Afgesplitste, nooit-gekozen partijtjes in Tweede Kamer krijgen zes ton subsidie

(Foto: Flickr, Snorski)
De nooit-gekozen partijtjes VoorNederland (VNL) en Denk krijgen in 2016 gezamenlijk 590.000 euro partijsubsidie van het ministerie van Binnenlandse Zaken. VNL ontvangt in 2016 430 duizend euro, Denk 160 duizend. De laatste partij wil meer geld, en gaat verhaal halen bij de verantwoordelijk minister Ronald Plasterk. VNL snoept bovendien 2,5 ton partijsubsidie van de wel-gekozen PVV af.
Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk is ook verantwoordelijk voor de veiligheidsdiensten. Hij wil meer bevoegdheden geven aan de AIVD en MIVD. Ook krijgt de toezichthouder extra bevoegdheden. Maar of dat voldoende is... (Foto: Flickr, Lex Draijer)

Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken (PvdA) deelt elk jaar partijsubsidies uit aan politieke partijen met een vertegenwoordiging in de Tweede Kamer en ten minste duizend leden. De PVV heeft echter geen leden en ontvangt dus ook niks. Plasterk geeft dat geld in 2016 aan ledenpartij VNL. (Foto: Flickr, Lex Draijer)

Beide partijen startten als afsplistingen maar zijn inmiddels ledenpartijen. Daardoor komen ze in aanmerking voor partijsubsidie. Verder moeten partijen vertegenwoordigd zijn in de Tweede Kamer en ten minste duizend leden tellen. VNL en Denk voldoen aan die criteria.

De opgestapte PVV’ers Louis Bontes en Joram van Klaveren richtten in 2014 VNL op. Bontes werd na zijn kritiek op de partij uit de PVV-fractie gezet eind 2013. Toenmalig PVV-kroonprins Van Klaveren vertrok in 2014 na de minder,minder,minder-uitspraak van PVV-leider Geert Wilders. De oud-PvdA’ers Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk begonnen met Denk in 2015 nadat ze eind 2014 met een boel herrie uit de PvdA-fractie waren geknikkerd.

De partijsubsidies zijn bedoeld voor partij-activiteiten zoals leden werven, campagne voeren en een eigen wetenschappelijk bureau onderhouden. Of het ministerie ook toezicht houdt op de bestedingen van de tonnen, is onbekend.

Politiek commentator van RTL Frits Wester uitte deze week op tv de verdenking dat WNL het lijsttrekkerschap van oud-advocaat en BN’er Bram Moszkowicz ‘gebruikte’ om duizend leden te werven zodat VNL voor de partijsubsidie in aanmerking zou komen. Als dat inderdaad de opzet was, zijn Bontes en Van Klaveren daarin geslaagd. Moszkowicz kon maandag alweer vertrekken bij VNL.

(Beeld: screenshot Youtube)

Denk, de partij van de oud-PvdA’ers Kuzu (l) en Öztürk ontvangt dit jaar ‘slechts’ 160.000 euro subsidie van minister Plasterk. (Beeld: screenshot Youtube)

VNL krijgt 270 duizend euro meer dan Denk, terwijl beide partijtjes ongeveer even groot, eh.. klein zijn. Het grote verschil tussen die bedragen komt door een regel in de wet die voorschrijft dat de afgesplitste Kamerleden de subsidiebedragen moeten delen met hun oude partij. Die regel pakt voor VNL erg goed uit, omdat de PVV geen leden heeft (en dus geen recht heeft op de partijsubsidie). Minister Plasterk vond kennelijk dat VNL dan recht heeft op hele PVV-bedrag. Jackpot!

Denk krijgt niets extra’s van de PvdA-minister. De PvdA heeft, zoals bekend, wel leden én 36 Kamerleden. Kuzu en Öztürk moeten dus delen met de sociaaldemocraten.

Jaarlijks zes ton subsidie voor partijen waar nooit ook maar één kiezer op stemde, is niet te verkopen. De brutalen hebben de halve wereld, blijkt maar weer. Plasterk, de minister met de lichtste portefeuille van het kabinet, heeft nauwelijks nog iets om handen. Had hij werkelijk geen tijd om iets te doen tegen deze geldverspilling en ondemocratische wantoestand? Dit kan toch niet waar zijn.

Kamerleden Joram van Klaveren (l) en Louis Bontes richtten na hun PVV-avontuur in april 2014 VNL op. Een kleine twee jaar later krijgt deze partij-met-leden-maar-zonder-kiezers 430 duizend euro subsidie. Jackpot! (Beeld: vnl.nl)

(Bron: de Volkskrant)

5 Reacties op Afgesplitste, nooit-gekozen partijtjes in Tweede Kamer krijgen zes ton subsidie

 1. Waarom subsidie vraag ik mij af.
  Als men zo bedreven is en de wil heeft om het land te besturen dan hebt je leden genoeg denk ik zo.

 2. ja, wat moet je met partijen met hoog desertiegehalte..?

  Als het heet wordt dan lopen ze toch weer weg..op tijd weg zijn voor verantwoordelijkheid, gaan staan waar je voor staat..niet zielig doen

  6 ton subsidie?
  Ik kijk er niet van op.
  Zeker niet bij een regering die massa´s economische asielzoekers en comfortzoekers politiseert tot `vluchtelingen` en de belangen van de EU duistere diensten verleend ,lidstaten volstouwt met opvangcentra en zonder uitzettingen ingeid door de keizerin van het neoliberale project
  Het kan niet op..Impressionmanagement, macht en aanzien..Geld wordt toch gewoon gehaald..We drammen door..Tegen de zin van het volk is geweldig favoriet..Dat volk doet toch niks om ons en schop te verkopen..blatende schapen..

  Ik persoonlijk zie zelden iets wat de situatie met extra geld verbetert.
  Het vertoon neemt toe, de kwaliteit neemt af..de declaraties groeien..en flauwekul wordt groter..lagere transparantiebereidheid..
  Het zit er gewoon niet in..!

  Het is duidelijk dat de meest gekozen partij niets krijgt..tijd dus om subsidies maandelijks te koppelen aan het aantal virtuele zetels van een partij.

  Dat is goed voor de volksvertegenwoordiging, democratie en algemeen welzijn van de natie
  Zijn we ook verlost van D66 grappen met Pechthold-opvattingen, PvdA banaliteiten,vluchtig politiek-incorrect VVD en vuige achterkamertjes voor/met de c.s.

  Verlies van binding met het volk is dan meteen afgelopen..het gaat je geld kosten.

  Als dat niet leidt tot verandering dan gaan we over naar het spelen op de man..
  Elke politicus die we niet horen in de kamer of stompzinnig doet/geen zinnig ding weet in te brengen, wordt per maand afgerekend met als uiterste: een minimumuitkering gebaseerd op 3 dagdelen..

  Dan is de tijd van luxe, dik doen en decadentie voorbij, eigenhandig optreden en ondertekenen gat tot het verleden behoren..De sier is er af en onverantwoord verdwijnen van geld bij ministeries wordt dan dodelijk voor de verantwoordelijke.

  Zo worden ook wij afgerekend door die regering, dus het worden dan spelregels voor iedereen..

  En dan eens zien wat er van dat flexibiliteits- en moestuindenken bij onze bedenkers en demagogen achterblijft…De gelijkmakende samenleving..zonder flauwekul

 3. interesant is ook de financieringstromen van de PVV eens in kaart te brengen. Van wie , welke bron(nen) krijgt Geert Geld.

 4. bert [maathuis] // 16 januari 2016 om 17:36 // Beantwoorden

  Allemaal geldwellustelingen?
  De rest (financiele armoede in Nederland, de enorm grote, ongelijke verdeling), lijkt hen geen zier te schelen!
  Zóveel mensen in nood, terwijl zij …
  IS DÁT SAMENLEVEN?
  1] Waarom wíl iemand zoveel verdienen?
  2] Hoe dúrft iemand zoveel te verdienen?

  (En inderdaad, van wie ontvangt Geert W. “inkomsten”?)

 5. Moet ik dit bericht met deze kop echt serieus nemen? In ons parlement zit geen enkele gekozen politieke partij maar wel 150 en 75 gekozen vertegenwoordigers. En als een gekozen vertegenwoordiger zich van een partij afscheidt, is hij of zij nog steedsveen gekozen vertegenwoordiger.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.