Van Rijn is eerder listige bewindsman met trukendoos, dan grote hervormer

(Foto: rijksoverheid.nl)
Het beeld van staatssecretaris Martin van Rijn als grote hervormer is aan het kantelen bij politici. Volgens De Telegraaf doorziet de Tweede Kamer steeds meer de trucjes van de voormalige topambtenaar. ‘Dit is weer dat praatmoeras waarin u ons altijd laat wegzakken’ zei CDA-Kamerlid Keijzer tijdens het laatste Kamerdebat over problemen in de thuiszorg. Van Rijn wacht een zwaar jaar waarin de problemen in de zorg zichtbaar worden, aan zijn trucs heeft hij niet meer voldoende.
CDA-Kamerlid Mona Keijzer vindt dat Staatssecretaris Van Rijn een rookgordijn optrekt in het debat over de pgb-ellende. (Foto: cda.nl)

CDA-Kamerlid Mona Keijzer verzuchtte tijdens het laatste debat tegen staatssecretaris Van Rijn: ‘Dit is weer dat praatmoeras waarin u ons altijd laat wegzakken’. ‘Verwar en heers’ is volgens haar zijn motto. (Foto: cda.nl)

Hoewel Van Rijn een koning is in handige politieke trucjes, kan hij niet verbloemen dat er op zijn beleidsterrein enorme problemen zijn. En in 2016 worden de problemen naar verwachting nog meer zichtbaar. Op sommige terreinen stapelde de misère zich in 2015 torenhoog op. Zo lijkt de thuiszorg inmiddels wel een slagveld, en het pgb-dossier een poel van ellende.

De uitbetaling van de persoons gebonden budgetten (pgb’s) liep uit op een algemeen erkende puinhoop. Zelden liep Haags beleid zó in het honderd. Maar ondanks de aantoonbaar gemaakte fouten en, normaal gesproken een doodzonde, zijn misleidingen van de Kamer, bleef de bewindsman overeind. In tien Kamerdebatten overleefde de listige PvdA-staatssecretaris meerdere moties van wantrouwen. Dat ‘praatmoeras’ werkte kennelijk wel.

Van Rijn lijkt een integere en empatische man met voor -bijna- iedereen begrip en een luisterend oor. Maar vergis je niet, zijn geslepen Haagse trucs zijn berucht. Zo toverde hij in maart met cijfers om de Kamer te misleiden: ’95 procent van de betaalbaar gestelde pgb-declaraties was op tijd betaald’. Maar het ging er juist om dat de declaraties de status van ‘betaalbaar’ nooit haalden. Ook hield Van Rijn informatie achter, die bleek dan ‘niet leverbaar’ voor de Kamer. ‘Verwar en heers’, is volgens CDA-Kamerlid Mona Keijzer zijn motto.

In De Telegraaf, 2 januari.

In De Telegraaf, 2 januari.

Een ander voorbeeld van Van Rijns handigheidjes: toen eind 2014 de Eerste Kamer niet akkoord ging met de zorgwet (drie opstandige PvdA-Senatoren wilden de vrije artsenkeuze niet inperken), bedacht Van Rijn een sluw trucje om de wet toch door te laten gaan. Het kabinet dreigde, tot grote woede van de oppositie, met een Algemene Maatregel van Bestuur waarmee de Eerste Kamer omzeild kon worden. Ideetje van Van Rijn. Het dreigement maakte teveel protest los en ging niet door.

Van Rijn is een insider, hij kent het Haagse wereldje als zijn broekzak. Praten is zijn grote talent. Ondanks de grote bezuinigingen kreeg hij met vergaderen en onderhandelen een groot deel van de zorgwereld toch aan zijn kant. Op zich een prestatie. Van Rijn kun je om een boodschap sturen. Hij leidde eerder als topambtenaar de verzelfstandiging van de wooncorporaties en privatisering van de ziekenfondsen. In de wandelgangen spreekt men van de klusjesman van Rutte 2.

De staatssecretaris heeft binnen de PvdA een hele hoge status. Hij mag niet vallen van de coalitie-top. Waarom Van Rijn zoveel krediet heeft, weet buiten de coalitie geen mens. Hij was zonder twijfel ooit een goede en loyale ambtenaar, maar met deze klus reikt hij toch echt te hoog. Zijn inmiddels versleten trukendoos is daarvan slechts een illustratie.

(Bron: De Telegraaf)

9 Reacties op Van Rijn is eerder listige bewindsman met trukendoos, dan grote hervormer

 1. De pvda barst van de verborgen neo liberalen. sociaal beleid en democratie zijn gesneuveld in het geweld van de eu.
  Wat overblijft is de inteelt cultuur van de bestuurlijke elite.

 2. Even ene paar leuke dingen±
  Van Rijn is de staatssecretaris van Asscher..zijn klus van onder het ministerie van Asscher..
  2 geweldenaren bij elkaar…een dubbelspoor van ellende dus..

  De hervormingen zijn van merkwaardig type..Van de bevolking zat niemand er op te wachten maar met neoliberaal moest en zou het..
  Dus privatisering en hervormingen..er moet geld verdiend worden aan de bevolking

  Een regen van bureaucratische ideeen en ideologie.. Dagelijkse selfies van D66..Markt en privatisering.
  Duurder en toch minder-of/ minder,minder en r toch duurder….Aangevuld met de neoliberale paradox: de participatiesamenelving en deconcentraties richting gemeenten Dat was dus veel dichter bij de bevolking…???
  Geloof het maar niet.Van bureaucratie naar bureaucratie met dezelfde regelingen die als motregen steeds meer binnensluipen en gedropt worden..
  De eurofiel neoliberale regering van NL speelt EU´tje..
  Denk groots, denk paard..van Troje..

  De ene misconceptie na de ander..ideetjes volop..de praktijk was weerbastiger.

  Het idee in zijn geheel paste niet, niet als idee en in de context met het mallodtisme van Klijnsma en de 650 miljoen operatie voor werkgelegenheid van Asscher..nog de zorgmolesteringen..Niks paste.

  En nu komt ie:
  Het idee van alle `reken je rijk-hervormingen` paste niet in de praktijk van de gegeven realiteit. Niks paste.

  Dus wat doe je? Je gaat niet het idee veranderen maar de praktijk..De prakrijk moet worden aangepast om het idee passend te maken
  <Pleister na pleister na pleister en het werkt niet!!

  Het middel is erger dan de kwaal..en dus moet de kwaal zich aanpassen en anders benoemd worden.. Daar zitten de trucs en van de hele bende komt dus niks terecht..Miljarden weggeblazen door neoliberaal- zie exponentiele toename van de staatsschuld- en weer de volgende financiele crisis in..
  Ook de bureaucratische controle, pennywise en pound foolish, deugt niet en klopt van geen kant.
  Alles draait om amcht en geld en is daarmee allemala afkoopbaar. Mensen zijn middelen geworden die al dan niet nuttig kunnen zijn

  Grootgeld wordt goed beschermd..de rest niet..
  De kamer ergeert de kamer, de regerng de regering en zi iedereen bezig zijn eigen hachje te redden en in theater dat overheid heet..
  Mensen naar de kant..dat zijn lieden die zich bij verkiezingen weer steeds weer en weer laten belazeren..
  Programma´s zijn oud papier..dat is n toch niet aan de orde..macht en geld..daar gaat het om..En wie betalen moet is duidelijk.

  Inschattingen en feiten lagen compleet anders dan de babbels achter het bureau en in de smeerlapperijkamertjes..het alternatiefje voor `Wir schaffen dass..` Mooi niet dus

  Treugkeer naar het oude systeem maakt neoliberaal belachelijk, is kapitaalvernietiging,is egokrenking is pleite met de politiek die het goedkeurde..is rotzorg en afval voor de bevolking en de klanten..

  Holle bolle taal en toezeggingen

  De vraga is nu: waar is Asscher als minister== tusen zijn onderzoeken naar discriminatie en antisemitisme= Zijjn werkgekegnehiedsproeject heeft honderden miljoenen opgelost in de vervuilde lucht..en zit hij volop in de afleidingen om maar uit het zicht te blijven..

  De PVDA heeft letterlijk als verkloot wat er te verkloten viel en nu geld toch kwijt en weer kwijt aan het politiseren van asielzoekers..Tijd rekken

  • Even voor de duidelijkheid: Van Rijn is staatssecretaris van Volksgezondheid en valt dus onder Schippers, niet onder Asscher.

 3. bert [maathuis] // 3 januari 2016 om 22:25 // Beantwoorden

  “Verwar en heers”; daar lijkt Mona wel raak te schieten!
  Echter!
  Dat verwar en heers speelt zich op het pragmatische vlak, dus van het denken.
  De keuzes zijn niet verbonden met zijn hart. Dat is onmogelijk, gezien de keuzes, wélke hij maakt.
  Opzettelijk de boel in de war schoppen?
  Je zou het [bijna gaan] geloven.

  Inmiddels blijft hij/blijven zij in hun vuistje lachen?

 4. Hoe zal dit verder aflopen? Voorlopig zitten wij opgescheept met deze incapabele minister. Ze wilde besparen maar gaven meer uit dan er bespaard zou worden. Gevalletje penny wise Pond foolish. Er wordt altijd geroepen dat ministers meer betaald moeten krijgen door de ministee.Maar zouden we niet een neo liberaal beleid moeten voeren bij de ministers zelf. Maak een fout percentage berekening in het Salaris. Presteer je goed en zorg je voor besparing dan krijg je er iets bij. Maak je fouten dan gaat er flink wat af. Na 3 x een misser moet je eruit zonder wachtgeld. Denk dat we dan echte ministers krijgen die veel beter gaan nadenken en onze miljarden over de balk smijten.

 5. Begeleiding nu via de gemeente en dat loopt via het svb en de verzorging en verpleging via mijn zorgverzekering. Alleen als ik de verzorging en verpleging via het svb wil laten doen moet ik eerst weer heleboel papieren invullen, zodat het svb het bij mijn zorg verzekering kan terug halen en ik het een maand later uitbetaald krijg! En ik moet nieuwe zorgcontracten maken…. en dat alles in 2 vouw, want ik heb 2 kinderen met pgb…. Dit is toch niet meer normaal en op te brengen…. ik ben een administratiekantoor aan het worden!!!!!!!

 6. En dan het voor de mantelzorger makkelijker maken????? Ik ben ook nog mantelzorger voor mijn ouders, buren, schoonouders en mijn 2 kinderen en soms mijn vrouw ook…. POLITIEK DOE HIER WAT AAN, DEZE ADMINISTRATIEVE ROMPSLOMP IS NIET VOL TE HOUDEN!!!!!!

 7. Jan Willem van Veluwen // 17 januari 2016 om 12:27 // Beantwoorden

  Hoe kun je als sociaal democraat voor verzelfstandiging van wooncorporaties zijn en voor privatisering van ziekenfonds??van Rijn was als Top(b) ambtenaar voor marktwerking in de zorg, net zoals Edith Schippers dit was als beleids medewerker van de VVD.Beiden zitten nu als minister en staatssecretaris op Zorg.Toeval, ik denk het niet.De totaal mislukte marktwerking zou voordelig moeten uitpakken voor de burger, want zorg verzekeraars zouden concurrerend werken en de burger zou de winnaar zijn.Nou de winnaars zijn dankzij v Rijn en Schippers de zorg verzekeraars.Hogere premies, uitgeholde pakketten en een eigen risico van nu 385 euro per jaar voor een ieder, ongeacht wat je verdient???1,5 miljard euro winst per jaar en 8,4 miljard te veel in de buffer zone??De marktwerking is totaal mislukt en de burgers zijn de dupe en moeten betalen.De vermogende van Rijn en Schippers hebben de grandioze zorg die Nederland had helemaal kapot gemaakt.Maar ja wie doet je wat met zo’n salaris.O ja m’n tante in verzorging tehuis wordt 1x per week gedoucht!!!!!!!!

 8. Wacht maar af tot na de verkiezingen als de PvdA 6 zetels heeft en de PVV 50 plus VVD 26 om er dan achter te komen dat er NIETS zal veranderen.
  Waarom?, Brussel maakt de dienst uit samen met dictator VS en die volgen het Neo liberale beleid dat vele straatarm maakt en weinige stinkend rijk.
  Als van Rijn straks mister X is gaat het treintje gewoon zijn reis vervolgen.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.