VVD’ers kijken terug op een rampjaar

Premier Mark Rutte in de Eerste Kamer in overleg met VVD-senator Loek Hermans. De laatste stapte onlangs op vanwege wantoestanden bij het thuiszorgbedrijf Meavita waarvan hij toezichthouder was. (Foto: wikimedia.commons.org.)
VVD’ers kijken terug op een rampjaar. Twee bewindslieden (Opstelten, Teeven) en de Tweede Kamervoorzitter (Van Miltenburg) stapten op. Twee fractieleden (Verheijen, Leegte) vertrokken, de een vanwege onterechte declaraties, de ander om een onvermelde nevenfunctie. De fractieleider van de Eerste Kamer (Hermans) verliet het Binnenhof wegens wanbestuur in een zorginstelling. En dat is nog niet alles.
 (Foto: georgeknightlang.wordpress.com, fotograaf onbekend)

Premier Mark Rutte en europarlementariër Hans van Baalen. De laatste vindt weliswaar dat Rutte eens goed  in de spiegel moet kijken maar sombert niet:  ‘Het is allemaal geen ramp’. (Foto: georgeknightlang.wordpress.com, fotograaf onbekend)

Ook de zittende ministers van VVD-huize kregen tegenslagen te verduren. Zo liepen de vers aangetreden bewindsmannen Dijkhoff en Van der Steur al tijdens hun eerste jaar forse krassen op door hun omstreden rol bij de afwikkeling van de Teevendeal. De deal die zelfs het liberale opperhoofd Rutte hard raakte. Het kabinet overleefde maar net een motie van afkeuring.

In 2015 groeide tevens een ander probleem voor Rutte: zijn geloofwaardigheid bleek twijfelachtig. Zo moest de premier deze zomer publiekelijk terugkomen op zijn belofte dat er geen geld meer zou gaan naar Griekenland. Tot grote vreugde van zijn politieke concurrent-op-rechts Geert Wilders, moest Rutte door het stof. Deze verkiezingsbelofte kon hij niet waarmaken, erkende de premier.

De reputatie van de VVD als crimefighters-partij was al weggezakt door de gebleken puinhopen bij Veiligheid en Justitie. Maar na het Haagse akkoord op de miljarden-‘leningen’ aan Griekenland kwam de tweede reputatie in groot gevaar: die van de partij van de voorzichtige boekhouders, waar het belastinggeld in goede handen is.

(Beeld: screenshot youtube, nos.nl)

Eind juli moest VVD-premier Rutte erkennen dat hij zijn verkiezingsbelofte ‘geen cent meer naar Griekenland’ niet kon houden. Hij was de dag ervoor akkoord gegaan met nieuwe Europese miljardenleningen aan Griekenland. (Beeld: screenshot youtube, nos.nl)

Zelfs de meest ervaren en onverstoorbare VVD-minister worstelde zich door 2015 heen. Minister Kamp van Economische Zaken kreeg te maken met meerdere tegenslagen. Kamp leek het afgelopen jaar zijn politieke antenne kwijt. De gaswinning in Groningen schroefde hij met grote tegenzin terug nadat de bestuursrechter zijn besluit had vernietigd. Maar ook zijn energiebeleid haalde het niet. De belangrijkste nederlaag kwam onlangs in december toen de energienota strandde in de Eerste Kamer. Kamp is terug bij af.

VVD-europarlementariër Hans van Baalen ziet het niet zo somber in. Tegen NRC handelsblad zei hij: ‘Ja, Mark Rutte moet wel in de spiegel kijken, maar het is ook allemaal geen ramp. Uiteindelijk heeft hij het land door een moeilijk jaar met grote crises geloodst’. Volgens Van Baalen is de tegenspoed ook te verklaren door ‘de verschuivende normen’ voor bestuurders en ‘de snelheid van het internet’. Tuurlijk.

Er zat de liberalen ook wat mee in 2015. In maart handhaafden ze zich na de Provinciale Statenverkiezingen als de grootste partij van het land, met het CDA. De liberalen verloren 23 zetels en de christendemocraten wonnen er drie, wat de partijen elk op 89 provinciale zetels bracht. Bij nader inzien bleken de Provinciale Statenverkiezingen dus eigenlijk ook al geen succes.

(Bron: NRC Handelsblad)

11 Reacties op VVD’ers kijken terug op een rampjaar

 1. M.van Kerkwijk. // 27 december 2015 om 10:59 // Beantwoorden

  Als minister president moet je eerlijk zijn en karakter tonen.
  Je bent geen minister president als je liegt en bedriegt.
  Een echte vent met karakter zou dit niet overkomen.
  Rutte zou het komende jaar goed kunnen beginnen door op te stappen zodat we in 2016 weer over een betrouwbaren overheid beschikken.

 2. Bas van Stapelberg // 27 december 2015 om 12:17 // Beantwoorden

  Een criminele partij met 41 zetels. Echt op ieder vlak. VVD en de vastgoedboys. VVD en de drugsmaffia. VVD en hun voorkeur voor kleine jongetjes. VVD en defensie, pangpang. VVD en corruptie. En dan 41 zetels, dat is niet voor te stellen.

 3. M.van Kerkwijk. // 27 december 2015 om 13:12 // Beantwoorden

  vvd democratie

 4. neoliberalen hebben tot nu toe verdraaid weinig kunnen preteren voor de gehele bevolking.
  15% heeft er profijtvan. de rest mag betalen voor hun rekeningen.

  Maarzoalng NL blijft kizen voor de verschillende neoliberale labels)VVD,CDA,D66,PvdA,GL,CHU en SGP’ dan zal er ook verdraaid weinig veranderen.

  De eurofiel neoliberale partijen hebben NL dan ook danig besmet en verziekt..eigenbelang duikt steeds weer op en geld is bij hen helemaal niet veilig.Zie ABP en Kamp…
  De Rutte kabinetten hebben de staatsschuld omhoog doen knallen..geen tering naar de nering, grote sier,luxeproblemen,extra graai ende declaraties /zijn ze dol op..
  Reislustige types op kosten van de zaak en het braafste jongetje van de klas als het om de EU gaat..ze betalen hu rekeningen al vooruit en hebben ons voor compleet niet op te brengen miljarden in diverse stroppen gestoken om te zorgen dat het erg moeilijk wordt het EU/juk af te werpen.Ze zijn ene ster in Calvinistische moraal als het om anderen gaat..Griekenland
  Soort zoekt soort, EU als graaiproject met klantenbinding en nationale handlangers.
  De bevolking betaalt wel.

  Strooi de miljardensubsidies maar in het rond..controleer dit maar niet want wat niet weet wat niet deert..anders weet Rutte zelfs teveel..
  Zorg voor doorlopende afleidingen..dan kun je de gebreken beter verbergen of als simpele geesten, zoals bij Van Baalen, de schuld geven van het wanproduct.

  Geld, macht, aanzien,markt als heilige doelen die alle middelen heiligen..het wantrouwen stroomt over..nooit genoeg..het zou NL zonder EU beter gaan, zonder eurofiel neoliberalen beter gaan/ veel te dure hobby´s van de kliek, een kliek met miljardencorrupties en fraude voor eigen bekang

  De VVD staat niet alleen..die 15% zal steeds blijven proberen om het bestuur van NL te blijven..des te slomer de bevolking des te groter de kansen voor deze soortigheid.

  NL roept rampspoed over zichzelf af..WIJ/ de kiezers/ doen het dus ZELF!!

 5. bert [maathuis] // 27 december 2015 om 13:39 // Beantwoorden

  En wat is de mening/het standpunt van Politalk in dezen???

 6. Bas van Stapelberg // 27 december 2015 om 19:36 // Beantwoorden

  We lijken dan wel een kerk, maar hopen dat ze net zo dramatisch ten onder gaan als de PvdA.

 7. Maan Arkenbosch // 27 december 2015 om 19:50 // Beantwoorden

  Het is niet alleen de VVD, maar ook het CDA, welke meer dan 90% van de VVD/PvdA voorstellen steunt.Deze Eurocraten partij heeft onze soevereiniteit meer dan eens verkwanseld. De dure corrupte banen machine in Brussel is de bonus voor veel politici. Het wordt de hoogste tijd dat de( zilveren) Gulden weer naast de aftakelende €. gaat fungeren. Wij willen de Griekse joker niet meer!!

 8. Een gekozen regering in een democratische rechtstaat vereist dienstbaar leiderschap..

  Dus.. Geen autocratie . geen eurocratie. Het megalomane eu project is een project van de bestuurlijke elite. Niet een van de bevolking zelf. Doordrammen met ” crisissen” ( grotendeels veroorzaakt door de bezuinigingspolitiek = afschaffing sociale zekerheid =onaantrekkelijk worden voor vluchtelingen) en beroepen op angst voor onderlinge conflicten tussen eu landen moet dan het eu projec wel laten slagen.

  Maw. De bevolking betaald met inleveren kwaliteit van leven. De schuldenlast verschuift naar 90 procent van de bevolking. De top 10 procent en daar weer 1 procent van ontvangt 90 procent van alle economische groei.

  Dat is het resultaat van deze liberalen. En met onnavolgbar en oncontroleerbare redeneringen probeert men de 99 procent van de bevolking ervan te overtuigen dat het toch een noodzakelijk project is. Dat er nu met alle ” hervormingen” en bezuinigingen in nl ” achterstallig onderhoud” is gepleegd.
  De eigenwaarde en toegevoegde waarde van den politici is verworden tot ” het nemen van verantwoordelijkheid” en het kunnen plegen van ” noodzakelijke impopulaire maatregelen”.
  Dat e.e.a rechtstreeks het gevolg is van eu dictaten wordt nietb op gereflecteerd. En erger nog, niet in het belangvan de bevolking op gehandeld. Het naspelen van de vs. Terwijl de infrastructuur ontbreekt.

  Bilderberg cultuur. Enkelen beslissen over het leven van velen.
  De democratie aks schaamlap.
  Monden vol over waarden. Terwijl alle waarden = sociake zekerheid, zorg, onderwijs, creatie tweederangsburgers overboord worden gegooid.

  Gratis geld bestaat niet. Nog zo een mythe. Gratis geld, geld uit het niets bestaat natuurlijk wel. Dat is de eol van de centrale bank en banken. Geld uit het niets met 1 druk op de knop van de bankcomputer. Terug te betalen met je werkzame leven en met rente. An sich theoretisch mooi model. Mits ondersteund door waarden als zorg, cao, sociale zekerheid etc etc.

  Tja en als je deze waarden verkwanseld met ” bezuinigingspolitiek” en een beleid doordramt met het opleggen van eu dictaten ( = autocratisch leiderschap). En politici met het eu project zichzelf ruimelijk belonen, ver boven modaal. 8000 euro bruto salaris. Daar boven op 4500 euro onkostenvergoeding. En 300 euro voor elke bijgewoonde vergadering. Elke maand weer. Ja dan wordt e.e.a. ongeloofwaardig en een ” perfecte storm” voor ondemocratische trekken.

 9. Overigens wordt keer op keer bewezen dat de gratis geld creatie pomp een syteem is wat sterk verouderd is en niet meer werkt. Een volgeld systeem als onafhankelijk transparante gecontroleerde vierde macht zou de mensheid meer van dienst kunnnen zijn.

 10. Het artikel zou ook kunnen luiden.
  2015 een rampjaar voor nl

1 Trackbacks & Pingbacks

 1. De EU, VVD en PvdA brengt ons de massa-aanranding | Lang Leve Europa!

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.