leiding van Carola Schouten werd er vervolgens op gezet. De liegende fractievoorzitter(s) hield(en) intussen de kaken echter stijf op elkaar.

Het leverde allemaal niets op, bleek vanochtend. Schouten ondervroeg weliswaar alle fractieleiders, maar niemand bekende. Ook werd de journalist van NRC benaderd, maar die wilde niet meewerken. De speurneuzen van de Commissie Schouten kregen de deksel uiteindelijk niet van de doofpot. Haar teleurstellende conclusie was dat ‘de besloten voorgesprekken geen bekentenissen opleverden, noch andere aanwijzingen voor een redelijk vermoeden van schuld’.

image-2016-01-20(3)Het onderzoek stelde weinig voor. Niet alleen hadden Schouten en haar medespeurders weinig bevoegdheden, ze leken zelf ook niet gemotiveerd. De verhoren stelden weinig voor, zegt een anonieme aanwezige in De Telegraaf. De fractieleiders kwamen gemakkelijk weg. ‘Deze persoon was verbaasd over de gratuite vragen die werden gesteld door de als capabele Kamerleden bekendstaande onderzoekers. ‘Ik dacht: dit gaat dus niet veel opleveren”.

Tja, wie had anders gedacht. De noodzakelijke stappen werden weliswaar genomen, maar alles leek erop gericht de gevolgen voor de fractieleider/ambtsmisdrijf-pleger te voorkomen. Het aanzien van de politiek zou er maar onder lijden.

Het OM concludeerde in de herfst van 2015 echter dat er Kamerleden ‘in beeld waren’. Daar deed Schouten niets mee. En zo bleven dus alle fractievoorzitters verdacht. Da’s pas slecht voor het aanzien van de politiek.

(Bron: De Telegraaf)

5 Reacties op Onderzoek naar lek Commissie-Stiekem stelde weinig voor

 1. IK citeer uit het artikel. “Da’s pas slecht voor het aanzien van de politiek”. Welke politiek?? 84% van al het “kabinetsbeleid” komt van de EU. Uit brussel dus.
  Het is the selfulfilling prophecy van Mark Rutte. The secret of his succes.
  De overige 16% ( markwerking in de zorg o.a.) is een populistisch speeltje van de VVD.

 2. bert [maathuis] // 20 januari 2016 om 15:46 // Beantwoorden

  Het zoveelste minachten van de Nederlandse burgers.

  Vandaag of morgen draaien de rollen zich om. Ik wil niet op voorhand negatief over deze politici doen, maar zij gedragen zich er zélf naar! Zij roepen zélf haat- en wraakgevoelens bij de mensen op. Het lijkt wel of dat met opzet gedaan wordt.

  Nú kun je weer lezen dat een D’66″dame” voor de bekende Hillary gaat werken. Zo worden we weer eens hard met onze neus op de feiten gedrukt, wat betreft het soort mensen dat wij burgers in dienst hebben in de 2e kamer. “W’ve got him! We came, we saw, …” Toneelspeelster 1e klas!

  Hoe lang nog wordt het minachten [van ons burgers] gepikt?

 3. Als je Hillary clinton bedoeld. Youtube maar eens op die andere democraten kandidaat.
  Senator Bernie Sanders. Ook in de vs wordt men wakker en spreek Bernie over een olicharchy. Verslaat Hillary in een aantal polls.
  Zijn campagne wordt uitsluitend gefinancierd door kleine bedragen , de rijken zijn uitgesloten.
  Het opbreken van de grote banken, terug naar de scheiding van banken..veilig geld gescheiden van investeringsgeld en inperken macht beurzen etc.. dus hervormen financiële sector.. En deze man voert campagne tegen de macht van de superrijken..Moreel edoch ook qua belastingen. Heeft vele punten waarin de USA het slechts functionerend is wegens het ontbreken van sociale zekerheid, zorg etc etc etc etc.

  Heeft al vele aanhangers. En zoals gezegd, is bezig aan een mooie opmar. Horen we nooit wat van in de NL journalistiek. senator Bernie Sanders..

 4. Bas van Stapelberg // 20 januari 2016 om 17:18 // Beantwoorden

  Over dictatuur gesproken. Moet je ze toch zien staan de opvreters. Privacy wetgeving is overboord gezet. Als je veel twittert over economische vluchtelingen staat politie voor je deur, raar dat ze daar wel tijd voor hebben? De minachting voor het volk is zo gigantisch onder volksvertegenwoordigers dat ik hoop dat er niemand van deze 150 wordt herkozen.

 5. Net als bij de overlastgevende asielzoekers: massa maakt anoniem..
  Wie heeft frequent contact met het NRC en welke partij kan een slaatje slaan uit `lekken`..

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.