Blok wil de sociale huurmarkt flexibiliseren met tijdelijke huurcontracten

(Foto: rijksoverheid.nl)
De huurmarkt wordt flexibeler door middel van tijdelijke huurcontracten, als minister Stef Blok van Wonen (VVD) tenminste zijn zin krijgt. Hij stelt in de Wet doorstroming huurmarkt voor om huurcontracten van maximaal een jaar mogelijk te maken voor sociale huurwoningen. De belangenvereniging voor huurders, de Woonbond is niet blij met het voorstel. ‘In Amsterdam, Haarlem, Utrecht, Leiden hebben huurders gewoon weinig keus. Dus ze zijn straks wel gedwongen om met dit soort slechte contracten akkoord te gaan’, zegt Ronald Paping van de Woonbond.
Sociale huurwoningen in Beverwijk. (Foto: Flickr, Corporate.NL)

Sociale huurwoningen in Beverwijk. (Foto: Flickr, Corporate.NL)

Volgens Paping gaan zowel particuliere verhuurders als wooncorporaties de tijdelijke contracten straks op grote schaal inzetten. ‘Het leidt ertoe dat huurders niet weten of ze weer ergens terechtkunnen als het jaar afloopt of verhuiskosten moeten maken. Intussen is het ook nog onwenselijk voor de sociale structuur van wijken’, waarschuwt Paping. De Woonbond vreest ook dat corporaties met de nieuwe wet standaard gaan verhuren met een proeftijd.

Hoogleraar Volkshuisvesting Peter Boelhouwer heeft ook zijn bedenkingen bij de tijdelijke huurcontracten. Hij wijst erop dat er door de maatregel geen woningen bijkomen, en dat is eigenlijk het enige wat echt helpt. De druk op de sociale huurwoningen blijft op deze manier hoog. ‘Ik hoop dat de corporaties er schappelijk mee omgaan. Als ze na vijf jaar zo’n tijdelijke huurder uitzetten en die heeft nog steeds een lager inkomen, is dat moeilijk te verkopen’.

Hoogleraar woningmarkt Peter Boelhouwer verbaast zich niet over de toenemende exclusiviteit van sociale huurwoningen. Huurders worden als gevolg van overheidsbeleid namelijk sinds 2013 belast met sterk oplopende huurprijzen. (Foto: degoedewoning.nl)

Hoogleraar woningmarkt Peter Boelhouwer heeft zijn bedenkingen bij de tijdelijke huurcontracten van Blok. (Foto: degoedewoning.nl)

Het kan straks huurders overkomen op straat te worden gezet omdat een verhuurder het huurcontract niet verlengt. Wanneer Blok zijn zin krijgt, is dat reëel. Paping: ‘Of we hier nou zo’n gelukkige samenleving van krijgen…’

Blok verwacht echter dat het allemaal niet zo’n vaart zal lopen. Het huurcontract voor onbepaalde tijd blijft volgens hem de norm. Elk jaar nieuwe huurders zoeken is voor verhuurders namelijk kostbaar en daardoor niet aantrekkelijk, weet de minister. Dat is echter nog maar de vraag.

In zijn wet regelt Blok dat de verhuurder na een tijdelijk contract niet voor een tweede keer een tijdelijk contract mag aanbieden aan dezelfde huurder. De verhuurder heeft dan dus de keuze: óf een huurcontract voor onbepaalde tijd aanbieden óf een nieuwe huurder zoeken. De wereldvreemde Blok verwacht dat verhuurders dan meestal voor het eerste gaan.

In Het Parool van 5 en 6 januari.

In Het Parool van 5 en 6 januari.

De VVD-minister zoekt de oplossing voor de krappe huurwoningmarkt in flexibilisering. Wat een ingewikkeld gedoe voor een tamelijk overzichtelijk probleem. Wanneer je weinig woningen hebt en een groeiend aantal huurders, kun je wetten bedenken tot je een ons weegt, woningen bijbouwen is dan uiteindelijk de enige oplossing.

Blok moet eerst nog langs het parlement met zijn voorstel. Hetzelfde parlement dat zich het laatste jaar zo het hoofd brak over het antwoord op terrorisme. De banlieues van Parijs en Molenbeek in Brussel bleken in 2015 beruchte hofleveranciers van terroristen. Wijken zonder sociale samenhang en met veel problemen. Hoe had de Franse en Belgische politiek dat kunnen laten gebeuren, vroegen veiligheidsexperts en politici zich af. Broedplaatsen die we in Nederland gelukkig niet kennen, voegden diezelfde experts en politici er meestal haastig aan toe. Blok helpt ons straks alsnog aan de no go-area’s.

En welk probleem de tijdelijke huurcontracten precies oplossen, is ook volstrekt onduidelijk. Ze dragen echter wel bij aan een minder prettig, minder gelukkig en minder veilig land. Weg ermee.

(Bron: Het Parool)

28 Reacties op Blok wil de sociale huurmarkt flexibiliseren met tijdelijke huurcontracten

 1. Weg ermee, ik hoop van harte dat daarmee minsuter Blok wordt bedooeld! Wat een minister en wat een waardeloos kabinet hebben we toch! De middenklasse en lager in onze samensleving, dus de huurders en dat zijn vaak ook de oudere 55+ers, zijn dus weer de klos! Eerst deze laatste groep een AOW-gat zelf laten opvullen, dan langer door laten werken en nu hun huis uit worden gejaagd! Dank U kabinet(ten).

 2. Ik bedoel dus MINISTER BLOK (en geen minsuter Blok)

 3. Bas van Stapelberg // 7 januari 2016 om 12:20 // Beantwoorden

  Deze man is verrot van zijn kruin tot zijn tenen. Hij heeft ruimte nodig voor zij honderdduizenden ingenieurs en artsen natuurlijk. Dus of u als Nederlander even wil oppleuren uit uw huis, VVD politiek.

  • Die vent is gek.
   Alles over voor de asiel zoeker en wij mogen ons huis uit.
   Hoe lang gaat dit nog Door?
   Wanneer komt Nederland eens in opstand.
   We klagen maar er moet toch iets te doen zijn?

   • Ik ben voor opstand, kom maar op! Deze man is een even groot gevaar als de man waar heel Duitsland vroeger achter aan huppelde! Alleen maar uit op eigen MACHT! Wie gaat deze man stoppen voordat het totaal gaan escaleren? Dus geen D’66, VVD en PvdA meer stemmen. Dat zelfs de PvdA huurders in de steek laat, dat begrijp ik niet!

 4. Er van uitgaande dat:
  Een ziekelijke geest gewoon de realiteit ombuigt voor zijn voor randsociale logica omdat hij geconfronteerd wordt met allerlei eisen rond de goedkope huurmarkt- teveel asielzoekers/sorry/ `vluchtelingen`..en asieltoeristen met winstoogmerk- gaat nu een maatregel bedenken om mensen uit de geodkope huurmarkt te zetten..
  Argumenten:
  -scheefwonen
  -weigeren in te stemmen
  -achterstallige betalingen
  -gemeentelijke belastig /teveel last van/over dat volk..
  -ter plekke verzonnen bombas
  om gewoon woningen beschikbaar te maken c.q af te pakken voor andere doelgroepen = `vluchtelingen`.
  Het verdringingseffect in optimale toestand..Sociale huur= afhankelijk worden gemaakt van de willekeur in de neoliberale politieke correctheid en dictatuur van repressieve in de voim van psychopathische maatregelen…

  Dat heeft dus plenty gevolgen:
  1
  sociale onrust door de maatregelen en verdringingseffect..Gaat de VVD heel hard opbreken…nergens meer geloofwaardig in.
  /dat zal Blok een rotzorg zijn ..heeft gewoon een gewetensdefect..

  2
  de spanning tussen de bevoling en binnenkomende massa wordt gorter en aversief..Samsom kan het dan helemaal schudden als hij er nog 150 duizend bij wil..Defenestraties komen dichterbij.

  3
  mensen / vooral uit de lagere sociaalecnomische lagen, worden gedwongen voor hen grote kosten te maken voor de grillighheid van een mallotige minister die niet op die plek had mogen ziiten.
  De minister van sociale zaken -Asscher-laat voor de zoveelste keer zijn bizarre steken vallen

  Het tekort aan socile huurwoningen wordt niet opgelost.
  Gaat de regereing de uitgeztte bevoklking vervlgens ene opbang bieden analaoog aan de `v+luchtelingen`..=
  Ik denk dat dat een oorlog gaat uitlokken
  W de bevolking is de extravaganza rond vluchtelingen en massale cultuur en wetsovertredingen meer dan zat!!Misleidende politiek en media idem
  Heeft niks tegen mensen die gewoon doen maar wel tegen het al dan niet broeiende- eurofiel neoliberale-circus van politieke correctheden en misdadige verhoudingen-excessen-culturele clashes en religieuze flauwekul.
  De politiek gebruikt de sitattie als afleiding voor al wat scheef zit in NL..

  Het is wer de zoveelste keer dat dezelfde groepen het nadeel mogen onder vinden van deze minister..het rijtje neoliberale ministers wordt steeds duidelijker..

  Het merendeel van de bevolking heeft last van deze pedante,arrogante randsocialen…

  Het aantal benodigde sociale huurwoningen wordt met geen millimeter vergoot.
  Dus de s druk wordt erlatief aklleen mar groter..

  Blok is gestoord en wil gewoon met valse argumenten en macht een willekeur invoeren die meer nadeel dan voordelen brengt.

  Niet doen dus en deze minster vervangen..hij is de post niet waardig en heeft niet de behorende mentaliteit.

 5. Merkwaardig plan.zal vast uit een of andere eu richtlijn komen.
  Ik denk ook. Flexibilisering huurcontract en derhalve flexibele huurprijzen. En flexibele huurtoeslagen.

 6. Wil je iets doen tegen de flexibilisering van het wonen? Sluit je aan bij de Bond Precaire Woonvormen. Wonen is een recht! Huurders zijn geen verhuisvee. Lees hier een achtergrondartikel over deze situatie. http://bondprecairewoonvormen.nl/2016/01/woonstrijd-flexnomaden-breidt-zich-uit/

 7. Deze man weet echt niet wat er speelt bij de mensen die op deze woonvoorziening zijn aangewezen. Geef deze man voor minimaal een jaar geen ministerssalaris maar een bijstandsuitkering. Kijken hoelang hij deze mening over sociale huurwoningen weet vol te houden.

  • Minister Blok weet precies wat hij doet. Het is allemaal bewust beleid. Hij vertegenwoordigt niet het Nederlandse volk, maar de banken en investeerders.

 8. Tijdelijke huurcontracten ter ondersteuning van GENTRIFICATIONBELEID. De laatste grote verandering die Blok eind 2015 zou doorvoeren. (gentrification = armen de stad uit, rijken erin.)
  Minister Blok wil Volkshuisvesting naar Amerikaans model. Hij wil de sociale huursector zo veel mogelijk terugdringen aangezien dit concurrentie zou zijn voor investeerders op de woningmarkt.

  Zie: DUTCH HOME RENTAL MARKET ROCKED TO FOUNDATIONS
  Round Hill Capital, d.d. 7 januari 2015.
  http://www.ft.com/cms/s/0/0fbd5ad4-7724-11e4-a082-00144feabdc0.html#axzz3U5enhPRO

 9. GENTRIFICATION IN EEN PARTICIPATIESAMENLEVING, EEN COTRADICTIO IN TERMINIS.
  Zal je in onze participatiesamenleving net mantelzorger zijn of afhankelijk zijn van mantelzorg en moet je na een jaar een nieuw onderkomen zoeken. In de grote steden lukt dat niet. De mensen met lage inkomens worden middels GENTRIFICATION de stad uitgebonjourd.
  Vele studenten huren inmiddels kamers met huurcontracten van een half jaar. Ieder half jaar een nieuw onderkomen moeten zoeken en ieder half jaar moeten verhuizen zal in vele gevallen leiden tot slechtere studieresultaten en wellicht zullen studenten meer tijd nodig hebben om een studie af te ronden.

 10. Precies. De ” vrije” wereld zijn de investeerders ( rijkman) en hun koppelbaas met de overheid , de banken. Regeringen als slaaf van de financiele sector en rijkman. De thrickle down economie.

 11. Sophia Keenesburg // 9 januari 2016 om 10:29 // Beantwoorden

  (In zijn wet regelt Blok dat de verhuurder na een tijdelijk contract niet voor een tweede keer een tijdelijk contract mag aanbieden aan dezelfde huurder. De verhuurder heeft dan dus de keuze: óf een huurcontract voor onbepaalde tijd aanbieden óf een nieuwe huurder zoeken. De wereldvreemde Blok verwacht dat verhuurders dan meestal voor het eerste gaan.)

  Ja, dat dacht de Politiek ook bij FLEXCONTACTEN en werkgevers … toch kiezen de meeste werkgevers ervoor mensen na twee tijdelijke contracten te laten gaan ………………….

  Waarom zou dat in geval van verhuurders anders liggen???

  Als het zo is
  eerste jaar tijdelijk huurcontract … en daarna opzouten of onbepaalde tijd ……………. wat schiet je dan met deze nieuwe wet op helemaal niets toch? Een persoon gaat als hij / zij werk heeft over de loop van de jaren door loontredes telkens iets meer verdienen … niet zo zeer van het eerste jaar op het tweede jaar.

 12. Sophia Keenesburg // 9 januari 2016 om 10:30 // Beantwoorden

  (Hij stelt in de Wet doorstroming huurmarkt voor om huurcontracten van maximaal een jaar mogelijk te maken voor sociale huurwoningen.)

  This will bite the VVD in the ASS

  Waarom?
  Nou als je nu een laag inkomen hebt, zeg bijvoorbeeld uit een uitkering …. je kunt een baan krijgen waarmee je meer verdient en dan loop je het gevaar dat je niet in je huurwoning kunt blijven zitten?

  Kom nou toch … hoeveel mensen zullen er dan zijn om aangeboden werk aan te pakken????????????? en daarbij het risico te lopen DAKLOOS te worden.
  Woningnood blijft immers bestaan.

 13. Wat is in hemelsnaam de toegevoegde waarde van dit krankzinnige idee?
  Het lijkt me beter om een wet aan te nemen die politici bij bewezen wanbeleid en debiele ideeen uit het ambt te ontzetten zonder recht op WW en te verplicht aan het participeren te zetten.

 14. Dit is de limit..ik weet echt niet wat ik hier lees. Is Blok nu echt van het padje af??? Volgende stap is leven en doodgaan flexibiliseren.
  Het moet eens ophouden met dit gedoe. Sinds WO2 is er woningnood en nu komen ze met dit?? Blok mag lekker zitten in zijn villa en alle papieren waar hij dit op heeft geschreven door zijn strot douwen. Kom nu eens even op zeg!
  Ik ben een zeer redelijk mens, maar dit maakt mij woest. Varkens hebben flexibele hokken Stef Blok, mensen hebben andere wensen. Hoe liberaal is het om door de overheid gedwongen te worden op een houtje te bijten, niet te mogen verhuizen als je een uitkering moet hebben, aan alle boetes en wetten moet voldoen? Hoe liberaal is dat? En dan wordt er ook dit aan toegevoegd, je woont hier een jaar en dan oprotten.
  Liberaal?? My ass.

 15. Ik zeg inpakken en wegwezen uit dit land nu je nog kan! Dit zal niet goed aflopen. Keer op keer valt het nieuwe beleid en dat heeft allemaal te makken met het kabinet die weinig nuttigs doet voor de volk en alleen maar aan eigen kapitaal denkt!

 16. Hebben zulke lui nou echt zelf niet door dat ze op een (goede?) dag een stapje te ver gaan? Willen ze de mensen echt het water tot aan de lippen laten komen, dat ze geen andere keus meer hebben om te vechten of te verzuipen? Ik zou niet graag in zijn schoenen staan als hij de volkswoede over zich heen krijgt.

 17. WAAROM pikken wij dit allemaal of beter WAT gaan we eraan doen ?

 18. Blok moet eens anders leren denken. Een huurder investeert ook in zijn woning en woonomgeving, met een tijdelijk huurcontract ga je dat als huurder zeker niet meer doen. Of je gaat een jaar op je tenen lopen om dan als nog de woning te verliezen, dan creëer je alleen maar woede.
  Tijdelijke banen, tijdelijke woningen heb je in dit land geen recht meer op een toekomst? Een leven in onzekerheid maakt generaties kapot op den duur, je weet als mens nooit eens waar je aan toe bent.Zo heb je alles en zo heb je niets meer en sta je buiten met je hele hebben en houden.Moet je dan ook weer met 0 punten onderaan de lange rij van woningzoekenden aansluiten? Dus hoezo vermindert de druk op de markt? Ik hoop dat het parlement iets meer IQ heeft dan deze minister!! Blok moet eens op zijn vingers worden getikt door het parlement zodat zijn aanval op huurders wordt gestopt.

 19. Natuurlijk….ga je gang Blok, bouw maar voor de vluchtelingen en duw onze jeugd maar op straat. Geen banen, geen pensioen, geen woningen, geen geld, geen toekomst! Dat is toch je opdracht? Mensen met een kleine of modale portemonnee kapot maken in dit land, nou je doet het goed hoor..Kan alleen maar zeggen dat jij (voor iemand met het verstand van een hamster) goed je best doet. Mijn complimenten. Je pakt ze eerst het brood af en nu het bed en bad, goed gedaan jongen,ik hoop dat je lekker slaapt !! Want hele generaties kunnen dat straks niet meer !

 20. Huurders, woonbond, aedes laat uw reactie horen!

 21. Ja hoor eerst je baan kwijt na 43 jaar bij 1 baas en nu je huis uit malloot dat je bent.
  Oprotten met die vent die snapt het allemaal niet.

 22. Geen goed plan,vanuit huurders. Het houdt de prijs van woningen hoog. Hoezo sociale wononmarkt

 23. Wat een verschrikking deze man geen woorden voor.
  Maar dat wij als Nederlanders het moeten ontgelden dat is al tijden aan de orde .Wij hebben Echt geen recht van spreken meer .
  Misschien een optie om in de achtertuin van hem te bivakeren.
  Echt schande niet alleen onze toekomst is gejat!! maar ook kinderen en kleinkinderen. Kleinkinderen

 24. stef blok is het ijskonijn van het kabinet.

  als ex bestuurder huurvereniging ,heb ik met anderen in Eindhoven de evaluering nieuwe woningwet bezocht. veel blabla en weinig wol. ook bezochten wij een meting van a.s commissarissen die aan nieuwe regels moeten voldoen,ivm oa het Vestia debacle.

  op onze vraag: hoe nu verder,immers het is oude wijn in nieuwe zakken,was het lachend commentaar(de alcohol vloeide rijkelijk na afloop) u bent wel kritisch! tja antwoorden wij , gezien het verleden.verandert er niet veel. immers de wet wijzigt wel. en inderdaad de eisen voor raad van bestuur en commissarissen wordt wel aangescherpt, maar er is nog steeds geen statuur om bij fouten van de raad van bestuur, die persoonlijk financieel te treffen.
  en ook geen oplossing voor de sociale huursector omdat er te weinig sociale huurwoningen worden gebouwd. alleen al de nieuwe eisen inkomen versus huur. kweekt getto’s ! maar bovenal is de huurtoeslag boven een huur van 575 het meerdere geen toeslag 65- en 40% 65+. dus levert men elk jaar ! inkomen in omdat dit niet wordt gedekt door inflatie correctie in loon of uitkering!
  het CPB en CBS neemt dit niet mee! daar heeft ijskonijn lak aan. dan moet men maar in een veredelde paardenstal gaan wonen. want dat zijn die woningen veelal onder de grens van 575 euro(gechargeerd) maar luxe isolatie of woongenot is ver te zoeken in die naoorlogse woningen! waarvan akte.

 25. sophia keenesburg. een voordeel voor de corporatie! bij overlast naar de buren toe is het over en uit! dus heeft stef blok daar een punt.al gunnen wij hem dit niet. maar het geeft wel te denken voor alcoholisten,lawaai makers met muziek of anderszins!

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.