Vanwege verwachte verkiezingszege PVV, zit kabinet vastbesloten de rit uit

Geert Wilders tijdens een Pegida-bijeenkomst in Duitsland, april 2015. (Foto: Flickr, Blu-news.org)
Wanneer er niets geks gebeurt, zit het kabinet de rit uit tot de geplande verkiezingen op 15 maart 2017. Het idee van een tussentijds opbreken is voor de coalitie een regelrechte nachtmerrie. Behalve het enorme voorspelde verlies, dreigt er iets ergers: een premier Wilders. Met het CDA en D66 zijn de regeringspartijen als de dood voor een al te geslaagde opmars van de PVV. De middenpartijen houden elkaar stevig vast en hopen op een Rutte3, een kabinet van VVD, CDA en D66.
(Foto: wikimedia.commons.org)

Ondanks de weeffout -geen meerderheid in de Eerste Kamer- en de vele incidenten en opgestapte bewindslieden, zit het kabinet Rutte2 hoogstwaarschijnlijk de rit uit. Wie had dat gedacht. (Foto: wikimedia.commons.org)

Wanneer 2016 economisch de verwachtingen waarmaakt, en de lastenverlichting van 5 miljard daadwerkelijk voelbaar wordt in de portemonnee van werknemers, stemt dat de kiezers wellicht alsnog mild bij de verkiezingen in 2017. Dat hopen VVD en PvdA althans. Het geheugen van veel kiezers blijkt vaak maar kort. Aan de andere kant, veel bezuinigingen worden pas komend jaar merkbaar.

De traditionele middenpartijen mogen elkaar dan wel stevig vasthouden, uitglijers zijn nooit uitgesloten. Er liggen genoeg bananenschillen klaar. Zo wacht PvdA-staatssecretaris Van Rijn beslist een zwaar jaar. De problemen in de jeugd-, ouderen- en GGZ-zorg worden komend jaar pas echt zichtbaar, nu in veel gemeenten het ‘overgangsjaar 2015’ voorbij is. Verder zijn de pgb-puinhoop en de toestand in de thuiszorg pijnlijke agendapunten.

In 2016 zal ook de averechtse werking van de wet Werk en Inkomen van PvdA-minister Asscher manifester worden. Het is een kwestie van tijd voordat de kritiek op de misplaatste wetgeving doorbreekt, en Asscher zijn wet deels moet repareren. Om dat te voorzien, heb je geen paranormaal talent nodig. Ook de stationair hoge werkloosheidscijfers blijven op Asschers politieke rekening staan. Verder gaat ook VVD-minister Kamp van Economische Zaken geen lekker jaar tegemoet. Zijn energieplannen liggen nu al in duigen.

Premier en VVD-leider Mark Rutte stuurde de VVD-minister en staatssecretaris eigenhandig weg. (Foto: rijksoverheid.nl)

Wanneer Premier en VVD-leider Mark Rutte zijn kabinet tot maart 2017 in stand houdt, is hij de eerste premier sinds Wim Kok in het eerste paarse kabinet (1994 – 98) die weer een termijn vol maakt. (Foto: rijksoverheid.nl)

Intussen houdt de vluchtelingenstroom aan. Het is dé grote onvoorspelbare factor in de Europese politiek, dus ook in de Nederlandse. Het bleek tot nu toe een licht ontvlambaar onderwerp waarbij de discussie zowel op lokaal, landelijk als Europees niveau snel uit de hand kon lopen. Blunders bij de Haagse coördinatie van de lokale vluchtelingenopvang, kan de vlam eenvoudig in de pan doen slaan, zo illustreerde het Drentse Oranje al.

Bovendien verschillen de PvdA en VVD over dit onderwerp als dag en nacht. Eén regiefoutje, of een gebrek aan regie van de coalitietop, en de coalitiepartijen staan publiekelijk lijnrecht tegenover elkaar, zonder nog terug te kunnen zonder gezichtsverlies. Toegegeven, dat tafereel hebben we de laatste jaren vaker gezien. En telkens bleek de coalitie niet gevoelig voor gezichtsverlies. Schaamteloosheid als een soort kwaliteit.

In het algemeen geldt dat de opmars van Wilders de coalitie, de middenpartijen bindt. Ze zorgen er gezamenlijk voor dat er geen voortijdige verkiezingen komen. Rutte zal de rit naar maart 2017 dus hoogstwaarschijnlijk uitzitten, met flink wat valkuilen op de route.

(Bron: fd.nl)

18 Reacties op Vanwege verwachte verkiezingszege PVV, zit kabinet vastbesloten de rit uit

 1. Mijn stem gaat naar een partij die de afgelopen jaren de morele, politieke, sociale en economische problemen heeft benoemd en erkend. Dáár ligt het begin van het werken aan één of meer oplossingen. We hebben de buik meer dan vol van het draaien om de hete brei, het creëren van mist of het veilig stellen van toekomstige politieke carrières.

 2. Mooi artikel. Uitstekende beschrijving van de aanwezige competenties en de puinhopen van de bestuurlijke “elite”.
  Rutte 3.. Leegverkoop, blijvende en groeiende armoede. oplopende werkeloosheid. Zorg onbetaalbaar. Verheerlijking van de winnaarsmentaliteit. Iedereen ZPPer en dus onverzekerd (onbetaalbare verzekeringen)..
  Rutte 4… NL,, regering/parlement heft zichzelf op en directe aansturing door Brussel. Volgens D66 progressie wat NL verder brengt als kleine provincie van de EU en stuurt in het EU parlement aan op verkleinen /opdelen van de grotere landen in kleinere provincies. Het CDA heeft dan inmiddels al wat “bestuurlijke taken ” in handen van de provinciebevolking gegeven. De nederlandse volksverenigingen. Met EU subsidies natuurlijk.

  Wilderskabinet. Dat wordt een bestuurlijke chaos. Een neppartij..Het is een eenmansparij zonder leden.. met derhalve dan een nepkabinet.

  • Ben benieuwd waar Yep zijn/haar glazen bol heeft gekocht waaruit zou blijken dat een Wilderskabinet zou mislukken. Die glazen bol zou zo maar eens kunnen in zijn/haar gezicht kunnen exploderen als Wilders (hopelijk) premier wordt.

   • Piet,

    Dank voor je reactie. Mijn commentaar was cynisch bedoeld.
    Prima hoor als Wilders een gekozen premier wordt.
    Ben benieuwd naar de inhoudelijke oplossingen waar de partij voor de vrijheid mee komt om de medemens de vrijheid te geven waar het naar snakt.
    K heb overigens geen glazen bol. Mijn commentaar is cynisch/humoristisch bedoeld.
    Wilders zelf heeft het huidige kabinet immers een nepkabinet genoemd.
    Persoonlijk heb ik geen vertrouwen meer in de politiek.
    Naar mijn mening zijn de gekozen regeringen volledig afhankelijk gemaakt van het financiele systeem. Centrale banken. geldcreatie in eigendom van private banken. Waarde van een munt. Thrickle down economie theorie etc. Allen het gevolg van neoliberaal rechts denken.
    De afhankelijkheid en relatie tussen de hoogte van overheidsschuld , de geldvoorraad, de winnaarsmentaliteit , de volledige scheefgroei en dus ongelijkheid, belasting op arbeid is 3 maal hoger dan belasting op vermogen en ga zomaar eens door. Deze afhankelijkheid, de relatie tussen het opkopen van overheidsschuld door een centrale bank en hierdoor vergroting van de hoeveelheid geld in omloop, en dus verstrengeling van de overheid met de financiele sector ondermijnen het belang van de mens, de onderling gedeelde waarde en de democratie.

    Mogelijke oplosingsrichting. Hervorming van Geld uit het niets naar een volgeld syteem als nutsvoorziening geldcreatie in eigendom van het volk. Transparant/ controleerbaar een vierde macht. Een basis inkomen.
    Altijd ruim voldoende geld in omloop en dus ook geld om te investeren, ondernemen, arbeid, kunst, zorg, pensioen,innovatie etc etc etc etc..
    participatie in optima forma dus, Einde aan de geld-discriminatie.En geld hierachie. De private macht van enkelen die bepalen wie waar hoe en welke hoeveelheid geld beschikbaar komt.
    En dan dus ook het einde van de economische vluchtelingen.
    Geen hek meer nodig. Ieder land kan het namelijk zelf invoeren.

  • Een grote nep-reactie……

 3. Tja..ik denk dat dit ook de vrees is van veel Nederlanders…de eurofiel neoliberale club houdt elkaar in het zadel..

  Dit kabinet zorgt voor verdeeldheid én eenheid.
  De verdeeldheid komt voort uit de exclusieve arrogantie. stompzinnige hardhoofdigheid en valse moraal.
  De eenheid is Sartreaans: wij zijn één omdat we een gemeenschappelijke vijand hebben: de PVV/Wilders
  CDA,VVD,PVDA,D66,GL vergroten hun eiegen tolerantie richting intolerantie..ze walgen, braken en sluiten uit..dar betreft dan miljoenen mensen..En dat in een land wat zget ruimte te bieden aan vercshillen van meningsuiting…

  Een kabinet van CDA,VVD en D&& als f dan niet versmolten met GL is gewoon een voortzetting van een eurofiel neoliberaal kabinet..Meer van hetzelfde en weer meer deuren open voor Brussel met monddood maken van de bevolking om te reduceren tot gedwongen crowdfunders van het Grote Plezier..

  2016 wordt de smaak van onbezonnenheid en fanatieke gevolgen van het nodeloos vergroten van de staatsschuld en te dure EU-politiek, flinke tikken op de wereldeconomie, verduisteringen en wegwerken van je vermogens en een opmaat voor een herhaalde dip in 2017..

  Van deze glijdende regering kan verwacht worden dat ze ene zoveelste aanslag proberen uit te plegen richting pensioenfondsen..daar wordt steeds maar aan geknabbeld en gemanipuleerd..onze man Kamp krijgt niet voor niets tegenslagen met zijn opmerkelijke plannen en bedoeningen..Hij is gewoon anti-bevolking, voor graaicultuur en snode manipulerende plannen.Zie NAM-constructie

  Tja, politisering van asielzoekers maakt van hen `vluchtelingen`..de politiek, m.n. PvdA blijft stug volhouden met deze termverwarring en eigen uitleg, en zet daarmee dan ook verder de deuren open voor een uitgebreide Turkijeroute.
  Nu als is er spraken van toename uit Algerije. Marokko..allemaal vluchtlanden….en rijk onthaal hier. Geloven we het nog??
  Turkije wil gewoon EU/lidmaatschap afdwingen -wil ons een lesje leren van psychopathische aard- en houdt voorlopig geen asielzoekers tegen..is ze liever kwijt dan rijk..
  Erdogan maakt alleen afspraken met zichzelf..niet met de EU-mannetjes en vrouwtjes die hebben lopen blunderen..
  Visumvrij doortocht van Turken gaat straks voor voldoende ellende zorgen met 100.000 blanco Turkse paspoorten voor IS.

  En de PVV?
  Ik n betwijfel of er zoiets als een PVV kabuinet komt.
  Wilders krijgt enorme last van remmende voorsprong en wordt meer het symbool van het volk dat gewoon GEEN eurofiel neoliberaal meer wil.
  Hoe dan verder?
  Windvanen..de eurofiele partijen zullen van kleur MOETEN verschieten om een kans te maken of ze spelen nog meer op de angst voor de PVV in..

  GRappig± de angst voor de miljoenen uit eiegen bevolking…het is niet Wilders..Wilders is gewoon deperonificatie..de PVV is ene beweging die zat heeft van de neoliberale en eurofiele politiek.
  Zat heeft van ongelijkheid, zat heeft van stompzinnige arroganties, slordigheid,leeghoofdigheid, zelfoverschatting en bedrog.
  Zat heeft van ene centraal heiligdom in Den Haag en verbouw en herbouw wil van de mannetjes en vrouwtjes met alle zeggenschap..gelukkig niet gehinderd door enige kennis van zaken.
  De NL bevolking wil gewoon de eigenijke macht houden, de uiteindelijke zeggenschap en ziet vertegenwoordiging door eurofiel neoliberaal echt niet meer zitten.

  Geen adviserende referenda maar bepalende referenda..niet alleen maar mensjes met grote ego-belangen in Eerste en Tweede Kamer, met topambtenaren die rare dingen kunnen doen, met instanties die hun werk niet naar behoren doen..zat van onbenul bij ministers met verspillende ideeen en praktijken

  Ik deel de mening van mijn voorganger dus niet.
  Miljoenben mensen die anders denken ene neppartij noemen is enorme diskelaificatie.

  Bovensdien staat het haaks op zijn ideeen voor de toekomst..
  Ook hij is klaarblijke geconditioneerd op en overgoten met codonvorming..aangeleerd walgen, braken en politieke correctheid maar wat dat inhoud blijft steeds in het vage..Het gaat dan ook om mythevorming als firewall van de n eurofiel neoliberale politiek die zich nu alleen nog maar kan beropeen op persoonlijke bd edreiging,braken en walgen..verschuiven van inhoudelijke kritiek richting cosmer tische correcties..Motto± `je hebt gelijk maar je moet het anders zéggen..met andere woorden..je klinkt zo ongeciviliseerd..gebrek aan maskerend taalgebruik..te transparant..dus `populistisch`
  Weten mensen eigenlijk wel wat het inhoud..?? Vergelijk dit dan eens met de praktijken van de andere `geciviliseerde` partijen die niets moeten hebben van volksinspraak? -VVD.PvdA,D66, CDA,GL,CHU en SGP??En liever duiken is knusse achterkamertjes met kwartet¨praktijken..fijn in eigen `elitaire`kring
  Het NL volk wordt belazerd waar het bij staat en hun programma´s zijn later niet meer valide met als eeuwig excuus±: `de coaltie`..

  Zelfs nu de rit volmaken..samenhang hoeft niet meer..iedere partij zijn eigen belang en wat er naar de klote gaat gaat er naar de klote..na ons de zondvloed!
  De zgn schijnwinst blijkt weer de zoveelste lastenverwaring..

  Maar er zijn nog steeds voldoende geconditioneerden om het `land`te redden..En die moeten het land dan maar verder aanpassen naar hun ideeen..als ze die hebben..

  • Graag zie ik bij iedere politiek partij een democratisch gekozen leider. Met een transpararante controleerbare gang van zaken. Een partij met echte leden.
   Het gekozen woord nepparlement komt van wilders zelf.
   Overigens dank voor je vele feilloze analyses en commentaren. Ik heb er veel van geleerd.

 4. Maan Arkenbosch // 5 januari 2016 om 14:19 // Beantwoorden

  Niet alleen het China virus, maar ook de hiermede gelieerde problemen van de opkomende grondstoffen landen zullen onze economie treffen. (Centrale) banken en valuta krijgen het moeilijk.Tel daarbij de verdere niet in te dammen emigranten/vluchtelingen stroom en de hierdoor oplopende werkeloosheid/druk op het besteedbaar inkomen, en de sociale onrust wordt compleet.De onverdedigbare Griekse vluchtelingen eilandjes, samen met de Griekse schulden soap zorgen inclusief de Oostblok/Brexit en Oekraïne spanningen voor een innerlijk uiteenvallen van de E.U. Dat zal niet naar buiten toe zo blijken, maar de onenigheid zorgt voor een verlammende werking, welke door de individuele E.U. leden landen, naar eigen inzicht opgelost wordt.Het Midden Oosten wordt een Soennitische en Sjiitische uitdijende brandhaard. Edogan zal gevaarlijker blijken te zijn als dat hij zich voordoet. Hebben de rode bloed manen, zoals in de Tora voorspeld, dan toch een diepere betekenis? Ik adviseer gouden en zilveren munten in moeilijke tijden. Nu zijn ze nog relatief goedkoop. maar dat blijft niet zo.

 5. bert [maathuis] // 5 januari 2016 om 17:23 // Beantwoorden

  Het gaat niet om de [uiterlijke] realiteit!
  Het gaat om wat daaronder ligt: de menselijke waarde.
  En die vinden we in de hedendaagse politiek (die al zo’n 2 millennia niet veranderd is) niet!

  Want de mensen, de mensheid worden uitgebuit. ([We zijn een] Werkslavenras.) Doch het gros van ons mensen beseft dit niet meer, geprogrammeerd als we zijn. Dát dient aan de kaak gesteld te worden, zodat we weer onze natuurlijke aanleg van sámenleven indachtig zijn!

  Tijd om van matrix te veranderen, toch?

 6. Bas van Stapelberg // 5 januari 2016 om 19:12 // Beantwoorden

  Het steunen van een maffiabaas in Turkije is totaal onaanvaardbaar. Zowel VVD/D’66/CDA en PvdA dienen geen enkele zetel meer te krijgen, de puinhoop en onveiligheid die zij gecreëerd hebben is gigantisch. Wat er zich in de Duitse steden afspeelt is ook aan de gang in Nederland op een kleinere schaal. En alles wordt structureel ontkent.

 7. Of dat uitzitten na het nieuws van vandaag nog een optie is, betwijfel ik.

 8. Nog even wat toevoegingen:
  – de uit zijn kasteel gerolde corpsbal Van der Steur blijkt een eersteklas brokkenpiloot, getuige het schandaal rond professor Maat.
  – het Geenpeil-referendum zal opnieuw betekenen dat de PvdA moet draaien. Hoeveel kiezers denkt die partij over te houden?
  – Ook het TTIP verdrag moet dit jaar erdoor geperst worden. Dat verdrag is zo’n ordinaire aanval op de parlementaire democratie dat massademonstraties op de loer liggen. Minister Plumeau gaat dat ook niet redden met haar halve waarheden.
  – Samson lijkt volledig de grip op de realiteit te zijn verloren. Nog een paar uitspraken over 200.000 asielzoekers en de PvdA halveert opnieuw.
  – Dan hebben we nog de vraag dat Diederik heeft gelekt uit de Commissie Stiekem, maar dat zal wel met de mantel der liefde worden bedekt.
  – Een nieuwe moslimaanslag

 9. Indien de andere partijen de opmars van de PVV doeltreffend zouden willen tegengaan, zullen zij zich daarvoor gezamenlijk moeten inzetten. Want in tegenstelling tot “Verdeeldheid en Versnippering” moeten zij toch ook op de hoogte zijn van de spreuk en het feit “Eendracht maakt Macht”.
  We zouden ons dan ook kunnen afvragen waarom een klein land als Nederland, in tegenstelling tot vele grote landen, zoveel politieke partijen moet hebben.
  Want vaak blijkt dat ons “veel partijen stelsel” niet ten goede komt aan de bestuurbaarheid van ons land.
  Daarnaast levert het veel verdeeldheid en ontevredenheid op, waar een partij als die van Wilders, haar voordeel mee doet.
  In feite zou het dan ook zo moeten zijn dat politieke partijen met gelijksoortige beginselen, één partij zouden moeten kunnen vormen.
  Ten einde zoveel mogelijk van hun doelstellingen te kunnen verwezenlijken zou bijvoorbeeld gedacht kunnen worden aan:
  Eén Christelijke partij voor CDA, Christen Unie en SGP.
  Eén Socialiste partij voor PvdA, SP en Groen Links.
  Eén partij t.b.v. middenstanders, ondernemers, zelfstandigen voor VVD en D 66.

 10. Toevoeging jete:
  “Verdeeldheid en Versnippering leidt tot verzwakking”.
  Erratum jete:
  Socialiste = Socialistisch

 11. Omdat deze figuren niet willen dat Wilders premier wordt, storten ze het land in de afgrond.
  Geen pardon voor de bevolking die allang genoeg heeft van dit schorem.
  Totaal geen greintje hart voor de bevolking en het land, alleen hun eigen hachje

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.