Turks-Griekse grens ondanks afspraken met Turkije nog steeds een gatenkaas

Commissievoorzitter Juncker met de Turkse president Erdogan voor een fotomoment. (Foto: japantims.com, fotograaf onbekend)
Duitsland ving in 2015 1,1 miljoen vluchtelingen op, zo maakte het Duitse kabinet deze week in Berlijn bekend. ‘We werken eraan het aantal in 2016 te verlagen’, aldus een Duitse minister. Een van de maatregelen, Turkije houdt de vluchtelingen tegen, helpt in elk geval nauwelijks. ‘We krijgen nog altijd 3.200 mensen per dag binnen en dat aantal neemt de laatste dagen niet af’, aldus de Duitse staatssecretaris van Binnenlandse Zaken Ole Schröder. ‘Het probleem is de niet-functionerende grensbewaking in Europa, vooral aan de Turks-Griekse grens.’
De Duitse staatssecretaris Ole Schröder wees deze week op het falen van de Turken bij het bewaken van de Europese buitengrens. (Foto: wikimedia.commons.org)

De Duitse staatssecretaris Ole Schröder wees deze week op het falen van de Turken bij het bewaken van de Europese buitengrens. (Foto: wikimedia.commons.org)

Eind november betaalde de EU nog drie miljard euro aan de Turken om de vluchtelingen ‘met onmiddelijke ingang’ tegen te houden. Om de Turkse president Erdogan gunstig te stemmen, maakten de Duitse bondskanselier Angela Merkel en eurocommissaris Frans Timmermans een vernederende gang naar het paleis van de Turkse leider. Daar stelden ze eveneens de afschaffing van de visumplicht voor de 80 miljoen Turken in het vooruitzicht. Het werkte: Erdogan beloofde de EU te beschermen. Brussel was opgelucht. Ook ‘onze eigen’ premier Mark Rutte was verheugd over het bereikte resultaat. Maar anderhalve maand later blijkt het resultaat nul, en kondigde Timmermans aan een nieuw bezoek aan Ankarra te brengen.

In een interview met de Volkskrant liet Rutte zich destijds van zijn stoere kant zien: ‘We hebben op dit moment een volstrekt poreuze grens tussen Turkije en Griekenland: ik wil dat dat ding dichtgaat! Het maakt me niet uit of het Europees gebeurt of door onderlinge samenwerking, als het maar gebeurt. Want nu wandelt iedereen gewoon hier naar binnen’. Rutte wilde niet acht maanden blijven ‘leuteren’ over de migratiecrisis. Maar nu Turkije niet levert, en ‘dat ding’ dus niet dichtgaat, kan het Europese ‘leuteren’ dan toch beginnen.

In de Volkskrant, 7 januari.

In de Volkskrant, 7 januari.

Intussen voeren steeds meer lidstaten de grensbewaking weer in. Zelfs de Zweden gooiden onlangs hun land op slot voor buitenlanders zonder paspoort. Bij een bijeenkomst in Brussel liet de Zweedse minister Johansson weten dat er in zijn land onder meer 26.000 kinderen zonder begeleiding zijn aangekomen. ‘Duizend schoolklassen.’ ‘Wij kunnen veel, maar niet alles en alleen’, zei de Zweed. Het land telt zo’n 10 miljoen inwoners en is bijna elf keer zo groot als Nederland.

Intussen begint Duitsland ook langzaamaan luider te morren. De minister-president van de deelstaat Beieren Horst Seehofer ontpopt zich als de grote criticaster van het huidige Duitse welkomstbeleid: ‘In dit tempo van december komen we eind 2016 hoger uit dan in 2015. De internationale inspanningen hebben zich tot nu toe niet uitbetaald’.

Hebben die inspanningen zich niet uitbetaald? Jawel hoor, aan Turkije.

(Bron: de Volkskrant)

6 Reacties op Turks-Griekse grens ondanks afspraken met Turkije nog steeds een gatenkaas

 1. Ik citeer uit artikel. “Maar anderhalve maand later blijkt het resultaat nul” En wel 3 miljard overgemaakt.
  OF het nu zorg, veiligheid, sociale zekerheid, wonen, pgb etc etc is.
  Het kost miljarden en telkens weer dezelfde observatie. Resultaat nul.
  Behoudens dan, en deze cijfers zijn conservatief, de vermogensaangroei van 108 miljard euro in 2013 naar 128 miljard euro in 2015 voor 7500 nederlanders.
  Vreemd.

  • niet goed, toch geld kwijt..
   Turkije is een financieel vuilnisvat met aparte pijpleidingen richting Erdogan..en anders draait de boel niet..

  • De stelling zal wel worden dat er geen 3 miljard naar turkije is overgemaakt. maar dat er drie miljard , direct, geïnvesteerd wordt in de opvangkampen. Alleen. Van wie zijn die opvangkampen? Hulporganisaties?
   3 miljard naar hulporganisaties dan. welke?
   Welke scholen, ziekenhuizen.
   Een soort van ontwikkelingshulp?
   Wellicht nog wat minikredieten. daar mogen vluchtelingen ook niet werken.
   Wie voert regie, controle?
   2 miljoen vluchtelingen op locatie houden in ruil voor 80 miljoen visums, vrij reizen ( en werken) . Klinkt logisch.

   • Dus regie en cotrole. Wie o Wie. NL, Slowakije, Denemarken, Een Eu commissie, nog te benoemen wellicht.
    Wellicht dat we Polen de regiefunctie moeten geven.

 2. is voorspeld….

  Ik sta er versteld van hoe dom en naief de politici zijn die zich met deze materie bezighouden..

  De stupiditeit en valse moraal, het absolute nulpunt in cultureel antropologische kennis, de warrige denkwereld en politieke correctheid. de absolute gestoordheid…/….wie gaat er in vredesnaam nu de bulk aan binnenkomende economische asielzoekers en asieltoeristen politiseren tot `vluchtelingen`die vervolgens in nog vreemder EU code allemaal voorrang, voorrechten en all inclusive moeten krijgen..?/

  PvdA in hun krampachtige houvast aan afleidingen die hun wanprestaties moeten verdoezelen, het gebrek aan efficiency en effectiviteit, het eeuwig geleuter over ondergeschikte onderwerpen/zwarte pieten,ondeugdelijke onderzoeken naar antisemitisme etc./, het profileren van persoonlijke belangen en het belazeren, manipuleren en benadelen van het volk../Klijnsma,Asscher,Van Rijn,Samsom,nivellering,etc/
  Ongehoord..!..en we pikken het..!!

  Die berg baart nog niet eens een levend muisje

  Dan Turkije..Idereen in NL weet dat je geen zaken kunt doen met Erdogan als dit niet zijn ego streelt en verheeft tot grote hoogte.
  Die vent is stapelgek en absoluut onbtrouwbaar.
  Toch gata er gesmeekt worden en dat n wordt er stoer gedaan met geld..Als dat niet bedoeld is voor Erdgan dan weet Erdogan dat hij pal in de zieke kies van de EU zit en maakt dara botweg gebruik van om te eisen wat hij wil..
  Voor wat hoort wat..en dat zijn persoonlijke zkaen..

  Daarbij geldt wat vandaag is is vandaag en morgen morgen..vandaag 3 miljard en komend verval van visumplicht -bloedgevaarlijk!!- en morgen natuurlijke 10 miljard en direct verval van visum plicht en overmorgen 30 miljard OF lid van de EU met voorrechten..Het paard van Troje..
  Een afperser- en zeker perverse Erdogan- stopt nooit. Bovendien gaat Erdogan -als het fout zit- meteen bescherming zoeken als slachtoffer bij de VS en NAVO en speelt stakker..zijn psychopathisch martelaarsgevoel gaat dan weer actief worden..Hij wil een oorlog ontketenen maar wel buiten schot blijven..geen tweede Saddam Hoessein..

  deze man is dus een niet te vertrouwen eenheid..zeker geen partner..Hij wil gewoon macht , geld en aanzien..de ingrediènten van eurofiel neoliberaal, de EU.

  En daar willen we zaken meedoen? Het bodemloos vat?
  Met het land dat de meest aan EU-subsidies vangt?? Tijd dat we daar eens mee stoppen en meteen als tactische zet de visumplicht weer 5 jaar uitstellen en eisen dat Turkije cooperatief moet zijn voor zijn voordeeltjes..

  Dan wordt ook duidelijk wat de ware aard van Erdogan is..en hoe fout Merkel en Frans T. cs. zitten als leiders in de EU..Te gevaarlijk om gezond te zijn en vol machtsflauwekul met gebabbel.
  Het zijn dit soort mensen die de EU laten imploderen..en volkeren opzadelen met allerlei nadelen , sociale onrust en wellicht oorlogen.

  Elk kind ziet dat,elke NLér weet dat behalve onze arrogante betweters en zalvers in de politiek

 3. Bas van Stapelberg // 8 januari 2016 om 22:47 // Beantwoorden

  Erdogan is een bewezen baas der bazen van de Turkse maffia. Die man hoort levenslang in een cel te zitten. En de mister EU gaat er mee op de foto. Het kan niet anders dan het op een grote opstand gaat uitdraaien, zowel in Turkije als in Nederland.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.