Voormalig VVD-politicus Hermans bouwde als bestuurder een vermogen van 1 miljoen op

Premier Mark Rutte in de Eerste Kamer in overleg met VVD-senator Loek Hermans. De laatste stapte onlangs op vanwege wantoestanden bij het thuiszorgbedrijf Meavita waarvan hij toezichthouder was. (Foto: wikimedia.commons.org.)
Bijna veertig jaar openbaar bestuur maakte van VVD-politicus Loek Hermans een miljonair. Zijn vermogen wordt door het zakenblad Quote geschat op circa 1 miljoen euro. In 1977 kwam de destijds piepjonge Hermans voor de VVD in de Tweede Kamer en bleef tot afgelopen december actief in de politiek en het openbaar bestuur. Hij verdiende er een fortuin mee.

Hermans was onder meer burgemeester van Zwolle, minister van Onderwijs, commissaris der Koningin in Friesland, voorzitter van MKB Nederland en Eerste Kamerlid. Zonder onderbreking hopte de multi-bestuurder van baan naar baan, hij verzamelde bovendien 96 bijbanen. ‘Nederland is een dorp, in elk circus kom je dezelfde clowns weer tegen,’ zei een topbestuurder die Hermans goed kent in 2011 in Vrij Nederland. ‘Dat hoeft niet erg te zijn, zo lang het goed gaat.’

d

Voormalig VVD-politicus en openbaar bestuurder Loek Hermans besloot op 3 november zijn functie als leider van de VVD-Senaatsfractie neer te leggen. Met zijn huidige twaalf bijbanen heeft hij waarschijnlijk weinig tijd om daarom te treuren. (beeld: screenshot Youtube)

Eind 2015 kwam de carrière van de VVD’er met piepende banden tot stilstand. De Ondernemerskamer oordeelde dat Hermans als voorzitter van de Raad van Toezicht van thuiszorgorganisatie Meavita had gefaald. Het thuiszorgbedrijf was als gevolg van mismanagement in 2009 failliet gegaan onder toezicht van Hermans.

Het keiharde oordeel van de rechter deed de VVD’er november 2015 besluiten zijn fractievoorzitterschap van de Eerste Kamerfractie neer te leggen. Hermans wekte grote landelijke verontwaardiging toen hij nog geen maand na zijn aftreden doodleuk weer aan de slag wilde als burgemeester van Zutphen. Dat ging, na verzet van de Zutphenaren, niet door.

Gedurende de veertig jaar dat Hermans bestuurde, heeft de VVD’er een fijn kapitaaltje opgebouwd in zijn persoonlijke bv. Onder meer door het geven van adviezen en lezingen en het uitvoeren van managementopdrachten. Een dik jaar geleden zat er nog 750 duizend euro vermogen in zijn bv. Daar stonden wel schulden tegenover, in totaal zo’n 300 duizend euro, maar die vallen buiten de bv. ‘Loek heeft de laatste vijftien jaar geen pensioengevend inkomen meer gehad, dus moest hij pensioen in eigen beheer opbouwen’, vertelde Hermans’ woordvoerder Jan Driessen aan Quote.

Verder beschikt de ex-topliberaal over twee woningen: een appartement in Den Haag met een hypotheek van 460 duizend euro en een huis in Friesland waarop in 2005 een hypotheek rustte van 500 duizend euro. Volgens Funda leveren huizen in de buurt dergelijke bedragen op, dus staan ze niet onder water. Quote komt tot de conclusie dat Hermans een vermogen van circa 1 miljoen euro heeft.

fff

Naast zijn vermogen, ontvangt Hermans ook nog gewoon een aardig inkomen uit de bijbanen. Voor de functie bij Meavita streek Hermans volgens vakbond Abvakabo 30 duizend euro per jaar op, maar dat vindt Driessen ‘een schandelijke bewering’. Het jaarverslag van Stichting Instituut GAK vermeldt echter dat voor zes bestuurders van de raad van toezicht in totaal jaarlijks 120.000 euro beschikbaar was. Dat komt dus, bij gelijke verdeling, op circa 20 duizend euro per bestuurder.

Voor zijn werk bij de Stichting Katholieke Universiteit Nijmegen ontvangt Hermans 13.500 euro per jaar. Aangenomen dat elke bijbaan gemiddeld 10.000 euro in het laatje brengt, is het huidige jaarinkomen van Loek Hermans naar schatting 120.000 euro. Niet slecht.

De site parlement.com vermeldt de twaalf huidige bijbanen van Hermans:

 • – adviseur NMT (Nederlandse Maatschappij tot Bevordering der Tandheelkunde);
 • – voorzitter Nederlands Uitgeversverbond, vanaf november 2002;
 • – voorzitter Stichting Katholieke Universiteit Nijmegen, vanaf april 2008;
 • – lid bestuur Academie voor Wetgeving;
 • – lid Raad van Advies KHN (Koninklijke Horeca Nederland);
 • – lid Raad van Advies Stichting ZZF (Zeldzame Ziektenfonds);
 • – voorzitter Greenport Holland, vanaf 15 februari 2011 (lobbyorganisatie tuinbouwbedrijfsleven);
 • – voorzitter Platform Hout in Nederland, vanaf maart 2011;
 • – voorzitter Stichting ‘Vrienden van het Nationaal Archief’, vanaf 1 januari 2012;
 • – voorzitter Toezicht- en Adviescollege ‘CBRE Real Estate Funds’, vanaf juni 2013;
 • –  lid Raad van Advies ‘Luzac College’;
 • –  lid bestuur Stichting Instituut GAK te Hilversum.

Natuurlijk gunnen we Hermans zijn miljoen. Hoe meer mensen rijk, hoe beter. Wat wel schuurt, is de constatering dat handige politici in het openbaar bestuur kennelijk een miljoen aan vermogen kunnen opbouwen. Het roept vele vragen op. Waar komt dat geld eigenlijk vandaan, uit welke potten? En vooral, hoeveel geldverslindende en anonieme clubjes telt Nederland wel niet?

(Bron: Quote)

11 Reacties op Voormalig VVD-politicus Hermans bouwde als bestuurder een vermogen van 1 miljoen op

 1. Deze gegevens laat zien hoe het inderdaad in Nederland er aan toe gaat, En hij is nog lang niet de enigste in dat vriendenclubje.
  Als ik in het rijtje kijk zie ik ook staan stichting Katholieke Universiteit Nijmegen waar komt dat geld vandaan?
  Ik vraag me af hoeveel uurtjes hij daarvoor aanwezig moet zijn.
  Als men zich voor zoveel functies (inzet),heeft hij toch meer uren in een dag zitten als erin zitten.
  Blij dat hij geen Burgemeester is geworden, zie je maar die schamen zich nergens meer voor en vinden zichzelf toch zo belangrijk.
  Kan er geen onderzoek gedaan worden hoeveel uren hij zich voor iedere functie heeft ingezet. En waar dat geld vandaan is gekomen.
  Ik moet alles opgeven bij de belasting hier weten ze alles van een burger, hoe zit dat dan bij hem. Zou ik wel willen weten.

 2. Het schijnt dat meerdere VVD-ers graaihanden hebben.
  PVDA-ers zijn nog een graadje erger, daarom zitten ze samen in de regering !!!

 3. Volgens mark rutte is loek hermans en meerdere vvdrers Onmisbaar voor bestuurlijk nederland. Een man van zijn statuur,bestuurlijke ervaring. Dat kunnen we in nederland ons niet veroorloven. Volgens rutte in het intervieuw in buitenhof afgelopen zondag met mark rutte

  Dan weet u dus, voor velen een bevestiging, waar u aan toe bent met de vvd (en de pvda)
  Bezuinigen dus.

 4. DE soort zoekt soort verenigingen..

  dit zijn natuurlijk rtre constructies..Het is natuurlijk onzinnig te denken dat oud plitici en partijleden deskundig en mindfull bezig kunnen zijn met 12-30 bijbanen tegelijk en dan nog denkend dat er geen geschikter bestuurders zijn dan zij,om dat kunnen doen..
  Domme arrogantie.

  3 woorden uit een bericht pikken en daar op doorkletsen levert al een indruk dat er actief is gewerkt en de informatie kritisch is gelezen….
  Niets is minder waar..de aloude truc van slonzige vergaderaars en ebstuursleden

  Dat dit al gauw verdenkingen oproept is duidelijk..een soort van dementiele gaten worden zichtbaar,Kleine en grote blunders..en dan gaat het fout

  Typisch beeld van gemakzuchtig geld graaien en belangrijk doen om niks..

  En dat miljoen..Ach..neoliberalen zorgen wel dat ze hun geld uit de wind houden en laten net zoveel zien als voor hen opportuun is

  Er zijn er veel zo..

 5. Loek Hermans heeft de kunst verloren om op tijd weg te wezen voor iets anders..hij valt nu door de mand..er valt van deze man verdraaid weinig te verwachten..laat maar eens zien welke mammoetwinsten-sociaal, intellectueel,-GEEN geld!-en wijsheid er door hem konden worden ingebracht.
  Niente!
  En deze man dacht echt dat iedereen op hem zat te wachten…heel raar zelfbeeld.

  Rutte is zoals gewoonlijk een eurofiel neoliberale kletsmeier die met veel woorden en loftuitngen nog niks kan vertelen..

 6. als ik naar me zelf kijk, pensioen ruim 6% lager als in 2012.
  daarbij de prijsverhogingen die 7% beslaan.is dus achteruitgang van 13%. dan de aow verhoging in 2016 tien euro per maand. maar de zvw en 1e belasting schijf samen -0.7%. dan de huur die boven 575 maar met 40% meer toeslag wordt gehoneerd. huurverhoging dit jaar 2.5% plus inflatie. dan gem lasten.afval verwijdering. waterschaps belasting en duurdere zorg e.d .en dan nog durven diverse instanties te beweren dat ouderen er op vooruit gaan. zij moeten de rekenen toets gaan afleggen.bij voorbaat gezakt!

 7. Behalve voor de loek hermansen can deze wereld..

 8. Maffia praktijken.dus we weten nu waar we niet op moeten stemmen.

 9. Ga die Marcel van Dam ook even uitkleden. PvdA toch.

 10. Grote geldwolf. Opgeruimd staat netjes. Allemaal Hielenlikkers van de VVD. Empathie is ver te zoeken. Heb geen respect voor het kabinet.
  Ze stellen niks voor

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.