SVB-bestuursvoorzitter over pgb-chaos: ‘Dit hebben we met zijn allen niet kunnen voorzien’

(Foto: rijksoverheid.nl)
‘Het is een complexe keten met vele stappen. Er is niet één simpele oplossing voor het probleem’, aldus Nicoly Vermeulen, bestuursvoorzitter van de geplaagde uitkeringsinstantie Sociale Verzekeringsbank (SVB). In NRC Handelsblad vertelt ze in een interview vanuit het SVB-perspectief over de pgb-chaos in 2015. ‘Dit hebben we met zijn allen niet kunnen voorzien’.
In NRC Handelsblad, 28 december.

In NRC Handelsblad, 28 december.

Vermeulen: ‘Misschien heb ik onderschat hoe de schakels in de keten wel of niet gingen leveren. Niet alleen de SVB en gemeenten zijn betrokken, maar ook de budgethouders, vertegenwoordigers en organisaties, zoals indicatiesteller CIZ en het CAK, dat over de bijdrages gaat. Wie had daar een totaalbeeld van?’

Jaarlijks keert de SVB 47 miljard uit aan kinderbijslag en AOW-uitkeringen. Het valt onder het ministerie van Sociale Zaken. Vanaf begin 2015 zou de instantie ook zo’n 250.000 hulpverleners hun inkomen uitkeren, van de pgb’s. Die molen liep, zoals bekend, helemaal vast. Vermeulen: ‘Er ging nogal wat mis’. De instantie sleepte zich van ‘incident naar incident’.

Volgens bestuursvoorzitter Vermeulen zijn de problemen nog niet structureel opgelost. Voor de tekortkomingen in de automatisering heeft ze een-twee-drie geen oplossing. ‘Het zijn issues die nog structureel opgelost moeten worden. Ik pretendeer niet dat ik de ultieme oplossing ken’. Conclusie: de pgb-ellende is voor velen voorlopig nog niet ten einde.

In mei 2015 maakte de SVB-bestuursvoorzitter Nicoly Vermeulen in de Tweede Kamer excuses voor de grote problemen rond de uitbetalingen van pgb's. (Beeld: nos.nl)

In mei 2015 maakte de SVB-bestuursvoorzitter Nicoly Vermeulen in de Tweede Kamer excuses voor de grote problemen rond de uitbetalingen van pgb’s. (Beeld: nos.nl)

De SVB had ook veel hinder van de noodmaatregelen van staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid), erkent Vermeulen. De PvdA-bewindsman wilde de problemen bezweren door de bedragen zonder controle uit te betalen, daarvoor moest er gewerkt worden met fictieve budgetten. Vermeulen: ‘De noodmaatregelen zijn ons tot grote last geweest. De IT-systemen konden uitbetalen zonder controle vooraf niet aan’. Ook belden veel pgb-houders over de fictieve bedragen die ze ineens op de website in mijnpgb zagen staan.

Vermeulen besluit het interview met een bijna provocerende uitspraak: ‘Van Rijn heeft denk ik ook wel zwaar geleden onder dit dossier. Wij hebben in gezamenlijkheid geprobeerd tot zoveel mogelijk noodmaatregelen en oplossingen te komen. Het feit dat ik hier nog zit en het feit dat Van Rijn tien Kamerdebatten heeft overleefd, zegt tegelijk: wij zijn ook de oplossing’.

Van Rijn heeft zwaar geleden? Dat zal best, maar in de context van dit ‘dossier’ is die uitspraak nogal ongevoelig, zeg maar lomp. Duizenden zorgverleners zaten maandenlang in de stress over hun inkomen. Zíj leden zwaar. In de wereld van Vermeulen is de pgb-puinhoop gewoon een heftig managementvraagstuk waarvan die zorgverleners slechts een onderdeel zijn.

(Bron: NRC Handelsblad)

5 Reacties op SVB-bestuursvoorzitter over pgb-chaos: ‘Dit hebben we met zijn allen niet kunnen voorzien’

 1. Volgens de gemeente hebben ze alle benodigde papieren plus het benodigde geld aan de SVB gestuurd. De SVB echter schrijft in een brief dat er te weinig budget is om betalingen te doen en of ik maar even een VRIJWILLIGE storting van ca. € 830 wil doen. Dat geld heb ik niet dus ook niet VRIJWILLIG overgemaakt en nu worden de openstaande betalingen uit het systeem van de SVB verwijderd schrijven ze. Alles wordt teruggevorderd vanaf juni 2015 van de zorgverlener.

  Wie het snapt mag het vertellen!! Een VRIJWILLIGE storting die bij niet betalen als gevolg heeft dat alle openstaande betalingen worden verwijderd en wordt teruggevorderd??

  Ik heb nu alles naar de gemeente gestuurd in de hoop dat die met een oplossing kan komen.

  Vanaf dag één heb ik een PGB en nooit problemen gehad!!
  Maar dit jaar?? Ik heb er al meerdere nachten wakker van gelegen!!

 2. ik heb begrepen dat de keten en samenstelling van controlerende en uitvoerende organisaties met hun eigen bevoegdheden n onderlinge verhoudingen teveel van het goede zijn.

  Eerder werd er ook pgb uitgekeerd met veel minder problemen..wat was daar dan mis mee=
  Is het dan toch pennywise en pound foolish? het bureaucratisch controlewaterhoofd…

  IT en digitalisering van de overheidsfuncties zijn geen zegeningen voor de belastingbetaler.
  Die blauwe envelop had echt niet moeten verdwijnen../die herrie komt nog…’
  Je zou bijna denken dat de belastingdienst niet meer is dan een computer met onderhoudsmonteurs..de mensen zijn verdwenen en vakwerk kun je niet meer krijgen bij een eenmaal gecodeerd systeem wat niet meer mag veranderen…hele kwetsbare onzinnige situatie. Eén keer boem en alles ligt plat, vol bureaucratische waanzin..echt slim is het dus niet..

  Inmiddels mag iedereen van dee bende meegenieten, weinig visie en voortaan doodsbang voor veranderingen..je krijgt er een geweldig troep van..
  Maar ja, je kunt niet alles hebben bij neoliberaal/bezuinigingswinsten voorop en waarschijnlijk kun je die dus ook afschrijven..
  dus de rendementsvraag..wat heeft het aan verbeteringen opgeleverd??en voor wie?

  Van Rijn komt steeds in beeld maar Asscher blijft buitens schot..die heeft het te druk met jammerend zielig doen over discriminatie en hulpverleningen aan asielzoekers en sieltoeristen..en..een heel klein beetje vluchtelingen..
  Maar de PvdA is groots in het politiseren van afleidingen om zich nog ies te kunnen profileren..
  Inmiddels laat Asscher zich in dit dossier niet zien als verantwoordelijke..

  Iedereen weet het maar het is niet politiek correct er wat van te zeggen..want dan volgt de vaste stromanriedels aan beschuldigingen en zijn de Gutmenschen tolerant in hun intolerantie

 3. Bas van Stapelberg // 29 december 2015 om 22:03 // Beantwoorden

  Erg gemeen om dit te zeggen en zijn straatje schoon te vegen. Van iedere kant is de politiek gewaarschuwd om dit belachelijke liberale plan niet uit te voeren. Je leeft toch niet in de veronderstelling dat er iets zinnigs kan komen uit het brein van Erica Terpstra.

 4. Hoe kunnen dat soort hersendooie ambtenaren zeggen dat ze het niet konden voorzien ze zijn er dagelijks voor gewaarschuwd maar ja als je alleen dat wilt horen wat in je straatje past.ik ken jammer genoeg een hoop mensen met een pgb men was het er unaniem over eens dat het catastrfaal zou mislukken

 5. Hoe durven ze dit te zeggen!!! ben ik helderziend of zo iets….. Ik heb zelf met medewerkers op de afdeling pgb gesproken toen het de eerste maanden zo mis ging,en die zagen het zelfs aankomen. En dan nu weer de verandering met de verpleging en verzorging, dit gaat naar de zorgverzekering. Als je het door het SVB wilt laten regelen moet je weer alles uit de kast trekken en 100 formulieren invullen. Dit is onverkoopbaar, V&D is makkelijker te verkopen

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.