Samsom noemt quotum: Nederland kan 200.000 vluchtelingen opvangen

(Foto: Flickr, PvdA)
‘We kunnen dit. Het gaat om honderd-, honderdvijftig-, of misschien tweehonderdduizend vluchtelingen, waarop we in de komende jaren moeten rekenen. Dat is op een bevolking van zeventien miljoen mensen een overzichtelijke hoeveelheid’, aldus PvdA-leider Diederik Samsom in het Nederlands Dagblad. ‘Daar is draagvlak voor, maar niét als het er misschien driehonderdduizend worden’. Nieuw: een Haagse politicus noemt een vluchtelingenquotum.
PvdA in betere tijden, juni 2012. (Foto: Flickr, PvdA)

PvdA in betere tijden, juni 2012. Van de peilingen die voor zijn partij historisch slecht zijn, ligt Samsom niet wakker. ‘Ik geloof dat het anders zal uitpakken als we in 2017 met de bewijslast naar de kiezer stappen. En als dat niet zo is, ben ik niet de juiste man op de juiste plek’. (Foto: Flickr, PvdA)

Werd er tot nu toe vaag gedaan over het maximaal op te vangen vluchtelingen, de PvdA-leider noemt nu tenminste een getal. Het is weliswaar een hoog getal, maar Samsom probeert in elk geval duidelijkheid te scheppen. Eerder riep de sociaaldemocraat nog dat elke vluchteling welkom is, maar kennelijk ziet hij nu ook in dat elke emmer kan overlopen. Dat is winst.

Intussen is Nederland het vierde drukst bevolkte land ter wereld (na Bangladesh, Taiwan en Zuid Korea), dus een stad als Almere erbij, is minder ‘overzichtelijk’ dan Samsom suggereert. Verder zijn er vragen: mogen de tweehonderdduizend vluchtelingen hun familie laten overkomen, dan spreken we al snel van een miljoen mensen. En wat doet de PvdA-leider wanneer zich nog meer ontheemden aan de grens melden?

Samsom: ‘Ik ben hoopvol, maar we hebben niet alles in de hand. Er zijn zes miljoen Syriërs die niet meer in hun eigen huis wonen, maar nog wel in Syrië. Als ook zij besluiten hun heil elders te gaan zoeken, is elke beheersbaarheid verdwenen. Dan zou ik bij wanhoop in de buurt komen.’

In het Nederlands Dagblad, 30 december.

In het Nederlands Dagblad, 30 december.

Maar gelukkig voor Samsom is er Turkije dat de Europese grens, de grens van de buren, wel wil bewaken. Daarin speelde de PvdA-leider volgens zichzelf overigens een belangrijke rol: ‘Ik ben maanden bezig geweest met mijn Europese collega’s om elkaar zover te krijgen afspraken met Turkije te maken. Dat is gelukt’.

Ten slotte heeft Samsom scherpe kritiek op het verleden van de PvdA. De tijd dat Nederland elk jaar 30 tot 40 procent rijker wordt, is voorbij, weet hij. ‘Ik verwijt dat ook de sociaaldemocratie zelf; we zijn een tikje lui en eenzijdig geweest. We hebben ons altijd gericht op een sociale welvaartsstaat, die draaide op een inkomensoverdracht en een goed sociaal stelsel. Dat betaalden we van die drie procent economische groei per jaar. Dan kom je dus met je handen in het haar te zitten, als die groei voor langere tijd wegvalt’. Daarom wil de PvdA-leider ‘een verzorgingsstaat die zich ent op een lagere groei’.

Verder wil de sociaaldemocratische romanticus ‘grotere doelen’ nastreven: ‘Groei kan ook zitten in een zorgzamere, meer ontspannen, gelukkigere en duurzamere samenleving’. Zoals vroeger, toen we -bijna- allemaal nog even arm waren.

(Bron: Nederlands Dagblad)

8 Reacties op Samsom noemt quotum: Nederland kan 200.000 vluchtelingen opvangen

 1. deze man maakt nederland kapot
  het ergste is dat die het zelf niet in de gaten heeft

 2. Vlgs Samson is er geen enkele reden tot paniek: Vlgs hem kunnen we in NL makkelijk jaarlijks tot 200.000 “vluchtelingen” ontvangen.
  Hij vertelt er niet bij dat dit aantal, vanwege onze royale gezinsherenigingsregels, er in de praktijk waarschijnlijk wel 1.000.000 gaan worden. Als je dan de kosten per persoon op 50.000 euro stelt, kom je op jaarlijkse totaalkosten van 50 miljard euro ! !
  En dat geld hebben we helemaal niet. Het moet worden geleend, en dan komt dit gigantische bedrag bovenop onze reeds veel te hoge staatsschuld, die door een steeds geringer percentage hardwerkende, belastingbetalende, productieve Nederlanders moet worden afbetaald.
  Samson wil weer eens sinterklazen van andermans geld ! !

 3. De wereld heeft ca 7000.000.000 bewoners en Nederland is 42000 km2 groot dus feitelijk is het mogelijk om de 7 miljard mensen in Nederland te huisvesten.
  Oke leefbaar is het niet met 6 m2 per persoon maar ook daar is een oplossing voor de torenflat met woningen van 60 m2 met voor 4 personen en bij 40 etage dan hebben we 160 mensen op 60 m2
  Dus de politiek heeft nog ruimte zat om hun stokpaardjes uit te voeren.

 4. Ik denk dat dit wat misleidend is..
  De daling in de groei van NL is ook voor een groot deel te danken aan het hobbyisme rond de EU..de EU is een enorme consument geworden die de bevolking systemayisch arme heeft geplukt, tezamen met een regering die grote sier bleef spelen..geen tering naar de nering

  De ekende kwam mede voort uit de plos tselinge ommzwaii van de PvdA naar het eurofiel neoliberalsime emn onbeteugeld machtsstreven..alle stegen elke verwachting in van de meeste PvdA kiezers.

  Dan maakt A gela Merkel eemnn blunder met haar uitnodih gingen richting Syrèrs om haar 650.000 vacatures te komen invullen
  NB
  een giga misrekening..die inzetbaarheid is er niet of heel beperkt.Hetzelfde lot overkwam onze werkgeversvereniging..die ook wilde gaan uitzoeken onder de binnenwandelaars..wel bij asielzoekers maar niet onder eigen werkelozen..
  Dit stinkt als de pest..doet denken aan de koopjesmarkt..

  En de uitnodiging bleef gehandhaafd.
  Daar zagen zoel PvdA als D66 polituieke kansen, de VVD wachtte even af maar zag toen ook het licht op de markt van aanvoer en ver-herbouw…het leverde winsten en banen..

  De mensen die het niet zagen zitten in Turkije) banen, vooruitzichten, voorzieningen waren op dreef gekomen. Dus werden deze economische asielzoekrs die al veilig in Turkije zaten maar beter wilden.gepolitiseerd tot `vluchteling`. Dit ook voor de asieltoeristen uit Afrika die nergens voor vluchtten maar graag wilden en willen meeliften.Verlenging van verblijf is mogelijk als je al je identiteitspapieren hebt weggegooid en er op los blijft liegen..Toch mooi meegenomen als dat een paar jaar kan..
  Ruimhartige opvang..maar zelfs die valt tegen vergeleken met de wervende advertenties..

  Niemand rekende in die richting.De massa maakte het spel compleet en met de eigen keuze van de asielzoeker/`vluchteling`°toerist,de eigen verantwoordelijkheid..werdt en wordt nog steeds nietr gerekend.
  Dat wordt afgedekt met mythe, redeloosheid,onmacht,zieligheid en slachtofferisme..
  Aleen weet iedereen wel dat je kunt verdrinken en nu met de veerdienst op de Midd. Zee meer kansen maakt..er wordt gewoon geseind dat de boot er
  aan komt en dan wordt er weer `gered`= onzin..zize

  Dits alles diende te worden gepolitiseerd tot dramatische `vluchteling` en dan zouden de Gutmenschpartijen zich kunnen profileren..
  Er is maar een heel klein percetage echte vluchteling. de rest is gewoon asielzoeker en die hoeven helemaal niet op extra´s en ruimhartigheid gefeteerd te worden, voorrang te krijgen of voorrechten te verzilveren..

  dat dit allemaal gevolgen gaat krijgen, sociaal, economisch,relationeel, sociale cohesie en kkwaliteit van sameleving is natuurlijk duidelijk.

  De meeste herrie gaat nog komen..voor de PVDA zal het te laat zijn..hun grappen en rariteiten zijn we zat en Samsom kan net zo goed vandaag opstappen..hij krijgt oprotapplaus mee

  De EU zal alles aangrijpen om nog meer macht te centreren met steun van de eurofiel neoliberalen- 7 partijen maar liefst..en de bevolking wordt gewoon weer arer gemaakt.

  De rute kabuetten waren hier voor de opmaar..andere geldstromen, andere moraal, andere mensvisie, andere prioriteiten en doel..)macht, geld,aanzien, markt-privatisering.’
  De aanval is geopend op het grote geld van pensioenfondsen..gepensioneerden gaan aangepakt worden in nieuwe stijl..de Eurofiele stijl..die berg moet geslecht..en verplaatst worden. Wiebes helpt als glibberig jongetje wel mee
  Hij helpt mee de `nationalsiten`aan te pakken Denk EU, denk Dicatator en denk paard..of zo…

  Dat is dus aardig aangeslagen en wie anders beweert wordt gecriminaliseerd als figuur zonder hart, racist,xenofoob, anti- etc, enz…dus PVVér..en dat is DUS slecht!!)over onzin gesproken’
  De analyse van Wilders ontnuchterde velen maar niet genoeg..er werd aan verdient en de PVDA steeg met 2 virtule zetels..D66 raakte verward en daalde in zetels-krabbelt nu weer wat op..’

 5. bert [maathuis] // 30 december 2015 om 20:01 // Beantwoorden

  200.000 is een enorm groot aantal m.b.t. Nederland!

  Heeft deze man (Samsom) “ze wel op een rijtje”?

  De bedoeling is immers om de Nederlandse identiteit/cultuur/identiteit te doen verdwijnen, middels rassenvermenging.

  Maar elk land vaar alleen maar bij de gratie van de eigen wortels, de eigen identiteit.
  De politici verraden ons dus, en wel: volledig!

 6. Bas van Stapelberg // 1 januari 2016 om 16:51 // Beantwoorden

  Ik kan alleen maar hopen dat deze vreselijke partij geen zetel meer over houdt. Het heeft niet met het onderwerp te maken maar ook de uitspraak van Aboutaleb over het feit dat zijn dochters met een marokkaanse moslim thuis moet komen kan in 2016 echt niet. Als iemand uit Staphorst dit zegt dan wordt hij of zij vervolgd door het moordcommando SB (Sonja Barends) van de VARA. Totaal onacceptabel en puur racistisch dat hij dit zegt.

 7. Wat een totale nonsens over dat de welvaartstaat gefinancierd werdt uit economische groei.

  Om e.e.a the demythisteren.
  Een gedegen sociale zekerheid levert een welvaartstaat op tezamen met een sterke en grote publieke sector.

  Privatiseren en afbraag sociale zekerheid en afbraak publieke sector laat de ecb gelden (vermeerdering geldvoorraad = economische groei) direct naar de al rijke private vloeien. En dat is een bedreiging van de democratie.

  Samsom is de weg definitief kwijt.

 8. bert [maathuis] // 3 januari 2016 om 22:39 // Beantwoorden

  Diederik had het onlangs over een vierdaagse werkweek.
  Dat lijkt toch zeker een begin van het oplossen van het [zogenoemde] werkloosheids-probleem.
  Ware het niet dat hij het vervolgens heeft over werkdagen van 9 uur (36 urige werkweek, dus); alsof 8 uur/dag al niet veel te veel is!
  Welke partij durft werkelijk met een resultaat gerichte oplossing te komen: verkorting van de werkweek naar 4 en vervolgens naar 3 dagen per week?
  Zijn we immers niet vol lof over onze technische ontwikkelingen, welke veel relatief eenvoudige menselijke handelingen geheel overnemen?!
  Er zou dan ook eindelijk enige tijd overblijven om “voor je zélf” te leven. HET KáN! TOCH?
  (Maar ja, als het je bedoeling was om de asielzoekers dáárvoor naar Nederland te halen ([slaven]werkkrachten), … dan wordt het opnieuw ellebogenwerk. Met als gevolg …..)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.