Grondlegger van huidig zorgstelsel Hans Hoogervorst: ‘Laat patiënten nog meer zelf betalen’

(Foto: wikimedia.commons.org)
Oud-minister van Volksgezondheid en grondlegger van het huidige zorgstelsel Hans Hoogervorst vindt dat patiënten nog kostenbewuster moeten worden. ‘Het zou goed zijn als patiënten meer zelf moeten betalen. Daardoor zou het kostenbewustzijn enorm toenemen’, aldus de VVD’er woensdag in de Volkskrant. In 2006 voerde Hoogervorst het inmiddels omstreden zorgstelsel in. Hij is er achteraf nog zeer tevreden over.
In de Volkskrant, 30 december.

In de Volkskrant, 30 december.

De huidige voorzitter van de International Accounting Standards Board in Londen kijkt in een interview met de Volkskrant zeer tevreden terug op de invoering van ‘zijn’ wet. ‘Ik ben al lang blij dat het marktsysteem niet om zeep is geholpen’.

Hoogervorst: ‘Het doel was de eigen verantwoordelijkheid van iedereen in de zorg te vergroten, waardoor we de kosten in de hand zouden kunnen houden. Vooral voor de verzekeraars was dat belangrijk; zij moesten gaan concurreren op prijs en op kwaliteit. Ik denk dat dat glanzend geslaagd is.’

Hoogervorst heeft ook nog wel wat tips voor zijn partijgenoot en huidig zorgminister Schippers. Zo zou ‘er ook een eigen bijdrage moeten komen voor huisartsenzorg. Dat is in heel veel landen heel normaal’, meent de liberaal. Verder zouden er volgens hem ook wel meer ziekenhuizen failliet mogen gaan, ‘er zijn er nog steeds te veel’.

Hoewel alle patiëntenorganisaties adviseren om met een boog om de budgetpolissen te lopen en steeds meer zorgverzekeraars de budgetpolis ook niet meer aanbieden, noemt Hoogervorst de budgetpolis toch ‘een heel goede zaak’. De zorgminister uit Balkenende 2 (2003 – 2006) vindt de huidige discussie over de vrije artsenkeuze maar onzin: ‘Ja, dan wordt de vrije artsenkeuze wat minder, maar dat heb ik altijd een schijndiscussie gevonden. Wie heeft er nou vrije artsenkeuze? De meeste mensen hebben geen idee welke artsen er in welk ziekenhuis werken en wat hun kwaliteiten zijn’.

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers trof eerder deze week een kritische Kamer tegenover zich. Met name kritisch ten aanzien van de zorgverzekeraars. . (Foto: rijksoverheid.nl, Arenda Oomen)

Huidig minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) krijgt advies van haar verre voorganger en partijgenoot Hans Hoogervorst: Laat patiënten meer betalen voor zorg, bijvoorbeeld door middel van een eigen bijdrage voor huisartsenzorg. (Foto: rijksoverheid.nl, Arenda Oomen)

Hoewel de zorgkosten eigenlijk hadden moeten dalen, bleven ze afgelopen tien jaar stijgen. Desondanks is Hoogervorst zeer tevreden. Een daling was immers niet te verwachten door de vergrijzing en nieuwe technologie, maar de kosten zijn wel degelijk gematigd. ‘De verzekeraars zijn een stuk efficiënter gaan werken, dat scheelt al een slok op een borrel’, weet Hoogervorst.

Kosten matigen betekende sinds Hoogervorst vooral lasten verschuiven naar de patiënten. ‘Kostenbewustzijn vergroten bij de zorgconsument’ was elk jaar het excuus om steeds meer kosten (hogere premie, meer eigen bijdragen, lagere en minder dekking, hoger eigen risico) op de verzekerden en patiënten af te wentelen. Een balletje-balletjestelsel.

Hoe kan Hoogervorst tevreden zijn? Zijn doelen realiseerde hij niet, breed ervaren chagrijn wél. Alleen zijn eigen partij, de VVD springt nog op de bres voor zijn ‘glanzend geslaagde’ erfenis. Een stelsel zonder draagvlak loopt vroeg of laat vast.

(Bron: de Volkskrant)

73 Reacties op Grondlegger van huidig zorgstelsel Hans Hoogervorst: ‘Laat patiënten nog meer zelf betalen’

 1. Toen was het al een malloot en dat is zeker niet veranderd, voor de Huidig minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD is dat niet anders, waar je mee omgaat. (maar dit is allemaal bekend van de VVDers, het zijn criminelen, leugenaars of ze slaan tegenstanders in elkaar, OPDOEKEN en RUTTEXIT

  • VVD ers houden er van om door het bloed te waden.
   Wat een aap van een mensen als het aan de VVD ligt liggen de lijken in de straten .

  • Begrijpt die malloot niet dat mensen met uitkering dat niet kunnen betalen hun kunnen het makkelijk betalen denken nu niet verder naar ik kom op voor mensen die minder bedeelt zijn ze moeten al naar de voetenbank wat wel ze nog meer fuck dat hele zooitje

 2. Nee, meneer Hoogervorst, de mensen moeten niet meer gaan betalen voor de zorg waar ze recht op hebben. Wat veel belangrijker is, dat mensen gaan beseffen dat je niet voor ieder kuchje en iedere snotneus naar de spoedeisende hulp moet gaan. Laat die mensen het maar betalen.

 3. Yvonne steenlage // 31 december 2015 om 10:27 // Beantwoorden

  Zolang vvd het voor het zeggen heeft gaat niks veranderen voor jan met de pet
  Die denken alleen aan zichzelf.geld trekt geld

 4. Hoe kan hij tevreden zijn, mensen gaan naar de verdommenis om dat ze hun eigen bijdrage en premie,s al niet meer kunnen betalen . Met zijn systeem zijn er al honderden mensen die geen zorg meer tot zich nemen, waar van mijn man er een is .Maar wij betalen voor alle vluchtelingen en alle gasten die hier illegaal zijn , en dat hij zijn zakken vult daar hoor e hem niet over .Ik wil zijn salaris mag hij het mijne hebben ,dan betaal ik graag de dokters rekening

 5. Schofterig, Weer een berg mensen die het niet kunnen betalen!! Geef ze dan verdorie gelijk een euthanasiepil,die asielzoekers krijgen alles gratis? De VVD moet opdonderen!!!!

 6. Waaróm niet betalen naar inkomen,mensen met een modaal inkomen,betalen nu 3X,,zoals de zorgtoeslag van de lage inkomens via de belasting,hun eigen premie terwijl de hoge inkomens dáárvan profiteren

 7. e verzekerden zijn wel kosten bewust, maar de verzekeraars zouden ook eens moeten beseffen, dat ze geld van de verzekerden over de balk smijten, o.a. door:
  Dure kantoren; overbetaalde managers; onnodige tv reclame etc.

 8. Als je de kosten echt in de hand wilt houden moet je gaan centraliseren én de macht weghalen bij zorgverzekeraars. Daarnaast is het huwelijk tussen marktwerking en zorg een huwelijk dat schreeuwt om een flitsscheiding. Niet onze zorg is de afgelopen 10 jaar zoveel duurder geworden, maar ons zorgstelsel. Managers van zorgverzekeraars due allemaal bezig zijn met het binnenhalen van hun bonus. Dat doe je Door kosten te verlagen (lees; de patiënten meer te laten betalen) de basisverzekering uitte kleden etc.
  Nee, het kindje van meneer Hoogevorst is geen succes maar een kankergezwel dat nodig behandeld moet worden, maar ja die behandeling zal wel niet vergoed worden. ?

 9. Welke *** heeft in de eerste plaats al op de vvd gestemd?
  Bijna elke partij maakt misbruik van het volk en wij blijven maar stemmen.
  Als we allen nu eens blanco stemmen (Wel naar stembureau maar niets aankruisen)
  dan laten we om te beginnen zien dat we dit soort zogenaamde leiding beu zijn.
  Niet eens met mijn reactie en wel stemmen?
  Dan ook niet zeuren

 10. Ja mijnheer hoogervorst ik ben chronisch ziek heb 1045 aow. Dus ik hoef geen zorg meer want ik ben niet meer productief. Net als wijlen Teacher zegt. 65 opruimen want die kosten teveel

 11. Vreemde uitspraak van Hoogerworst,verzekeringsmaatschapijen maken ieder jaar meer winst en romen iedere keer de vergoedingen af,ieder jaar hetzelfde en toch gaan de premies,ondanks de vele miljoenen winst,omhoog.Stoppen met die oplichters praktijken, 1 verzekering voor iedereen en de “winst” (na onkosten) terug in de pot voor volgend jaar.

 12. De zorg onbereikbaar maken voor nog grotere groepen mensen maakt de zorg betaalbaar vanuit overheidsperspectief.

 13. De zorgkosten hier in nederland, voor de nederlandse bevolking is een ramp, want velen ook gezinnen met kinderen, kunnen hiedoor naar de voedselbank, en zijn niet verzekerd, maar samson zegt wel we kunnen hier 200000 vluchtelingen aan, waarvoor de zorg gratis is, en woonhuizen beschikbaar zijn. Voor de vluchtelingen zijn ook inkomens beschikbaar en werkgelegenheid, waar blijft dan het nederlandse volk, wij worden behandeld als uitschot, door de nederlandse staat zelf, maar houden zich wel hoog in vaandel voor Europ, kijk eens wat wij doen voor Europa, maar vergeten daarbij het eigen volk

 14. Waarom geen vergoeding van goede aanvullende en alternatieve therapieen die vaak veel goedkoper zijn? Ben de laatste tijd voor verschillende klachten het hele medische circuit rond geweest. Alles wordt betaald, maar niets hielp. Uiteindelijk ben ik tegen veel lagere kosten (die niet vergoed worden) goed geholpen door een holistisch arts en een ayurvedisch arts. We leven in een vrij land, wordt gezegd, maar kiezen voor een geneeswijze waar je zelf vertrouwen in hebt, ho maar. Dat doen de overheid en de zorgverzekeraars wel voor je. Hoezo is de VVD tegen betutteling?

  • Deze kosten krijg je ook gewoon vergoed met een aanvullende verzekering , dus wat let u…

   • nou inderdaad! laten ze dat eens promoten en beter vergoeden. ipv een dure aanvullende verzekering moeten nemen en een beetje vergoedt krijgen. was zoeken op een behoorlijke goede te vinden. homeopaat heeft mij en mijn zoontje beter geholpen dan welke arts en medicijn dan ook.

 15. Nee, meneer Hoogervorst, als u nu eens terug gaat naar een systeem als het oude ziekenfonds en dan de medicijn inkoop voor de basis medicijnen landelijk regelt en zorgt dat niet meer het dubbele of nog meer wordt betaald als in andere landen, dan gaan we echt besparen. Nu moet iedereen concureren met elkaar en kunnen de fabrikanten iedereen tegen elkaar uitspelen en woekerprijzen vragen voor medicijnen.

  Houd nu eens op met constant maar Jan met de Pet te pesten. Voor u zal 100 of 100 euro per jaar misschien niet veel uitmaken, maar voor ons is zelfs 50 euro al veel geld.

 16. Gezien de uitspraken van meneer Hoogervorst in het artikel geeft hij duidelijk een brevet van onvermogen af door te laten zien dat hij absoluut niet weet wat er in de Nederlandse zorg aan de hand is. Namelijk dat het systeem doodziek is!!

 17. Mevr. J.Salzmann // 31 december 2015 om 12:33 // Beantwoorden

  Dat brevet van onvermogen heet de heer Hoogervorst cum laude behaald…………knappe jongen. Zullen we eens 1 maandje ruilen van portemonnee Hans? Kijken of je het dan nog zo goed vindt!!! Voorlopig is alle franje van ons AOW- ers al weggeroofd (ga eens fijn van je pensioen genieten)jammer dat ik toch nog zo lang leef . Maar we spreken elkaar nog hahaha

 18. En wij hadden een goed stelsel. Iedereen betaalde tenminste zijn premie. Wat ik nooit heb gesnapt is dat je beter een kortingsysteem via de belasting kunt hebben verdien je
  zoveel per maand dan krijg zoveel % korting tot een maximum uiteraard . Hierdoor heb je ook geen spookpolishouders die geld krijgen waar ze geen recht op hebben. Bulgaren en Roemenen zullen zich dan niet inschrijven om zorgtoeslag krijgen.want ze krijgen korting op hun polis. Dus niet interessant Dan krijgt de lage inkomens een korting op hun polis en betalen tenminste hun premie. Want veel mensen zijn bezig met overleven ipv leven.

 19. Protesteren helpt niet, net als klagen. Politici zijn vanwrge de schadeloosstelling van een ton doof en blind. Pas wanneer jij als burger vragen gat stellen waar jouw spaarpot voor de AOW is gebleven met 50,9 miljard voor jouw oude dag, dan durven ook de media jouw vragen doorgeven. Eerder niet…! Zie http://www.sdnl.nl

 20. Gelukkig alin geen 2jaar bij de huisarts geweest ..maar je krijgt ook geen korting.?

  • Wilhelmina Harnas // 2 januari 2016 om 02:30 // Beantwoorden

   U bent echt gek. Wilt u mijn ziektes hebben. Vijf Tia’s gehad en daarna een Herseninfarct.
   Ik heb zelf in De Neude in Utrecht gewerkt daar sloot ik Data netwerkjes aan. Toen ik 65 wel kreeg ik een ernstige afwijking aan mijn hoofd, In 2012 kreeg ik een drain in mijn hoofd geplaatst. Ook kreeg ik dupuytren aan mijn handen. Ik had een hobby en dat was Piano spelen maar door mijn kromme vingers kan ik dat niet meer. Vanaf mijn 15e heb ik altijd gewerkt. Maar ik wil best wel met u ruilen.
   Met vriendelijke groet, Mevr W. Harnas

 21. Die meneer Hans moet zelf maar een snel ziek worden!! Hulp nodig hebben…nee… Hij niet en kan alles zelf goed betalen. Gestoord is hij….jammer dat hij er zo over denkt. Bezuinigen oké maar dan aan de top van de medici.. Niet op de vloer…ziekenhuis…specialist. Een manager krijgt drie ton!!!! Een verzorgende verdient nooit genoeg.

 22. ze moeten het maar eens doen met een minimaloontje en dan de zorgkosten maar hoger doen ,ze moeten zich allemaal schamen in den haag en gauw oprotten
  ze moeten zelf maar eens chronisch ziek worden dan wordt er ingegrepen

 23. Gore farizeeër,die vent;en daar laat Schippers dus haar oren naar hangen?Waardoor de meeste mensen zwaar in de problemen zijn gekomen?Mag ik een teiltje?Trouwens,waar bemoeit hij zich mee?

 24. bert [maathuis] // 31 december 2015 om 15:17 // Beantwoorden

  50,9 miljard, Rob Brockhus; en waar zijn de miljarden gebleven, die gereserveerd waren voor de Molukkers, maar waar nauwelijks aanspraak op werd gemaakt, omdat zij niet op de hoogte waren gebracht van deze mogelijkheid??? Wie o wie is er met dit geld vandoor gegaan?

  VVD-er’s, zoals Hoogervorst en zovelen, hoe lang nog mogen/kunnen zij in vrijheid leven?
  http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2015/12/vvder_slaat_ondernemer_ziekenh.html

 25. Hij snapt het nog steeds niet, niemand vraagt om kanker te krijgen of een andere chronische ziekte, maar deze mensen mogen wel alles zelf betalen!

 26. sorry, maar dit zijn rare uitgangspunten.

  Hij gaat er van uit dat mensen zorgkosten produceren als een doelstelling terwijl de boel juist wordt omgekeerd
  1/je betaalt je premies omdat je kans loopt tegen sterke VERHOOGDE behandeingskosten aan te lopen
  2/ de toch al verhoogde behandelingskosten -naast indexeringen- gaan nu ook nog eens gepaard met winstmarges voor de marktpartijen en die moeten via premiebetalingen ook nog eens groeien
  Van indexderingen van inkomens is geen sprake )zie pensioenen bijv. met de bizarre rekenrente..neoliberaal wil dwarsliggen bij grootgeld dat niet hen toebehoort
  3/ gezondheidszorg kent zijn eigen autonome groei, zelfs bovenmatige groei, de panden en inboedel, de technologie,personeelskosten, digitalisering van de orde `waarom zou je het makkelijk doen als het met vrijwilligers duurder en moeilijker kan..`-het aanzien van de neoliberale praktijk-waarbij nu al de pretenties liggen om winsten uit te keren aan investeerders….- draai de markt de nek maar af, zou ik zeggen’
  Grote sier een dik doen
  Naast bijv tegenwoordig de pathologische expansiepolitiek van de farmaceutische industrie

  Deze zaken hebben niets met de cliènten van de zorg te maken en niks met kostenbesef maar hebben alles van doen met landelijke politiek

  Gezondheidszorg is geen zorg meer maar industrietak die jaarlijks zo´n 3 x meer doden creeert dan het verkeer..Bulkend van het geld waarvan iedereen zijn portie uit de ruif wil meevreten en liefst nog veel meer.
  Neoliberaal creeert zijn eigen ziektes..we verwachten het niet zo, maar onze politiek is heel ziekmakend, stress en suicide producerend,armoede is geen glorie of geluk.
  Dat zuen de doelen van de politiek moeten zijn..geen ongelijkheidsstreven en weinig voor velen met veel voor weinigen..

  Dat was bij Hogervorst al het inhalige knelpunt en met schippers is dat alleen nog maar erger geworden..
  Meer geld, minder kwaliteit en een hoop heisa /zie PGB en thuiszorg met een verantwoordwoordleijke vice premier die zich niet gauw laat zien op dat terrein..maar zich liever bezighoudt met discriminatie en politieke afleiders..waar hij dus indirect zelf heel hard aan meedoet door armoede/ en ongelijkheidsvergroting

  En denkt nu iedereen dat ik me druk ga maken over ziekenhuiskosten-zorgkosten omdat ik moet beseffen dat neoliberaal ons kaalplukt met marktwerking?? Zelfs wanneer ik daar geen bewijs voor heb..)hen b ik de vergelijkingen tussen ziekenhuizen, de ratingen van ziekenhuizen voor wat de betreft kwlaiteits/en kostenindicatoren= Hoe moet ik verklaren waarom operatie X bij ziekenhuis Z 50% duurder is dan bij ziekenhuis B? Moet ik daar dan voor op de trom gaan slaan..dat gerommel achter de schermen?
  De rekeningen worden betaald en ik moet kostenbewust worden gemaakt van het het feit dat ziektekostenverzekeringen miljarden winst maken en het ziekenhuis steeds meer ruimte besteedt aan tropische planten voor het aanzien/presentatiemanagement , de prijzen onderling al beklonken zijn en ik MEER premie of eigen risico moet betalen omdat de onderonsjes elders zo uitpakken?
  Zie wat er gebeurt met klokkenluiders-wakkere lieden…die moeten hun kop houden ..Er is graai in het geding..!!
  En anders is er wel een Van Miltenburg die de berichten gewoon vernietigt of een Opstelten die bonnetjes kwijt is, of een duo dat de zaak wil belazeren via de media..of iemand die 175 euro per fles wijn wel geschikt vond voor een onderonsje..om winsten te regelen..

  De bek vol over wat de burger allemaal moet doen, eigen initiatief..echter: burgers moeten het wel nalaten dit te doen!!want anders komt er een conflict met de overheid…~zie referenda… die alles zal inzetten om grote aantallen burgers met arrogantie weg te lachen en te ¨proberen weg te laten bluffen door een showfiguur als nitwit in te schakelen die zelfs niks gelezen heeft..

  Dat is de positie van burgers..ook wanneer het over de zorg gaat..
  Bek houden! en betalen!!

  Wie is er hier gestoord??

  • Goh, wat ben ik het met jos eens. Het is of wij chronisch zieken in een heel andere wereld leven dan deze wereldvreemde vvd-ers. We zijn verworden tiot kostenposten en kabbekakken wat af. Het us stuitend onm te zien dat ze vinden dat er nog wel wat van af kan. Terwijl de cijfers aantonen dat zieken er jaarlijks al 3-10% op achteruitgaan. De middeninkomens staat het water aan de lippen. Waar zijn de begrippn kaliteit van zorg en zo gebleven. Sinds men aan het stelsel is gaan sleutelen is het nog nooit zo slecht geweest ten koste van de kwetsbare mensen, die hier ook niet voor kiezen.. Ik zou de hele vvd willen opsluiten in een soort kamp, wwar ze niet weg kunnen en waar ze rond moeten komen gedurende lange tijd van een bijstansuitkering, kijkek hoe ze dat bevalt.

 27. Laat de premie s lekker verder stijgen en eigen bijdrage voor de huisarts en 1000 euro eigen risico komt er geld genoeg in de pot voor de graaiers want die schamen zich niet of ze nu 1 of 2 miljoen pakken

 28. We gaan allemaal naar God zo. ruilen met jullie portomenee. dit is niet normaal durf niet naar een dokter ben diabetes kan het niet meer betalen.

 29. VVD heeft nergens moeite mee die stelen en roven alles bij mekaar dan kan ik ook hulp regelen. Schoften partij VVD. En omkoperij het enige waar ze goed in zijn.

 30. Nota van het ziekenhuis en de specialisten ook naar de patiënt sturen. Dan wordt men ook kostenbewuster.
  Ook de roverheid heeft met zijn achterlijke administratieve eisen niet bepaald bijgedragen aan kostenreductie.

 31. Zoon salaris 5000 per maand, zorgpremie 60 euro met max eigen risico; ouder inkomen 2000 betaald 130 euro, waar is de solidariteit gebleven in Nederland.

 32. freddy de coussemaeker // 31 december 2015 om 21:35 // Beantwoorden

  Je kan het weer zien al die ministers hebben een smerige irriterende grijns op hun smoel want zij worden er allemaal rijker van.
  Wij het nederlandse volk betalen ons scheel aan die zorgverzekeraars en die asielzoeker krijgen het gratis ze hebben zogenaamd geen geld maar wel de duurste telefoons.

 33. Merkwaardige mythe. Hoogervorst is niet de grondlegger maar wel de miinster onder wie het werd ingevoerd….

 34. Hogenvorst en schippers, jullie horen ook bij dat vieze corupte zooitje in Den Haag. Als ik nu naar me longarts ga ik ben 3 min binnen en ik kan weer gaan. Me longen gaan achter uit. Kan dat niet eens zeggen, staat die al op. Dag mevr. Wat wij op hebben gebouwd maakt dat corupte zooitje in Den Haag kapot, en brussel er bij. En moet je al kijken wat ik zelf aan medicatie moet betalen. De geluks zoekers krijgen alles gratis en wij betalen voor deze geluk zoekers. Zo zit dat.

 35. Of hij begrijpt het niet, of hij vertoont immoreel gedrag. In beide gevallen moet hij (en nog meer van dat soort lieden) opnieuw naar school, maar dan wel op eigen kosten.

 36. kom op mensen laat de discussies over asielzoekers of vluchtelingen even achterwege. Jawel,ook onder deze groeperingen ( soory dat ik dit woord gebruik ) zijn er rotte appels,net zoals de hele kliek in den Haag daaronder valt. Maar ik denk niet dat je graag de plaats van deze mensen die gevlucht zijn voor welke reden dan ook zou willen innemen.! Zoals gezegd, rotte appels en profiteurs heb je in elke samenleving. Wees volwassen en sta hier boven, gebruik je energie om de situatie in je Eigen achtertuintje op te lossen. Maar dan komt het grote punt! Wel overal over mouwen en zeiken ( meestal nog correct ook ) maar wat doen we zelf?? Bukken voor de volgende trap onder onze reet? Keren we onze rug naar de veroorzakers zodat ze ons een mes in de rug kunnen steken? Jawel, ik benzelf in de bijstand gedreven! Onder bewindvoering en alle shit daarom heen en ik weet dat er hele groepen zijn die het nog zwaarder hebben. Dus mensen, eerst ons Eigen tuintje onkruidvrij maken en dan even kijken naar het tuintje van iemand anders. Ik ben geen fijenoorder,maar zou zeggen………………GEEN WOORDEN MAAR DADEN!! Hoe dan? Er zijn vast wel mensen die slimmer zijn dan ik en weten hoe ze hier mee moeten omgaan. Ik stuit steeds weer op beloftes,maar als puntje bij paaltje komt sta ik weer alleen…………..herkennen jullie dit??

 37. Bas van Stapelberg // 1 januari 2016 om 16:46 // Beantwoorden

  Deze man is door en door verrot.

 38. Ik vind dit ook belachelijk. Er zijn nu al duizenden mensen die dat nooit zullen kunnen betalen. Deze mensen kunnen niet eens de verplichte eigen risico betalen, laat staan dat er nog meer betaald moet worden. Er zullen dan idd doden gaan vallen, omdat die mensen niet naar de huisarts zullen gaan i.v.m. angst voor doorverwijzing.

 39. Peterthegreat71 // 1 januari 2016 om 19:33 // Beantwoorden

  Dit soort mensen moet voortplanting verboden worden.

 40. Wie is hier nu de baas over de zorg? Is het de Chemische Industrie? Homeopatisch wordt afgestraft terwijl de Chemie ons vergiftigd. Het is toch helemaal mis in de wereld. Er wordt niet eens gekeken waar je wat van krijgt. Alleen met vergiftigde medicatie mensen beter maken? Verder niet zeuren. Nederland wordt wakker!!!!!

 41. bert [maathuis // 1 januari 2016 om 21:39 // Beantwoorden

  “Homeopatisch wordt afgestraft…”
  Nee, het is helemaal niet mis in de wereld, A.M. van Duuren. Het is toch goed dat homeopathie wordt afgestraft?
  Stel je voor! Mensen worden behandeld met homeopathie; de meesten zouden genezen …. Met decimalisatie van de inkomsten van de chemische behandelaars tot gevolg. Dat mág toch niet??? !!!
  In de psychiatrie wordt exact eenzelfde tactiek toegepast!!!
  Nee, Hans blijft zijn “vrienden” wel trouw. Totdat … hij werkelijk volledig mens wordt? Want hij verbindt zich waarschijnlijk wel met zijn gezin/familie, maar [nog steeds] niet met zijn geboorteland! Want dan zou hij een volkomen andere uitspraak hebben gedaan, toch? ! De man SCHREEUWT om persoonlijk inzicht. Verliest zich echter nog steeds volledig in de materie. (Vandaar dat hij dan ook niets be-grijpt van homeopathie en zonder een seconde overdenken zich garant stelt voor de geld- en machtswellustelingen, zoals [bijna] alle politici.)

  Wordt WAKKER, Hans; (be-)keer je en zoek de rijkdom in het ZIJN, niet in het HEBBEN. M.a.w., het is een innerlijk proces en geen uiterlijke positionering.

 42. dit is toch te gek voor woorden ,mensen durfen straks niet eens meer naar de huisarts

 43. mensen verplichten een asociaal dure verzekering te moeten nemen(je krijgt drijgbrieven met boete die maarliefst €350 bedraagt!)
  ~ en vervolgens het geld dat ze daarmee binentrekken niet eens gebruiken voor de zorg…
  DAT IS PURE DICTATORSCHAP!
  EN DE REINSTE OPLICHTERIJ!
  Hoever moet het komen voordat dit schapenvolk in opstand komt?

 44. Dat isprecies wat ik bedoel Danny.Ik kon door omstandigheden (gedwongen verkoop van mijn huis ) de zorgpremie niet meer betalen.Dus wat doet de verzekeraar?Oh,we helpen u, we dragen u over aan het CVZ en u betaalt dan de premie PLUS 50% boete.! Dit om u tegemoet te komen en het makkelijker te maken voor u om de premie te betalen.! In wat voor wereld zijn we in Godsnaam terechtgekomen? En inderdaad,wanneer gaat dit schapenvolk over tot daden en niet alleen maar veel geschreeuw en weinig wol. Trouwens,al deze reacties zijn daar een mooi voorbeeld van,veel geschreeuw en weinig wol.

 45. Een troost Neo Liberalen komen zo heeft de geschiedenis ons bewezen eens onder guillotine terecht.

 46. volgens minister schippers zijn de wachtlijsten verdwenen! ik moet 2maanden wachten voor een maagscopie~ terwijl er ernstige klachten zijn.

 47. En dan nog een half uur binnen blijven ook,voor…..helemaal niks!

 48. Precies. De vvd en de pvda.. Neo liberaler kan het bijna niet.
  Inmiddels 2 miljoen armen in nl.
  Het effect van het gevoerde beleid wat volgens halbe zijlstra en consorten moet leiden tot een afschrikwekkend effect voor de economische vluchtelingen.
  Creatie van armoede als afschrikwekkend effect.

 49. bert [maathuis] // 3 januari 2016 om 22:46 // Beantwoorden

  “Het effect van het gevoerde beleid, wat volgens halbe zijlstra en consorten moet leiden tot een afschrikwekkend effect voor de economische vluchtelingen.”

  Wat is hij dan voor een mens???
  En “dat” moet ons vertegenwoordigen?

  Inmiddels zit ook ene “dame” Pauline Krikke in de 1e kamer; ook zo’n lichtend voorbeeld voor de Nederlandse burger!
  Pechtold zei reeds: “De politiek is vies en vunzig”.
  Meindert Fennema beweert: in de 2e kamer is er geen mededogen; helemaal níets!

  ZUCHT! Wat zijn het dan (die politici): slavendrijvers?

  • Bert,

   Politici staan in dienst van de geldpomp. Een geld machine die gratis geld en inflatie tovert in bankcomputers dmv het opkopen van staatschulden door centrale banken. Een staatschuld is dus een virtuele schuld die .. eenmaal opgekocht door de ecb van een private bank.. de geldvoorraad verhoogd. Meer geld in omloop betekend dat prijzen stijgen..

   Het probleem van het hedendaagss systeem is dat banken ( privaat en de ECB) het exclusieve eigendomsrecht hebben op geldcreatie. Geld = schuld.. Er geen scheiding meer is tussen investeringsbanken, spaarbanken etc. En dus investeren deze banken in het ontstaan van grote multinationals,superidentities ec om hun risicos van derivaten etc af te dekken. Niet de bevolking en de gekozen regering zijn eignaar van een land of EU. Dat is de nu juist de grootste mythe.
   Neen. Politici zijn de muppets geworden van de banken en de superidentities, de eigenaren van de banken en superidentities. Inmiddels is wel narekenbaar en dus ook transparanter te zien dat vrijwel al het extra geld, meer dan 90%, wat uit het niets gecreerd wordt ( anders verwoord, al het geld wat door kunstmatig economiche groei gecreerd word door het opkopen van overheidsschuld, beland in de zakken van de eigenaren van de banken en superidentities . Een superidentity is een privaat persoon of enkele private personen die meerder multinationals bezitten via aandelen. Aandelen en beursshandel wordt minimaal belast… dor diezelfde overheid.
   In nl ook bekend als het bilderberg netwerk.. thuissbasis van de vvd.
   Lage lonen, lage kostenpost voor de eigenaren van superidentities.
   Hoge druk voor de overheid. want alleen via belasting op arbeid owrden de overheidsschulden afgelost.
   De belasting op arbeid is 3 maal hoger als de belasting op vermogen.

   De situatie is dusdanig uit de hand gelopen dat zelfs een “sociaal democraat” als Dijsselbloem in de discussie over de griekse crisis roept dat griekenland “smacht”naar private investeerders voor hun vliegvelden, havens en dergelijke.

   Die investeerders zij n in de jaren tachtig door wetgeving kunstmatig door ingenieuze deregulering van de financiele ector en belastingwetgeving gecreerd. Gebaseerd op de thrickel down economie theorie. De overheid kon gigantoische staatschulden maken en hyperinflatie voorkomen door ervoor te zorgen dat de “investeerders, de superrijken, dan druppelgewijs deze enorme berg geld gingen investeren.

   Vergeten is de machtshonger. Landen worden nu kaalgeplukt. Bevvolkingen uitgezogen en tegen elkaar uitgespeeld. De economische vlcuhteling. Een overheiddschuldencrisis dreigt. Soeereiniteit word ingeleverd. En dus zelf de EU houdt geen stand. Tenzij de wetgeing veranderd.En vermogens gaan worden belast. Belastingwetgeving internationaal wordt geregeld. En geldcreatie onderdeel wordt als nutsvoorziening voor de gehele bevolking.
   Maar dat wil de VVD niet. Die vertegenwooordigen de belangen van bankiers en de superrijken ( ondernemers).
   En dus zal de financiele crisis aanblijven. Landen en bevolkingen als eigendom van banken en de superrijken.Met gekozen regeringen als vermomde slaven.

 50. bert [maathuis] // 5 januari 2016 om 17:47 // Beantwoorden

  @Yep (dank voor je reactie!),

  “De situatie is dusdanig uit de hand gelopen dat zelfs een “sociaal democraat” als Dijsselbloem in de discussie over de griekse crisis roept dat griekenland “smacht”naar private investeerders voor hun vliegvelden, havens en dergelijke.”

  Of Dijsselbloem beseft de achterliggende agenda niet (maar dat geloof ik niet; hij is niet bepaald

  Is Dijsselboem zelf inmiddels ook al miljonair?
  Het wederzijds elkaar begrijpen wordt dan niet meer be-grepen, toch?

  Tel uit je onclusie, je winst!

  • Bert. Wat dijsselbloem wel of niet snapt weet ik natuurlijk niet. Wat ik wel weet is dat zelfs de oeso en het imf de thrickle down economie theorie in een formeel rapport hierover veroordelen als zijnde niet geslaagd. Een donald trumpje dus.

   Dus als dijsselbloem investeerders noemt heeft ie zeker de thrickle down economie theorie en de veroordeling gemist of niet begrepen.
   Geld ook voor rutte.

   • bert [maathuis] // 5 januari 2016 om 20:06 // Beantwoorden

    Denk je @Yep, dat Jeroen zo weinig besef heeft van een en ander? Wat mij betreft kijkt hij daar voor veel te schrander (beter gezegd: als een sluwe vos) uit zijn “pretoogjes”.
    Ik verwacht dat de pret in die oogjes dit jaar wel eens zouden kunnen verdwijnen, op de loop moeten gaan.

    En ja, Oeso, IMF, Trump; ze worden allemaal ontmaskerd! De strijd tussen oprechtheid (medemenselijkheid) en onoprechtheid (uitbuiting, slavendrijverij) gaat momenteel duidelijk in de richting van extreme polariteit. Eindstrijd?

 51. @Bert,

  Ik denk dat idd de eindstrijd nadert. Helaas dus een strijd.
  Hopelijk zo geweldloos als mogelijk.
  Het probleem is dat bij velen er nog tijd nodig is om de vergankelijkheid van de oorspronkelijke tweedeling (links rechts etc) in te zien.
  Terwijl die realiteit zich steeds meer opdringt. Juist door de extreme polariteit.
  Deze fase is denk ik, de fase waarbij het populisme de rol heeft toebedeeld gekregen om het oude in stand te houden. Wat niet meer mogelijk zal blijken te zijn.

 52. Laat Hans hoogevorst zelf maar 1000 euro betalen als hij naar de huisarts moet hij kan het best missen. Wordt hij een klein beetje bewust van wat mensen in de bijstand er extra voor moeten betalen. Geen gevoel voor mensen

 53. bert [maathuis] // 10 januari 2016 om 23:42 // Beantwoorden

  Anko,

  twee interessante vragen voor de “dubbeldik” verdieners

  1 Waaróm wil je zoveel verdienen?
  2 Hoe dúrf je zoveel te verdienen?

  Veel mensen zijn “de [financiele] hel” nabij. Veelal niet door eigen schuld.
  Is dat een toestand van in harmonie samenleven?

  Stabiliteit komt er pas in de samenleving, wanneer een en ander in evenwicht, in balans is. Dat geldt met name voor de verdeling van inkomen én van werk.

  Daartoe zijn er minstens twee uitstekende hulpmiddelen;
  a] verkort de werkweek http://www.degrotetransitie.nl/themas/24-urige-werkweek/
  b] voer het OBI in; een prachtig interview hierover: http://www.4shared.com/mp3/PqJFzH9gba/From_the_Unseen_Worlds_met_Joe.html
  Of lees dit zeer korte verhaal van Tom: http://www.beursbox.nl/nieuws-beleggen/radicale-transformatie.html

  1 Waaróm wil je zoveel verdienen?
  2 Hoe dúrf je zoveel te verdienen?

  Hoogervorst zal om deze vragen lachen, maar inderdaad Anko, hij vat deze slechts verstandelijk op, nooit vanuit zijn hart (emphatie). Dát is het probleem. Verantwoordelijkheid t.a.v. je medemensen. Daar kan het denken makkelijk met een omweg omheen; voor het hart is dat onmogelijk.

  Maar ja, reeds op onze kleuter- en lagere scholen (en nu waarschijnlijk ook al in de kindercrèche) leren we slechts om te concureren (carrière).

  Neen, H. Hoogervorst (wat zit er in een naam!) is met zijn medemensen niet in evenwicht; dat zal hém een zorg zijn!

 54. Evert van Dijken // 27 januari 2016 om 15:36 // Beantwoorden

  Men gaat er ten onrechte van uit dat de kosten van te voren te bepalen zijn. Ten eerste weet je niet of je nog een keer ziek wordt dat jaar en is alle moeite voor niets.
  Ten tweede is er soms geen tijd om iets uit te zoeken. Ten derde is er de paradox dat je naar een specialist gaat om uit te zoeken wat er aan de hand is, maar van jou wordt verwacht dat je van te voren weet welke handelingen er worden verricht en wat het kost. Hoogervorst had dus duidelijk andere motieven!

 55. Betaalbare zorg voor iedereen! Wie is iedereen?

 56. bertmaathuis // 6 maart 2016 om 00:21 // Beantwoorden

  Iedereen, dat ben je Zelf, dat is jouw Zelf, waarde VN.
  (Er is er maar één van ons, immers.)

 57. nou laat alle Nederlanders die zo blij zijn met de hr. Hoogervorst 10 minuutjes sparren ,kan hij daarna zelf kennismaken met zijn zorgstelsel,tjee heel zijn inkomen paar ton naar de zorg zelf meer betalen dus. lid van de partij Van Veel Drama .

 58. Die vent Hoogervorst is helemaal gestoord. Hij vindt dat idiote zorgsysteem van hem nog altijd geweldig, die heeft een plaat voor zijn hoofd. “Laat patienten nóg meer betalen …”!! Ja dikke *** zeg! In maart dit jaar zijn er 2de Kamer verkiezingen. Stem op Emile Roemer en de SP als jullie hierin verandering willen zien. Die partij wil een Nationaal Zorgfonds oprichten maar ze hebben onze stem wel nodig om dat te kunnen bewerkstelligen.
  Volgens mij is Roemer de enige eerlijke en fatsoenlijke politicus in Nederland!
  En wat die Hoogervorst betreft ik zou hem heel graag willen dwingen om minimaal 5 jaar dag en nacht in een tehuis voor chronische zieken met een minimuminkomen te werken.

 59. Hoogervorst is inderdaad de grondlegger van de privatisering in de zorg.Dit is al zo,n 12 jaar aan de gang en we zien wat er gebeurt.En….hij vindt dat er nog niet genoeg wordt bezuinigd,dus ondanks dat partijen anders beloven,ben ik bang dat dit niet gaat gebeuren.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.