Van der Steurs studentikoze ik-klets-me-er-wel-uit-houding keert zich tegen hem

(Foto: rijksoverheid.nl)
Woensdag mag minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur zich voor de derde keer verantwoorden in de Tweede Kamer. Hoewel de VVD’er slechts tien maanden minister is, waren er al drie affaires: de foto van Volkert van der G., de Teevendeal en de laatste: de zaak-Maat. Telkens heeft Van der Steur informatie achtergehouden, of vertelde hij de halve waarheid aan de Kamer. Volgens collega-Kamerleden is de minister gewoon te weinig bescheiden. De Nederlands debatkampioen van 1991 heeft te veel een houding van ik-klets-me-er-wel-uit. Maar die nonchalante houding keert zich steeds meer tegen hem.
Minister van Veiligheid & Justitie Ard van der Steur en 'zijn' staatssecretaris Dijkhoff krijgen het lastig. (Foto: rijksoverheid.nl)

Minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur en staatssecretaris Dijkhoff kregen in 2015 tegelijkertijd hun huidige lastige baan. De minister strompelt sindsdien van incident naar incident, de staatssecretaris acteert rustig en bedachtzaam. Van der Steurs houding is volgens collega’s te weinig bescheiden. (Foto: rijksoverheid.nl)

‘Buitengewoon ongepast en smakeloos’, oordeelde Van der Steur in april 2015 over de werkwijze van George Maat, een gerenommeerde professor fysische antropologie die zich bezighield met de MH17. Maat had foto’s van lichaamsresten van MH17-slachtoffers aan zijn studenten getoond. Dat gaf reuring, met name op de social media. De minister kwekte geestdriftig mee.

Maar al snel bleek dat Maat niets verkeerd had gedaan. Inmiddels was hij echter door Van der Steur hoogstpersoonlijk ontslagen en ook zijn goede reputatie was Maat kwijt. De minister gaf de documenten over de zaak-Maat de maanden daarna echter niet volledig vrij. Toen de Kamer, na lang zeuren, de verslagen die Maat vrijpleitten eindelijk kreeg, bleken grote passages zwart gelakt, onleesbaar gemaakt. Pas na negen maanden, toen Maat de documenten zelf alsnog openbaarde en zo zijn onschuld bewees, kwam Van der Steur met zijn excuses aan de professor.

De Tweede Kamer begint het geduld te verliezen met deze bewindsman. D66-leider Alexander Pechtold liet zaterdag op Radio1 weten dat Van der Steurs gedrag moet veranderen. ‘Het is iets met een emmer en druppels’, dreigde de democraat. ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers denkt dat Van der Steur nog moet wennen aan het ministerschap, maar ‘dit zijn fouten die je niet heel vaak moet maken’. CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt ziet een verschil met dat andere ex-Kamerlid in het kabinet, Klaas Dijkhoff: ‘Zodra hij staatssecretaris werd, werd Dijkhoff bedachtzaam, terughoudender. Van der Steur heeft die bescheiden houding niet’.

Publicaties in NRC Handelsblad (16 januari) en het AD (18 januari).

Publicaties in NRC Handelsblad (16 januari) en het AD (18 januari).

Van der Steur (46) is een studentikoze man. Of beter, een overjarige corpsbal die alleen oranje stropdassen draagt. Andere karakteristieken: nonchalance, gemakzucht en onderschatting van anderen. Als VVD-Kamerlid kreeg hij tijdens debatten gemakkelijk de lachers op zijn hand. Altijd had hij een mening klaar. Maar hij is geen student of Kamerlid meer, hij is minister, een bestuurder met andere verantwoordelijkheden.

Typisch voorval: de minister dacht in juni 2015 grappig te zijn door zijn voorganger Opstelten tijdens een toespraak voor de Nederlandse Juristen Vereniging te imiteren. Het leverde hem een pijnlijke stilte op. ‘Een gênante vertoning’, aldus de aanwezige hoogleraar rechtspleging Margreet Ahsmann in het AD. ‘Dit kun je misschien op Minerva doen, maar niet als minister.’

De VVD kan een nieuw vertrek van een bewindspersoon echt niet hebben. Zeker niet op het ministerie van Veiligheid en Justitie. De afgang van de VVD als law & orderpartij zou legendarisch zijn wanneer daar voor de tweede keer binnen een jaar een VVD’er opstapt. Dat zal ook niet gebeuren. Hoewel Van der Steur een maand geleden nog peentjes zweette in het Teevendeal-debat, hij bovendien een oppositiebreed gesteunde motie van afkeuring aan zijn broek kreeg, hoeft hij nu niet voor zijn functie te vrezen. Wel strompelt hij verder als aangeschoten wild, dat zich geen grote fouten meer kan permitteren.

(Bronnen: AD, NRC Handelsblad)

8 Reacties op Van der Steurs studentikoze ik-klets-me-er-wel-uit-houding keert zich tegen hem

 1. bert [maathuis] // 19 januari 2016 om 10:54 // Beantwoorden

  De burgers wíllen deze man niet meer, evenmin als al die tweede kamerleden, die dit álles pikken.
  Wat ís dit voor een soort regering en volksvertegenwoordiging.
  Afijn, dat weten we inmiddels al decennia lang; alles voor het grootkapitaal en de burgers maar laten wegkwijnen.
  Op gegeven moment houdt het op en helpen woorden niet meer. Zijn woorden holle frasen geworden. En zullen de burgers zélf de landsorganisatie in handen dienen te nemen. Wellicht beter op regionaler niveau.
  “Zij” hebben inmiddels ook reeds getracht om Nigel (F.) uit de weg te ruimen.
  Het wordt nu echt tijd dat elk mens weer in waardigheid zijn leven kan be-leven. Daarvoor dienen de burgers zich úit te spreken, te laten weten dat het kapitalistische (NL-se) systeem zeer ernstig tekort doet (en dat daarmee óók al degenen die dit systeem uitvoeren (politieke regeerders en parleurs) de maatschappij zwaar verzieken, nog zachtjes uitgedrukt.
  Hoe is het mogelijk dat regeerders en parleurs (2e kamer leden) nog steeds met neutraal of lachend gezicht op tv verschijnen? Alsof onze samenleving inmiddels niet in groot verval is geraakt.
  Uitbuiting is één van de fenomenen welke absoluut uitgebannen dienen te worden. Arrogantie is een zeer mensonwaardige houding.

  Gelukkig zijn er véél burgers die een oprechter samenleving voor staan; en gelukkig roeren zij zich steeds meer.

 2. oranje stropdas draagt ook sgpér dijkgraaf. is dat ook een corpsbal?

  • Van Van der Steur is bekend dat hij in zijn studententijd lid was van Minerva, net als bijvoorbeeld Melanie Schultz van Haegen en Alexander Pechtold. Maar hij draagt dat, in tegenstelling tot de anderen, nog nadrukkelijk uit. Of SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf lid was van een vereniging is niet bekend. Waarschijnlijk heeft hij gekozen voor een christelijke studentenvereniging.

 3. Tja..het lijkt er op dat dit ministerie steeds een aanleiding vormt voor aparte types met hollebollewol taal en zeer gebrekkige kennis van zaken

  Ik ben benieuwd welk antwoord ik nu weer ga krijgen op wat vragen over het vreemde protocol die justitie bij oplichters hanteert.
  Veel bombas met meteen re handdoek in de ring als het gaat over terugbetaling van de gedupeerde..
  Oplichterij loont in de justitiele formule..DE gedupeerde mag zich blauw betalen in de koppelverkoop van justitie- advocatuur.

  Opstelten stuurde de zaak door naar een ander, die andere had geen zin omdat hij zijn lesje niet wist en framede mij als vervelende figuur waar hij geen verder contact meer mee wilde..Waar een paar vragen al niet toe kunnen leiden..
  De aanhouder wint.. en hij MOEST weer..weigerachtig als de pest..Dijkhof/type.
  Wel antwoorden op niet gestelde vragen en geen BEantwoording van gestelde vragen. Defensief en ontkennend,intimiderend en betweterig zonder echter kennis van zaken..
  Ons politiekorps wordt klaarblijkelijk ook zo opgevoed.

  Van der Steur: wat ik zie wat ik hoor en lees.
  Arrogant en puber met poeha, denkt/vindt klaarblijkelijk dat hij enorme functiebevoegdheden en macht heeft maar blijft teveel steken op de bùhne de in onzekere oppervlakkigheid,,gauw nalatig weet niet waar te beginnen,zich vast te bijten, handelt voor de beurt zonder bezinning/ behoefte aan `daadkracht`..??.
  Voelt zich wellicht heel erg onzeker..poeha-onzeker
  Wereld draait om machtsvertoon zonder inhoud en intimidatie voor eigen aanzie met zwakke presentatie.
  Aardige vent voor reùnies,feesten en partijen..weet elders zich moeilijk een houding te geven..
  de zoveelste misser voor de VVD

  Volgens mij weer een verkeerd type op de verkeerde plek.Zit geen inhoudelijke representativiteit of body in…reactief.

  Ik meen wel een fout te elzen over Pechthold..de man van walging, enmmer en druppels..alles is hij absoluut geen democraat.
  Hij behoort meer bij het sadistsche soort als hij van mening is datpolitiek bedrijven gelijk staat om activiyeiten te ontwikkelen tegen het zun en in het nadeel van de bevoling
  In zijn opvatting werkt dit goed tegen het `populisme`, is hij tegen /bindende/ referenda en lksinspraak,voor achterkamertjes en introduceren van van zeer nadelige regelingen en wetten, de onderwijspartij is onder water komen te staan..geen student zat op het leenstelsel te wachten..hooguit diegenen die en wereldreis wilden maken..Blijf over de eurofilie–de EU is ook in ons nadeel..De euro ook..die heeft 55% van de bevolkingswelvaart ingepikt…Van D66 moeten we het echt niet hebben..Is herhaling en nog wat meer, van het huidige bewind als deze partij in de regering komt.
  We kunnen net zo goed PvdD stemmen want daar zit wat meer gezond verstand dan bij Alex c.s.

 4. Bas van Stapelberg // 19 januari 2016 om 18:03 // Beantwoorden

  Ard van der Steur moet lekker opzouten naar zijn advocatenkantoor. Kan hij zijn VVD-vriendjes gaan beschermen. Beschermen?? Tegen wie? Ja eigenlijk tegen niemand, want de VVD heeft geen vijanden. Niemand durft het op te nemen tegen deze criminelen. De zaak JD is er ook nog Ard. Al iets aan gedaan? Enge man.

 5. Tomeloos geklets . DE Afleidingingsmanoevre om vooral de echte debatten over de gevolgen van het afbraak neo liberaal beleid vooral niet te spreken.
  Penny wise pound foolish verwordt tot de focus op de “foolish”.
  En dus niet meer WIE de rekening betaald. En al helemaal niet hoe waar welk beleid nu welke problemen veroorzaakt voor de beolking.
  1 op de 10 gezinnen zit op of onder de armoedegrens.
  En zogenaamd zijn er slechts 600.000 werkelozen.
  bijstandrepressie
  Zorg wordt winsten op ziektes.
  Winst wordt de maat, de winnaars en de verliezers.
  IEdereen zzper, einde sociale zekerheid.
  De top rijken krijgen het allemaal, gratis.
  Met verplichte slaven wetgeving.

  De banken verzekeraars de financiele sector, de EU en de euro zijn gered. Door mensen / regeringen / EU dictaten, die niets anders doen dan nummertjes in computers typen en debatteren over welk rekenprogramma nu wat voorspelt.

  Welkom in de verenigde provincies der lage landen. Nederland.

 6. Om het niveau van tomeloos geklets te benoemen.
  Ard van der Steur zit op die post om dat zijn achternaam Steur is. En zoal u allen weet is een Steur een vissoort. Bekend om zijn kaviaar.
  Een bedreigde diersoort. In mensvorm er een die alleen met subsidie weer in een kasteel kan wonen. Voor de VVD een aanwinst. Die houden van kaviaar namelijk. En de vvd ers hopen op een “verbondje” met de Pvd omdat het een bedreigde diersoort is.
  En Ard wordt nu bedreigd. Als soort. De minerva kwaliteitsstempel.
  De verdelers.
  Ard moet het volk toespreken ( als kasteelheer) van een van zijn gesubsidieerde kantelen. En de ministerraad trakteren op (verbaal) kaviaar.

 7. Het nederlands kabinetbeleid wordt voor 84% bepaald/ ingevuld door EU Beleid.
  Door zelfbenoemde EU commissies die het alleenrecht hebben over de creatie/inhoud van dit beleid. Enkelen bepalen het voor de rest. Deze wetgeving , door de europese commisssie’s, wordt niet besproken in het europees parlement, Het parlement heeft namelijk geen enkele bevoegdheid daar iets aan te doen.

  Dan de Bezuinigingspolitiek . Die is gericht op het “breken” van de cultuur van de lokale bevolking (en) is “gericht” op het in stand houden van enkelen “top” rijken / de investeerders. Hoe lager de lonen en sociale zekerheid, hoe meer zekerheid voor hun kapitaal.
  De europese droom gaat allang niet meer over veiligheid , maar over macht en geld. En de verdeling ervan.
  Bent u een Steur en produceert u kaviaar en woont u in een kasteel.
  Dan roeit u harder als de rest. De rest wordt per definitie behandeld als labbekakken.

1 Trackbacks & Pingbacks

 1. Voorbeelden op Politalk ondersteunen dit voorstel | Let Governors Rule – Laat Bestuurders Besturen

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.