Debat tussen Nederlands parlement en Europese Commissie blijft geheim

De Europese Commissie samen op de foto met de voltallige Nederlandse regering. Later die 7e januari volgde een bijeenkomst met een vertegenwoordiging van het Nederlandse parlement. (Foto: Flickr, rijksoverheid, Martijn Beekman)
Ter gelegenheid van de start van het Nederlands EU-voorzitterschap ontving het kabinet 7 januari de voltallige Europese Commissie in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Daarna was er in Den Haag een ontmoeting tussen de Commissie en een vertegenwoordiging van het Nederlandse parlement: de voorzitter van de Eerste Kamer, de Tweede Kamer en de fractievoorzitters uit beide Kamers. Tot verbazing van de Commissieleden was deze bijeenkomst achter gesloten deuren. Dat is ongebruikelijk. De Commissie liet direct weten ‘dat het voor ons niet had gehoeven’. Waarom deze geheimzinnigheid van de Nederlandse gastheren?
Commissievoorzitter Jean Claude Juncker heeft een casual onderonsje met Mark Rutte, of is het gewoon een fotomomentje. Later die dag debateert Juncker met de Eerste en Tweede Kamer. Maar ondanks een duidelijk artikel (66) in de Grondwet, gebeurt dat niet openbaar. (Foto: Flickr, rijksoverheid.nl, Valerie Kuypers)

Commissievoorzitter Jean Claude Juncker heeft een onderonsje met Mark Rutte, of gewoon een fotomoment. Later die dag debatteert Juncker in beslotenheid met de Eerste en Tweede Kamer. (Foto: Flickr, rijksoverheid.nl, Valerie Kuypers)

In artikel 66 van de Grondwet staat dat alle vergaderingen van het parlement openbaar zijn. Kennelijk gold die regel niet op 7 januari. Alleen het welkomstwoord van de Kamervoorzitters en dat van Commissievoorzitter Juncker waren openbaar, daarna moesten de niet-genodigden vertrekken.  Een woordvoerder van de verbaasde Europese Commissie: ‘Voor ons had het niet gehoeven. Deze Commissie wil juist transparant zijn en heeft niets te verbergen’.

Als argument voor de beslotenheid stelt het kabinet dat de gesprekken tussen de Commissie en het kabinet altijd achter gesloten deuren zijn. Wat een drogreden. Met het kabinet zijn de gesprekken inderdaad nooit publiek, maar gesprekken met de gekozen volksvertegenwoordiging zijn dat wel. Zoals het hoort en zoals de Grondwet voorschrijft.

Vanwaar al deze geheimzinnigheid? Staatsgeheimen werden er niet besproken. Op de agenda stond wel een debat over twee gevoelige thema’s: vluchtelingen en de wijze van begroten door de Europese Commissie. Vooral het eerste thema ligt gevoelig. Maar is dat een reden voor de Nederlandse volksvertegenwoordigers om het volk buiten te sluiten? Het voedt alleen maar het toch al groeiende wantrouwen. Wat men in het Europese parlement openbaar doet, gebeurt in Nederland besloten.

Volgens NRC Handelsblad handelde het parlement genant. Het ging hier namelijk niet om onderhandelingen, maar om een debat. Dan hebben we het dus over een uitwisseling van standpunten. Zijn die ineens anders achter gesloten deuren? Kennelijk wel. Bizar.

(Bron: NRC Handelsblad)

4 Reacties op Debat tussen Nederlands parlement en Europese Commissie blijft geheim

 1. MAFFIA!!!!!Wat daar besproken wordt is:hoe kloppen we hen nog meer geld uit de zak;hoe verstoren we hun communicatiekanalen?;hoe kunnen we de immigratie nog meer versnellen;welke verboden werken het snelst om hen monddood te maken?Enzovoorts!

 2. Ja, dat is macht der gewonte bij eurofiel neoliberalen..die houden niet van transparantie omdat dan de manipulaties , leugens en bedrog teveel gaan opvallen..
  Allesliever in grote of kleine achterkamertjes om hun centraal geleide politiek door te drammen en frauduleus af te kopen..

  Onze regering is bang voor openheid, houdt juist de dictatoriele macht achter muren om hun decreten verplicht te lanceren naar de bevolking

  E We hebben in NL geen bevolkingsvertegenwoordigende politiek
  WE worden vnl geregeerd door een club van doorgaans onzinnige mensen die hun ellende verhalen op de bevolking met bedrog, machtsmisbruik en diefstal.
  Markt/privatisering, individualisering, masculinisering.ongelijkeheid, armoede voo velen, dienstbaarheid als werknemer voor de overheid, pedanterie, arrogantie, aanzien-grote sier..doelen die elk middel heiligen.

  Veel voor weinigen en weinig voor velen zijn ongeveer de activiteiten van Corporate NL-Zonder aansprakelijkheid, die winst moet maken op/door/van de eigen bevolking

  De bevolking is er voor hen en de particratie, niet andersom
  Wij worden gedwongen hen te volgen in hun waanzin, als lemmingen..

  Het wordt steeds meer een wet/wed/strijd tussen het volk en gevoerde politiek die -zeg maar- voortdurend negatief uitpakt voor de autochtone bevolking en i.h.b.lagere sociaal economische klasse..

  Integratie- verlichte integratie- van immigranten is steeds minder aan de orde/ de vice premier is ook repesentant van de eigen /menigmaal ook niet geintegreerde / minderheidsgroep op religieuze basis..
  NL raakt verdeeld met de uitkeringscarrieres van de zgn-gemaakte- vluchtelingen in steeds grotere aantallen en de gebrekkige aandacht voor de moslimcultuur die steeds vrij gepraktiseerd mag worden ten koste en nadeel van de bevolking met als argument dat dit cultuurongelijke aspect een verrijkings is voor onze cultuur.. Xenos was-is zeker ook zo´n verrijking

  Echter in de realiteit wordt dit zeker niet als verrijking ervaren..
  Wie cht de Keuelengebeurtenissen een verrijking voor de Westerse cultuur==

  Maar die ellende komt nog..gaan we gaandeweg merken bij nog groter instroom
  en groeiende intercultruele clashes in het nadeel en ten koste van de eigen nationale bevolking..
  Dat dit fout gaat lopen is voorspelbaar..de opmaten zijn er al..

  ik vraag me af of de NL/bevolking daar ook op zit te wachten

 3. bert [maathuis] // 14 januari 2016 om 00:50 // Beantwoorden

  Allemaal onderdrukkers van onze vrijheid, daar boven op de foto aan het begin van dit artikel. Hoe is het mogelijk, de kolonie Nederland.

  De burgers worden nu in rap tempo wakker.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.