Bijna een kwart van de in 2012 gekozen Tweede Kamerleden is alweer vertrokken

(Beeld: screenshot debatgemist.nl)
Rekenen we de Kamerleden mee die in 2012 naar het kabinet verhuisden, dan zijn er de laatste drie jaar 34 Kamerleden uit de Tweede Kamer vertrokken. Dat is bijna een kwart van de 150, het totale aantal Tweede Kamerleden. Oud-Kamervoorzitter Frans Weisglas (VVD) spreekt van ‘kiezersbedrog’. In Het Parool zegt hij:  ‘Een Kamerlid wordt gekozen voor een periode van vier jaar. Natuurlijk kan het gebeuren dat je ziek wordt of om een andere reden uitvalt, maar als er een andere baan langskomt, heb je wat mij betreft pech gehad’.
Oud-Kamervoorzitter Frans Weisglas (VVD) noemt het grootschalige tussentijdse vertrek van Kamerleden 'kiezersbedrog'. Hij mag het zeggen, zelf zat hij maar liefst 24 jaar in de Tweede Kamer. (Foto: wikimedia.commons.org)

Oud-Kamervoorzitter Frans Weisglas (VVD) noemt het grootschalige tussentijdse vertrek van Kamerleden ‘kiezersbedrog’. Hij mag het zeggen. Zelf zat hij namelijk maar liefst 24 jaar in de Tweede Kamer. (Foto: wikimedia.commons.org)

Waarnemend Kamervoorzitter Khadija Arib (PvdA) noemde het tussentijdse vertrek van de vele Kamerleden onlangs ‘spijtig voor het instituut, omdat een deel van het gezamenlijke geheugen van het parlement verdwijnt’.

Emeritus hoogleraar parlementaire geschiedenis Joop van den Berg wijst zelfs op de ‘desastreuse gevolgen’ van het verlies van ervaring en collectief geheugen in de Kamer. ‘Af en toe hoor ik Kamerleden praten en denk ik: hallo, drie jaar geleden vonden jullie iets heel anders. Natuurlijk kun je van standpunt veranderen, maar het zou toch prettig zijn als men zich daar bewust van is’, aldus de gepensioneerde hoogleraar. Hij waarschuwt voor een ‘jachtige cultuur, waarin Kamerleden in korte tijd proberen te scoren’.

Oud-Kamervoorzitter Weisglas maakt zich zorgen om de snelle doorloop in het parlement. ‘Het Kamerlidmaatschap is echt een vak. Ik heb het zelf 24 jaar gedaan. Natuurlijk is het een andere tijd, maar feit is dat het even duurt voor je ingewerkt raakt. De Tweede Kamer presteert slechter doordat er weinig rijpere Kamerleden zitten’.

In Het Parool, 2 januari.

In Het Parool, 2 januari.

Alleen in 2015 vertrokken al tien Kamerleden. Zo werd D66’er Gerard Schouw directeur in de farmaceutische industrie en CDA’er Peter Oskam burgemeester van Capelle aan den IJssel.

De gemiddelde duur van een Tweede Kamerlidmaatschap is op dit moment 5,5 jaar. Net als bij veel andere, gewone banen. Maar het Tweede Kamerlidmaatschap is natuurlijk geen gewone baan. Wie het volk goed wil vertegenwoordigen, moet uit een bijzonder hout gesneden zijn.

Intussen is het vijvertje waaruit de uit het bijzondere hout gesneden talenten worden gevist minuscuul. Slechts 2 procent van de bevolking is namelijk nog lid van een politieke partij, het verplichte ticket voor een Kamerlidmaatschap. Veel talent gaat zo voor de Tweede Kamer verloren. Het is de hoogste tijd voor een update van het stelsel.

(Bron: Het Parool)

8 Reacties op Bijna een kwart van de in 2012 gekozen Tweede Kamerleden is alweer vertrokken

 1. tja..
  je kunt het zoeken bij de personen zelf..Opmaat/Opstap voor leukere baantjes/scoringsdrang/EUdrift/, graaidrang/, gevoelig voor fraude en corruptie/declaraties,manipulaties/, `gladde`lieden die bijtijds vertrekken of wegloperige figuren als het moeilijk wordt..
  Onbestendige types..

  Je kunt het zoeken bij de bevolking..volledige desinteresse,aversie tegen alles wat politiek heet/teveel geplukt,teveel bedrog en arrogantie/verval democratie/ enz.
  Partijlidmaatschap is niet meer gewild, aversie tegen – politieke- bindingen, niets is zo onbestendig als partijprogramma´s, windvaan gedoe,laffe spelregels van partijen,teveel ego en eigenbelang, opzeggen van democratie,manco´s van particratie

  ja, en dan de narigheid die voorkomt uit het systeem en onderliggende ideologie.
  Als kiezer weet je nooit waarvoor je hebt gestemd..-coalitieverdunningen en verkleuringen.
  De eurofiel neoliberale politiek is funest..Verlamd dramatisch,vergroot ongelijkheid.vergroot de pathologie,vergroot armoede,elitair gekonkel met uitsluiting van degenen die vertegenwoordigd behoort te worden.
  Tuttelpartijpolitiek en spelletjes bij verkiezingen..`The winner is…..`- degene die later de grootste rotzooi maakt..

  Politici zijn ZEER SLECHTE werknemers van het volk..Ze draaien de boel om.
  Het volk moet HEN dienen en als het HEN bevalt dan mag het volk wat zeggen..anders moet het gewoon de bek houden of monddood gemaakt worden
  Het `systeem`is arrogant, zeer zelfingenomen,leeg,brallend en flauwekul verkopend..De Berg baart slechts muisjes, de wallen moeten het schip keren en het wordt door hen rendabel geacht met een kudde koeien op hazenjacht te gaan omdat ze menen dat de koe een haasje kan vangen.
  Grote sier, luxeproblemen,aanzien en superhoge staatsschuld..en EU verplichtingen, geen tering naar de nering..Houdt -eurofiel- neoliberaal niet van…Het volk moet gedwongen worden..voor het blok gezet..

  Er moet verdiend worden aan de bevolking, koste wat kost..megasubsidies gaan richting rijkman en lossen ergens in het traject op..85% van de bevolking heeft er geen belang bij maar wordt met bureaucratisch geweld gedwongen
  De regering ziet NL als een ondergeschikte corporate van de EU waar de regels wel voor de burgerij gelden maar niet voor de politici en `hoge` ambtenaren..ons kent ons..

 2. precies jos. En voor wat het artikel betreft.
  waar blijven de artikelen die deze vertrokken kamerleden volgen.
  Welke banen/functies vervullen zij dan, na hun kamerlidmaatschap??
  Zal vast als onwelgevallig worden beschouwd. De shredder zal al weer klaar staan.
  Herziening van het systeem betekend bijvoorbeeld minimaal 4 jaar wachten op een baan in het bedrijfsleven. Daar is het wachtgeld voor bedoeld. Geen enkele schijn van belangenverstrengeling mag er zijn.

  • Beste Yep, check het volgende artikel gepubliceerd op 2 juli 2014: http://www.politalk.nl/2014/07/02/sinds-start-2012-al-weer-22-kamerleden-vertrokken/. Sinds juli 2014 zijn er alweer 12 Kamerleden vertrokken, waaronder dus Peter Oskam en Gerard Schouw. Ook Mark Verheijen, Klaas Dijkhoff en Ard van der Steur (VVD) verlieten de Kamer. Net als Manon Fokke (PvdA, bestemming onbekend). CDA’er Sander de Rouwe werd gedeputeerde in Friesland. Zijn partijgenoot Eddy van Hijum werd gedeputeerde in Overijssel. D66’er Magda Berndsen ging met pensioen en Bram van Ojik (GroenLinks) keerde terug naar het ministerie van Buitenlandse Zaken. ChristenUnie-leider Arie Slob wilde iets anders en werd directeur van een museum in Zwolle. Ten slotte legde Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren) haar functie -tijdelijk- neer vanwege ziekte.

   • Beste van Liesterbeek.

    Het lijkt mij de transparantie ten goede te komen als het parlement zelf besluit via de NPO aandacht te besteden en banenoverzicht te verschaffen van de aangestelde vertrokken kamerleden, senatoren etc.
    Ik noem bv Kok, Zalm, Hermans,Eurlings etc etc…
    En een nieuwsprogramma met het noemen van namen van actieve personen in lobby’s , de vertegenwoordigde bedrijven en ex en recent benoemde politici uit dit bedrijfsleven of maatschappelijke organisaties.
    Specifiek heeft het bilderberg netwerk ( de vereniging van nl miljardairs en thuisbasis van de o.a. de VVD) dan ook de aandacht

 3. bert [maathuis] // 4 januari 2016 om 17:21 // Beantwoorden

  Je hebt het weer zeer kernachtig verhaald, Jos!

 4. Geert Wilders is wat dit betreft één van de beste volksvertegenwoordigers.

 5. Maar Geert heeft geen keus. Als hij directeur wordt van een museum krijgt hij geen beveilig meer. Ik moet wel toegeven dat hij een doorzetter is. Doen niet veel politici hem na. Maar misschien goed idee om wachtgeld af te schaffen. En ww net als bevolking te geven bij werkloosheid. Wordt tenminste de ww gelijk aangepast door hun vriendjes.

 6. bert [maathuis] // 5 januari 2016 om 17:37 // Beantwoorden

  @Marie, m.b.t. Geert W.

  “Ik moet wel toegeven dat hij een doorzetter is. Doen niet veel politici hem na.”
  Met de beveiliging die hij hoogstwaarschijnlijk krijgt (van de Mossad), is dat ook uitstekend te doen, toch?

  Wachtgeld afschaffen? Waarom, überhaupt, is dat ooit ingevoerd? Onmiddellijk afschaffen dus.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.