Vergeet Rutte III! Alles wordt anders

Premier Rutte met minister van Defensie Jeanine Hennis. Zij wil nog wel een ronde door. (Foto: Flickr, minister-president Rutte)
Wanneer in 2016 of 2017 een nieuw kabinet aantreedt, zal dat een heel ander kabinet zijn dan het huidige. Uiteraard komt er geen VVD-PvdA-coalitie meer. Volgens de laatste peiling komen de twee politieke partners samen op slechts 27 zetels uit. Wanneer de VVD straks toch aanschuift in een nieuwe coalitie, bijvoorbeeld omdat winnaar Wilders de liberalen als eerste uitnodigt tijdens de formatie, keert bijna de helft van de huidige zeven liberale ministers, op eigen verzoek, niet meer terug. En de blijvende vluchtelingenstroom en het succes van de PVV zorgen voor meer veranderingen.
Minister van Economische Zaken Henk Kamp in betere tijden, als informateur van Rutte 2. Toen kon hij nog lachen. (Foto: wikimedia.commons.org)

VVD-Minister van Economische Zaken Henk Kamp hing als informateur van Rutte 2 in 2012 breed lachend uit het raam. Inmiddels heeft hij binnenskamers laten weten dat hij na dit ministerschap niet meer in de politiek terugkeert.(Foto: wikimedia.commons.org)

Volgens politiek commentator Tom-Jan Meeus van NRC Handelsblad zal er de komende periode veel veranderen in de politiek. Ten eerste qua personeel. Een aantal VVD-bewindslieden liet de afgelopen tijd weten niet terug te keren in een mogelijk volgend kabinet. De 63-jarige minister van Economische Zaken Henk Kamp zal bijvoorbeeld niet terugkeren, weet Meeus. Maar ook de ministers Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur, verkeersborden en Milieu) en Stef Blok (Wonen en Rijksdienst) zouden een nieuwe ronde aan zich voorbij laten gaan. Edith Schippers wil blijven, alleen niet als minister van Volksgezondheid. Defensie-minister Jeanine Hennis wil wel wat langer op haar huidige post blijven. Optimistisch.

Meeus schetst een onzekere politieke toekomst voor de VVD. Volgens hem toont de duidelijke opkomst van een partij als de PVV in Nederland aan dat de klassiek rechtse partijen als de VVD en ook het CDA in een spagaat terecht komen. De rechtse golf die in de jaren tachtig begon, is voorbij. ‘De agenda van lagere belasting, verruiming van vrijhandel en korten op de verzorgingsstaat lijkt politiek uitgewerkt’, schrijft de NRC-commentator. We zien die ontwikkeling ook in andere West-Europese landen en in de VS (Trump). Rechts wordt minder liberaal, en nationalistischer.

(afbeelding: peil.nl)

Of er nog een kabinet terugkeert met de VVD erbij, is nog maar zeer de vraag. Volgens de laatste peiling verliezen de liberalen immers 23 zetels (de PvdA 29!). Daarbij komt: een meerderheidscoalitie over rechts zónder de PVV is niet mogelijk. Een coalitie van PVV, VVD en CDA heeft weliswaar de meerderheid met 78 zetels, maar CDA-leider Buma wijst samenwerking met Wilders categorisch af, zeker wanneer de PVV-leider de lakens uitdeelt als premier. Een centrum-linkse coalitie dan? Dat is zeker mogelijk. Het kabinet Buma I bestaat dan uit zes partijen waaronder de zwaargehavende PvdA. SP-GroenLinks-ChristenUnie-PvdA-D66-CDA hebben samen 79 zetels. Het PvdA-icoon Joop den Uyl vormde in 1973 het tot nu toe meest linkse kabinet met vijf partijen. Het kan dus. (Afbeelding: peil.nl)

De nieuw-rechtse, populistische partijen propageren met succes een andere politiek. Eén die juist meer bescherming van de verzorgingsstaat biedt (vooral voor ouderen), minder markt en vrijhandel nastreeft en met meer nationalisme: anti-immigratie, anti-islam.

De middenklasse, waaronder veel rechtse kiezers, zoekt zekerheid en begint zich te roeren. Men komt er namelijk achter dat de globalisering, toename van vluchtelingen, afbraak van publieke voorzieningen en toenemende flexibilisering helemaal niet in het eigen belang zijn. Deze politieke wind plaatst de klassiek rechtse partijen zoals VVD en CDA voor fundamentele keuzes.

De vluchtelingencrisis zet daarnaast in 2016 alles op scherp in Den Haag, en daarbuiten. Voorspelling: wanneer de stroom vluchtelingen over een paar maanden, bij beter weer, zich in volle omvang doorzet, raakt de coalitie in paniek. Dan zijn PvdA en VVD ten einde raad, terwijl Wilders groeit. Radicale oplossingen zoals verscherpte grensbewaking, een mini-Schengen of niet-naleving van het Vluchtelingenverdrag komen dan serieus op tafel. Wanneer daarover dan bonje komt tussen VVD en PvdA, redt de VVD zichzelf door naar de nooduitgang te rennen en te breken.

Daarna wordt alles anders.

(Bron: NRC Handelsblad, peil.nl)

 

15 Reacties op Vergeet Rutte III! Alles wordt anders

 1. Goede analyse, alleen jammer dat de SP zo klein blijft.
  Mijn analyse is dat als de SP groter wordt en dan een kabinet gevormd gaat worden met het CDA, PvdD [dus een SP / CDA /PvdD kabinet] het land er snel boven op zal komen. Absoluut geen D66 want dat zijn landverraders.

  • Dat lijkt mij een zeer onwaarschijnlijk scenario, CDA is van origine een partij met voor een groot deel stemmers uit de landbouw en veeteelt. Een samenwerking met de PvdD is dus zeer onwaarschijnlijk aangezien deze partij elke bijdrage in het debat sluit met dat ze een eind willen maken aan de bio-industrie. Ze liggen o te veel punten te lijnrecht tegen elkaar.
   De PvdD is tot nog toe niet of nauwelijks gegroeid in de peilingen en er zou een wonder moeten gebeuren willen die drie partijen een meerderheid in de tweede kamer halen.
   En zelfs als dat zo zou zijn zien ze bij lange na geen meerderheid in de eerste kamer hebben. Na het experiment van Rutte II lijkt het er op dat een volgend kabinet meer gaat letten op de eerste kamer tijdens de formatie. Dat last niet veel mogelijkheden over voor minder dan vier partijen samen.

 2. Als SP duidelijkheid gaat geven over Asielzoekers en echt alleen vluchteling tijdelijk een verblijfsstatus geven. Misschien dat ze groter worden. Emiel Roemer is een sympathieke man,alleen niet geschikt als minister president. Ik krijg steeds meer de neiging om blanco te stemmen. Wilders stem ik virtueel om de 2de kamer op zijn achterste ben te laten staan. Ik heb altijd SP gestemd maar ook zij hebben mij vertrouwen verloren, doordat ze de laatste tjd zich niet uitspreken.

 3. Als je het hebt over een regering uit 6 partijen, waarom dan niet de partijen helemaal weglaten bij de ministers? De hele Kamer betrekken bij het aanstellen van een regering. Wel zo democratisch ook. Het kan. En als iemand weet waarom niet, dan hoor ik het graag. Zie mijn blog waar krantenartikelen en radio-uitzendingen hierover verzameld staan. http://laatbestuurdersbesturen.rustema.nl

 4. Goede analyse. En idd . eindelijk komt de middenklasse erachter dat slachting sociale zekerheid, zorg, afbraak publieke sector en marktprivatisering dus ook een slachting is van de middenklasse zelf. Dus ook geen d66 stemmen. Die volgen nl ook deze formule.

  Ter info. Volkskrant 18 januari. Column peter de waard over vermogensongelijkheid.heel goed artikel.. Lezen dus. 62 mensen bezitten meer dan 3,6 miljard mensen. Dankzij belastingontwijking en deregulering financiele sector. De gijzelaars van landen.

 5. Kijkt allen en begrijpt een ieder van het Nederlandse electoraat dat stemmen op PVV maar ook op elke andere partij geen snars UITMAAKT.

  https://youtu.be/cDCSKBN4HT4

 6. 62 personen bezitten meer bij elkaar dan de helft van de wereldbevolking.
  Lijkt mij onwenselijk.

 7. dat er iets gata veranderen is duideliojk maar of dat veel zal zijn is voor mij nog de vraag.
  De opgesomde partijen CDA,D66,GL, CHU,SGP,SP zijn op 1 na, alle eurofiel neoliberaal, vòòr TTIP, CETA,tegen volksinspraak en referendum,geen democratie en hebben de afgelopen jaren actief meegewerkt aan de ellende in onze samenleving.

  Dan verandert er niet veel..ouwe wijn in nieuwe zakken..
  De Wet van het behoud van de ellende..

  GL zit in de lift maar waar dat op gebaseerd is is MIJ een raadsel..aardig voor groene boompjes langs de weg en de maat van kerstbomen, maar absoluut ongeschikt voor grotere vraagstukken met grote impact van meer dan een half miljoen..
  Gl rommelt wat in de marges met vrij zwakke diepgang.

  SP valt een beetje uit de toon in deze reeks..ik vraag me af…..ze moeten maat eens informeel koffie gaan drinken met Jan Marijnissen..

  Wat nu buiten beschouwing is gebleven is de EU en rammelarij uit die hoek.
  Voorlopig komen die geld tekort..deels door interne corruptie, deels door megalomanie,deels door grote sier en deels door falende politiek binnen de `unie`/ of wat daar voor door moet gaan/ zelf..
  Er moet weer geschraapt worden, dus..lastenverzwaring…gaan we weer..kaal geplukt dus nu wordt het villen..
  Nu dan maar eens 1% bij de lagere inkomens en 5% bij de hogere. Geen ongecontroleerde subsidies meer verspreiden…Philips heeft echt genoeg eigen geld…
  EU-subsidies niet meer naar het grootbedrijf..ieder moet zijn eigen broek maar zien op te houden.
  Dat geld naar armoede bestrijding.
  Vennootschapsbelasting met 8% omhoog en HRA tot maximaal 250.000

  De manipulatie van geld retour naar bevoling en belastingherziening met extra subsidies voor het bedrijfsleven is natuurlijk een kwalijke grap..
  het geld wordt meervoudig weer bij de bevolking teruggehaald en bepaalde groeperingen stinken er inmiddels voor meer dan 300 netto per maand bij in..ouderen-gepensioneerden nog meer.
  Geld halen en niet indexeren ..met dank aan Kamp en nog meer EU-kwijl bij de berg poen van pensioenfondsen van rond de 1300 miljard..

  Maar we hebben natuurlijk geld zat voor binnenstromende economische asielzoekers….die zijn natuurlijk veel belangrijker dan de eigen bevolking..

  De EU wil dit bedrag afpakken om de pensioenen in de lidstaten gelijk te trekken….het wordt te gortig..!!

  PAS OP voor eurofiel neoliberaal..!!
  Deze EU gaat ladingen ziekelijkheid brengen..en met een eurofiel neoliberaal herhalingskabinet schieten we ook niks op..

  Geen EU en geen eurofiel neoliberaal kabinet meer

  Alle beetjes helpen..
  Stem NEE op 6 april a.s.dat raakt beide op een gevoelige plek..

  De lidstatbevolkingen worden narrig gemaakt..de eurofil neoliberale politiek heeft er voor hen ene zooitje van gemaakt.Armoede, ongelijkheid,tweedeling,mensvisie,maatschappijvisie en marktdenken met alle gevolgen van dien

  De `hervormingen`zijn voortdurend een schot in de voeten geweest van de nationale bevolking..het huidige dobberkabinet hobbelt van de ene afleiding naar de andere.

  Dat menig bewondsman niet meer terugkomt is verstandig..ze zien in dat ze op tijd het schip moeten verlaten.. Dat ze misschien nog wel eens voor een politieke enquete moeten komen opdraven nemen ze dan maar voor lief..ze hebben teveel boter op hun hoofd dat ranzig is geworden

  Bij sommigen dringt het klaarblijkelijk nog steeds niet door dat ze ongeschikt zijn..

  Verandering kan alleen door het volk zelf komen..De politiek verandert alleen als het VOLK EERST VERANDERT..
  Zolang het volk eurofiel neoliberale partijen stemt en blijft stemmen dan blijft het volk tegen dezelfde ongemakken, wandaden en ondemcratische praktijken aanlopen.
  Het volk zal zelf de democratie moeten afdwingen, zp spelregels eisen o in eerste en Tweede Kamer die HUN BELANGENVERTEGENWOORDGING kunnen afdwingen.
  Regels die het actieve gedrag van politici in voksvertegenwoordiging afdwingt en gene ruimte laat dat re backbenchers zitten, de Tweede Kamer veel te veel ONBEVOLKT laat ..? wie kan het voor on zelf bepalen of hij/zij wel of niet gat nar het werk gaat.Dik salaris voor dik werk en anders ophoesten.
  Grijze muizen en inactievelingen die niets produceren moeten ook geen geld krijgen..
  De Louk Hermansen moeten ophoesten..
  Weg met dat willekeurige gedoe en kantjes er van af lopen

  Particratie moeten even dimmen..
  De arrogantie van het CDA kan de kachel in.
  Buma moet voor het gerecht worden gedaagd om te verantwoorden waarokm hij weigert miljoenen mensen te vertegenwoordigen..Het lef om even te zeggen dat hij categorisch weigert..DAN MOET HIJ OPSTAPPEN wat ij is dan op dat moment ongeschikt geworden voor de politiek..
  Het gata niet alleen om je eiegen grioffo achterban mijn Buma,,NL is echt wat groter dan dan dat,,je hoort de bevolking van NL te vertegnwoordigen en die is groter dan jouw bekrompen achetban..?waarom ze dit accpeeren is een raadsel..'<
  Hetzelfde geldt voor de walgers, de brakers en cosmetici..het gaat over volksbelangen en democratie..niet alleen maar om bekrompen ego en partijbelangen
  Dat in alle domheid en blindheid eurofiel neoliberaal DIT nu even NIET begrijpt etaleert domheid in de 5e graad..!

  • Hallo Jos,
   Na jouw verhaal met interesse en vaak met instemming te hebben gelezen, verwachtte ik aan het eind wel de conclusie dat alleen de pvv ons nog kan redden. Helaas heb je die conclusie weggelaten. Misschien vond je het wel vanzelfsprekend dat we zouden begrijpen dat de pvv de enige goede partij in dit tijdperk is, maar toch jammer dat je het niet expliciet hebt gemeld.

 8. Bas van Stapelberg // 18 januari 2016 om 17:18 // Beantwoorden

  Liberalisme heeft de leugens die zij het volk in de jaren tachtig van de vorige eeuw door de strot duwden als een zeepbel uit elkaar zien spatten. Privatisering was en is een grote leugen, moet direct worden teruggedraaid. Niet alleen de privatisering was een leugen van VVD/CDA/PvdA en D’66 ook de totale afbraak van de verzorgingsstaat gaan mensen niet meer pikken. De EU heeft ook totaal geen toekomst met de verborgen agenda. SP maakt een enorme fout dat zij zich niet durft uit te spreken over het halve M-O wat hier in Nederland en Duitsland aankomt. Deze mensen moeten in hun eigen regio worden opgevangen, door de landen in die regio. Wat is er zo moeilijk om de wil van het volk uit te voeren? Inderdaad een verborgen agenda. PVV gaat met de huidige koers zelfs een totale meerderheid halen, zie Polen. Samen slecht 27 zetels, wat een afstraffing en dan nog niet beleid bijstellen, welke macht zit hier achter. Welke macht kan de pers het zwijgen opleggen. Pers wordt aangestuurd vanuit een politbureau waar ze enorme angst voor heeft. Wat voor macht is in staat om elke democratische regel te overtreden? NOS/VK/NRC/AD regionale omroepen landelijke radio zenders, stuk voor stuk die enorme angst om de waarheid te schrijven.

 9. helaas zit dan D66 erbij. dit is de afbraak partij voor de ouderen.tevens kom maar binnen met je knecht voor (asiel) gelukszoekers! wij hebben contact met het Nibud. Kbo-unie en de organisatie die aan het onderzoeken is het koopkracht verlies van ouderen. cijfers CBS/CPB deugen niet! alleen welgevallig voor de coalitie. met name zorg/wmo huren zijn de bottleneck en de voortdurende niet indexeren pensioenen. tel daarbij op het niet compenseren W.U.L ,sterker nog dit jaar opnieuw hogere zvw premie en 1e schijf iets hoger en korter. de 2e schijf weleswaar lager.maar daar profiteren meer dan 1 miljoen AOW’ers niet van. idem de hogere ouderen korting!

 10. Het is een afbraak kabinet. 1.7 miljoen nl ers in armoede. En groeiende.

 11. Bas van Stapelberg // 19 januari 2016 om 18:06 // Beantwoorden

  Wat dacht je Pieter van onderwijs. Ze stonden bekend als een onderwijspartij nou dat heeft het onderwijs geweten. Een afbraak-partij pur sang dat is D’66. Het verdwijnen van VSO mogelijk gemaakt door D’66 het ging om een luizige 230 miljoen. Ze geven het maandelijks aan Griekenland cadeau, ook dat is D’66.

 12. Ik denk toch niet dat Pvv-stemmers zich weer in een hoek laten drukken!

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.