Haagse politici hopen op geringe opkomst bij #Geenpeil-referendum

Thierry Baudet en Jan Roos van #Geenpeil haalden 428.000 handtekeningen binnen voor hun initiatief, een referendum over het associatieverdrag met Oekraïne. (foto: screenshot Youtube, studio Powned)
Met uitzondering van de SP, PVV en de Partij voor de Dieren stemden alle partijen voor het EU-associatieverdrag met Oekraïne. Maar nu er een referendum in aantocht is, wil geen enkele Haagse politicus de overeenkomst hardop verdedigen. Toen de voorzitter van de Europese Commissie Jean Claude Juncker afgelopen weekend wél een poging deed om campagne te voeren voor een ‘Ja’, werd hij door het halve Binnenhof veroordeeld. Den Haag wil namelijk het liefst zwijgen over het #Geenpeil-referendum, zodat de 6e april slechts een gering aantal mensen opkomt.
'De grootste schurk van Europa' Jean Claude Juncker. (Foto: Twitter.com)

Jean Claude Juncker voorziet ‘een grote continentale crisis waar Rusland zijn voordeel mee doet’ wanneer Nederland tegen het associatieverdrag met de Oekraïne stemt. Hij durft, in tegenstelling tot de Haagse politci, tenminste wel voor zijn mening uit te komen. (Foto: Twitter.com)

Juncker voorzag afgelopen weekend in NRC Handelsblad ‘een grote continentale crisis waar Rusland zijn voordeel mee doet’ wanneer de Nederlanders straks in meerderheid ‘Nee’ stemmen. Dat had hij beter niet kunnen zeggen. Het Binnenhof was te klein. PvdA-leider Diederik Samsom noemde Junckers doemscenario een ‘onnodig dreigement’. SP-leider Emile Roemer zag ‘het bewijs van de totale minachting van de bevolking door een kleine Brusselse elite’ en VVD’er Han ten Broeke sneerde dat Juncker ‘weer eens een kans voorbij heeft laten gaan om zijn mond te houden’.

Wat verwachtten ze dan van Juncker? Los van wat je verder van de immer benevelde Luxemburger vindt, is het te prijzen dat hij het openbaar debat zoekt. Hij steekt in elk geval zijn nek uit, geeft zijn duidelijke mening. In tegenstelling tot de Nederlandse volksvertegenwoordigers die liever wegduiken voor de kiezer.

Zelf stemden de Juncker-criticasters eerder ook vóór het associatieverdrag, maar nu zwijgen ze daar bangelijk over. Ze weten namelijk dat een pro-EU-campagne mogelijk stemmen kost. Natuurlijk zullen de volksvertegenwoordigers (behalve de SP’ers, PVV’ers en PvdD’ers), wanneer hen er naar wordt gevraagd, netjes antwoorden dat ze vóór het associatieverdrag zijn, maar echt campagne voeren is wat anders. Naar een betoog vóór de verdrag moet je goed zoeken. PvdA-leider Samsom heeft wel wat positiefs over het verdrag geschreven op Facebook. Wauw.

Volgens het weekblad De Groene Amsterdammer lijkt de Haagse strategie om het referendum onbelangrijk te maken zodat straks niemand gaat stemmen. ‘Nu politici de kans krijgen hun overtuiging kracht bij te zetten, geven ze niet thuis en krijgt het nee-kamp nauwelijks tegenspraak. De VVD heeft laten weten niet de straat op te gaan voor een ja-stem. De gekozen strategie lijkt: hopen op een geringe opkomst’, aldus De Groene.

Onder meer Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren riep haar achterban op om het referendum te steunen. Anderen waren Harry van Bommel (SP), Geert Wilders, Henk Krol (50Plus) en Bram Moszcovicz (VNL). De usual suspects. (Foto: geenpeil.nl)

Onder meer Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren riep haar achterban op om het referendum te steunen. (Foto: geenpeil.nl)

Het onderwerp Europa blijkt riskant voor Haagse politici. Ze zijn pro-EU, maar daar mogen de kiezers beslist niet achterkomen! Het verklaart deels ook de stiekeme ontmoeting op 7 januari tussen de Europese Commissie en de beide Kamervoorzitters en alle fractievoorzitters uit de Eerste en Tweede Kamer. Hoewel artikel 66 van de Grondwet voorschrijft dat alle vergaderingen van het parlement openbaar moeten zijn, was deze meeting achter gesloten deuren. Er zou zonder pottenkijkers ‘een meer open gedachtewisseling plaatsvinden’ tussen de Commissie en de volksvertegenwoordigers. Brussel liet vooraf al weten dat deze geheimzinnigheid voor hen niet hoefde. Het parlement wilde de privacy.

Een eerlijk aangevraagd referendum om zeep helpen door het ijskoud dood te zwijgen, is een zelfbewuste politieke klasse onwaardig. Zo zelfbewust zijn onze politici kennelijk niet, wel arrogant en bang. Alle partijen -behalve SP, PVV en PvdD-  stemden eerder vóór het verdrag, daarom heeft het grote zwijgen ook iets karakterloos. Over ‘een totale minachting van de bevolking’ gesproken.

(Bron: De Groene Amsterdammer)

15 Reacties op Haagse politici hopen op geringe opkomst bij #Geenpeil-referendum

 1. Het verdrag is al gedeeltelijk in werking en dat houd o.a. in vrij reizen voor de burgers Oekraïne naar EU maximum 3 maanden verblijf.
  Zoals de asielzoekers naar DLD en NL en enkele andere landen willen komen de Oekraïners met horde tegelijk naar het voormalige Oostblok maar voornamelijk Polen.
  En dat geeft nu na 3 weken al bosjes problemen hier waar o.a. ik woon.
  Het zal wel een doel hebben deze chaos die veroorzaakt word met vreemdelingen in de EU

 2. Tja,karakter zul je bij die kliek niet vinden,hetzij van zeer kwalijk allooi!

 3. Cisca van de Noort // 15 januari 2016 om 14:14 // Beantwoorden

  Er mag ook wel even vermeld worden, dat ook de SP tegen het verdrag heeft gestemd. Wel zo netjes!!!

 4. Cisca van de Noort // 15 januari 2016 om 14:20 // Beantwoorden

  Dank je wel!!!

 5. de Nederalndse bevolking al als geheel /veel politici en `hoog`waardigheidsbekleders niet/zijn EU kritisch en ervaren de puinzooi van de EU e eurofiel neoliberal aan den lijve..
  Kost goud,lever gene cet voor hen op.
  Veel voor weinigen en weinig voor velen.

  En dara is dan Juncker en c vragat ons strategische te stemmen in het kader van de EU. want anders…….
  Gekker kan hij het echt niet maken
  Natuurlijk gaan we strategisch stemmen..wèg met de EU..daar zitten we al tijden op te wachten..Weg met euro, weg met deze EU
  En als dit referendum kan bijdragen aan het imploderen van deze EU dan laten we dat dus- hopelijk- NIET na..
  Stem NEE , want alle beetjes helpen.

  Hetzelfde voor onze eurofiel neoliberale regering die van ongeintjes aan elkaar hangt met valse moraal en vreemd/bizar mensbeeld.
  Altijd hetzelfde,: geld, macht,aanzien, grote sier, markt en antisociaal
  Het doel heiligt de middelen-politiek..dus graai, grijp ende pers uit..staatsschuld omhoog geschoten en na ons de zondvloed..

  Die regering en partijen zijn er voor ONS, ons allen, maar daar is verdraaid weinig van te merken.
  Hun arrogantie presenteert iets anders..WIJ, het volk, is er voor HEN!!het elitair godendom uit Den Haag,,politieke hedgefonds
  Dus donder op met je inspraak..particratie vooraan en democratie een rotschop..het volk vervuilt hun streven..
  Niet het volk maar WIJ zijn de uitspraak..anders is het zo `populistisch`..Ze weten niet eens wat het betekent in hun populariteitsstreven en kletskoek
  Referenda zijn uit den boze en het volk moet zijn PLAATS kennen met alle hun domme grappen..

  Bij NEE van het volk krijgt dus ook deze rommelregering met de dito rommelpolitici een schop en maken zich belachelijk door de nog groter kloof en tegenstelling tussen politici en bevolking.Hun doen en laten blijkt te staan op los zand..een pretentieclubje dat te verwaarlozen is.

  Hoe eerder dit kabinet weg is, hoe beter..het zal lang duren om NL weer gezond te maken en gezond te laten/leren denken..zonder al die hollebollewol taal en ballonnetjes en EU gegraai.
  Afbreken gaat sneller dan opbouwen..zeker met deze EU die nog steeds de verkeerde prioriteiten stelt.
  Mensen zijn middel en ding geworden in een economische spel en niet langer doel, de armoede en ongelijkheid zijn door eurofiel neoliberaal drastisch vergroot..hebben we niks aan..
  Ook daarvoor een NEE bij dit referendum.Alle beetjes helpen

  6 april uit de veren mensen..!!

 6. helemaal met het bovenstaande eens. mensen laat je stem horen anders is er straks niets van ons veilige landje over. ( nu eigenlijk al niet)

 7. Een “NEE” tegen dit verdrag is een keiharde “NEE” tegen de EU!Onthoudt dat mensen.En de uitslag is niet bindend,dus het verdrag komt er toch.
  Net als dit flutkabinet,wat in demissionaire toestand de handtekening zette en daarmee onze rechten verkwanselde.Ik zeg nog steeds dat dit terug gedraaid kan worden,want een demissionair kabinet mag geen belangrijke toekomst bepalende beslissingen meer nemen.

  Edoch,ik stem NEE

 8. Uit de dikke van Dale:
  fas·cis·me (het; o)
  1
  politieke opvatting die zich kenmerkt door autoritaire gezagsuitoefening en verwerping van de democratie.

 9. Bas van Stapelberg // 16 januari 2016 om 21:40 // Beantwoorden

  Het wordt een hoge opkomst en de uitslag wordt NEE. Nou stond Rutte al een aantal jaren enorm voor lul maar nu zou deze gek echt met een zak over zijn VVD hoofd moeten lopen.

 10. NEE

 11. Misschien snap ik van dit referendum net zoveel als de gemiddelde Nederlander en de beneden- c.q. geenpeil Nederlanders die hier hun gal spuwen over de regering die ze zelf gekozen hebben. Maar gezien het debiele niveau van de meeste reacties, denk ik dat zowel voor Europa, als voor Nederland en Oekraïne een JA heel erg wenselijk is.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.