Lodewijk Asscher presteerde nauwelijks iets in Amsterdam, net als nu in Den Haag

Foto: rijksoverheid.nl
In zijn eerste speech in 2002 in de Amsterdamse gemeenteraad zei hij het al: ‘Juristen kunnen niet tellen’. Lodewijk Asscher, zelf een gepromoveerde jurist, liet de toenmalige wethouder en jurist Geert Dales (VVD) kraakhelder weten wat hij van de jaarrekening 2001 vond: ‘Als dat enig beeld geeft van hoe hier financiën beheerd worden, dan baart mij dat zorgen’. De Amsterdamse boekhouding was inderdaad een puinhoop, maar de latere wethouder Financiën Asscher zou de chaos alleen maar vergroten. Hij vertrok net op tijd naar Den Haag.

image-2015-12-23(3)De prominente PvdA’er (41) geldt inmiddels als de potentiële leider van zijn partij. Zijn politieke carrière liep tot nu toe soepel. Al op zijn 27ste werd hij raadslid in Amsterdam, op zijn 31ste wethouder van Financiën. Hij was een goede campaigner en won zowel in 2006 als in 2010 de gemeenteraadsverkiezingen. Na zes jaar wethouderschap vertrok Asscher in 2012 naar Den Haag en promoveerde hij tot minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Zijn wethouderschap was niet altijd een succes. En dat is een understatement. Volgens het weekblad Elsevier schreef Asscher zelf al in 2010 dat ‘er genoeg dingen zijn die niet goed uitpakten’. Niet alleen in Amsterdam, maar ook in Den Haag pakken er ‘genoeg dingen niet goed uit’, aldus het blad.

De financiële puinhoop die Asscher achterliet bij zijn vertrek uit Amsterdam is inmiddels berucht. In Het Parool zei een oud-topambtenaar van de dienst Financiën onlangs dat Asscher nauwelijks interesse had in financiën. ‘Het interesseerde hem niet. Zijn hart lag bij andere portefeuilles: onderwijs en jeugdzorg.’ Een toenmalige medewerker van de dienst zegt dat de ambtelijke leiding faalde, maar dat de wethouder niet ingreep. ‘Asscher stak zijn tijd in onderwijs, jeugdzorg en aanpak van de Wallen’.

Asscher had in Amsterdam inderdaad andere speerpunten op zijn agenda: moslim-emancipatie, de Wallen opschonen, de jeugdzorg en het basisonderwijs verbeteren. Het verbeteren van het basisonderwijs lukte. De kwaliteit van het basisonderwijs verbeterde fors door Asschers beleid. Hij wist een paar slechte scholen te sluiten. Hoogleraar onderwijsprestaties Jaap Dronkers noemt het in Elsevier ‘erg bijzonder’ dat hem dat is gelukt. Maar helaas was het Asschers enige succes.

Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher in 2014 met premier Rutte bij het Opleidingsinstituut voor specialistisch vakmanschap in Utrecht. (Foto: Martijn Beekman, Flickr, rijksoverheid.nl)

Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher in 2014 met premier Rutte bij het Opleidingsinstituut voor specialistisch vakmanschap in Utrecht. (Foto: Martijn Beekman, Flickr, rijksoverheid.nl)

De andere drie speerpunten mislukten, de moslim-emancipatie zelfs faliekant. Zo dacht Asscher dat de bouw van de enorme Westermoskee goed zou zijn voor de emancipatie van moslims. Asscher ondersteunde de bouw zo goed hij kon, ook financieel. Alles voor de integratie. Maar inmiddels is de moskee in handen van een Turks-conservatieve Mili Görüs uit Duitsland. Ook heeft de Turkse overheidsinstantie Diyanet flinke invloed. Bevordering van integratie is niet het doel van beide organisaties. Integendeel.

Asscher vond de bouw van de moskee achteraf ook ‘geen goed idee’. In maart 2015 gaf de minister op televisie toe dat ‘er vreselijk veel was misgegaan’. Die 6 a 7 miljoen subsidie ‘had de gemeente niet moeten doen’. De gemeente? Asscher bedoelde zichzelf zeker.

Ook de verbetering van de jeugdzorg werd met veel bombarie gepresenteerd in 2009. Een jaar later nam een collega-wethouder het verbeterprogramma van Asscher in alle stilte over. Daarna is er niets meer van vernomen.

Een ander drama werd de aanpak van de Wallen. Zonder goed onderzoek vooraf maar wel met grote woorden onder een moralistisch sausje (‘Liever een toeristenattractie minder, dan medeplichtigheid aan misbruik van vrouwen!’), startte Asscher zijn aanval op de prostitutie. Dat ging mis. Het kostte de stad 105 miljoen euro om de malafide ondernemers uit te kopen, maar de Amsterdamse Rekenkamer concludeerde onlangs dat het aantal louche bedrijven op de Wallen is toegenomen. De eerder uitgekochte bordeeleigenaars rentenieren in Zuid-Frankrijk.

De Telegraaf, 30 november.

De Telegraaf, 30 november.

Inmiddels ligt Asscher ook onder vuur in Den Haag. De banenplannen die de PvdA’er gedurende zijn ministerschap stapelde, zijn stuk voor stuk mislukt. De werkloosheid heeft nog steeds een historische omvang. Honderden miljoenen stak de bewindsman in zijn plannetjes, maar in de Tweede Kamer begint het gebrek aan resultaten op te vallen. Afgelopen zomer oordeelden CDA en D66 al dat Asschers aanpak is mislukt. De minister noemde die beweringen ‘cynisch’ maar weerlegde ze niet. Ook coalitiepartner VVD begint te mopperen. Kamerlid Anne Mulder wees er onlangs in De Telegraaf nog op dat Asscher ‘niet levert’. ‘De beeldvorming is dat er wat gebeurt, maar als je inzoomt, dan zie je dat er niks gebeurt’, zei de liberaal.

Het is opvallend dat Lodewijk Asscher nooit aan doelstellingen doet. Nergens in zijn banenplannen staat iets waaraan we zijn beleid kunnen toetsen. Geen te behalen aantallen, deadlines etcetera. Asscher kan voorlopig beter geen PvdA-partijleider worden. Dat is beter voor hem, voor de PvdA en voor Nederland. Ongevraagd advies: probeer eens een baan in het resultaatgerichte bedrijfsleven en kom daarna weer eens terug.

(Bron: Elsevier)

3 Reacties op Lodewijk Asscher presteerde nauwelijks iets in Amsterdam, net als nu in Den Haag

 1. dit is me al een paar jaar opgevallen.

  Nu heeft hij overigens wel heel wat bereikt..
  Plannetejs met bedrijfsleven koste 650 miljon..pleite, maar wel gespendeerd vppr zo´n 45 baantjes .waarschijnlijk tijdelijk..
  Als hij deze 650 miljoen in de bouw van sociale woningen en-of
  studentenflats met voorzieningen had gestoken dan had hij veel en veel meer bereikt voor werkgekegenheid.
  Alleen hij verstaat niet goed wat er onder sociaal moet worden verstaan..voor hem lijkt dat cosmetisch communicatief gedrag, of zo
  Hij is dol op te politiseren afleidingen..zwarte piet is de meest recente’can´t let go..’
  Daarvoor het bakken van structuren rond integratieoverleg en accepteren dat alle cultuurpraktijken bij vrijheid van godsdienst behoren..reeksen van oorzienigen structuren voor de Islam..de ene uitzondering na de andere..ongelijke behandeling en voorrechten.
  De minderheden moeten de meerderheid een lesje gaan leren in integratie..Asscher wenst geen ijkpunt..multikul is failliet partijparadepaardje, multikul is verrijking voor de samenleving..ja, ja. het is me what….
  Asscher de ha jammerende Gutmenschprofeet – je denkt toch vaak dat hij zo in huilen kan uitbarsten..-maar dan wel met fascistische en achterbakse streken.
  Vergist zich maar al te vaak in de intelligentie van anderen…

  Manipulatief als Machiavelli..hij gata ver met zijn barsten in de plaat..desnoods met pseudo en nepomnderzoeken om zijn standpunten kracht bij de zetten…discrmintie mag niet..je mag gene vrouw meer van man onderscheiden en niet meer ermmen voor een aankomende auto..dat is onderscheid maken in negatieve zin..dus racist, intolerant, antisemiet /het begint weer tijd te worden/discriinant en alles war geatief in zijn g Gurmebs nschstraat past,

  de PvdA zelf was diminanter is de uitspraken over marokkaans tuig v dan Wilders..maar wilders krijgt de schuld, aangeveoerd door ophitsebde praktijken van Asscher….

  Asscher is gevaarlijk voor sociaal Nederland..hij wil en eist Gutmensch-cosmetiek en dat soort dingen krijgt dan een fascistisch randje met heksenjacht..uiteraard jammerend en snikkend..over hoe erg het allemaal wel is op basis van onderzoeken/waar geen moer van klopt/ nergens wordt er aandacht besteed aan her racisme en discriminatie van uit Joodse hoek met hun niet geintegreerde streken..hij kijkt wel uit..
  Het vingertje wijst altijd naar anderen..Wilders is erg favoriet bi Asscher.. `het`barbertje dat moet hangen..
  Allen de productie van Wilders is een beetje te goed dus de manipulaties gaan teveel opvallen
  Voor Asscher is het 100% proces en 0 % produst..een ouwehoer dus die momenteel scoort omdat bij neoliberaal de vorm en de verpakking gelijk is aan de inhoud

 2. De man is een complete disaster.

 3. Bas van Stapelberg // 25 december 2015 om 14:15 // Beantwoorden

  Dat zachte vervelende stemmetje zonder ook maar enige emotie. Dom erudiet gelul, vooral zachtjes praten alsof het lijkt dat hij het allemaal weet. Nou hij weet geen mallemoer deze koekenbakker die nog geen krantenwijk extra heeft gecreëerd. Enge man, snap ook werkelijk niet dat de PvdA zich met deze dwazen inlaat. Werkelijk niets gepresteerd alleen maar knikken voor werkgevertjes.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.