VVD grossiert in loze woorden, losse flodders en niet nagekomen beloftes

(Foto: wikimedia.commons.org, R. Schipper)
In 2015 had de VVD geen gelukkig jaar. Schandalen en blunders volgden elkaar op. Bewindslieden en Kamerleden traden terug. Hoewel VVD-minister Schippers opperde dat haar partij wellicht slachtoffer was van een complot, lijken de liberalen toch echt zelf verantwoordelijk voor de uitglijers en misstappen. Naast de vele affaires, hadden de liberalen namelijk een ander groot probleem waar geen complot bij kwam kijken: een totaal gebrek aan regie en het ontbreken van een inhoudelijke lijn. De partij grossierde in loze woorden, losse flodders en niet nagekomen beloftes. Men deed maar wat.
(Beeld: screenshot youtube, nos.nl)

‘Geen cent naar Griekenland’. Die belofte had premier Mark Rutte niet kunnen houden, bekende hij 13 juli 2015 op tv. Hij had zojuist ingestemd met een nieuwe zending van miljarden euro’s naar Griekenland. (Beeld: screenshot youtube, nos.nl)

‘Geen cent naar Griekenland’, beloofde Mark Rutte in de verkiezingscampagne van 2012. We weten hoe het afliep. Op 13 juli 2015 stemde dezelfde Rutte in met de miljardensteun voor de Grieken. Schrijver Leon de Winter concludeerde destijds in De Telegraaf dat Rutte ‘een politicus blijkt te zijn die zomaar wat roept’. Beloften van de VVD-premier hebben kennelijk ‘een tijdelijke houdbaarheid’, concludeerde De Winter terecht. De vederlichte omgang met woorden en inhoud is echter geen exclusieve eigenschap van Mark Rutte. De hele VVD-top lijdt er aan.

Een inhoudelijke lijn ontbreekt volledig. Onlangs nog liet VVD-minister Edith Schippers, de nummer twee op de laatste verkiezingslijst, weten dat samenwerking met de PVV in een volgend kabinet voor haar kan. Partijleider Rutte had echter eerder laten weten dat samenwerking met de club van Geert Wilders een no-go is zolang die zijn minder, minder, minder Marokkanen-uitspraak niet terug neemt. Voor Schippers staat die uitspraak een coalitie met Wilders echter niet in de weg. Wil de echte VVD opstaan? Inmiddels twitterde de PVV-leider dat hij geen coalitiepartner van de VVD wil zijn zolang Mark Rutte daar leider is.

VVD-Kamerlid Anoushka Schut-Welkzijn wil werggevers verlossen van de hoge kosten voor zieke werknemers. (Foto: vvd.nl)

VVD-Kamerlid Anoushka Schut wilde in mei 2015 werkgevers verlossen van de hoge kosten voor zieke werknemers. Werknemers die thuiszaten vanwege een ski-ongeluk of sportblessure kregen voortaan geen ziekte-uitkering meer. Resultaat: vette kop in De Telegraaf, werkgevers blij, maar het bleek een losse flodder. (Foto: vvd.nl)

Dan de vele losse flodders waar we nooit meer wat van hoorden. Elsevier noemt het in de laatste editie pseudo-daadkracht waarmee de liberalen stoer doen. Zo stelde het VVD-Kamerlid Anouschka Schut in mei 2015 voor om werknemers die thuiszitten vanwege een ski-ongeval of sportblessure van een ziekte-uitkering uit te sluiten. Robuuste taal en voor kleine ondernemers klonk het als muziek in de oren, maar het bleek compleet kansloos. Het verdween geruisloos in de shredder, maar het echte doel was bereikt: een kop in De Telegraaf in vette chocoladeletters.

Ook de aanval van Kamerlid Anne Mulder op PvdA-minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher werd een afgang. Maar niet voordat ook nu weer De Telegraaf de uitval op de voorpagina in chocoladeletters bracht. Een regeringspartij die zijn coalitiegenoot zo hard aanvalt, is nu eenmaal nieuws. Maar het bleek weer een losse flodder. Na wat tegengas van Asscher bond fractieleider Halbe Zijlstra snel in, net als Mulder. In het debat in de Tweede Kamer, een dag later, bleek Mulder ineens poeslief voor Asscher: ‘De VVD is trots op het gevoerde beleid’. Pardon?

Fractieleider Zijlstra doet ook graag flink in de media, terwijl hij weet dat hij de verwachtingen niet kan waarmaken. Zo vond hij in januari 2015 dat teruggekeerde jihadstrijders volgens het oorlogsrecht moeten worden berecht. De andere VVD’ers herhaalden het standpunt tegenover wie het maar wilde horen. Een standpunt van de grootste regeringspartij mogen we best serieus nemen. Toch? Nee, het was namelijk voor de bühne, dus apekool. Want in de praktijk worden de ex-jihadstrijders helemaal niet berecht. Ze krijgen wel voorrang bij het vinden van een woning, een baan of een studie. Het volstrekte tegendeel van wat Zijlstra suggereerde.

In het voorjaar lanceerden Zijlstra en Kamerlid Malik Azmani een plan om vluchtelingen uit Syrië voortaan in de regio op te vangen. Nederland zou dan kunnen sluiten voor asielzoekers, stelden de heren. Het was een pittig stuk, maar de verwachtingen werden niet waargemaakt. Nog geen jaar later blijken alle asielrecords namelijk gebroken. Zijlstra’s dwaze opmerking over asielzoekers die hier louter zouden komen voor ‘borstvergrotingen en ooglidcorrecties’ hielpen ook niet echt. Waar was de regie?

In Elsevier, 9 januari.

In Elsevier, 9 januari.

Een aparte vermelding verdient de omgang met het salafisme. Daar heeft de VVD namelijk vele verschillende meningen over. Niet te volgen. Zo diende VVD-Kamerlid Sjoerd Potters met PvdA, SP en CDA een motie in die het kabinet aanspoort tot actie tegen het jihadsalafisme, ‘een radicale en rechtsstaatondermijnende ideologie met totalitair antidemocratische kenmerken’ aldus de indieners. Volgens VVD-minister van Defensie Hennis heeft het salafisme echter ook een ‘vredelievende stroming’. Zij wilde salafisten daarom niet ontslaan uit het leger. De motie sneuvelde. Het CDA bracht daarna, op 1 december, een sterk lijkende motie in. De aanhouder wint, dachten de christendemocraten terecht, want de motie werd aangenomen. Alleen zonder steun van de VVD, GroenLinks en SP. Maar tot verbazing van velen kwam later die maand VVD-Kamerlid Ockje Tellegen ineens met een motie om alle salafistische organisaties te verbieden.

Volgens Elsevier ontbreekt het de VVD aan regie. ‘Regisseur Zijlstra denkt te weinig stappen vooruit, maar het probleem zit dieper’. VVD’ers zijn nu eenmaal geen grote hervormers met een uitgedokterde visie op de samenleving. ‘VVD’ers hoeven niet zo nodig’ citeert het blad oud-VVD-minister van onderwijs Arie Pais. ‘Goed op de winkel passen, dat is al mooi genoeg’.

Daar zijn we dan mooi klaar mee. Op alle fronten verandert de samenleving snel en hevig. Om een en ander in goede banen te leiden, draagvlak te vergaren en ontwikkelingen te sturen hebben we sterke politici nodig met een visie, of in elk geval een visie op de wijze waarop we gezamenlijk tot een nieuwe visie kunnen komen. De huidige VVD is echter gespecialiseerd in maatregelen voor de bühne, de korte termijn, gericht op het snelle resultaat. De liberalen zijn duidelijk te licht voor de zware taak.

(Bron: Elsevier)

 

5 Reacties op VVD grossiert in loze woorden, losse flodders en niet nagekomen beloftes

 1. Veeveedee : Weg ermee !

 2. Heel goed geschreven, maar er is toch 1 mega probleem.
  Bij het electoraat staan de chocoladeletters in het geheugen geschreven, dat de VVD maar ook de PVV diegene zijn die het asiel probleem gaan oplossen op de manier zoals de kiezer verlangt.
  Helaas is het tegenovergestelde de waarheid.
  PVV en VVD vinden hoe meer lage lonen hoe beter dat het is voor hen en dat begrijpt het electoraat schijnbaar niet

 3. Kunt u de voorrang van teruggekeerde jihadstrijders bij woningtoewijzing, studie, enz. aantonen ? Het is wel om van te schrikken.

 4. Het is uitgevoerd EU beleid in dienst van de EURO.
  Met visie van de EU dat Europa moet concureren in de wereldeconomie door lage lonen.
  Koren op het kaf van de “liberalen”.

  Het wordt tijd dat wordt ingezien dat belasting op vermogen = bezit =ongelijkheid aangepakt dient te worden. Dat de thrickle dwon economie = creatie winnaars en investeerders verworden is tot belastingontwijking en geld rondpompen in de virtuele economie.

  En dat sociale zekerheid DE manier is als oplossing voor ontwikkleing, kwaltieit van leven EN een stabiele interne Economie EN bijdraagt aan waarborging van de opgebouwde Vrijheid.

  Slachting van de sociale zekerheid, waar de VVD voor is, is ook afbraak en bedreiging van die vrijheid.

  Het lijkt er op dat de VVD alleen maar is voor de blagne en werking van de thrickle down econmie theorie, de creatie van superinvesteerders, multinationals concentratie macht en rijkdom naar de top 1 % van de bevolking. Wat inmiddels uitmond in grote sociale onrust.

  Voor vrijhandel en samenwerking tussen diverse landen is er geen EU in brussel nodig. En ook geen EURO.
  Het tegendeel wordt nu waar. Zie TTIP, CETA etc. En on top heeft NL nu het grootste handelsoverschqt ( 10,5%) binnen de EU en dus volgen er sancties. ( bye bye economische groei)

  Ontzettend vermoeiend al die mooie woorden over de EU. Het wordt tijd dat Rutte het voorzitterschap gebruikt om de EU terug te dringen naar centrale taken en met name dan de taak zichzelf op te heffen en het te houden bij vrijhandelsverdragen en samenwerking tussen Europese landen onderling.
  EN het belang gaat inzien an een degelijke ( dus te repareren) sociale zekerheid al motor van een stabiele economie en waarbor g voor de democratische rechtstaat en vrijheid.’
  Dat is namelijk liberaal.

  de huidige VVD is helemaal niet liberaal. Alleen gewauwel over het individu en de individuele mens is zoals iedereen nu merkt met verlies van baan , uitkering , bijstands repressie etc, is geen liberalisme.

 5. ” bartje± ga je eerst eens goed inlezen en nadenken voordat je allerlei invalide dingen roept.

  Mhh..ik ben geen voorstander van eurfiel neoliberalen..de VVD is niet liberaal maar eurofiel neoliberaal.
  Arrogant en zelfoverschattend. grote sier en bekangrijkdoen..grote bek en opscheppen maar verrekt weinig waarmaken.
  Dol op geld en amcht. Narcistisch en pedant..allemala etiketten die je bij alle eurofiel neoliberalen vindt )D66,CDA, PvdA,GL,CHU,SGP..

  Hte grote nadeel is bij edze partijen dat ze vertrekken vanuit persoonlijke opvattingen-wensen-ideen zonder nagedacht te hebben over de impacpt van het eghele bevolkingcollectief en die opvattngen vervolgens wel gaan plakken op de bevolking
  Komen er ene paar:
  -decentralisatie en schaalvergroting.Ronduit gezegd± de overheid wordt moe van allerlei dingen dus lat een ander ze maar opknappen en pak dat dan heel groots aan..de achterliggende gedachte: dan zijn we goedkoper uit.
  Volstrekte duimzuigerij, analoog aan TTIP.
  Neoliberaal besteedt het geld liever aan eigen impressionmanagement, grote sier en uithuizigheid en hielenlikkerij richting EU..
  -De bevolking moet meer initiatieven nemen.meer politiek actief worden..maar dan wel volgens ONZE regels..Dus : participatiemaatschappij. Dat moet geld opleveren voor de neoliberale sreken
  -privatiseringen..we kennen het.De gevolgen ook..niet geod ? Geld toch kwijt.
  De bevolking betaalt
  -Flexibilisering..de rotzooi is enorm geworden..nadeel voor bevolking
  -regeringen die rijken rijker maken en armen armer, ongelijkheid vergroten )natuurlijk wordt dit ontkend aan alle kant, er worden percentages vergeleken om te laten zien dat arm beter af is met de veranderingen..Hou wel in de gaten dat 2,8% voor arm met en inkomen van 1350 euro per maand en ene huur van 700 euro, echt iets anders is dan 2% van 150.000. Rijkman wordt rijker en arm krijgt een premie-/eigen risico en huurverhoging..Neoliberaal ten voeten uit.
  Af en tie krijg je de indruk dat je met geestesgestoorden te doen hebt../flexibilisering, zorg, groentetuinen van Kijnsma,Blok en sociale woningen,aselectieve en ongescreende instroom van criminelen en economische asiel zoekers waar door de politiek`vluchtelingen` van worden gemaakt
  Het moet net gekker worden in Gesticht NL..
  -eeuwige drang naar uitknijpen en lasten verzwaren van de bevolking…
  Zo feodaal als de pest.
  -de staatsschuld als een raket omhoog knallen!!! kijk eens naar de toekomst mensen..De neoliberalen verpesten de boel..alles vereconomiseerd
  -de nonchalance tav de bevokking. Superrat Dijsselbloem. Als ABN AMRO winsten gata boeken wordt de 32 miljard belasting geld omgezet door zwaar velirs bijn verkoop. De kip met gouden eieren wordt evrkocht aan RIJKMAN die enmasse aandelen opkoopt..
  Arm die ook belasting betaald heeft om de bank te kopen heeft het nakijken..
  /De VVD is de partij voor narcistische persoonlijkheidsstoornis met doelen die elk middel heiligen.Dat laatste hoort ook bij alle andere neoliberale partijen.
  De jacht op aanzien, de grote sier, macht, geld, graai ende corruptie..winsten voor zihzelf, lasten voor de bevolking

  Eurofiel neoliberalen w.o. de VVD hebben niks op met het volk dat ze dienen te etegenwoordigen..Hun narcisme en arrogantie roept om heerszucht over andere..de godgelijke figuren, arrogant, waanwijs,rangen ens tanden,geldgraaiend voor nog meer incorporatie..ach jee..Elias kreeg zijn oetsers niet vergoed, een ander herrie over wijnen van 175 euro per g fles..en ga zo maar door..
  Nu zitten we met de wnadaden van de PvdA..kaalkopje neemt wraak..hij komt niet ,meer terug maar zal laten weten dat hij er is geweest..wel etn koste van anderen..politiseer asieli zoekers..D VVD ruikt `markt`en marktvorming..ten ksoe van..maar dat mag. het doel heiligt immers de middeen.
  Corruptie en fraude mag..alleen je moet niet gepakt worden..want dan mag je als zoveelste reserve op het strafbankje je kansen afwachten..
  de sociale kwesties zijn bij Asscher is vals morele handen..hij doet geen donder goed maar blijft wel op zijn plek zitten die ook niet wordt verlengd als de tijd daar is..

  Volksinspraak is weg.
  Referenda worden belachelijk gemaakt, de kosten zijn belangrijker dan de inhoud, Liefst geen enkel referendum..zeker geen bindend..de bevolking is daar te dom voor..Te `populistisch`
  Laten we eens aanvinken welke `populistische streken er zitten in de capagnes van D66 / de selfies als ballonnetjes in de pers’,de VVD, de PvdA, het CDA enz enz.`Belachelijk gewoon.
  Vox Populi is voor de particratie doodeng..

  We hebben de particratie en zeker de eurofiel neoliberale particratie helemaal niet nodig. die partijen zijn voor het volk in ons nadeel..vergroting van de macht van de EU kost en volk een hele berg bedveren en nadelen toe..Kopen we echt niets voor.
  TTIP; CETA en andere compisies van en voor multinationals gaan ons niet goed doen..het zijn mythevormingen als manipulatie..

  Netalsof de bevolking niet wete welk geowuehoer er steends om hen afkomt van departicratie.
  Veeisingsprgramma´skun je beyer meteen in de prullenbak gooien..het eeuwige excuus± de coalitievorming
  Het echte programma wordt pas geschreven als partijen in de regering zitten..

  Wat mij betreft moeten we gewoon NIET meers temmen op eurofiel neoliberale partijen..
  We worden er meeen weer door belazerd..

  Nl is er wellicht nog niet rijp genoeg voor..Misschien is NL collectief graag masochistisch en erg gevoelig voor manipulaties en conditioneringen op dat vlak..de eeuwige-ook historische- schuld en navolgende compensatie als zelfbestraffing…./ zie bijv, de zwarte piet en de ijver van Asscher..een geweldige afleiding..die man dobbert van afleiding naar afleiding..van het volk moet ie niks hebben..Wel dol op minderheden..hoe zou dat toch komen.-??
  Menig probleem kun je niet afkopen. ook goeie dingen kun je zelden kopen..
  Geef geld aan Turkije en iedreen weet dat..vul maar in.
  Neoliberaal gata er van uit dat alles zijn prijs heeft en alles afgekocht kan worden..
  Beetje diepoagng is blijkn baar afwezig..
  De belangen en problemen liggen zo scheef als wat
  Nogmaals: de impact van maatregelen wordt niet gezien of botweg ontkend.
  Als je je ogen maar dichthoudt dan zie je niks. d oren idem..dat geldt voor elk zintuig.
  Je kunt mensen voor ene paar jaar belazeren maar niet voor w eeuwig..
  De ravage die wordt achtergelaten is enorm…

  Gelukkig niet gehinderd door aansprakelijkheid..

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.